vrijdag 29 mei 2020

Waterschap Limburg zet mezenkastjes in tegen de eikenprocessierups

Waterschap Limburg wil op een natuurlijke manier bijdrage leveren aan de bestrijding van de eikenprocessie rups en zet hiervoor 250 mezenkasten in.

Deze worden door inspecteurs geplaatst in gebieden waar de eikenprocessierups zeer actief is.

Een deel van deze mezenkasten wordt ook ter beschikking gesteld aan partners en inwoners van Limburg. Belangstellenden kunnen zich melden via info@waterschaplimburg.nl.

De actie geldt zolang de voorraad strekt. Het afhaalmoment in Horst, Sittard of Roermond, wordt later bepaald en is afhankelijk van de Corona-situatie.

woensdag 27 mei 2020

Nederlandse online top over klimaatoplossingen

Nederland organiseert op 25 januari 2021 de online Climate Adaptation Summit (CAS). De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat om deze grote internationale top grotendeels digitaal te organiseren.

Vanwege de coronacrisis is besloten om in plaats van deelnemers naar Nederland te laten afreizen, een centraal online programma te organiseren vanuit Nederland. Een deel van dit programma vindt plaats in het nieuwe drijvende kantoor van het Global Center on Adaptation in Rotterdam. De andere internationale deelnemers, zoals regeringsleiders en ministers, zullen deelnemen via videoverbindingen vanuit alle continenten.

Op de Climate Adaptation Summit in januari staan de oplossingen centraal om kwetsbare gebieden wereldwijd weerbaarder te maken tegen klimaatverandering, zoals extremer weer en een stijgende zeespiegel.

De conferentie stond eerder gepland op 22 oktober 2020 als afsluiting van het actiejaar van de Global Commission on Adaptation. Deze Commission is in het najaar van 2018 op initiatief van minister Van Nieuwenhuizen gestart en staat onder leiding van IMF-topvrouw Kristalina Georgieva, voormalig VN Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon en Microsoft-oprichter Bill Gates.

De Commission publiceerde september vorig jaar het Adapt Now rapport. Belangrijkste conclusie was dat schade door wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen verder toeneemt als er niet snel wordt geïnvesteerd in het voorkomen van klimaatschade. Sindsdien werkt de Commission aan praktische klimaatoplossingen voor regio’s die gevoelig zijn voor de toenemende weersextremen,

dinsdag 26 mei 2020

Experiment gestart naar gevolgen verlies microplastics containers MSC Zoe

Wat zouden de miljoenen plastic bolletjes die zijn achtergebleven na het overboord slaan van de 342 containers voor het ecosysteem van de Waddenzee kunnen betekenen?

Wageningen Marine Research is een acht weken durend mesocosm-onderzoek gestart om dit uit te zoeken. In 30 zoutwatervijvers worden polystyreen-korrels in verschillende concentraties op experimentele ecosystemen losgelaten bestaand uit Noordzeewater, sediment en mariene organismen uit de Waddenzee zoals plankton, schelpdieren, wormen, garnalen.

De MSC Zoe verloor in elk geval twee typen microplastics: drijvende polyethyleen (HDPE) pellets van circa 5 mm, en polystyreen (PS) korrels van 0,5-1 mm groot. De microplastics waar dit onderzoek over gaat, zijn de korrels gemaakt van polystyreen. Korrels van dat materiaal zijn iets zwaarder dan water.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in een soort zoutwater vijvers (mesocosms) waarin onderzoeker Edwin Foekema de levensgemeenschap van de Wadddenzee probeert na te bootsen. In totaal zijn 30 mesocosms, elk met een inhoud van bijna vijf kubieke meter, voorzien van een zandbodem, Noordzeewater en organismen.

Onderzoek naar de effecten van microplastics op deze mesocosm schaal is nog niet eerder uitgevoerd, zeker niet met vis in mesocosms. Het meeste microplastic-onderzoek vindt plaats op laboratoriumschaal en dan mis je de natuurlijke interacties, bovendien zijn dat vaak kortlopende proeven.

