dinsdag 31 maart 2020

Mezenkasten tegen eikenprocessierupsen

Waterschap Aa en Maas hangt 100 mezenkasten op aan eikenbomen langs het fietspad bij het Drongelens Kanaal. Dit als natuurlijke bestrijding van eikenprocessierupsen.

Vogels zoals kool- en pimpelmezen kunnen helpen om de aantallen rupsen binnen de perken te houden om zo de overlast van bijvoorbeeld jeuk en huidirritatie te voorkomen.

Een mezenjong eet tot 400 rupsen per week, dus ze kunnen hun hart ophalen met de hoeveelheid eikenprocessierupsen langs het Drongelens kanaal, zegt het waterschap.

De afgelopen jaren heeft het waterschap ook al maatregelen getroffen om de ergste hinder langs het Drongelens Kanaal te verminderen. En ook dit jaar gaat het waterschap in de zomerperiode de nesten uit de bomen langs het fietspad wegzuigen.

maandag 30 maart 2020

RIVM verwacht tijdelijke verbetering luchtkwaliteit door coronacrisis

Als gevolg van de coronacrisis is er minder verkeer op de wegen en zijn er minder industriële activiteite  in Nederland en andere landen in Europa. Dit zorgt voor minder uitstoot van luchtverontreinigende stoffen.

De afname van verkeer en industriële activiteiten leiden naar verwachting ook tot een tijdelijke daling van de stikstofdepositie en uitstoot van broeikasgassen. De grootte van de effecten voor mens en milieu hangt af van de mate waarin de activiteiten verminderen en hoe lang de crisis duurt. Beide zijn op dit moment erg onzeker.

Het RIVM schat de tijdelijke verbetering van de luchtkwaliteit op 10 tot 20 procent. Men is bij de analyses uitgegaan van een geschatte afname in Nederland en omringende landen van het verkeer met 30-50 procent, een daling van activiteiten en uitstoot bij de industrie van 5-15 procent en een afname in het vliegverkeer van 60-90 procent.

Ook de stikstofdepositie op de natuur neemt licht af door de lagere stikstofoxide-uitstoot bij het verkeer en de industrie. Hierbij wordt aangenomen dat de uitstoot van ammoniak vooralsnog niet door de coronacrisis wordt beïnvloed.

Voor de stikstofdiscussie is ammoniak belangrijker dan stikstofoxiden. Een tijdelijke lagere uitstoot van stikstofoxiden voor een periode van bijvoorbeeld 10 weken geeft een afname van gemiddeld 10-20 mol/ha per jaar, wat ongeveer 1 procent is van de totale stikstofdepositie.

zondag 29 maart 2020

Verkoop gewasbeschermingsmiddelen afgenomen

In 2018 is in Nederland 9,4 miljoen kilogram chemische aan gewasbeschermingsmiddelen afgezet, 11,2 procent minder dan een jaar eerder.

Dit blijkt uit de meest recente cijfers over de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen die het CBS jaarlijks publiceert.

Sinds het begin van de meting in 2011 schommelt de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen tussen de 9,4 en 11,4 miljoen kilogram werkzame stof. Het grootste deel (46 procent) van de verkochte gewasbeschermingsmiddelen werd in 2018 ingezet bij de bestrijding van schimmels en bacteriën.

De verkoop van gewasbeschermingsmiddelen voor de schimmelbestrijding was in 2018 vergeleken met een jaar eerder met bijna 9,2 procent gedaald naar 4,3 miljoen kilogram werkzame stof. De afname bij de overige middelen was echter nog groter (-29,6 procent).

