maandag 31 augustus 2020

Meerderheid Antarctische ijsplaten kwetsbaar voor opbreken

Als het gaat om zeespiegelstijging door het smelten van de ijskap op Antarctica, is er een belangrijk onderscheid tussen de delen van de ijskap die op het land liggen en de randen die in zee drijven, de zogenaamde ijsplaten.

Deze ijsplaten hebben hun plaats in de oceaan al ingenomen, en hun smelten draagt daarom niet bij aan zeespiegelstijging. Een deel van de ijsplaten kan echter via een omweg wel degelijk bijdragen aan zeespiegelstijging. Sommige ijsplaten remmen namelijk het in zee stromen van ijs op het land merkbaar af: als ze verdwijnen, stroomt het ijs sneller de zee in, en stijgt de zeespiegel wel. Zo’n 60 procent van de Antarctische ijsplaten zijn vatbaar voor dit risico, schrijven onderzoekers in Nature.

Die kwetsbaarheid heeft te maken met scheuren in het oppervlak. Als de temperatuur op Antarctica stijgt, ontstaat er steeds meer smeltwater aan het ijsoppervlak. Een ijsplaat met scheuren is op dat moment eigenlijk al ten dode opgeschreven: het smeltwater zal die scheuren in stromen en ze steeds groter maken, totdat de gehele of een deel van de ijsplaat in kleinere stukken opbreekt en wegdrijft.

vrijdag 28 augustus 2020

Aa en Hunze unaniem tegen verdere zoutwinning Nedmag

De voltallige gemeenteraad van Aa en Hunze wil geen verdere zoutwinning in de Veenkoloniën.

De raad schaart zich daarmee unaniem achter de opstelling van het college van burgemeester en wethouders richting minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat dat zoutwinbedrijf Nedmag de zoutwinning moet afbouwen, meldt RTV Drenthe.

De zienswijze van de gemeente gaat nu, samen met de mening van actiegroepen, de gemeenten Tynaarlo, Midden-Groningen en Veendam en het waterschap Hunze en Aa's richting de minister.

donderdag 27 augustus 2020

'Financiële sector gelinkt aan ontbossing Amazone'

Grote banken, verzekeraars en pensioenfondsen in Nederland dragen miljarden bij aan ontbossing van het Amazonegebied en de Braziliaanse Cerrado-savanne. Dat blijkt uit nieuw praktijkonderzoek van de Eerlijke Geldwijzer.

Banken leenden tussen 2015 en 2020 ruim 10,2 miljard aan bedrijven die betrokken zijn bij de ontbossing; pensioenfondsen en verzekeraars belegden hier ruim 2,1 miljard in. De reden voor de ontbossing? Productie van rundvlees en soja voor de vee-industrie.

Het nieuwe praktijkonderzoek van de Eerlijke Geldwijzer, geleid door World Animal Protection en opgesteld samen met Hivos en Both ENDS, onderzocht de financiële relatie tussen banken, verzekeraars en pensioenfondsen en 59 hoog-risico-bedrijven. Ontbossing in de Amazone en Cerrado gaat gepaard gaat met mensenrechtenschendingen, klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en grootschalig dierenleed.

Rabobank investeerde maar liefst 4,2 miljard euro in rundvlees- en sojaproducenten en hun belangrijkste afnemers in Brazilië, China en Europa. ING volgt op de voet met leningen ter waarde van 4,1 miljard euro. Pensioenfonds ABP belegt voor 580 miljoen euro en Pensioenfonds Zorg en Welzijn voor 383 miljoen euro. De Duitse verzekeraar Allianz neemt 439 miljoen euro voor haar rekening, verzekeraars NN en Vivat hebben in totaal 161 miljoen euro aan beleggingen. Bij De Volksbank en verzekeraars Achmea, CZ, Menzis en VGZ zijn geen financiële relaties gevonden met de onderzochte hoog-risico-bedrijven.