7 op 10 Nederlanders willen positieve milieueffecten ook na coronacrisis behouden

Maar liefst 71 procent van de Nederlanders wil de schonere lucht en positieve milieueffecten die zijn ontstaan nadat delen van de economie zijn stilgelegd door het coronavirus, behouden. Bijna de helft is zelfs bereid hiervoor het eigen reisgedrag blijvend aan te passen. Dat blijkt uit onderzoek dat Ipsos in opdracht van ABN AMRO heeft verricht.

Volgens ABN AMRO gaven niet eerder zo veel mensen aan het klimaat belangrijk te vinden en hieraan ook zélf een bijdrage te willen leveren.

Met deze resultaten lijkt een keerpunt te zijn ontstaan in de overgang van een niet-duurzame samenleving naar een duurzame. Echter vragen bijna 7 op de 10 Nederlanders zich wel af of de positieve gevolgen voor het milieu ook daadwerkelijk kunnen worden behouden.

Economisch herstel verdient nu voor de meeste Nederlanders prioriteit, maar klimaat volgt meteen daarna. 41 procent vindt dat economie en klimaat samen moeten worden opgepakt. De overheid mag daarbij van de bedrijven die zij steunt ook eisen dat zij hun bedrijfsvoering verduurzamen, zegt een meerderheid (54 procent). Meer dan 8 op de 10 burgers die zich zorgen maken over het klimaat vinden dat duurzaamheid hoog op de politieke agenda moet staan, juist nu de samenleving opnieuw moet worden vormgegeven.

Kabinet ontziet industrie met CO2-heffing

Als gevolg van de coronacrisis hoeven de driehonderd meest vervuilende bedrijven in Nederland voorlopig amper CO2-belasting te betalen. Het kabinet heeft dit toegezegd aan de industrie, weet de NOS.

In een toelichting op een concept-wetsvoorstel over de CO2-heffing schrijft het kabinet dat de industrie momenteel in zwaar weer zit. Om de sector te ontzien krijgt de industrie meer zogenoemde dispensatierechten dan nodig. Het kabinet gunt de industrie een voorzichtige start gelet op de 'onzekere economische ontwikkelingen de komende jaren'.

Greenpeace zegt dat het kabinet de coronacrisis misbruikt om de CO2-heffing op de lange baan te schuiven. Het gevolg is dat de grote vervuilers blijven vervuilen en uiteindelijk niet hoeven te betalen.

Minder hormoonverstorende stoffen in zonnebrand

Zonnebrandmiddelen bevatten steeds steeds minder hormoonverstorende stoffen en allergenen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Consumentenbond. Wel bevatten veel producten ingrediënten die slecht zijn voor het milieu.

De Consumentenbond berekende met Europese collega’s de impact van 40 zonnebrandmiddelen op het milieu en inventariseerde of er ingrediënten in zitten die milieuorganisaties als schadelijk beoordelen. 23 producten scoren een onvoldoende.

Garnier Ambre Solaire Dry protect, Lancaster Sun beauty sublime tan en Rituals Sun protection milky spray 30 doen het hierop het slechtst. Slechts 6 zonnebrandmiddelen krijgen een ruim voldoende of hoger voor milieu-impact.

Resten van zonnebrandmiddelen komen in de zee terecht tijdens het zwemmen of via stranddouches. Sommige UV-filters en andere ingrediënten beïnvloeden het leven in de zee. Ze beperken de groei van plankton en kunnen giftig zijn voor kleine zeedieren. Verder kunnen ze koraal beschadigen en zich opstapelen in de voedselketen.