Frankrijk en Spanje namen in 2017 met ieder 19 procent het grootste deel van de afzet van gewasbeschermingsmiddelen voor hun rekening. Italië en Duitsland volgden met respectievelijk 15 en 13 procent. Samen zijn deze landen verantwoordelijk voor twee derde van de totale Europese afgezet. Aangezien deze landen nog niet de helft (46,3 procent) van het Europese landbouwareaal in beslag namen, werden er in deze landen dus relatief veel gewasbeschermingsmiddelen afgezet.

vrijdag 27 maart 2020

Ducor Petrochemicals als eerste Nederlandse plasticproducent verantwoordelijk gesteld voor vervuiling met plastickorrels

Een handhavingsverzoek ingediend door Plastic Soup Foundation bij DCMR, de milieudienst van de provincie Zuid-Holland en Zeeland, is snel omgezet in actie. Ducor Petrochemicals is verantwoordelijk gesteld voor structurele vervuiling van de omgeving van de fabriek in de Botlek met plastickorrels.

Het bedrijf moet nu maatregelen nemen om te voorkomen dat de geproduceerde korrels op het terrein buiten de fabriek of in het omliggende havengebied belanden en heeft een dwangsom opgelegd gekregen van 15.000 euro per geconstateerde overtreding. Dit is de allereerste keer dat een dergelijke sanctie in Europa wordt opgelegd.

DCMR heeft aangekondigd ook andere producenten, verwerkers en gebruikers van plastickorrels in Zuid-Holland én Zeeland verscherpt te gaan controleren.

Plastic Soup Foundation luidt al langer de noodklok over vervuiling van het milieu met korrels kunststofgranulaat, de zogenaamde nurdles of pellets, een halffabricaat dat gebruikt wordt voor de productie van allerlei soorten plastic. Maandenlang onderzoek heeft aangetoond dat niet alleen de omgeving van Ducor Petrochemicals in de Botlek zwaar is vervuild, maar ook die van andere industrieterreinen in o.a. Zuid-Limburg en Antwerpen waar producenten zoals Sabic, Ineos, BASF, Borealis en Covestro zijn gevestigd.

donderdag 26 maart 2020

Cijfers voorspellen verdere daling CO2-uitstoot in Amsterdam

Met een CO2-reductie van 48 procent in 2030 voldoet Amsterdam bijna aan de afspraken van het landelijk Klimaatakkoord. Daarin is afgesproken de uitstoot terug te dringen met 49 procent ten opzichte van 1990.

Met nog wat extra inzet ligt ook het ambitieuzere Amsterdamse doel van 55 procent CO2-reductie binnen bereik, zo blijkt uit de doorrekening van het maatregelenpakket uit de ‘Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal’.

In de Routekaart staan doelstellingen en maatregelen voor alle relevante sectoren: de gebouwde omgeving, mobiliteit, elektriciteit en industrie & haven. Er komt jaarlijks een voortgangsrapportage.

Van 1990 tot 2010 liep de CO2-uitstoot op. De stad ging van van ongeveer 4000 naar ruim 5500 kiloton CO2 per jaar. Sinds 2010 loopt de uitstoot langzaam maar zeker terug.

woensdag 25 maart 2020

WUR verbetert CO2 footprint

Het verbeteren van de CO2 footprint is één van de uitgangspunten van het duurzaamheidsbeleid van Wageningen University & Research (WUR) en hierin zijn mooie resultaten bereikt. Uit berekeningen blijkt dat de CO2 uitstoot van WUR in 2018 maar liefst met 49% is afgenomen ten opzichte van referentiejaar 2010. Daarnaast is de CO2 compensatie in 2018 toegenomen naar 113% waar dat in 2010 nog 36% van de totale berekende CO2 uitstoot was.

De afname van CO2 uitstoot is onder andere het gevolg van het overstappen naar groene stroom in 2011. Emissies zijn ten opzichte van 2017 echter wel weer 5% toegenomen door een toename in het aantal reiskilometers van zowel vliegreizen als woon-werkverkeer. De toename in woon-werkverkeer hangt samen met de groei van het aantal medewerkers. De CO2 compensatie realiseert WUR door het zelf opwekken van energie met windmolens, zonnepanelen en Warmte- en Koudeopslag installaties (WKO).

