vrijdag 29 januari 2021

PepsiCo wil netto uitstoot tot nul reduceren

Dranken- en voedingsconcern PepsiCo wil de netto-uitstoot van broeikasgassen in zijn volledige toeleveringsketen tegen 2040 reduceren tot nul.

Dat is 10 jaar eerder dan in het Akkoord van Parijs werd gevraagd.

De inspanningen van PepsiCo situeren zich op vier gebieden: landbouw, verpakking, distributie en operaties.

Het bedrijf wil in eerste instantie de broeikasgasemissies in zijn directe activiteiten met 75 procent verminderen tegen 2030.

woensdag 27 januari 2021

Ongering: ‘Toekomstbestendige economie vraagt veel meer aandacht voor verduurzaming’

We moeten veel meer aandacht besteden aan de verduurzamingsopgave om de Nederlandse economie en het verdienvermogen toekomstbestendig te maken. We staan hierbij voor de uitdaging om de doelen op de korte en de lange termijn beter bij elkaar te brengen. Investeringen in het kader van economisch herstel na de coronacrisis kunnen een grote bijdrage leveren aan de verduurzaming van de economie.

Dit schrijft secretaris-generaal Lidewijde Ongering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in haar nieuwjaarsartikel in Economisch Statistische Berichten (ESB).

Volgens Ongering moet de overheid meer regie nemen om de economie te verduurzamen door betere prijsprikkels te introduceren, langetermijndoelen een grotere rol te geven in overheidsinvesteringen, een doorleer- en omscholingscultuur te stimuleren en klimaatbeleid niet meer via de energierekening te financieren maar meer vanuit de algemene middelen.

Echt resultaat kan volgens Ongering alleen geboekt worden met een structurele omslag in de manier van energieopwekking én verbruik. Ongering: ‘De Nederlandse economie draait in belangrijke mate op CO2-intensieve industrie en landbouw. Bedrijven zullen de slag naar duurzaamheid moeten maken om bestaansrecht en groeikansen te behouden. Het tijdig aanpakken van de klimaatopgave is daarom van groot belang voor het toekomstbestendig maken van het Nederlandse verdienvermogen. Dat vraagt inzet van het bedrijfsleven en de financiële sector, maar ook van de overheid en van burgers.'




Krachten bundelen voor duurzame kennis en innovatie

Het Utrecht Sustainability Institute (USI) bestaat tien jaar en krijgt een nieuwe vorm: vanaf 2021 is USI een coöperatie zonder winstoogmerk.

Met deze stap verbreedt USI zijn expertise en kan het flexibel inspelen op het groeiende aantal opgaven en kansen voor duurzame innovatie.

Het Utrecht Sustainability Institute (USI) werkt sinds 2011 aan duurzame kennis, innovatie en impact, startend vanuit de regio Utrecht. Het instituut smeedt consortia die bestaan uit kennisinstellingen, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties. Het gemeenschappelijke doel is het ontwikkelen van nieuwe kennis en oplossingen die de stedelijke omgeving verduurzamen. Dat gaat via de onderzoeks- en innovatieprojecten die USI initieert en leidt. Om de nieuwe kennis te vertalen naar praktische impact biedt USI daarbij een platform voor kennisdeling, inspiratie en maatschappelijk debat.

Het instituut identificeert kansen en ontwikkelt oplossingen voor de energietransitie, duurzame mobiliteit, klimaatadaptatie, circulariteit en biodiversiteit. USI leidt een breed scala aan projecten zoals het duurzame energiesysteem Smart Solar Charging, het renovatiesysteem Inside Out, de circulaire gebiedstransformatie in Werkspoorkwartier en de slimme en duurzame Utrechtse wijk in het Europese IRIS Smart Cities. Daarnaast organiseert USI de landelijke actiegerichte debatavonden Circular Economy Labs.