Drie van de dit jaar geteste producten bieden niet de beschermingsfactor die ze beloven. Dat zijn Rituals Sun protection milky spray 30, Hema Kids zonnebrand spray SPF 50 (productnummer 11.61.0161) en Zwitsal Kids zonnespray SPF 50+. Rituals en Hema hebben laten weten dat hun producten inmiddels een andere samenstelling hebben.

zondag 24 mei 2020

Publiek-private samenwerking voor gezond stedelijk leven

Onlangs vond de aftrap plaats van een nieuw publiek-privaat platform met de naam Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven. Daarin gaat het RIVM met andere organisaties én inwoners concrete en praktische oplossingen ontwikkelen met impact op gezond leven in stedelijke gebieden. Voorbeelden daarvan zijn de projecten Snuffelfiets en Gebiedsontwikkeling Cartesiusdriehoek.

De Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven is een onafhankelijk en open platform van publieke en private organisaties. Zij ontwikkelen wetenschappelijk onderbouwde, datagedreven concepten en maatregelen: evidence based producten en diensten die een positief effect hebben op de gezondheid van iedereen die woont, werkt of recreëert in een stedelijke omgeving.

Het RIVM, Universiteit Utrecht en Economic Board Utrecht zijn de initiatiefnemers van dit platform. Intussen hebben zich verschillende partners aangesloten: provincie Utrecht, gemeente Amersfoort, Future City Foundation, Mecanoo, UMC, Hogeschool Utrecht, Civity en Urban Sync.

donderdag 21 mei 2020

Verduurzaming basisindustrie; een kans voor Nederland

Richting 2050 moet industriële productie klimaatneutraal worden. Tegelijkertijd is ook duidelijk dat de wereld in 2050 nog steeds behoefte heeft aan industriële basisproducten.

Nederland heeft de ambitie en de kans om de (Europese) vestigingsplaats te zijn voor duurzame (basis)industrie. We hebben hier alles voor in huis: van een hoogopgeleide technische beroepsbevolking tot een gunstige ligging voor verhandeling en transport van industriële grondstoffen en goederen; van de mogelijkheden die de Noordzee biedt voor productie van grootschalige groene elektriciteit, tot de aanwezigheid van lege gasvelden voor opslag van waterstof en CO2 (CCS) en een buizennetwerk dat ooit is aangelegd voor aardgas maar dat ook geschikt is voor waterstof en groen gas.

Of we deze kans gaan benutten is afhankelijk van de keuzes die we nu maken. Wachten leidt tot meer onzekerheid en een toenemende kans dat de grote, noodzakelijke investeringen ergens anders plaatsvinden. De ministerraad heeft op voorstel van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat ingestemd met de visie op de toekomst van de Nederlandse basisindustrie.

Voor een koploperspositie is het belangrijk dat alle partijen in beweging komen om zo synergie-effecten te optimaliseren. De verstandige CO2-heffing moet zorgen dat de emissies richting 2030 te verminderen, waarbij het kabinet extra rekening houdt met de economische situatie bij bedrijven als gevolg van COVID-19. CO2-neutrale productie vraagt van private partijen grote investeringen. Om te zorgen dat de basisindustrie succesvol klimaatneutraal wordt, moet de overheid op vier punten de regie pakken: innovatie, opschaling, infrastructuur en wetgeving.

woensdag 20 mei 2020

Onderzoek naar kunstmestvrij telen van aardappelen

De provincie Noord-Brabant ondersteunt een onderzoek naar het kunstmestvrij telen van aardappelen. Een consortium van onderzoekinstellingen en twee Brabantse aardappeltelers gaan een vijfjarig onderzoek uitvoeren.

Het onderzoek kijkt naar de milieueffecten op de bodem en het grondwater, de teeltresultaten en de economische haalbaarheid van het omschakelen voor telers.

Jacob van de Borne teelt aardappelen direct voor de consumptiemarkt op de zandgronden in Reusel. Collega-teler Anton Bartelen teelt pootaardappelen op de kleigronden van Oud Gastel. In het onderzoek werken de telers nauw samen met de HAS Hogeschool, het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw (PCVPL), adviesbureau PlantHealthCure, het Louis Bolk Instituut en de waterschappen De Dommel en Brabantse Delta.