Het meeste geld van de financiële instellingen gaat naar de sojahandelaars Cargill en Louis Dreyfus, gevolgd door het Franse zuivelconcern Danone en de Braziliaanse vleesgigant JBS. Zo leenden de onderzochte banken 2,3 miljard euro aan het omstreden Cargill en belegden pensioenfondsen 32,8 miljoen euro in obligaties van dit bedrijf.

Uit cijfers van Real Time Deforestation Detection System (DETER ) blijkt dat in de eerste helft van dit jaar ruim 1200 km² is ontbost in het Amazonegebied in Brazilië; de helft meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In de eerste tien dagen van augustus zijn al 10.000 branden geregistreerd, de slechtste start van het ontbossingsseizoen in tien jaar. Het grootste deel van de Braziliaanse soja-productie vindt zijn weg als veevoer naar kippen, varkens en koeien in de EU en China. Recent berekenden wetenschappers dat zo’n 20% van de door de EU geïmporteerde soja uit deze regio gelinkt kan worden aan (illegale) ontbossing, net als 17% van het geïmporteerde rundvlees.  

woensdag 26 augustus 2020

Klimaatverandering ook tijdens corona grootste zorg van Nederlanders

Ondanks de coronacrisis die de wereld in zijn greep houdt, wordt klimaatverandering in Europa nog steeds gezien als het grootste probleem waar mensen mee worden geconfronteerd. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek dat Vattenfall presenteert. Ook Nederlanders vinden klimaatverandering het grootste probleem van hun land.

Terwijl bezorgdheid over epidemieën en de economische recessie sterk is toegenomen, geeft bijna een derde van de mensen in Zweden, Duitsland, Nederland, Denemarken, Finland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk aan dat zij klimaatverandering vandaag de dag als het meest urgente mondiale probleem zien.

Verder spreekt uit het onderzoek een duidelijke verwachting van alle partijen die klimaatverandering kunnen beïnvloeden. Van zowel overheden, bedrijven als particulieren wordt verwacht dat ze zich voor de lange termijn en op een zinvolle manier inzetten om klimaatverandering tegen te gaan.

Extra groene daken in Zwolle en Deventer

Waterschap Drents Overijsselse Delta biedt sinds enkele jaren klimaatsubsidie aan inwoners die maatregelen willen treffen om de steeds extremere weersomstandigheden het hoofd te bieden.

Door de enorme hoeveelheid aanvragen werd in mei duidelijk dat het budget voor 2020 op was. De provincie Overijssel heeft daarop besloten om bij te springen: de aanvragen voor 200 huishoudens die op de wachtlijst stonden, kunnen nu toch gerealiseerd worden.

Het waterschap en de provincie zien deze samenwerking als een mooi voornemen om ook op langere termijn inwoners te stimuleren. Naast groene daken zijn er ook andere klimaatadaptieve maatregelen mogelijk. Beide partijen zijn partner in de werkregio’s van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie en verdergaande samenwerking is ook in dit verband een logisch gevolg.

dinsdag 25 augustus 2020

Recordsmelt Groenlandse ijskap in 2019

De smelt van de Groenlandse ijskap brak in 2019 een nieuw record. Dat is de conclusie van een team van internationale poolonderzoekers, onder wie Bert Wouters (Universiteit Utrecht/TU Delft), op grond van een evaluatie van satellietwaarnemingen en gegevens van computermodellen.

Met 532 miljard ton was het totale verlies aan massa van de Groenlandse ijskap hoger dan in 2012, het vorige recordjaar (464 miljard ton), wat overeenkomt met een wereldwijde gemiddelde zeespiegelstijging van 1,5 mm.

Na twee jaar van minder smelten in 2017 en 2018 stevent de ijskap nu weer af op toenemend massaverlies. De vijf grootste verliesjaren waren in het afgelopen decennium.

