donderdag 31 december 2020

Gecombineerde fosfaatindicator per 1 januari 2021

Per 1 januari gaat, zoals eerder aangekondigd in het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn, de gecombineerde fosfaatindicator in werking.

Via deze aangepaste indicator kunnen agrariërs beter bepalen hoeveel fosfaat (meststoffen) hun bodem nodig heeft en kunnen zij hun bemesting daarop afstemmen. Dat voorkomt uitspoeling van fosfaat wat ten goede komt van de waterkwaliteit. Dit schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in een brief aan de Tweede Kamer, waarin zij ook aangeeft hoe zij deze overgang geleidelijk wil laten verlopen.  

De gecombineerde fosfaatindicator gaat – in tegenstelling tot de oude rekenmethode – uit van twee getallen: de voorraad fosfaat in de bodem en de hoeveelheid fosfaat aan de oppervlakte waar gewassen direct gebruik van kunnen maken. De meeste ondernemers zullen met de gecombineerde indicator evenveel – tot zelfs iets meer – kunnen bemesten als nu. Maar sommige ondernemers – voornamelijk in Zeeland waar de bodem van nature rijk is aan fosfaat – zullen minder mest toe kunnen dienen. Volgens de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) hoeft dit in de praktijk niet nadelig voor ondernemers uit te pakken. Door de hogere fosfaattoestand in de bodem kan met minder mest hetzelfde resultaat behaald worden.

woensdag 30 december 2020

Milieu rond kunstgrasveld Woubrugge mogelijk verontreinigd

Is het milieu rond het kunstgrasveld van vv Woubrugge verontreinigd door weggelekte rubberkorrels? Dat moet binnenkort duidelijk worden uit onderzoek, melden burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem.

Hoewel de korrels volgens het RIVM niet gevaarlijk zijn voor sporters, kunnen ze dat voor het het milieu in de directe omgeving van een veld wel zijn. ’Uit de rubberkorrels kunnen stoffen lekken die terecht komen in de grond om de velden heen en in de bagger in sloten’, oordeelt het instituut

dinsdag 29 december 2020

Een derde van de Nederlanders wil sinds corona duurzamer leven

Een derde van de Nederlanders zegt sinds de coronacrisis duurzamer te willen gaan leven, en zeven procent zegt dat juist minder te willen gaan doen. Dat blijkt uit een onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door Motivaction. Twee derde gelooft dat zij zelf kunnen bijdragen aan een duurzamere samenleving, iets meer dan in 2019.
 
Gevraagd naar goede voornemens voor 2021 wil één op de drie vooral meer leuke dingen gaan doen en gezonder leven en één op de vijf Nederlanders wil duurzamer leven. Nederlanders zouden in de toekomst vooral vaker willen letten op het kopen van voeding met duurzame keurmerken, bewuster met spullen omgaan, zonnepanelen kopen en het huis beter isoleren. Geen of minder vlees eten blijft omstreden: 16 procent doet dit al zoveel mogelijk, 29 procent wil dit (meer) gaan doen terwijl 34 procent zijn biefstuk niet wil missen. Ook vliegen blijft controversieel. 30 procent ziet het niet zitten om bewust minder te vliegen.

De coronacrisis heeft een tegengesteld effect op de zorgen die mensen hebben over het klimaat. Een kwart (26 procent) van de Nederlanders zegt zich sinds de coronacrisis meer zorgen te maken. Tegelijkertijd maakt 17 procent zich minder zorgen. Het zijn vooral jongeren van 18 tot 34 die zeggen zich meer zorgen om het klimaat te maken. Vergeleken met 2019 zijn evenveel Nederlanders, namelijk 35 procent, in grote of zeer grote mate gemotiveerd om iets voor het klimaat te doen.

Mensen die komend jaar duurzamer willen leven hebben naast goedkopere duurzame producten (60 procent) en meer aanbod van duurzame producten (46 procent) behoefte aan praktische tips en eenduidige informatie om duurzame voornemens te kunnen realiseren (42 procent). “Mensen weten best wel dat er iets moet gebeuren, en willen vooral tips over hoe ze het kunnen doen”, aldus Ika van de Pas van Milieu Centraal.

maandag 28 december 2020

Elektrisch vrachtverkeer binnen ringbanen Tilburg

Vanaf 1 januari 2025 is er binnen de ringbanen van Tilburg alleen nog plek voor vrachtwagens en bestelauto’s die elektrisch rijden. De gemeente wil daarvoor een Zero Emissie zone Stadslogistiek (ZES) invoeren. Dit geldt niet voor de ringbanen zelf.