Dit project is onderdeel van het onlangs opgestarte programma Brabant Bemest Beter dat een samenwerking betreft tussen provincie, ZLTO, NCM en HAS Hogeschool. 

dinsdag 19 mei 2020

Provincie vraagt Noord-Hollanders online te reageren op stikstofaanpak

De provincie Noord-Holland heeft besloten om voorlopig online verder te gaan met de gebiedsgerichte aanpak stikstof.

Sinds maandag 18 mei is de website noord-holland.nl/stikstofaanpak live gegaan met alle informatie over de Noord-Hollandse stikstofaanpak. De provincie vraagt inwoners, ondernemers en werkenden ideeën aan te dragen of vragen te stellen.

Op de website is per stikstofgevoelig natuurgebied te lezen hoe het met de natuur gaat en wat de provincie doet om de natuur te herstellen. De komende tijd worden de pagina’s uitgebreid met aanvullende informatie. Ideeën aanleveren of vragen stellen kan tot en met 31 mei 2020.

Om ervoor te zorgen dat de verschillende soorten planten en dieren in de 12 stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden kunnen blijven groeien en leven, moet de provincie de stikstofneerslag in die gebieden beperken. Maar ook het vinden van ruimte voor onder andere woningbouw is een belangrijk doel voor de gebiedsgerichte aanpak.

maandag 18 mei 2020

'Shell koppelt wederom groen verhaal aan gitzwarte plannen'

Het was onlangs groot nieuws en het lijkt goed nieuws: Shell scherpt zijn eigen klimaatdoelstellingen aan. Helaas gaan we ook met de nieuwste ambities van de oliereus de doelstellingen van het Parijsakkoord niet halen, zegt Milieudefensie.

Volgens Shell's eigen persbericht wil het de uitstoot van de eigen productieketen in 2050 naar 0 krijgen. In de praktijk houdt dit in dat Shell bijvoorbeeld schonere vrachtwagens of vrachtschepen gaat aanschaffen.

De netto-uitstoot van de producten die Shell aan zijn klanten verkoopt, bijvoorbeeld benzine, moet in 2050 met 65 procent zijn afgenomen.

De grootste CO2-uitstoot, 82 procent, wordt veroorzaakt door het gebruik van de producten van Shell. Om de klimaatdoelen te halen is het dus veel belangrijker dat de uitstoot die vrijkomt door het gebruik van bijvoorbeeld gas en benzine naar beneden gaat, dan de uitstoot die veroorzaakt wordt door het productieproces.

Shell doet alleen uitspraken over zijn relatieve uitstoot. Die 65 procent is dus niet een echte absolute afname maar alleen relatief. Dat geeft dus geen garantie dat de CO2 uitstoot ook echt omlaag gaat. Shell gaat ervan uit dat CO2 in de toekomst opgeslagen kan worden. Als dat mogelijk is, dan kan Shell gewoon door blijven boren en toch minder CO2 uitstoten, omdat een gedeelte van de broeikasgassen is opgevangen.

vrijdag 15 mei 2020

Afvalbranche klaar voor verwerking eikenprocessierups

De afvalbranche is naar eigen zeggen goed voorbereid om resten van eikenprocessierupsen snel en veilig te verwerken. De Vereniging Afvalbedrijven heeft samen met de overheid, transporteurs en de groenbedrijven een nieuw protocol opgesteld. Hiermee kunnen problemen zoals vorig jaar ontstonden voorkomen worden. Toen dreigde er een tekort aan verwerkingscapaciteit.

Dit jaar zijn er vier verwerkers waar groenbedrijven hun rupsenafval naartoe kunnen brengen. Dit seizoen kan dat  bij HVC in Alkmaar, EEW in Delfzijl, Rendac in Son en PRV Twente. Mogelijk komen er nog meer verwerkers bij, maar met deze vier is de benodigde capaciteit voor de vernietiging geborgd.