WUR stelt de footprint jaarlijks op. Deze geeft inzicht in de klimaatimpact van WUR en helpt bij het nemen van gerichte maatregelen voor het verminderen en compenseren van CO2 uitstoot. Zo pakt WUR nu precies de gebieden aan waar een toename in CO2 uitstoot te zien is; vliegreizen en woon-werkverkeer. Vanaf april 2020 ligt bij dienstreizen daarom de focus op reizen met de trein en worden vliegreizen ontmoedigd.

Voor het terugdringen van de CO2 uitstoot van woon-werkverkeer stimuleert WUR het gebruik van openbaar vervoer en de fiets. Dit doet WUR onder andere met E-bike programma’s, mogelijkheden in het interne keuzeplan (Optare) om bijvoorbeeld ook makkelijker een E-bike te kunnen aanschaffen, snelfietsroutes en werkt WUR aan ‘Mobility as a Service’ waarin onder andere elektrische deelauto’s worden ingezet.



dinsdag 24 maart 2020

RIVM onderzoekt betere aanpak van ratten- en muizenplagen

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft het RIVM gevraagd knelpunten en mogelijke oplossingen te inventariseren om de aanpak van knaagdieren zo goed mogelijk te laten werken.

In 2015 koos de Rijksoverheid voor Integrated Pest Management (IPM) voor de bestrijding van ratten en muizen. Het doel van IPM is chemische middelen zo min mogelijk in te zetten door ratten- en muizenplagen zo veel mogelijk te voorkomen.

Ratten en muizen kunnen gezondheidsproblemen, economische schade en overlast veroorzaken. Om deze problemen te voorkomen worden ratten en muizen zoveel mogelijk bestreden. Hierbij worden nog vaak chemische middelen gebruikt. Deze middelen zijn echter zeer giftig voor mensen, andere zoogdieren en vogels. Ook kunnen knaagdieren resistent worden tegen chemische middelen.

Een oplossing om overlast te voorkomen is dat huizen, gebouwen, bedrijven en de ruimte eromheen schoon blijven. Dan is er geen voedsel voor ratten en muizen. Voorlichting kan daarbij helpen, net als een goed afvalbeleid. Als preventieve maatregelen niet genoeg werken, kunnen bijvoorbeeld klapvallen worden ingezet. Pas daarna mogen de dieren worden bestreden met chemische middelen zoals anticoagulantia. Om anticoagulantia buiten te mogen gebruiken is een opleiding én een certificaat nodig.

maandag 23 maart 2020

Luchtvervuiling Brussel treft sociaal kwetsbare mensen het hardst

De meest sociaal kwetsbare groepen krijgen te maken met hogere concentraties luchtvervuiling én zijn ook vatbaarder voor de negatieve gezondheidsgevolgen ervan. Dit blijkt uit een studie van de onderzoeksgroep Interface Demography aan de VUB.

De schade van buitenluchtvervuiling voor de gezondheid en het welzijn is groot. Een van de meest schadelijke polluenten is fijnstof (PM2.5). De meest voorkomende gezondheidseffecten van blootstelling aan PM2.5 zijn aandoeningen aan de luchtwegen en hartziekten. Naast een aanzienlijke directe gezondheidskost creëert luchtvervuiling ook tal van maatschappelijke en economische kosten door onder andere het verlies aan gezonde levensjaren, medische kosten en gereduceerde productiviteit.

De hogere concentraties aan fijn stof in de armere wijken verklaren zich hoofdzakelijk door de structuur van de wijken, met veel smalle straten en minder groen alsook door de infrastructuur van veel gemotoriseerd vervoer.

De woon- en werksituatie heeft ook een aandeel in het verhoogde sterfterisico. Sociaal kwestbare mensen wonen doorgaans in woningen van lage woningkwaliteit, met slechte ventilatie en isolatie en ze werken vaak in banen die worden uitgevoerd in de publieke ruimte (buschauffeurs, straatvegers) wat een hogere blootstelling aan luchtvervuiling in de hand werkt.