Met ZES draagt de gemeente bij aan een gezonde en levendige stad. Op dit moment is er binnen hetzelfde gebied al lange tijd een milieuzone voor vrachtwagens.

Als tussenstap naar ZES in 2025 scherpt de gemeente de toegangseisen voor vrachtwagens aan naar emissieklasse 6. Op dit moment is die norm emissieklasse 4. Met deze stappen wordt de uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof verlaagd en verbeteren we de luchtkwaliteit. Een emissieklasse van een auto geeft aan hoe schoon deze auto is. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner de auto.

De nieuwe regels gelden in principe voor alle bestelwagens en vrachtauto’s binnen de genoemde zone. Tilburg volgt daarmee de landelijke afspraken over het invoeren van de milieu- en zero emissie zones. Er komt een aantal uitzonderingen en overgangsregelingen. Deze regels worden door het ministerie van Infrastructuur & Milieu in 2021 in wetgeving vastgelegd en zijn ook opgenomen in de Landelijke Uitvoeringsagenda Stadslogistiek: op weg naar zero-emissie. De komende tijd volgt de verdere uitwerking via een Verkeersbesluit en een lokaal ontheffingenbeleid. Dit gebeurt in samenwerking met partners uit de stad, het ministerie van I&W en de B5 partners uit ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Helmond en Breda en Roosendaal.

donderdag 24 december 2020

VUB-onderzoek toont hoe Vlaamse industrie klimaatneutraal kan worden

De transformatie tot klimaatneutraliteit is een bijzonder moeilijke opdracht, vooral ook omdat de basisindustrie nog altijd sterk op fossiele bronnen leunt. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel hebben nu aangetoond dat er niettemin routes bestaan om de Vlaamse industrie klimaatneutraal te maken.

De basisindustrie vormt de economische ruggengraat van een moderne samenleving. Staal en andere metalen, energiedragers en basischemicaliën vormen de input van essentiële waardeketens zoals de bouwsector, landbouw, voertuigen- en machinebouw, farmaceutica en vele andere hightech toepassingen. Helaas stoot deze ook veel broeikasgas uit.

In Vlaanderen zorgen de staal-, chemie- en raffinagesector voor 90 procent van de industrieuitstoot die onder de Europese emissiehandel vallen. De drie basissectoren zijn meteen ook goed voor meer dan een kwart van de totale Vlaamse uitstoot.

In opdracht van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) voerden onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel, waaronder Tomas Wyns en Gauri Khandekar van het Instituut voor Europese Studies, samen met Deloitte België, Climact en Antwerp Management School een onderzoek uit naar de mogelijkheden om de Vlaamse industrie CO2-arm en uiteindelijk circulair te maken. Uit de studie blijkt dat er inderdaad routes mogelijk zijn om klimaatneutraal te worden. Dat vereist echter nog veel innovatie.

Er zal onder meer op vooruitziende wijze geïnvesteerd moeten worden in infrastructuur en logistiek, zoals netwerken voor waterstof, CO2-afvang en duurzame biomassa. Voorts zal de Vlaamse industrie, maar ook de samenleving, in hoge mate circulair met materialen moeten leren omgaan.

dinsdag 22 december 2020

Nieuwe bacterie blijkt efficiënte luchtzuiveraar

Microbiologen van de Radboud Universiteit hebben een nieuwe bacterie ontdekt die zich voedt met ammoniak en ureum in een extreem zure omgeving.

Het organisme, dat gevonden is in een luchtfilter van een varkensstal, blijkt een ongewoon en ver familielid te zijn van de bekende stikstofafbrekers die normaal gesproken in oceanen gevonden worden.

Wetenschappers vermoedden al dat er een bacterie moest bestaan met deze eigenschappen. Sporen van het DNA werden al eerder gevonden in de bodems van theeplantages en ‘vuilnishopen’ van bladetende mieren. Het was echter nog niet eerder gelukt om het organisme in het lab te kweken. De Radboud microbiologen gaven het de naam ‘Candidatus Nitrosacidococcus tergens’.