Nederland wordt ieder jaar in groeiende mate geplaagd door eikenprocessierupsen. Vooral in mei en juni komen de eitjes uit en de rupsen tot leven. Soms zitten ze met duizenden bij elkaar in een boom. De brandharen van rupsen kunnen voor serieuze gezondheidsproblemen zorgen zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

donderdag 14 mei 2020

Beschermende maatregelen bij kernongevallen: een verkenning

Bij een kernongeval moet de overheid maatregelen nemen zodat mensen aan zo weinig mogelijk straling blootstaan. Mensen in de directe omgeving van het ongeval kunnen bijvoorbeeld schuilen, jodium slikken of uit het gebied vertrekken.

Welke maatregelen passend zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van het kernongeval. Naast het gewenste effect, een lagere blootstelling aan straling, kunnen maatregelen ook onbedoelde, vaak negatieve, effecten hebben.

Om een goede afweging te kunnen maken, heeft het RIVM op een rij gezet wat er bekend is over het afwegen van voor- en nadelen van crisismaatregelen. Dit is in opdracht van de ANVS gedaan.

Inmiddels is veel kennis beschikbaar, maar onderzoek naar de afzonderlijke gevolgen van maatregelen gebeurt versnipperd. Ook bestaat er nog geen methode om alle effecten tegen elkaar af te kunnen wegen of om aan te geven welk effect het belangrijkst is. De gevolgen van evacuatie zijn het meest onderzocht, omdat dit de meest ingrijpende maatregel is.

woensdag 13 mei 2020

Duurzaamheidsfestival ‘Dus Wat Gaan Wij Doen?’ gaat live op donderdag 21 mei

Hoewel de luchten tijdens de coronacrisis vaker strakblauw zijn en de CO2 uitstoot daalt, blijven de grote vraagstukken rondom de klimaatcrisis urgent.

Nederlanders zijn sinds de Covid-19 uitbraak zelfs meer bezorgd over de klimaatcrisis én 62 procent ziet deze periode als een kans voor duurzame verandering.

Daarom wordt het digitale festivalterrein van ‘Dus Wat Gaan Wij Doen?’ op Hemelvaartsdag geopend.

Vanaf 15.00 uur kunnen festivalgangers terecht op het online festivalterrein. Daar staat visionair Jan Terlouw klaar voor een inspirerend pleidooi voor verandering (ja, juist nu) en presenteert Donald Pols van Milieudefensie een inspirerend vergezicht als antwoord op de vraag ‘Dus Wat Gaan Wij Doen?’.

Duurzame pioniers van onder meer PTThee, Vies Pensioen en Kraak de Crisis geven enthousiasmerende zoom talks en er zijn workshops van onder andere The Pollinators, Sprinklr, SuperUse Studios en Indiaan in je Kast.

dinsdag 12 mei 2020

Provincie Utrecht start preventieve bestrijding eikenprocessierups

De eikenprocessierups is in aantocht. Onder het motto ´voorkomen is beter dan genezen´ begint de provincie Utrecht daarom met het besproeien van ruim 4000 eiken langs provinciale wegen met een biologisch bestrijdingsmiddel.

Dit vooral om te voorkomen dat de rupsen nesten gaan bouwen in deze bomen en allergische reacties veroorzaken bij voorbijgangers (jeuk, huiduitslag en zwelling).

De te behandelen bomen staan voornamelijk langs de provinciale fietspaden en parallelwegen omdat de contactkans tussen de brandharen van de rupsen en voorbijgangers daar het grootste is.

maandag 11 mei 2020

Uitwisseling geurgegevens eNose-netwerk Tata Steel en provincie

De provincie Noord-Holland en Tata Steel starten een proef om gegevens uit te wisselen uit de verschillende elektronische neuzen (eNoses) die in de omgeving staan.