In januari 2021 breekt voor USI een nieuwe fase aan: na zijn start en groei binnen de Universiteit Utrecht vliegt USI uit als zelfstandige organisatie. Vanaf 2021 is USI een coöperatie zonder winstoogmerk, een bundeling van partners gespecialiseerd in duurzaam onderzoek en innovatie. Het instituut blijft nauw samenwerken met de universiteit en andere kennis- en innovatiepartijen in de regio Utrecht.

dinsdag 26 januari 2021

Wereldleiders beloven snellere aanpassing aan klimaatverandering op Nederlandse top

Meer dan dertig wereldleiders hebben maandag hun steun uitgesproken om de komende tien jaar serieus werk te maken van klimaatadaptatie. Daarmee moet onze leefwereld beter bestand worden tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen, hevige regenval, toenemende droogte en hitte.

Tijdens de opening van de door Nederland georganiseerde internationale Climate Adaptation Summit (CAS) 2021 werden tal van nieuwe initiatieven en programma’s aangekondigd door overheden, financiële instellingen zoals Wereldbank, IMF en de African Development Bank, maatschappelijke organisaties en grote steden. Om al deze initiatieven te realiseren, werd voor miljarden dollars aan financiering voor klimaatadaptatie aangekondigd.

De nieuwe Amerikaanse klimaatgezant John Kerry zei tijdens een live video-verbinding met de top in Den Haag dat de Amerikaanse regering onder leiding van president Biden van klimaatactie een topprioriteit heeft gemaakt.

De Wereldbank, het Internationale Monetaire Fonds en de African Development Bank kwamen met verschillende toezeggingen die leiden tot meer geld voor klimaatadaptatie in de komende jaren. Het IMF neemt klimaatadaptatie voortaan ook mee in hun economische beoordelingen van landen. Ook de Duitse Bondskanselier Merkel en de Franse president Macron deden financiële toezeggingen tijdens de conferentie. Premier Rutte beloofde dat Nederland de helft van alle klimaatfinanciering aan adaptatie blijft uitgeven.

De Britse premier Johnson, die later dit jaar de klimaatconferentie COP 26 voorzit, kondigde een nieuwe kopgroep van landen aan die zich vooral zal richten op steun aan kwetsbare landen die het meest te lijden hebben onder de gevolgen van klimaatverandering.

maandag 25 januari 2021

Chinese vice-premier Han Zheng en VS klimaatgezant John Kerry spreken op Climate Adaptation Summit in Nederland

De vice-premier van China, Han Zheng, spreekt maandag tijdens de openingssessie van de Climate Adaptation Summit (CAS) 2021, waarvan Nederland gastland is. 

Ook neemt de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry deel. Deze internationale (online) klimaatadaptatietop is gericht op het vinden van oplossingen om ons aan te passen aan de effecten van klimaatverandering, zoals extreme buien, droogte, hitte en een stijgende zeespiegel.

Tijdens de top wordt een brede Adaptation Action Agenda gelanceerd met praktische klimaatoplossingen– en plannen tot 2030. Wereldleiders als de Duitse bondskanselier Merkel, de Britse premier Johnson, de Franse president Macron, VN secretaris-generaal Guterres, premier Sheikh Hasina van Bangladesh, IMF-directeur Georgieva en oud-VN- secretaris-generaal Ban Ki-moon nemen deel.  

Maar ook president Widodo van Indonesië, president Bongo van Gabon, premier Modi van India en president Fernández van Argentinië zullen tijdens de opening ingaan op hun bijdrage aan een klimaatweerbare toekomst. De volledige sprekerslijst van de opening is hier te vinden.

vrijdag 22 januari 2021

Climate Talks: praat mee over klimaatverandering

Klimaatadaptatie, wat is dat eigenlijk? Wat kan je als student doen? Wat gebeurt er al op dit gebied en waarom is het zo belangrijk dat iedereen zich bewust is van klimaatverandering? Dat zijn vragen die studenten van de Hanzehogeschool Groningen, samen met experts uit het werkveld, op 22 januari van 16:00 – 17:00, gaan bespreken.

Climate Talks is een livestream en onderdeel van Klimaatadaptatieweek Groningen. Tijdens de livestream komen twee panels aan het woord met hun kijk op klimaatadaptatie. Deelnemers kunnen de livestream vanuit huis volgen en vragen stellen via de chat.

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Of ben je benieuwd hoe jij de eerste stap kan zetten in klimaatadaptatie? Schrijf je in en doe mee.

donderdag 21 januari 2021

Luchtkwaliteit door eerste lockdown beter dan verwacht

Door de maatregelen van de intelligente lockdown, in het voorjaar van 2020, daalden de gemeten concentraties stikstofdioxide en fijnstof tussen 10 en 30 procent.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de luchtkwaliteit door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  en de DCMR Milieudienst Rijnmond  Milieudienst Rijnmond.