De bacteriën blijken uiterst efficiënt ammoniak weg te kunnen vangen. De onderzoekers ontdekten ze in de biowasser van een Noord-Brabantse varkensstal, een systeem dat gebruikt wordt om de lucht uit deze stallen te zuiveren van ammoniak.

maandag 21 december 2020

Nederland houdt de Climate Adaptation Summit op 25 en 26 januari 2021

Op 25 en 26 januari 2021 vindt in Nederland een internationale klimaattop plaats, de Climate Adaptation Summit 2021 (CAS 2021). Deze online klimaattop is gericht op het vinden van oplossingen om ons aan te passen aan de effecten van klimaatverandering, zoals extreme buien, droogte, hitte en een stijgende zeespiegel.

Wereldleiders als Angela Merkel, Ban Ki-moon en VN-secretaris generaal Guterres lanceren een brede Adaptation Action Agenda met praktische klimaatoplossingen –en plannen tot 2030.

Tijdens de top spreken wereldleiders, staatshoofden, minister-president Mark Rutte en gastvrouw van de klimaattop minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) over hoe steden meer klimaatbesteding kunnen worden ingericht, hoe landbouw beter kan anticiperen op droogte en verzilting en hoe kusten beter worden beschermd tegen de stijgende zeespiegel. Ook de financiering van klimaatprojecten is tijdens de klimaattop een belangrijk onderwerp van gesprek.

Tijdens de CAS 2021 zijn er een etmaal lang sessies met overheden, bedrijven, wetenschappers, ngo’s en jongeren vanuit verschillende delen van de wereld. Zo organiseert minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een Afrika event over hoe adaptatie in Afrikaanse landen sneller kan plaatsvinden en vinden er themasessies over water en infrastructuur plaats. Iedereen kan online deelnemen, waar ook ter wereld. CAS 2021 wordt afgesloten tijdens een sessie met het Word Economic Forum uit Davos.

zondag 20 december 2020

Verlenging milieucertificeringen en ambitieuze CO2-reductiedoelstellingen TAUW

TAUW Nederland is voor de komende drie jaar weer gecertificeerd voor de CO2-Prestatieladder niveau 5 en ISO 14001:2015.

Met het ISO 14001:2015-certificaat men zien dat Tauw continu werkt aan een verbetering van zijn milieuprestaties, dat men voldoet aan de wet- en regelgeving en men de milieurisico’s van zijn activiteiten beheerst.

vrijdag 18 december 2020

Nieuwe duurzame werkplaats BAT en Sportbedrijf

Het Brabants Afvalteam (BAT) en het Sportbedrijf hebben een nieuwe, gezamenlijke werkplaats aan de Ceramstraat. De oude werkplaats van het BAT en de werkplaats van het Sportbedrijf aan de Bernard Leenestraat voldeden niet meer aan de eisen voor een veilig en efficiënt gebouw.

De bouw startte in 2016 en is nu klaar. Vanwege de geldende coronamaatregelen is het gebouw in kleine kring geopend. Om de nieuwe werkplaats toch te laten zien, is er een video gemaakt.  

Bij de bouw van de werkplaats was er veel aandacht voor duurzaamheid. Op het dak liggen sedum plantjes. Dat vangt water op tijdens flinke buien, waardoor er minder water direct richting het riool gaat. Het helpt tegen wateroverlast en zorgt ervoor dat de temperatuur minder stijgt tijdens hete dagen. Daarnaast is het goed voor bijen, insecten en vogels.

Ook liggen er 600 zonnepanelen op het dak voor de energievoorziening van het gebouw. De werkplaats wordt aardgasvrij verwarmd door middel van een warmtepompinstallatie. Het water wordt elektrisch verwarmd.

donderdag 17 december 2020

2 miljoen euro voor vergroenen openbare gebouwen

Eigenaren van schoolgebouwen, musea en dorpshuizen kunnen vanaf het voorjaar 2021 hulp krijgen van de provincie Fryslân bij het verduurzamen van hun gebouwen.

De provincie krijgt bijna 2 miljoen euro van het Rijk om vastgoedeigenaren hierin te ondersteunen. Met het geld kunnen zo’n 500 panden worden vergroend. Het draagt bij aan de ambitie van de provincie om het verduurzamen te versnellen.