De onderzoekers pleiten voor een beleid waarin luchtvervuiling deel uitmaakt van de volksgezondheid. Aangezien vervuiling zich niet aan grenzen houdt is het ook van belang dat de verschillende niveaus intensief samenwerken.

zondag 22 maart 2020

'Tijd beschikbaar voor klimaatactie met tweederde geslonken'

Landen moeten vier keer zoveel werk verzetten om te voldoen aan de Parijse klimaatafspraken. Deze conclusies trekken Niklas Höhne (NewClimate Institute in Keulen en Wageningen University & Research) en internationale collega’s in een ‘Comment’ in Nature.

Zij baseren zich op een samenvatting van alle tien uitgaven van de Emissions Gap Report van het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP).

Gedurende de laatste tien jaar heeft het Emissions Gap Report jaarlijks het verschil gemeten tussen de toezeggingen die landen hebben gedaan om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, en wat er collectief nodig is om de temperatuurdoelen te behalen.

Höhne en zijn coauteurs hebben berekend dat er nu een jaarlijkse reductie in uitstoot van 7 procent nodig is tussen 2020 en 2030 om een maximale temperatuurstijging van 1,5 procent te waarborgen. Wanneer de emissies met 3 procent per jaar worden teruggebracht zal de temperatuur 2 °C stijgen. Als er in 2010 direct actie genomen was, dan was een reductie van slechts 2 procent in de uitstoot voldoende geweest om de temperatuurstijging tot 2 °C te beperken.

woensdag 18 maart 2020

Provincie zoekt gemeenten voor pilot Schone Lucht

De provincie Brabant nodigt gemeenten uit voor de pilot Schone Lucht. Het doel: gezondheidswinst (schone lucht) realiseren in de landbouw door emissies zoals ammoniak (stikstof), geur en fijnstof van (bestaande) te stallen reduceren.

Op 13 januari 2020 ondertekenden verschillende partijen het Schoneluchtakkoord. Het doel is door schonere lucht gezondheidswinst te bereiken: minimaal 50 procent in 2030 ten opzichte van 2016.

Een van de middelen is ondersteuning door het Rijk aan provincies en gemeenten voor het uitvoeren van pilots. De inzet voor landbouw is vernieuwing van regelgeving die gericht is op het verlagen van emissies van (bestaande) stallen.

Lucht in provincie Utrecht opnieuw schoner

De Rapportage Luchtkwaliteit 2018 laat zien dat de luchtkwaliteit dat jaar opnieuw is verbeterd in de provinci Utrecht. De concentraties gevaarlijke stoffen in de lucht in de provincie Utrecht zijn afgenomen en daardoor nemen de gezondheidsrisico’s van luchtverontreiniging af.

Om nog meer gezondheidswinst te kunnen boeken, streeft Utrecht naar de strengere advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Provincie, gemeenten en diverse organisaties op het gebied van schone lucht werken daarvoor samen aan de Uitvoeringsagenda Gezonde Lucht. De regionale partners zijn inmiddels volop bezig met de uitvoering van de maatregelen.

In de Uitvoeringsagenda Gezonde Lucht is de ambitie opgenomen om in 2030 te voldoen aan de WHO-advieswaarden en staan de maatregelen beschreven die de regionale partners hiervoor uitvoeren. De maatregelen zijn gericht op verschillende thema’s: verminderen van luchtverontreiniging vanuit mobiliteit, houtrook, landbouw en binnenvaart.

dinsdag 17 maart 2020

Noord Holland aan de slag met terugdringen stikstof

De provincie Noord-Holland gaat regiogewijs aan de slag met het terugdringen van stikstof en daarmee met het lostrekken van de bouw. Eerst wordt in Zuid-Kennemerland op 18 maart en Laag Holland op 25 en 31 maart met belanghebbenden gesproken over het verminderen van stikstofneerslag op de natuur.