De concentratie stikstofdioxide (NO2 Stikstofdioxide) verminderde in het voorjaar met ongeveer 30 procent in drukke straten. In steden was de NO2-concentratie een kwart minder en ongeveer 18 procent minder in landelijke gebieden. Eerdere (voorlopige) schattingen met modellen door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  gingen uit van een verbetering van 10 tot 20 procent. Ook de gemeten fijnstofconcentraties (PM2,5 fijnstof) daalden met 10-25 procent. Ook dit is meer dan eerder werd ingeschat.

woensdag 20 januari 2021

Minister I&W moet stikstofgevolgen tracébesluit ViA15 beter motiveren

De minister van Infrastructuur en Waterstaat moet beter motiveren of haar berekeningen van de stikstofneerslag op beschermde natuurgebieden als gevolg van het doortrekken en verbreden van de A15 en A12 bij Arnhem wel volledig zijn. In de berekeningen wordt de stikstofuitstoot van verkeer op meer dan 5 kilometer afstand van de weg niet meegenomen. Onduidelijk is of daarmee een volledig beeld ontstaat van de hoeveelheid stikstof die neerkomt in beschermde natuurgebieden in de omgeving. Dat is wel een vereiste op grond van Europese natuurwetgeving.

Dit staat in een tussenuitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (20 januari 2021) over het tracébesluit ‘A15/A12 Ressen-Oudbroeken (ViA15)’.

De minister krijgt een half jaar de tijd om het tracébesluit beter te motiveren of aan te passen.

Het tracébesluit maakt het mogelijk de A15 door te trekken en aan te sluiten op de A12. De beide snelwegen worden ook verbreed. De minister wil hiermee de files op de bestaande wegen in de regio Arnhem-Nijmegen aanpakken en de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer verbeteren. Tegen het tracébesluit zijn 44 beroepschriften ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Het merendeel van de bezwaarmakers zijn bewoners en bedrijven die in de buurt van de snelwegen wonen of gevestigd zijn.

dinsdag 19 januari 2021

Ruim 100 zakken hennepafval in Schoonebeek gevonden

In het Hekmanskanaal in Schoonebeek zijn ruim honderd zakken hennepafval en huishoudelijk afval gevonden.

Bij de vondst, meldt RTV Drenthe, zitten ook jerrycans waarin chemicaliën hebben gezeten.

maandag 18 januari 2021

Groningen week lang in het teken van klimaatadaptatie

Groningen staat van 19 tot en met 25 januari in het teken van klimaatadaptatie. Dan vindt de Klimaatadaptatieweek Groningen plaats. Klimaatadaptatie is het aanpassen aan de klimaatverandering door bijvoorbeeld waterberging of het planten van bomen.

Tijdens een online festival delen ruim 70 sprekers uit meer dan 20 landen hun ideeën over klimaatadaptatie in aanloop naar de Climate Adaptation Summit (CAS) op 25 januari, waar wereldleiders zich online verenigen om te praten over concrete wereldwijde acties rond klimaatadaptatie.

Tijdens het online festival zijn er lezingen, duurzame kunstactiviteiten, films en acties om de omgeving groener te maken. Onder de gasten van het festival zijn een aantal Nobelprijswinnaars en voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. Tijdens een bijzondere ceremonie presenteren de Nobelprijswinnaars een zogenaamd 'science statement' over het belang van klimaatadaptatie, waarmee de wereldleiders op de klimaattop aan de slag kunnen.

Verder is er een belangrijke rol weggelegd voor jongeren. Tijdens de Youth for Climate Adaptation Conference op 22 januari discussiëren jongeren van over de hele wereld online over onderwerpen die met klimaatadaptatie te maken hebben. In de afgelopen tijd hebben ze al gewerkt aan een 'Global Call to Action' en een Regionale Actie Agenda. Op 22 januari worden deze documenten nog verder aangescherpt. Daarna worden de bijdragen van de jongeren overgenomen in een gezamenlijke verklaring naar de wereldleiders. Youth for Climate Adaptation wordt georganiseerd door jongeren, voor jongeren. Hun inbreng is bepalend voor de Climate Adaptation Summit op 25 januari. Voetballer Arjen Robben is een van de deelnemers aan het ‘Global Youth Action event’ op 22 januari, samen met Ban Ki Moon en minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen.