Vanaf het voorjaar 2021 kunnen vastgoedeigenaren gebruikmaken van advies en ondersteuning op maat. Duurzaamheidscoaches adviseren hen bijvoorbeeld over welke maatregelen slim zijn om te doen, hoe deze gefinancierd kunnen worden en ze helpen bij het zoeken naar de juiste partijen voor de uitvoering. De kosten voor de realisatie zijn voor eigen rekening.

woensdag 16 december 2020

Lidl bouwt eerste energie- en CO2-neutrale supermarkt

Lidl is gestart met de bouw van een energie- en CO2-neutrale supermarkt in Almere Oosterwold. Volgens Lidl gaat het om de eerste energie- en CO2-neutrale en daarmee 'de meest duurzame' supermarkt van Nederland.

Door een CO2-neutraal ontwerp, het gebruik van duurzame materialen en het ‘innovatief koppelen’ van klimaattechniek, productkoeling en zonnepanelen is de energierekening van de supermarkt straks nul euro, aldus Lidl.

Het Lidl Zero filiaal 2.0 in Almere opent juni volgend jaar zijn deuren.

dinsdag 15 december 2020

Zuid Holland gaat door met Convenant Klimaatadaptief Bouwen

De provincie Zuid-Holland zorgt ook de komende twee jaar voor een stevige basis voor de samenwerking in het Convenant Klimaatadaptief Bouwen. Ook de waterschappen doen weer mee.

In Zuid-Holland worden de komende jaren veel nieuwe woningen bijgebouwd. Provincie Zuid-Holland vindt het belangrijk dat deze ook voor de langere termijn toekomstbestendig zijn. De samenwerking in het Convenant Klimaatadaptief Bouwen helpt daarbij.

Het Convenant is sinds oktober 2018 een succesvolle samenwerking tussen koplopers onder overheden, bouwers en ontwikkelaars in Zuid-Holland om klimaatadaptief bouwen tot ‘het nieuwe normaal te maken’.

In de afgelopen periode ontwikkelden de partijen gezamenlijk een programma van eisen, een leidraad en website met goede voorbeelden die helpen om nieuwbouw bestand te maken tegen wateroverlast door regen, tegen hittestress, droogte, bodemdaling en overstromingsrisico’s. Ten gevolge van klimaatverandering nemen de risico’s hiervan toe. Ook werd verkend wat financiële instrumenten zijn om klimaatadaptieve prestaties te bekostigen.

Het vervolg van de samenwerking in de komende 2 jaar staat in het teken van implementeren en toepassen van de diverse producten en afspraken bij bouwprojecten in onze provincie. Hierbij koppelen we ook zo slim aan op andere toekomstbestendige thema’s als energietransitie, natuurinclusiviteit en circulariteit.

maandag 14 december 2020

Sanering stortplaats Woltersum van start

De sanering van de voormalige vuilstort in Woltersum gaat van start.

Op het terrein aan de Bouwerschapweg is in het verleden gevaarlijk afval van het bedrijf AKU gestort, een voorloper van Akzo Nobel. Het gaat onder andere om zware metalen als kobalt, koper en zink.

Het terrein van voormalig openluchtzwembad Bouwerschap was vanaf de jaren zestig in gebruik als stortplaats voor huisvuil en bedrijfsafval. De komende maanden wordt er ruim 20 duizend ton verontreinigd bodem- en stortmateriaal afgevoerd.

Dat gebeurt via een speciaal aangelegde weg door de weilanden en een tijdelijke brug over het Damsterdiep.

In 2018 hebben de provincie Groningen, de gemeente Groningen en de voormalige gemeente Ten Boer besloten om de vuilstort te saneren. De benodigde 7,8 miljoen euro is gezamenlijk op tafel gelegd.

vrijdag 11 december 2020

Kabinet neemt extra maatregelen voor CO2-reductie

Het kabinet neemt extra maatregelen om de CO2-uitstoot in Nederland op korte termijn verder terug te dringen.

De ministerraad heeft afgelopen vrijdag ingestemd met de maatregelen die worden genomen om te voldoen aan het vonnis in de Urgenda-zaak. Nederland moet de CO2-uitstoot in 2020 en de jaren erna met ten minste 25 procent verminderen ten opzichte van 1990.

Ondanks het feit dat Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in zijn prognoses nog niet alle door het kabinet aangekondigde maatregelen in april om aan het vonnis te voldoen heeft kunnen meenemen, vindt het kabinet dat de onzekerheidsbandbreedte over de emissies fors is.