In deze twee regio’s wil de provincie beginnen met het vrijmaken van stikstofruimte, zodat er onder andere weer woningen gebouwd kunnen worden. Andere gebieden met stikstofgevoelige natuur volgen kort daarna. Deze gebieden zijn de Oostelijke Vechtplassen, Naardermeer en het overige duingebied.

Ook heeft de provincie per regio in kaart gebracht welke bronnen van stikstof er zijn. Samen met onder andere partijen uit de bouw, de landbouw, natuurorganisaties, industrie en gemeenten wordt nu bepaald op welke wijze de stikstofneerslag bij de bron aangepakt kan worden.

maandag 16 maart 2020

Zeeland licht aanpak stikstof toe

Het College van GS Zeeland heeft op 10 maart  de strategische aanpak stikstof vastgesteld. Uitgangspunt daarbij is dat alle sectoren aan de slag gaan, om ervoor te zorgen dat er minder stikstof terechtkomt in kwetsbare natuur.

Het plan speelt in op de bijzondere situatie van Zeeland, met relatief weinig knoppen om aan te draaien en een grote invloed van buitenland en scheepvaart.

Zeeland is een provincie die stikstof importeert, terwijl Nederland als geheel juist stikstof exporteert. Door de geografische ligging ontvangt de provincie veel stikstof vanuit uit het buitenland en van de scheepvaart. Tegelijkertijd heeft de akkerbouwprovincie met een groot aandeel industrie minder mogelijkheden om iets te doen aan reductie in depositie.

Op korte termijn wil Zeeland een systeem ontwikkelen waarmee vergunningen kunnen worden verleend voor nationale en regionale projecten. Op middellange termijn (tot 2030) wil men een daling van stikstofdepositie bewerkstelligen.

vrijdag 13 maart 2020

Grensoverschrijdende samenwerking is nodig voor vervuiling stroomgebieden

Hoog op de agenda: de ontwikkeling van een grensoverschrijdende aanpak en samenwerking in stroomgebieden.

Op dit moment krijgen bovenstroomse maatregelen voor het verbeteren van grenswateren nog niet altijd de prioriteit die ze verdienen. Dat zorgt ervoor dat maatregelen in Nederlandse grensregio’s niet voldoende zijn om de zogeheten KRW doelen te halen. KRW staat voor Kaderrichtlijn Water.

Stoffen die in het buitenland in de beken en rivieren terechtkomen, hebben grote impact op de waterkwaliteit aan Nederlandse zijde.

Daarom vragen de waterschappen aandacht voor dit onderwerp, zodat ook in landen zoals Duitsland, Frankrijk, België en Luxemburg extra stappen worden gezet om vervuiling van grenswateren tegen te gaan.

Sander Mager, bestuurslid Unie van Waterschappen, hoopt dat ook buiten de waterschappen aandacht komt voor waterkwaliteit in de grensregio’s: 'We hopen door deze grensoverschrijdende aanpak financiële steun te ontvangen vanuit Europese programma’s zoals Interreg of het LIFE fonds. Daarnaast is het belangrijk dat ook de Europese Commissie en het Rijk aandacht hebben voor deze problematiek.'

donderdag 12 maart 2020

Startbijeenkomst Energietransitie Flevoland over de banen in de energie, techniek, bouw en circulair

Om de doelstellingen van de klimaatopgave te kunnen realiseren, is voldoende goed geschoold personeel nodig.

De spanning op de arbeidsmarkt neemt echter toe en in belangrijke sectoren voor de klimaatopgave, zoals de bouw en techniek is sprake van (dreigende) tekorten.

Tijdens een startbijeenkomst op 17 maart georganiseerd door Provincie Flevoland, UWV, VNO-NCW, House of Skills en FlevolandWerkt! zal met betrokkenen bij de energietransitie, de circulaire economie en duurzaamheid uit Almere, Lelystad en Zeewolde gesproken worden over de vraag waar op ingezet moet worden om in de toekomst over voldoende goed opgeleid personeel te kunnen beschikken.