Kijkend naar de langere termijn: bijna 40 jaar aan satellietgegevens van Groenland tonen aan dat de gletsjers op het eiland zo sterk zijn gekrompen dat zelfs als de klimaatopwarming vandaag zou stoppen, de ijskap nog geruime tijd zou blijven krimpen.

maandag 24 augustus 2020

'Provincies kunnen sleutelrol spelen in afstemming klimaatmaatregelen en natuurdoelen'

De maatregelen uit het Klimaatakkoord en het natuurbeleid hebben invloed op elkaar, en kunnen elkaar versterken maar ook strijdig zijn.

Het potentiële effect van de uitvoering van de maatregelen van het Klimaatakkoord op de biodiversiteitsdoelen van de Vogel- en Habitatrichtlijn is afhankelijk van locatiekeuze, inrichting en beheer. Provincies haken voor de uitvoering van het Klimaatakkoord aan bij bestaande beleidsdossiers, waarbij het nog een opgave is om het nieuwe klimaatbeleid ook daadwerkelijk in te bedden in het andere beleid en de bestaande beleidsinstrumenten.

Er is meer samenhang mogelijk tussen het natuur- en klimaatbeleid door de uitwerking van de plannen uit Klimaatakkoord en natuurbeleid meer af te stemmen op elkaars doelen. De provincies kunnen een sleutelrol spelen in de afstemming van klimaatmaatregelen en natuurdoelen, stelt WageningenUR.

Om de samenhang tussen het klimaat- en natuurbeleid te vergroten en de tegenstrijdigheden te verzachten kunnen provincies een sleutelrol spelen. Vanuit hun positie in het omgevingsbeleid hebben provincies de sleutel in handen om klimaatmaatregelen en natuurdoelen op elkaar af te stemmen. Daarvoor moeten ze hun regierol goed oppakken en zowel doelen, processen, maatregelen als de locatie van maatregelen op elkaar afstemmen. Indien er bij de locatiekeuze, inrichting en uitvoering van maatregelen rekening wordt gehouden met de wederzijdse eisen vanuit het klimaatbeleid en vanuit de Vogel- en Habitatrichtlijn, ontstaan er kansen om wederzijds doelbereik te vergroten of de scherpe kantjes van strijdigheden te verzachten.

donderdag 20 augustus 2020

Gifspuit in de ban in Zuid-Hollandse natuur

Beheerders van Zuid-Hollandse natuurgebieden mogen geen chemische gewasbeschermingsmiddelen meer gebruiken. Dat is vastgelegd in het Natuurbeheerplan 2021 dat door Gedeputeerde Staten is vastgesteld.

De eis geldt voor alle natuurgebieden die met subsidie van de provincie worden beheerd. Voor de meeste natuurgebieden ontvangen de beheerders subsidie. Het verbod op chemische gewasbeschermingsmiddelen geldt ook voor gebieden waar aan agrarisch natuurbeheer wordt gedaan.

Het provinciebestuur roept ook particuliere grondeigenaren op om insecticiden en schimmelbestrijders te mijden.

woensdag 19 augustus 2020

Veevoermaatregel stikstof van de baan

Minister Carola Schouten (Landbouw) ziet toch af van de maatregel voor de vermindering van eiwit in krachtvoer voor koeien. Dat bevestigt boerenactiegroep Agractie woensdag na berichtgeving van RTL Nieuws en NOS.

De plannen blijken toch een te kleine stikstofreductie op te leveren.

Door koeien vier maanden lang minder eiwit te voeren, zouden de dieren via de mest minder ammoniak uitstoten. De maatregel zou al op 1 september worden ingevoerd.

Stikstofexpert Jan Willem Erisman nieuwe hoogleraar milieu en duurzaamheid in Leiden

Stikstofexpert Jan Willem Erisman (58) wordt per 1 september hoogleraar milieu en duurzaamheid aan de Leidse universiteit.

Erisman gaat in het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden (CML) werken.