Een forse CO2-reductie wordt verwacht door de komende jaren de elektriciteitsproductie met kolen behoorlijk terug te brengen.

Als aan de voorwaarden wordt voldaan, wordt er opnieuw een kolencentrale gesloten. De productie­ van kolencentrales wordt tot 35 procenyt beperkt; een nog lager percentage is in ieder geval bij één centrale technisch niet mogelijk.

Naast maatregelen gericht op de productiebeperking van de kolencentrales werkt het kabinet op dit moment verder aan verschillende maatregelen om de CO2-uitstoot nog verder terug te dringen. Zo is de uitvoering van de energiebesparingsverplichting met de invoering van de informatieplicht vergemakkelijkt voor bedrijven, met name mkb. In het kader van de uitvoering van het Urgendavonnis zijn al eerder middelen beschikbaar gesteld voor de handhaving hiervan. In aanvulling daarop wil het kabinet 9,5 miljoen euro extra in zetten voor meerjarige extra handhavingscapaciteit.

Ook wordt onderzocht wat het effect en de wenselijkheid is van het verbreden van de energiebesparings­verplichting naar ETS-bedrijven. Aanvullend hierop verkent het kabinet samen met de industrie de mogelijkheid voor een convenant voor CO₂-reductie voor de energie-intensieve bedrijven die niet onder de CO2-heffing vallen.

donderdag 10 december 2020

Provincies dringen aan op duidelijkheid PAS-melders

Donderdag 10 december 2020 debatteert de Tweede Kamer over de Wet stikstofreductie en natuurverbetering.

Provincie Flevoland en de andere provincies staan achter ‘de stikstofwet’ van minister Schouten, maar dringen wel aan op meer duidelijkheid voor ondernemers met een PAS-melding. Daarnaast pleiten de provincies voor meer en stevigere landelijke maatregelen die tot minder stikstofuitstoot leiden. Dat schrijft het Interprovinciaal Overleg (IPO) in een openbare brief, namens de 12 provincies. In de brief staan de belangrijkste provinciale aandachtspunten voor de bespreking in de Tweede Kamer.

De provincies doen in de brief een oproep aan de minister om snel meer duidelijkheid te bieden aan ondernemers met een zogenaamde PAS-melding. Dit zijn bedrijven die onder de regels van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) geen vergunning voor hun (lage) stikstofuitstoot nodig hadden en konden volstaan met een melding. Deze melders verkeren in grote onzekerheid, omdat zij door de uitspraak van de Raad van State ineens wel een vergunning nodig hebben. De minister heeft toegezegd om stikstofruimte vrij te maken, zodat deze melders alsnog een vergunning kunnen krijgen.

In Flevoland gaat het om 160 ondernemers met een PAS-melding.

woensdag 9 december 2020

Geen extra klimaatvoorwaarden nodig bij staatssteun KLM

De overheid hoeft geen extra duurzaamheideisen te stellen aan KLM als voorwaarde voor staatssteun. Dat heeft de rechter verklaard in een zaak die door Greenpeace was aangespannen.

KLM ontvangt van de Nederlandse overheid 3,4 miljard steun in de vorm van leningen en garanties.

Greenpeace eiste dat de overheid duurzaamheidseisen stelt aan KLM als voorwaarde voor die steun en wil dat het bedrijf meer werk maakt van minder uitstoot.

Tata Steel vermindert stikstofuitstoot Pelletfabriek

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG) scherpt de vergunning van de Pelletfabriek van Tata Steel aan. Tata Steel moet maatregelen treffen waardoor substantieel minder stikstofoxiden (NOx) worden uitgestoten.

Dit levert een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de negatieve effecten van Tata Steel op de gezondheid in de IJmond. Want niet alleen stikstofoxiden (NOx), maar ook de emissie van lood, ZZS en fijnstof zal hierdoor dalen.

Tata Steel maakte dinsdag een investeringsprogramma bekend waarin ook de realisatie van een deNoxinstallatie voor de Pelletfabriek is opgenomen.