De uitkomst van de bijeenkomst is van belang voor de duurzame aanpak van de zogenaamde mismatch op de arbeidsmarkt, waarbij vraag (arbeidsmarkt) en aanbod (werknemer) beter op elkaar moeten worden afgestemd.

'Kabinet moet meer greep op gevaarlijke stoffen krijgen'

Het beleid voor gevaarlijke stoffen is niet toereikend om risico’s in de leefomgeving voor mens en milieu voldoende te beheersen. Het aantal van deze stoffen en het gebruik ervan nemen toe, evenals het hergebruik van producten waarin gevaarlijke stoffen zijn verwerkt. Dat concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in zijn advies ‘Greep op gevaarlijke stoffen’.

Tientallen jaren werd de verspreiding van gevaarlijke stoffen in de leefomgeving kleiner door succesvol overheidsbeleid, maar deze ontwikkeling stagneert. Het aantal gevaarlijke stoffen neemt toe, evenals het aantal producten waarin gevaarlijke stoffen worden gebruikt.

Waar voorheen het belangrijkste risico voor mens en milieu bestond uit de blootstelling aan een enkele gevaarlijke stof, gaat het nu veel meer om de risico’s van stoffen die elk afzonderlijk wellicht geen probleem vormen, maar die tezamen een schadelijke uitwerking hebben.

In de eerste plaats is meer kennis nodig over de mate waarin zij in de leefomgeving terechtkomen. Dat geldt in verschillende fasen: tijdens de productie, het gebruik, het hergebruik en de verwerking van afval waarin deze stoffen voorkomen. Ook is versterking nodig van de beleidscapaciteit en de kennis bij overheden om de beleidsuitvoering, de handhaving en het toezicht te verbeteren.

 De raad adviseert om bij het stellen van nationale milieunormen rekening te houden met het effect van deze gelijktijdige blootstelling. Dit kan ook voor specifieke gebieden noodzakelijk zijn. De rijksoverheid zal gemeenten en provincies hierbij moeten ondersteunen.

woensdag 11 maart 2020

Van Nieuwenhuizen verplicht gebruik schonere brandstof luchtvaart

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) wil dat Nederland als pionier in Europa vooroploopt om de CO2-uitstoot van de luchtvaart terug te dringen. Over drie jaar moeten vliegtuigen in Europa verplicht deels op duurzame brandstof vliegen.

De minister neemt het voortouw om de Europese bijmengverplichting van duurzame luchtvaartbrandstoffen in te voeren. De bijmengverplichting kan op korte termijn zorgen voor minder uitstoot van de luchtvaart.

Van Nieuwenhuizen spoort ook andere Europese landen aan zich bij Nederland aan te sluiten. Ze wil met een aantal lidstaten in een groep van koplopers de ontwikkelingen voor duurzame brandstoffen voor vliegtuigen stimuleren.

In ons land lopen al verschillende initiatieven voor de productie van duurzame brandstof voor de luchtvaart. Zo wordt in Delfzijl de eerste Europese fabriek voor duurzame biokerosine gebouwd en werken Schiphol en andere marktpartijen aan een demonstratiefabriek om ook synthetische kerosine te gaan produceren. Van Nieuwenhuizen ondersteunt dit initiatief en kijkt naar mogelijkheden om de verdere ontwikkeling financieel te ondersteunen.

dinsdag 10 maart 2020

Bosatlas van de duurzaamheid cadeau voor het onderwijs

De hoofdvestigingen van alle scholen in het voortgezet onderwijs krijgen een aantal exemplaren van De Bosatlas van de duurzaamheid cadeau. Ook de lerarenopleidingen voor docenten aardrijkskunde ontvangen een pakket.

De Bosatlas behandelt talloze ontwikkelingen binnen de landsgrenzen en erbuiten: van het Klimaatakkoord van Parijs tot kringlooplandbouw, van wateroverlast tot urban mining.