Erisman promoveerde in 1992 aan de Universiteit Utrecht en werkte daarna onder meer bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Energieonderzoek Centrum Nederland en als buitengewoon hoogleraar integrale stikstofstudies bij de Vrije Universiteit in Amsterdam.

dinsdag 18 augustus 2020

Meer tijd voor inventarisatie PAS-melders

Op dit moment is de overheid bezig met een inventarisatie van PAS-meldingen. Ondernemers die een PAS-melding hebben gedaan zijn door de RVO benaderd om zich te melden.

De deadline hiervoor was 14 augustus 2020. De termijn is uitgesteld tot 1 oktober 2020.

Initiatiefnemers hebben tot 1 oktober 2020 de mogelijkheid om zich actief aan te melden via de website van RVO.

Aan het invullen van het formulier zijn geen juridische consequenties verbonden voor het legaal houden van de melding.

zondag 16 augustus 2020

'Steden lopen achter met de invoer van zero-emissiezones'

Het merendeel van de grote steden loopt achter in de besluitvorming voor zero-emissiezones voor stadslogistiek. Per 2025 moeten er in 30 tot 40 gemeentes een uitstootvrije zone van kracht zijn voor goederenvervoer, zoals bestelbussen en vrachtwagens.

Uit onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat slechts een derde van de gemeentes dit jaar een besluit neemt. De organisatie vindt het zorgwekkend dat er nog geen landelijke uitvoeringsagenda stadslogistiek ligt. Hierdoor weten gemeentes niet aan welke landelijke regels zij gebonden zijn bij de invoer van de zone.

De uitvoeringsagenda moet ervoor zorgen dat gemeentes met een afgestemde aanpak komen. Transportorganisaties Evofenedex en TLN gaven eerder aan dat het schadelijk is voor ondernemers als er een lappendeken aan verschillende milieu- en zero emissie-zones over Nederland komt te liggen. Natuur & Milieu bracht eerder al in kaart wat er nodig is om tot voldoende laadgelegenheid voor elektrische vrachtwagens te komen. Ook daaruit bleek dat samenwerking tussen gemeentes, netbeheerders en bedrijven van groot belang is. Zero-emissiezones zijn een eerste noodzakelijke stap op weg naar zero-emissie vrachtvervoer. De zones creëren vraag naar emissievrije voertuigen en vervoerders doen ervaring op met duurzame logistiek.

vrijdag 14 augustus 2020

Waterschap voert groot project grotendeels stikstofvrij uit

Het hoogheemraadschap van Rijnland bewijst dat het kan: grote projecten uitvoeren zonder stikstofuitstoot. Bij een project om de waterkwaliteit bij de Langeraarsche plassen te verbeteren, gaat het waterschap 470.000 m3 bagger en grond uitstootvrij afgraven door de inzet van elektrisch materieel.

Sinds eind mei 2019 kwamen veel grote uitvoeringsprojecten in de bouw en GWW-sector stil te liggen, vanwege de uitspraak van de Raad van State dat de Programma-aanpak Stikstof (PAS) in strijd is met Europese natuurwetgeving. En omdat het oplossen van het stikstofprobleem een zware kluif is voor het kabinet en nog de nodige tijd zal vragen, is er maar één manier waarop op korte termijn projecten kunnen worden gerealiseerd zonder beschermde natuur aan te tasten. En die manier is: geen stikstof uitstoten.

Aansluitend op de uitspraak van de Raad van State heeft het hoogheemraadschap van Rijnland de ambitie uitgesproken richting aannemers om het project Langeraarsche plassen voor een groot deel uitstootvrij te willen realiseren. De aannemers zijn de uitdaging aangegaan met als resultaat de uitstootvrije ontgraving van 360.000 m3 bagger en 110.000 m3 grond door de inzet van elektrisch materieel. Hierdoor wordt onder andere het nabij gelegen stikstofgevoelige Natura2000-gebied ‘de Nieuwkoopse Plassen’ zoveel mogelijk ontzien.

donderdag 13 augustus 2020

'Toekomstige energiesystemen moeten klimaatbestendig zijn'

Klimaatbeleid voor toekomstige energiesystemen is doorgaans gericht op de uitdaging om ze klimaatneutraal te maken om klimaatverandering te voorkomen. Echter, het is ook van cruciaal belang om ze klimaatbestendig te maken, zodat ze bestand zijn tegen toekomstige klimaatverandering.