Rotterdam haalt doelstelling verbetering luchtkwaliteit

Rotterdam heeft in 2020 de doelstelling gehaald om in de hele stad te voldoen aan de Europese stikstofnorm. Dat blijkt uit de jaarrapportage Luchtkwaliteit die de gemeente Rotterdam vandaag heeft gepubliceerd. Drie jaar geleden waren er nog 15 straten waar de Europese gezondheidsnormen werden overschreden.

‘Een gezonde leefomgeving met schone lucht is een belangrijke randvoorwaarde om een aantrekkelijke stad te zijn’, zegt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid).

In de afgelopen twee jaar is er een veelheid van maatregelen genomen om het probleem van luchtvervuiling aan te pakken. Zo zijn er duizenden oplaadplekken voor elektrische auto’s bijgekomen, rijden er meer elektrische bussen en veegwagens. Ook heeft gemeente met de bouwsector afspraken gemaakt over schone bouwlogistiek en met het Havenbedrijf over het uitbreiden van walstroom voor zeeschepen. Daarnaast is er op verschillenden evenementterreinen een elektrische aansluiting gerealiseerd als alternatief voor dieselgeneratoren.
Schone lucht in vieze straten

Om de luchtvervuiling in de 15 vieze straten aan te pakken zijn specifieke verkeersmaatregelen ingezet. Bijzondere aandacht was er voor het Maastunneltracé, waar na de heropening van de Maastunnel een forse verslechtering van de luchtkwaliteit werd verwacht. Door slim verkeersmanagement is de luchtkwaliteit ook daar binnen de normen gebleven.

vrijdag 15 januari 2021

Arjen Robben onderstreept belang van klimaatadaptatie

Internationaal voetballer Arjen Robben neemt deel aan de (inter)nationale Klimaatadaptatieweek Groningen van dinsdag 19 januari tot en met maandag 25 januari

In een promovideo geeft hij aan waarom hij klimaatadaptatie belangrijk vindt. Daarnaast neemt hij deel aan het 'Global Youth Action event' op vrijdag 22 januari van 14.15 tot 15.15 uur. Dit doet hij samen met Ban Ki-moon, voormalig voorzitter van de Verenigde Naties en minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen. Dit event is gratis en online te volgen via klimaatadaptatiegroningen.nl

Over de vraag waarom Arjen Robben het zo belangrijk vindt om stil te staan bij ons veranderende klimaat antwoordt hij: 'Het is een van de grootste uitdagingen van de 21e eeuw: ons klimaat verandert. We merken het allemaal, ook ik. Het is belangrijk dat we met elkaar bouwen aan een veilige, leefbare en gezonde toekomst, zodat volgende generaties en ook mijn kinderen gezond opgroeien. Ik vind het belangrijk om het gezondheidsaspect te benadrukken en het daar met elkaar over te hebben.'

donderdag 14 januari 2021

Meer onderzoek naar de gezondheidseffecten van microplastics

ZonMw, TNO en Health~Holland steken gezamenlijk 5,4 miljoen euro in het consortium MOMENTUM, dat meer onderzoek gaat doen naar de gezondheidseffecten van micro- en nanoplastic deeltjes.

In opdracht van het ministerie van I&W heeft ZonMw een verkenning uitgevoerd van de behoefte aan kennis over microplastics en gezondheid. Dit heeft geresulteerd in de kennisagenda ‘Wat doen microplastics in ons lichaam?’, die op 11 januari 2021 is aangeboden aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven.

De kennisagenda benoemt de belangrijkste kennishiaten en roept op om meer onderzoek te doen. Er is aan gewerkt met verschillende relevante partijen: onderzoekers, bedrijven, beleidsmakers, NGO’s en belanghebbenden.

Nederland is een van de eerste landen die onderzoek naar de gezondheidseffecten van microplastic heeft gefinancierd.

woensdag 13 januari 2021

Heeft opslag hoogradioactief afval negatieve gevolgen voor Twenterand?