Uiteraard is er ook aandacht voor concrete maatregelen die burgers, bedrijven en overheden zelf kunnen nemen om hun voetafdruk te verkleinen.

De distributie in het voortgezet onderwijs en de ontwikkeling van het bijbehorend lesmateriaal is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Energie Beheer Nederland BV (EBN), Gemeente Amsterdam, Gemeente Utrecht, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Provincie Drenthe, Provincie Friesland, Provincie Groningen, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Rijkswaterstaat en de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA).

zondag 8 maart 2020

Brabant mag gebruik glyfosaat blijven verbieden

De Centrale Grondkamer heeft besloten dat de provincie Noord Brabant het gebruik van glyfosaat op haar pachtgronden mag blijven verbieden bij eenjarige pachtovereenkomsten.

De Grondkamer Zuid had eerder besloten dat dit verbod niet opgenomen mocht worden in de pachtvoorwaarden. Daarop heeft de provincie beroep ingesteld bij de Centrale Grondkamer.

Gedeputeerde Staten zijn blij met deze uitspraak, ze beschouwen glyfosaat als schadelijke stof: schadelijk voor de gezondheid en het heeft grote nadelige effecten op de biodiversiteit.

Niet alleen de provincie Noord-Brabant, maar ook Brabant Water, Waterschappen Aa en Maas en De Dommel en tien Brabantse gemeenten verbieden het gebruik van glyfosaat op hun pachtgronden.

vrijdag 6 maart 2020

80 partijen tekenen Europees Plastics Pact

Ruim 80 partijen hebben vandaag hun handtekening geplaatst onder het Europees Plastics Pact. Dat verdrag moet zorgen voor minder plastic afval en veel meer hergebruik en veel meer recycling.

Het is voor het eerst dat zoveel verschillende partijen, van supermarkt en snoepfabrikant tot overheden, zich hier op Europese schaal gezamenlijk voor inzetten.

Minister Van Veldhoven is samen met haar Franse en Deense collega trekker geweest van het Europees Plastics Pact. Het idee begon een jaar geleden tussen de drie bewindspersonen tijdens de vergadering van milieuministers in Brussel. Na lancering van het Plastic Pact in Nederland en Frankrijk, groeide het enthousiasme uit tot het waarmaken van de Europese evenknie.

Het Europese Plastics Pact bestaat uit afspraken tussen plasticproducenten, grote bedrijven, overheden en recyclers.

Ieder jaar wordt gemonitord hoe ver deelnemers zijn. Na de lancering starten vandaag direct de eerste werkgroepen, onder meer met het opzetten van monitoring, rapporteren, transport van plastic afval en circulair ontwerp van plastic.

De Europese Commissie is betrokken als waarnemer van het pact. Samen met de Europese Commissie wordt ook bekeken waar het Europees Plastics Pact kan bijdragen aan nieuw Europees plasticbeleid op basis van de Europese Green Deal.

Slimme pakketkluizen voor gezonde leefomgeving

Busreizigers op Goeree-Overflakkee en in Spijkenisse kunnen voortaan hun postpakketjes af laten leveren en ophalen bij hun halte. De provincie Zuid Holland is samen met het bedrijf EVAnet een proef begonnen met drie wanden met pakketkluizen.

De provincie wil met de komst van de pakketkluizen haltes aantrekkelijker maken voor reizigers. Het draagt bovendien bij aan verbetering van de luchtkwaliteit en bereikbaarheid in woonkernen, aldus de province.

Als de kluizen worden uitgebreid naar 1400 haltes in Zuid-Holland worden er 50 miljoen kilometers minder gemaakt. Daarmee wordt de luchtkwaliteit in woonkernen aanzienlijk verbeterd en de CO2 uitstoot met 15.000 ton per jaar verminderd.