Dit is de belangrijkste conclusie van een literatuuronderzoek gepubliceerd in Nature Energy, waarin 220 door collega's geschreven reviews worden geanalyseerd.

Klimaatbestendigheid van energiesystemen wordt belangrijker omdat energiesystemen naar verwachting gevoeliger worden voor klimaatverandering.

Het ontbrak steeds aan een alomvattend inzicht in de mogelijke effecten van klimaatverandering op energiesystemen. Met name op regionale en mondiale schaal. In Nature Energy is nu een uitgebreide recensie gepubliceerd waarin de resultaten van 220 artikelen werden geanalyseerd. Het onderzoek stond onder leiding van de Universiteit Utrecht met bijdragen van onderzoeksteams wereldwijd, waaronder ook die van de faculteit Techniek, Bestuur en Management van de Technische Universiteit Delft. 

woensdag 12 augustus 2020

'Grote zorgen over haalbaarheid klimaatoplossingen Tata Steel'

FNV zet vraagtekens bij het tweetal oplossingen waarop Tata Steel zwaar inzet om in 2050 een CO₂ neutraal bedrijf te worden. Ten eerste zou Carbon Capture Usage (CCU: hergebruik grondstof) en Carbon Capture and Storage (CCS: afvangen en opslaan) een behoorlijke CO₂-reductie moeten opleveren. De tweede oplossing is de doorontwikkeling van de Hlsarna-techniek.

CCU en CCS leiden volgens de FNV zeker niet tot CO₂ neutraliteit. Daarnaast is het geïnvesteerde kapitaal, niets meer waard als er in een later stadium bijvoorbeeld massaal ingezet wordt op H₂. Een waarschijnlijk scenario, gegeven de Europese inzet op waterstof.

De tweede oplossing waarop Tata Steel zich concentreert. Hiermee zou 20 procent CO₂-reductie kunnen worden gehaald.

Om die techniek op het break-even punt te krijgen is minimaal een ruwijzer tonnage van 900.000 ton nodig. Dat zou een opschaling van de verwerkingscapaciteit van de huidige HIsarna proefinstallatie vergen van een factor 15. In het verleden zijn er ook opschaling factoren toegepast bij de Hoogovens van bijvoorbeeld Hoogoven 5 naar Hoogoven 6 en 7, maar die factor is nooit groter geweest dan 2. Dit alles in een tijdspanne van 5 a 6 jaar.

(Foto Anefo)

dinsdag 11 augustus 2020

'Ventilatiesysteem voldoet in veel gebouwen niet aan de eisen'

Op basis van een inventarisatie onder gespecialiseerde leden komt Techniek Nederland tot de voorzichtige inschatting dat zeker 20 procent van de ventilatiesystemen niet naar behoren werkt. In scholen is de situatie ronduit alarmerend. Uit onderzoek blijkt dat de ventilatie in een kwart van de schoolgebouwen onvoldoende is. Het RIVM benadrukt dat een goede ventilatie van belang is voor een gezond binnenklimaat.

In veel gevallen voldoet het ventilatiesysteem niet aan de eisen doordat de omstandigheden veranderd zijn. Gebouwen kunnen bijvoorbeeld in de loop van de tijd een andere functie krijgen of een andere bezettingsgraad. Ook een verbouwing kan voor een nieuwe situatie zorgen.

Volgens Techniek Nederland zijn controle en aanpassing van het ventilatiesysteem te vaak een sluitpost bij het gebouwbeheer. Dat kan leiden tot een ongezonde werk- of onderwijsomgeving.