Tata Steel moet op basis van Europese wetgeving voldoen aan de conclusies voor Best Beschikbare Technieken (BBT’s) vanuit de BREF IJzer & Staal van 2012. Eén van deze BBT’s (BBT36) heeft betrekking op het toepassen van stikstofreducerende maatregelen (NOx) bij de Pelletfabriek, mits de kosten daarvoor draaglijk zijn. Tata Steel heeft, in overleg met de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, een onderzoek uitgevoerd naar de kosten van deze maatregelen. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied stelt zich mede op basis van dat onderzoek op het standpunt dat Tata Steel verplicht moet worden om NOx-reducerende maatregelen toe te passen bij de Pelletfabriek.

dinsdag 8 december 2020

Afname CO2-uitstoot EU voor rekening armere Europeanen

De CO2-emissiereducties in de EU zijn sinds 1990 vooral gedaald door een afname van emissies afkomstig van Europese burgers met een lager en gemiddeld inkomen.

De CO2-uitstoot van de rijkste 10 procent van de Europeanen nam juist toe, zo stelt Oxfam Novib vandaag in haar nieuwe analyse.

De Oxfam-analyse Confronting Carbon Inequality in the European Union laat zien dat de nieuwe EU-klimaatdoelstelling voor 2030 onhaalbaar is, als aan deze ongelijkheid geen einde wordt gemaakt.

De analyse is gebaseerd op onderzoek, dat samen met het Stockholm Environment Institute is uitgevoerd, naar de consumptie-emissies van verschillende inkomensgroepen in de EU tussen 1990 en 2015.

'Neem ook plastic knijpzakjes mee in de uitbreiding van het statiegeld'

Het is heel belangrijk dat de politiek inziet dat statiegeld op blik zo snel mogelijk ingevoerd moet worden. Blik heeft een groter aandeel in zwerfvuil dan plastic flesjes hebben. Dat zegt Marijke Boonstra, afvalexpert bij Schone Rivieren, een samenwerkingsverband met IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation.

Bij 67 procent van de metingen van Schone Rivieren worden er blikjes aangetroffen. En in blikjes zit ook plastic. Er is dus echt geen reden om te wachten met het invoeren van statiegeld op blik tot 2022.

Er is een risico dat producenten na de invoering van statiegeld op blik juist andere vervuilende verpakkingen gaan gebruiken, zoals plastic knijpzakjes, en zo de dans ontspringen.

Het kan niet de bedoeling zijn dat het ene probleem wordt vervangen met een ander. Schone Rivieren pleit daarom voor een snelle invoering van statiegeld op blik én andere plastic drankverpakkingen, zoals plastic knijpzakjes. Als de politiek goed voor natuur en milieu wil zorgen, kunnen ze hier niet omheen.

maandag 7 december 2020

Extern salderen stikstof weer mogelijk

Extern salderen op bredere schaal is weer mogelijk. Dat heeft het college van Gedeputeerde Staten van Groningen besloten.

Hierdoor kunnen bedrijven die willen uitbreiden nu buiten het eigen bedrijf stikstofrechten verwerven. Ook wordt het mogelijk tijdelijk stikstofruimte van een ander bedrijf te gebruiken, het zogenaamde 'verleasen'.

Bij extern salderen nemen bedrijven tot maximaal 70 procent van de stikstofemissie over van andere bedrijven die (deels) stoppen. Dit betekent een vermindering van de stiksofemissie van 30 procent. Extern salderen kan als bedrijven een natuurvergunning en stikstofruimte nodig hebben.

De nieuwe beleidsregel treedt op 24 november in werking. Het openstellen van extern salderen heeft tot gevolg dat initiatiefnemers in de provincie Groningen nu ook stikstofrechten kunnen kopen van melkvee-, pluimvee- of varkensbedrijven.

vrijdag 4 december 2020

CowToilet internationaal bekroond met gouden Innovatie Award EuroTier

Het CowToilet van Hanskamp is donderdag door de toonaangevende vakbeurs EuroTier bekroond met een gouden Innovatie Award.

Met deze prijs krijgt het CowToilet internationale waardering voor het innovatieve systeem om mest en urine al bij de bron (de koe) te scheiden.

Het CowToilet is een vrijwillig urineersysteem voor melkkoeien. De urine wordt opgevangen in het reservoir van het CowToilet, direct afgezogen en apart opgeslagen. Daarmee wordt de vorming van ammoniak bij de bron voorkomen. 