Al geruime tijd doet Duitsland onderzoek naar potentiële opslaglocaties voor de definitieve eindberging van hoogradioactief kernafval. Hierbij is ook het oog gevallen op de kleilagen nabij de grens met Nederland.

Omdat hoogradioactief afval negatieve effecten heeft op de leefomgeving, heeft PvdA GroenLinks vragen gesteld aan het College van B&W van Twenterand.

dinsdag 12 januari 2021

Verduurzamen met de Klimaatmaat

Duurzaamheidscentrum De Papaver in Delft heeft de Klimaatmaat in het leven geroepen. De Klimaatmaat ondersteunt bewoners in Delft bij het klimaatbestendig maken van hun buitenruimte. Dit doet ze met een netwerk van klimaatmaten: Delftenaren die ervaring hebben met het klimaatbestendig maken van hun leefomgeving en die met advies en hulp klaarstaan voor stadgenoten.

Een van deze klimaatmaten is Mick van der Steeg. “Ik ben met De Papaver in contact gekomen omdat ik in de Delftse Bomenwijk wilde beginnen met ‘Tegel eruit, plant erin’. Dat is een concept dat in Den Haag al jaren bestaat onder de naam ‘Operatie Steenbreek’ en dat ik ook graag in Delft wil introduceren."

Het idee is, aldus Van der Steeg, dat bewoners een tegel uit hun voor- of achtertuin vervangen door een plantje. "We zijn nog bezig met de uitwerking, maar we willen zorgen voor een grote container waar mensen hun tegel kunnen achterlaten en een leuk plantje kunnen uitkiezen om de tuin leuker en groener te maken. Het idee is om dit, met de lessen die we leren uit deze eerste actie in de Bomenwijk, op meer plekken in Delft te organiseren. Dus wilt u in uw wijk ook deze actie organiseren, laat het weten: wij helpen u graag!”

maandag 11 januari 2021

Nieuwe asbestdakenregeling Drenthe

Eigenaren van een asbestdak in Drenthe kunnen vanaf 15 januari 2021 gebruik maken van de nieuwe ‘Asbestdakenregeling Drenthe’. Het gaat net als in de voorgaande regeling uit 2017 om een subsidie in de vorm van een lening met een lage rente.  In de nieuwe regeling is het mogelijk om een deel van de lening in te zetten voor de aanschaf van zonnepanelen.

Op deze manier kunnen eigenaren van een asbestdak de sanering combineren met het verstevigen van de dakconstructie en het plaatsen van zonnepanelen. De materialen en werkzaamheden voor het aanbrengen van zonnepanelen mogen maximaal 50% bedragen van de totale sanerings- en vervangingskosten. Om plaatsing van zonnepalen mogelijk te maken wordt het maximale leenbedrag ten opzichte van de oude regeling verhoogd van € 60.000 naar € 100.000.

De regeling biedt particulieren, die vanwege hun inkomen niet in aanmerking komen voor de reguliere asbestdakenregeling, ook de mogelijkheid om een lening af te sluiten via de zogeheten maatwerklening. Daarnaast is er de verzilverlening. Deze lening wordt verstrekt op basis van de overwaarde van de woning.

donderdag 7 januari 2021

Impuls maatregelen tegen extreem weer

Vanaf 1 januari 2021 kunnen gemeenten, provincies en waterschappen gebruikmaken van de Impulsregeling Klimaatadaptatie. Ze kunnen een rijksbijdrage krijgen voor het versneld uitvoeren van maatregelen om bijvoorbeeld schade door wateroverlast en droogte in hun gebied te beperken.

Een voorstel voor financiële steun kan door de zogeheten werkregio’s van het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie (DPRA) worden ingediend bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

woensdag 6 januari 2021

Toonaangevende investeerders sluiten zich aan bij internationale taskforce tegen klimaatverandering

Tijdens een conferentie georganiseerd door Techleap.nl hebben vooraanstaande investeerders besloten zich aan te sluiten bij een taskforce voor internationale samenwerking om klimaatverandering tegen te gaan.