Over het verband tussen ventilatie en coronabesmettingen bestaat nog veel onduidelijkheid. Volgens het RIVM is het mogelijk dat het coronavirus in een slecht geventileerde ruimte urenlang aanwezig blijft in fijne vochtdruppels die in de lucht blijven hangen. Het instituut ziet nog geen bewijs dat deze aerosolen het virus ook kunnen overdragen. Aanvullende maatregelen voor ventilatiesystemen zijn volgens het RIVM niet nodig. Wél adviseert het RIVM om recirculatie van lucht in dezelfde ruimte zoveel mogelijk te voorkomen en de lucht voldoende te verversen.

Twente Milieu gaat bestrijding ratten anders aanpakken

In het eerste half jaar van 2020 zijn bij Twente Milieu 411 meldingen over ratten binnengekomen. De meeste meldingen kwamen uit Groot Driene Noord en de Nijverheid.

Als de trend van het eerste half jaar zich doorzet, komt het totale aantal hoger uit dan vorig jaar.

Twente Milieu heeft voor de bestrijding in Hengelo 8 smartvallen beschikbaar. Enschede kan rekenen op de inzet van 19 stuks.

maandag 10 augustus 2020

HelloFresh eerste klimaatneutrale wereldwijde maaltijdboxleverancier

HelloFresh, een van de grootste leveranciers van maaltijdboxen, gaat 100% van de directe CO2-uitstoot compenseren. Die stap maakt deel uit van de groene energie- en CO2-reductiestrategie van het bedrijf.

HelloFresh werkt samen met Planetly, een klimaat-tech start-up uit Berlijn, en zal met hun expertise investeren in klimaatbeschermingsprojecten wereldwijd. Verwacht wordt dat het initiatief in 2020 meer dan 40.000 ton CO2 zal compenseren.

In Nederland werkt HelloFresh aan een project om overtollig methaangas uit varkensstallen om te zetten naar duurzame elektriciteit.

HelloFresh Nederland draagt in Nederland bij aan een project dat de stikstofconcentratie rondom varkenshouderijen in Noord-Brabant en Limburg moet reduceren. De hoge dichtheid aan stallen en vee heeft in die regio geleid tot een situatie waarbij het absorptievermogen van de bodem voor stikstof de grens heeft bereikt. Het project dat HelloFresh ondersteunt staat in het teken van het creëren van energie. Overtollig methaan wordt opgevangen en omgezet naar duurzame elektriciteit, wat tevens de methaanuitstoot in de atmosfeer vermindert. Dit project voldoet aan de CCBS Gold Level-certificering van Planetly.

vrijdag 7 augustus 2020

PLUS verduurzaamt verpakkingen

PLUS zet een nieuwe stap in het verduurzamen van haar verpakkingen. Vanaf vandaag is daar waar mogelijk al het plastic uit acht soorten tomatenverpakkingen te vervangen door kartonnen verpakkingsmateriaal.

Op jaarbasis wordt hierdoor 18.000kg aan plastic bespaard. Ook nieuw bij PLUS is de tomatenwijzer op de verpakking, waardoor klanten voortaan de juiste tomaten bij de passende gerechten kunnen kiezen.

Het verduurzamen van de verpakking is niet de enige stap die PLUS zet op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. PLUS werkt alleen samen met tomatentelers die duurzaam opereren. Zo maken deze telers gebruik van aardwarmte, biologische gewasbescherming en groene stroom. Het regenwater wordt opgevangen en hergebruikt. Ook komt bijna het gehele tomatenassortiment het hele jaar door van Nederlandse bodem. 

woensdag 5 augustus 2020

Atos neemt milieu-adviesbureau EcoAct over

IT-dienstverlener Atos neemt het adviesbureau EcoAct over. Het Franse EcoAct specialiseert zich in het ontwikkelen van nieuwe strategieën voor koolstofreductie.

Het adviesbureau helpt overheden en bedrijven hun CO2-voetafdruk te verminderen door hen te adviseren over het bevorderen van bosbehoud, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en het uitoefenen van duurzame landbouw.