Een eNose (elektronische neus) is een compact meetinstrument uitgerust met sensoren dat veranderingen in de luchtsamenstelling signaleert.

De provincie en Tata Steel gaan de gegevens van een deel van hun eigen netwerken voor een periode van 1 jaar met elkaar delen. Het doel is om nog meer inzicht te krijgen in geuren en de bronnen die overlast kunnen veroorzaken rondom het bedrijfsterrein van Tata Steel en langs het Noordzeekanaal in de regio IJmond. Ook wordt gekeken welke oplossingen mogelijk zijn om de geuroverlast aan te pakken. De pilot start op 1 mei 2020.

vrijdag 8 mei 2020

'Citizen Sensing kan waardevolle bijdrage leveren aan milieurisicobeheer'

'Citizen Sensing', ofwel monitoring met behulp van sensortechnologie door burgers, is steeds vaker een factor waar autoriteiten rekening mee moeten houden bij een milieurisico. Dat is een van de belangrijkste bevindingen van het promotieonderzoek van Anna Berti Suman dat ze op 8 mei 2020 aan Tilburg University zal verdedigen in een livestream.

Als burgers overheidsinformatie wantrouwen of lacunes in beschikbare milieudata willen opvullen, nemen zij steeds vaker het initiatief om zelf gegevens te verzamelen met sensortechnologie. Zo kunnen bijvoorbeeld luchtkwaliteit, geluidsoverlast en waterkwaliteit worden gemonitord en gerapporteerd.

Een van de belangrijkste bevindingen van Berti Suman is dat, in geval van een ernstig milieurisico, goede datakwaliteit en degelijke technologie essentiële factoren zijn voor autoriteiten om Citizen Sensing data op te nemen in beleid. Bovendien blijkt, anders dan verwacht, dat de kans dat autoriteiten gaan samenwerken met burgers toeneemt naarmate het wantrouwen van burgers groter is.

donderdag 7 mei 2020

Uitstoot broeikasgassen 3 procent lager in 2019

De uitstoot van broeikasgassen daalde in 2019 ten opzichte van een jaar eerder met 3 procent (5,7 megaton) naar 182,5 megaton CO2-equivalent. Dat is 18 procent lager dan in 1990. Dat meldt het CBS samen met RIVM/Emissieregistratie op basis van voorlopige cijfers.

De laatste vier jaar daalde vooral de uitstoot door de elektriciteitssector. Het effect van de verwachte crisis door Corona is zichtbaar in de daling van de CO2-prijs.

In 2019 stootte de elektriciteitssector 42 megaton CO2 uit. In 2015 was dit nog 53 megaton. De piek in 2015 hangt vooral samen met de ingebruikname van nieuwe kolencentrales.

Vervolgens daalde de uitstoot door het stapsgewijs stilzetten van oude kolencentrales. In 2019 zorgden zowel een lage aardgasprijs als een hoge CO2-prijs voor een grotere inzet van aardgascentrales en een kleinere productie van kolenstroom.

De Nederlandse productie van elektriciteit steeg in 2019 naar recordhoogte, samenhangend met een 24 procent lagere import van elektriciteit. Deze productietoename en de substitutie van steenkool door aardgas zorgde in 2019 voor een 4,4 megaton grotere CO2-uitstoot door aardgascentrales en 6,5 megaton minder uitstoot door kolencentrales.

woensdag 6 mei 2020

Vijf jaar na Klimaatakkoord van Parijs: Nog groot gat tussen droom en daad

Om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen is een verregaande reductie van de mondiale broeikasgasemissies nodig, idealiter zo’n 40-50 procent in 2030.

Een internationale studie, uitgevoerd door wetenschappers wereldwijd en gecoördineerd door onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het Planbureau voor de Leefomgeving, heeft voor het eerst met meerdere modellen de werkelijke naleving van de afspraken in dit akkoord door landen ingeschat. Hieruit blijkt dat alleen al de gezamenlijke nationale doelen onvoldoende zijn om ‘Parijs te halen’. Die zouden namelijk maar tot ongeveer 17 procent uitstootreductie leiden.