De taskforce bestaat uit een diverse groep investeerders met jarenlange ervaring in de Europese durfkapitaalmarkt. Institutionele beleggers, met een langetermijnhorizon, en publieke investeerders nemen deel om een kader te creëren voor investeringen in innovaties en technologieën die langetermijnoplossingen op de markt brengen. Daarnaast worden er best practices ontwikkeld om publiek en privaat kapitaal in te zetten, daar waar de grootste impact op het klimaat en de economie kunnen worden bereikt.

Europa, en Nederland in het bijzonder, heeft een groot aantal startups en scaleups die hard werken aan het tegengaan van klimaatverandering. Het is noodzakelijk dat zij hun oplossingen en ideeën over de grenzen heen op kunnen schalen. De Nederlandse overheid, en andere overheden in Europa, hebben kapitaal vrijgemaakt om innovatieve groeibedrijven te ondersteunen. Dit geeft een impuls aan de kapitaalmarkt, maar er is meer financiering nodig. Ook moeten er particuliere beleggers worden aangetrokken bij nieuwe initiatieven.

Uit onderzoek van Techleap.nl blijkt dat een gebrek aan kapitaal de belangrijkste reden is waarom energiebedrijven niet kunnen groeien. Ook het onlangs gepubliceerde Atomico State Of European Tech 2020 rapport toont vergelijkbare bevindingen - 46 procent van de Europese tech-oprichters noemde toegang tot kapitaal als hun belangrijkste uitdaging in 2020.

De taskforce is een direct resultaat van het Flattening the Climate Curve LP/GP Investor Summit, waar Techleap.nl 's werelds grootste investeerders samenbracht om gezamenlijk verandering en kapitaal te mobiliseren om het groeiklimaat voor het Nederlandse en Europese tech-ecosysteem te verbeteren. Dit werd aangewakkerd door inzichten van onder andere Larry Fink, voorzitter en CEO van BlackRock en Rebecca Henderson, professor, auteur van ‘Reimagining Capitalism’.

dinsdag 5 januari 2021

De nieuwe normaal van het klimaat

Het KNMI heeft voor de periode 1991-2020 het gemiddelde weer in Nederland vastgesteld. Dit doet men om de tien jaar, net zoals andere meteorologische diensten wereldwijd. Door een langjarig gemiddelde te berekenen, kan men het weer van nu vergelijken met dat in het verleden.

Door de nieuwe normalen te vergelijken met eerdere normalen, blijkt dat het klimaat in Nederland aan het veranderen is. Zo zien we bijvoorbeeld al dat er meer tropische dagen zijn en dat het aantal ijsdagen is afgenomen. Het vergelijken van normalen is één manier om klimaatverandering in beeld te brengen. Een andere manier is bijvoorbeeld om de trend van de jaartemperatuur in kaart te brengen.

maandag 4 januari 2021

De klimaatcrisis is niet weg

In 2020 zou er een recordhoeveelheid broeikasgassen uit worden gestoten, zo was de verwachting. Het werd door de uitbraak van het coronavirus een recorddaling.

Maar de crisis is niet weg. Het klimaat blijft ondanks de lagere uitstoot van dit jaar veranderen, constateert Nieuwsuur.

Afgelopen jaar is het volgens de Wereld Meteorologische Organisatie gemiddeld 1,2 graden warmer dan halverwege de 19de eeuw. Daarmee ligt 2020 op koers om in de top-drie te komen van warmste jaren ooit gemeten.

zondag 3 januari 2021

Lokaal veel smog door vuurwerk

De lucht in heel Nederland was tijdens de jaarwisseling minder vervuild dan voorgaande jaren. Dit komt vrijwel zeker doordat er dit jaar minder vuurwerk is afgestoken.

Dit was echter niet op alle plaatsen zo, op diverse plekken werden wel eerder verhoogde concentraties fijnstof gemeten. Het duurde soms enkele uren voordat de concentraties weer lager werden.

De hoogste concentratie fijnstof van luchtmeetnet.nl is gemeten in Den Haag. Daar werd een gemiddelde uurconcentratie van bijna 1000 microgram fijnstof per kubieke meter lucht gemeten. De vermoedelijke oorzaak hiervan zijn incidenten als brandstichting en vuurwerk. Vorig jaar was de hoogst gemeten concentratie 1235 microgram fijn stof per kubieke meter lucht.