Uit testresultaten op proefbedrijven blijkt dat zeker 50 procent van de urine van de koe wordt opgevangen met het CowToilet. Het is zeer waarschijnlijk dat hiermee een ammoniakreductie van rond de 50 procent kan worden behaald. Dit wordt nu door de Wageningen Universiteit & Research gemeten.
In 2021 beschikbaar op Nederlandse markt.

In de tweede helft van 2021 komt het CowToilet beschikbaar op de Nederlandse markt.

donderdag 3 december 2020

Meet biodiversiteit met de Biodiversiteitsstresstest

In een paar klikken zien hoeveel verschillende plant- en diersoorten er in de buurt zijn, welk gevaar deze lopen én wat je als gemeente kunt doen om hun leefgebied te versterken? Dat is nu mogelijk met de nieuwe Biodiversiteitsstresstest, een initiatief van TAUW, Kenniscentrum Natuur en Leefomgeving (KCNL) en de gemeenten Horst aan de Maas, Tilburg en Weert.

Biodiversiteit staat wereldwijd enorm onder druk. In Nederland zijn we zelfs 85 procent van de oorspronkelijke biodiversiteit kwijtgeraakt als gevolg van de stikstofcrisis, klimaatverandering en de verzilting en verslechtering van de landbouwgronden.

Dat leidt tot het massaal uitsterven van dieren en planten en de afbraak van ecosystemen, met grote gevolgen voor ons bestaan.

Gemeenten kunnen een grote rol spelen bij het herstel van de biodiversiteit.

De Biodiversiteitsstresstest brengt, met behulp van openbare GIS-data, de belangrijkste plant- en diersoorten en hun stressfactoren overzichtelijk in kaart. Daarbij kan worden ingezoomd op et stedelijke gebied binnen een gemeente of wijk. Aan de hand van gekleurde vlakken worden kansrijke gebieden weergegeven en wordt het effect van mogelijke maatregelen gesimuleerd. Zo wordt direct duidelijk welke gebieden potentie hebben.

woensdag 2 december 2020

Braziliaanse ontbossing bij inheemsen aanzienlijk verminderd

De ontbossing in het gebied van de inheemse gemeenschap Karipuna is aanzienlijk verminderd sinds de gemeenschap samen met Greenpeace en de Braziliaanse NGO CIMI met bosmonitoring en juridische acties zijn begonnen.

In vergelijking met vorig jaar is de ontbossing binnen het inheemse gebied van de Karipuna met 49 procent gedaald, zo blijkt uit recent onderzoek door Greenpeace Brazilië op basis van satellietbeelden.

Het land van de Karipuna in de Braziliaanse provincie Rondônia is een van de meest bedreigde inheemse gebieden in de regio. Dit nieuws komt op een moment dat de ontbossingspercentages in de rest van het Braziliaanse Amazonegebied dramatisch blijven stijgen.

In augustus en september 2020 hebben de Karipuna-bevolking, Greenpeace en haar lokale partner CIMI bosmonitoring uitgevoerd per vliegtuig, auto en boot om recente ontbossing en bosvernietiging in het beschermde inheemse gebied te identificeren. Tijdens monitoring zijn nieuwe ontboste gebieden en kampen ontdekt die worden gebruikt om houtkap te ondersteunen. Tevens zijn illegale wegen en bruggen om toegang te krijgen tot het land van de Karipuna-bevolking gevonden, die eind oktober aan de lokale autoriteiten zijn gemeld.

dinsdag 1 december 2020

Pilotregeling voor emissievrije bouwplaats

De eerste volledig elektrische 25 tons graafmachine van Nederland is bij de werkzaamheden aan de nieuwe snelweg A16 Rotterdam in gebruik genomen.

De A16 is daarmee het 1e project dat gebruik maakt van pilotregeling voor stikstofreductie in de bouwsector en gaat aan de slag met de elektrificatie van materieel.

In de eerste helft van 2021 volgt meer elektrisch materieel.

Ten behoeve van het reduceren van stikstofemissies in de bouwsector heeft het kabinet besloten tot een pilotregeling voor de bouwsector (à € 25 miljoen). Met deze regeling beoogt het kabinet kennis en ervaring op te doen met de inzet van zero-emissie mobiele werktuigen in een breed spectrum van bouwactiviteiten, waaronder de grond-, weg- en waterbouw. Tussen Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is overeengekomen dat in 2020 wordt gestart met een pilot voor de inzet van zero-emissie mobiele werktuigen voor het infraproject A16 Rotterdam.