Bedrijven investeerden in 2019 meer in milieuvoorzieningen

In 2019 investeerden Nederlandse bedrijven bijna 1,2 miljard euro in milieuvoorzieningen, 44 miljoen euro meer dan in 2018. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers over de milieu-investeringen door bedrijven.

Bedrijven hebben in 2019 voor 1 180 miljoen euro in het milieu geïnvesteerd. Dat is 4 procent meer dan in 2018, toen het om een bedrag van 1 136 miljoen euro ging.

Van de totale milieu-investeringen in 2019 door bedrijven is ruim 90 procent (1075 miljoen euro) besteed aan voorzieningen die tot een betere luchtkwaliteit en een schonere energievoorziening moeten leiden. Het gaat hier om investeringen in bijvoorbeeld luchtfilters, katalysators, windmolens en zonneparken.

Voor een betere waterkwaliteit is 65 miljoen euro uitgegeven in 2019, bijvoorbeeld aan installaties voor het zuiveren van afvalwater. Verder is 20 miljoen euro besteed aan de bestrijding van bodemverontreiniging, 15 miljoen euro aan het verwerken van afval, en 5 miljoen euro aan het beperken van geluidhinder en het voorkomen of beperken van aantasting van natuur en landschap.

De milieu-investeringen piekten in de jaren 2015 en 2016. In beide jaren werd toen ongeveer 2 miljard euro geïnvesteerd in het milieu. Dit had vooral te maken met de afronding van enkele grote projecten. Milieu-investeringen kunnen van jaar tot jaar behoorlijk fluctueren. Dat komt bijvoorbeeld doordat grote projecten, zoals het bouwen van een windmolenpark op zee, in de cijfers meegenomen worden op het moment van oplevering. In dit geval het jaar waarin de windmolens in gebruik worden genomen.

dinsdag 4 augustus 2020

Ahold Delhaize: ‘Emissie terug met 50 procent’

Ahold Delhaize wil in 2030 de CO2-uitstoot van al haar activiteiten hebben gehalveerd. Dat staat in het nieuwe klimaatplan van het moederbedrijf van onder ander Albert Heijn. 'Klimaatverandering heeft invloed op onze planeet en voedselverbouwing en zal steeds invloed blijven hebben op ons bedrijf', zegt CEO Frans Muller.

'Door ambitieuze nieuwe doelen te stellen en de Task Force on Climate-related Disclosures te steunen, neemt Ahold Delhaize een leidersrol in het verzachten van een wereldwijde crisis. We bereiden ons erop voor veerkrachtiger en gezonder te worden in de toekomst.'

Ahold Delhaize geeft aan dat merken (zoals formules) de handen ineen zullen slaan met leveranciers en consumenten bewuster zullen worden gemaakt.

maandag 3 augustus 2020

Retail start gezamenlijke campagne voor het milieuvriendelijk gebruik van biociden en gewasbeschermingsmiddelen

In de zomer neemt het gebruik van biociden en gewasbeschermingsmiddelen door consumenten toe. Hierbij gaat het vaak om middelen die worden gebruik ter bestrijding van ongedierte, groene aanslag en het bevorderen van de groei van planten.

Onnodig of verkeerd gebruik hiervan kan schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Daarom is het van belang je klant bewust te maken hoe ze beter gebruik kunnen maken van bestrijdingsmiddelen. Hiervoor is een hanige toolkit ontwikkeld, schrijft Thuiswinkel.org.

De retailbranches, waaronder Thuiswinkel.org, hebben samen met Milieu Centraal de campagne Beter Bestrijden ontwikkeld. De campagne met de slogan ‘beter gebruik van bestrijdingsmiddelen!’ heeft als doel consumenten bewust te maken van het gebruik en de duurzame alternatieven. Het juiste gebruik van deze middelen door consumenten kan al een hele verbetering zijn. Deze campagne zal in september worden gelanceerd. Meer informatie kun je vinden op: beterbestrijden.nl.