Tot op heden hebben landen in hun nationale bijdragen (NDCs) een reductie toegezegd die goed is voor een CO2 equivalente reductie van ongeveer 11,5 gigaton aan broeikgasgassen. Uit de analyse van de onderzoekers blijkt dat de werkelijke uitvoering van het nationale klimaatbeleid hier bij achter blijft. De werkelijke uitvoering zou namelijk de mondiale uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 2,5 à 5 gigaton broeikasgassen verminderen ten opzichte van de situatie waarin geen klimaatbeleid en doelen geimplementeerd zouden zijn.

dinsdag 5 mei 2020

Demonstratie tegen transporten verarmd uranium bij Sloterdijk

Uraniumverrijker Urenco vervoert al bijna een jaar radioactief afval naar Rusland. Op 4 mei ging er weer een treinlading met verarmd uranium vanuit Urenco Duitsland via de Amsterdamse haven naar Rusland.

Daarom demonstreerden de organisaties Laka en WISE, op gepaste afstand, in Amsterdam bij het NS Station Sloterdijk.

Voor Urenco is de Russische uranium-afvoer-route een goedkope manier om van vele duizenden tonnen radioactief afval af te komen. Urenco en de Nederlandse regering stellen, dat het geen afval is maar een grondstof. Het bruikbare gedeelte is echter hoogstens 10 procent; maar liefst 90 procent van het naar Rusland verscheepte uranium blijft daar onder slechte omstandigheden achter.

Veiligheidsvoorschriften en handhaving van verarmd uranium zijn in Rusland minder gewaarborgd dan in Nederland. Bovendien is het volgens de organisaties een omstreden materiaal vanwege de mogelijke de militaire toepassingen ervan.

Al meer dan een jaar wordt er in Nederland, Duisland en Rusland op diverse plekken tegen de transporten gedemonstreerd. Ruim 50.000 mensen ondertekenden in 2019 een Russische petitie tegen de import van Urenco’s uranium.

maandag 4 mei 2020

Duurzame zeewierboeren zoeken geld

Nikki Spil en partner Sjoerd Laarhoven zijn een crowdfundingcampagne gestart, waarmee ze hun duurzame zeewierboerderij in de Marina Seaport van IJmuiden  willen uitbreiden.

Het zeewier wat zij hier kweken wordt ingezet ter compensatie van CO2-uitstoot en het produceren van biologische kunststof en landbouw mest.

Met de crowdfundingcampagne hopen Nikki en Sjoerd ruim 25.000 euro op te halen.

Iedere boerderij compenseert 2.4 ton CO2 per jaar. Dit staat gelijk aan 16.000 kilometer vliegen of 27.000 kilometer afleggen in een auto.

vrijdag 1 mei 2020

Geld voor herstel stikstofschade in natuur Westerwolde

Staatsbosbeheer krijgt van de provincie Groningen een subsidie van ruim 35.000 euro om een aantal heideterreinen in Westerwolde te herstellen. Doordat er hier veel stikstof voorkomt, zijn er veel grassen, struiken en bomen gaan groeien. Dit heeft als gevolg dat de bodem verdroogt.

Om de heide te herstellen wordt de bovenste laag van de begroeiing verwijderd (plaggen), waardoor de bodem vochtiger wordt en het regenwater weer beter vasthoudt.

Met deze maatregelen wil Staatsbosbeheer zeldzame vlinders als het veenbesblauwtje of de bruine vuurvlinder en de levendbarende hagedis beschermen.

Het Rijk en provincies werken samen aan een gezamenlijke stikstofaanpak. Met deze aanpak wordt de natuur in Nederland beter beschermd en komt er tegelijkertijd ruimte voor economische en maatschappelijke initiatieven.