De kuizen staan langs de N59 bij P+R Den Bommel en in Spijkenisse, bij de bushaltes Halfweg en De Drie Werelden. Het experiment duurt ongeveer acht maanden. Als blijkt dat de nieuwe service aanslaat onder reizigers, wordt het aantal pakketkluizen verder uitgebreid.

donderdag 5 maart 2020

Nationale Boomfeestdag 18 maart opening klimaatarboretum TU Delft

Op woensdag 18 maart, Nationale Boomfeestdag, wordt ’s middags het eerste klimaatarboretum feestelijk geopend op de TU Delft. Dit klimaatbos wordt gevestigd op het voorplein van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

In het arboretum wordt onderzocht hoe verschillende boommodellen bijdragen aan het koelen van de stad.

In totaal komen 75 bomen te staan op het plein voor Bouwkunde, in op maat gemaakt bakken. De bomen zijn met een gemiddelde stammaat van 20-25 cm tussen de 4 en 7 meter hoog en blijven drie jaar lang bij de faculteit staan. Ze worden uitgerust met sensoren die onder andere lucht- en stralingstemperatuur, luchtvochtigheid en de verdamping van de bomen meten. Op deze manier willen de Delftse bomenprofessor René van de Velde en zijn onderzoeksteam in kaart brengen wat het effect is van de bomen op hun stedelijke omgeving.

Samen met de VHG en de gemeenten Den Haag, Almere, Dordrecht en Delft wordt actief aan de kennis over bomen in de stad gewerkt. In Almere, Dordrecht en Delft worden spiegelopstellingen ingericht om zo bij te dragen aan de kennisontwikkeling, terwijl zij meteen ook hun eigen steden koelen met bomen.

woensdag 4 maart 2020

Otto Group: CO2-neutraal over tien jaar

De Duitse retailer Otto Group wil over tien jaar – dus in 2030 – al zijn retail en service activiteiten CO2-neutraal uitvoeren.

Otto had zich reeds in 2006 als doel gesteld om in 2020 de helft minder uit te stoten. Dat doel blijkt behaald.

Over tien jaar moeten alle retailactiviteiten en de clouddiensten CO2-neutraal worden uitgevoerd.

dinsdag 3 maart 2020

Snuffelfietsers brengen luchtkwaliteit en routes in kaart

Provincie Gelderland laat snuffelfietsen rijden in de regio Foodvalley. Een klein kastje aan het fietsstuur van vrijwilligers moet een berg aan informatie opleveren. Ook wil men ontdekken wat deze manier van meten nog meer op kan leveren.

Provincie Utrecht startte in 2019 al eens het experiment Snuffelfiets. Provincie Gelderland neemt nu de projectleiding op zich van beide provincies.

Er zijn 80 meetkastjes in regio Foodvalley verdeeld onder 5 gemeenten. Gemeente Veenendaal gebruikt een jaar lang de helft van de kastjes. Gemeenten Scherpenzeel, Barneveld, Ede en Wageningen laten achtereenvolgens ieder drie maanden lang snuffelfietsers in de regiorond rijden.

maandag 2 maart 2020

Nog twee weken gratis inleveren gewasbeschermingsmiddelen

Tot 16 maart kunnen landbouwbedrijven in Zuid- Oost Brabant zich aanmelden om gewasbeschermingsmiddelen te laten afvoeren. De actie 'Bezem door de middelenkast' is namelijk met twee weken verlengd.

Het veilig afvoeren van (niet meer toegelaten) gewasbestrijdingsmiddelen levert veel milieuwinst op. In het oppervlaktewater en het grondwater, de bron voor ons drinkwater, komen nog steeds middelen voor die de norm overschrijden. Hierdoor kan de waterkwaliteit vaak nauwelijks verbeteren.

De inleveractie ter bescherming van grond- en oppervlaktewater, is bedoeld voor alle land- en tuinbouwbedrijven die nog gewasbeschermingsmiddelen in hun middelenkast hebben. Het bedrijf CLM coördineert de actie.