vrijdag 26 februari 2021

Vier op de tien bedrijven op dit moment niet bezig met het Klimaatakkoord

Ruim 42 procent van het Nederlandse bedrijfsleven geeft aan op dit moment niet bezig te zijn met maatregelen om te voldoen aan de afspraken uit het Klimaatakkoord.

Bijna 40 procent van de bedrijven geeft aan dat zij al voorbereidingen hiervoor heeft getroffen of dat zij daar al in sterke mate mee bezig zijn. Dit meldt KVK op basis van extra vragen uit de Conjunctuurenquête Nederland aan ondernemers over het Klimaatakkoord. De gegevens voor dit onderzoek zijn begin januari 2021 verzameld.

In de COEN-enquête heeft KVK, in samenwerking met het CBS, bijna 8.000 ondernemers gevraagd in hoeverre zij op dit moment bezig zijn om te voldoen aan de gemaakte afspraken in het Klimaatakkoord. Relatief veel kleinere bedrijven bereiden zich niet of nauwelijks voor, grotere bedrijven zijn actiever.

Bedrijven zijn verplicht om de afspraken uit het Klimaatakkoord na te komen. Op 1 januari 2023 dienen bijvoorbeeld alle kantoren in Nederland, groter dan 100 vierkante meter, te zijn voorzien van Energielabel C. Tegelijkertijd wordt de energiebesparingsplicht verbreed en moeten alle energie- en CO2 besparende maatregelen met terugverdientijd van minder dan vijf jaar genomen worden.

Van de geënquêteerde bedrijven geeft 16,4 procent aan nu al aan (vrijwel) alle afspraken uit het Klimaatakkoord te voldoen en is ruim 23 procent in grote mate bezig met het treffen van voorbereidingen. Dat zijn vooral bedrijven in de sectoren verhuur en handel in onroerend goed, delfstoffenwinning, vervoer en opslag en bouwnijverheid. In onder andere de handel, horeca, cultuur, sport en recreatie en overige dienstverlening worden nog geen of nauwelijks voorbereidingen getroffen.

donderdag 25 februari 2021

Utrecht ontvangt geld voor onderzoek ‘Griftparkbacterie’

Een bacteriepopulatie, ontdekt in het Griftpark, kan onder gestimuleerde omstandigheden een zeer groot deel van de bodemverontreiniging in het Griftpark afbreken. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt 2,8 miljoen euro beschikbaar om daar aanvullend onderzoek naar te doen. Verder kunnen nieuwe technieken getest worden in het Griftpark om te kijken of een biologische en natuurlijke ‘schoonmaakmethode’ ook ergens anders gebruikt kan worden.

De ontdekking van de Griftpark-bacteriepopulatie was in 2017 de start voor een wetenschappelijk onderzoek naar de Griftparkbacterie in de verontreinigde bodem van het Griftpark.

In het voorjaar van 2021 worden naast het Griftpark boringen uitgevoerd tot een diepte van 90 meter. Met deze boringen wordt een bodemlaag onderzocht die dieper ligt dan het tot 50 meter diepte geïsoleerde gebied van het Griftpark. Er wordt gekeken of de Griftparkbacterie ook in de diepe ondergrond zou kunnen leven.

De bodem van het Griftpark is vervuild geraakt door een oude gasfabriek die in de jaren zestig is gesloopt. Toen het gebied in de jaren negentig een park werd, is de bodemverontreiniging onder het park succesvol geïsoleerd. Het geïsoleerde gebied reikt tot een diepte van 50 meter. Rondom het park is de verontreinigde grond vrijwel geheel verwijderd. Voor een goede isolatie van de bodemverontreiniging onder het park wordt vanaf de jaren ’90 het verontreinigde grondwater omhoog gepompt en gezuiverd.

woensdag 24 februari 2021

Utrecht maakt de milieuzone vanaf 1 april strenger voor dieselauto’s

De gemeente Utrecht wil de luchtkwaliteit in de stad verder verbeteren en zeer vervuilende dieselauto’s uit de stad weren. Dit is belangrijk voor de gezondheid van haar inwoners.  

De luchtkwaliteit in Utrecht wordt steeds beter, maar zonder extra maatregelen verbetert de luchtkwaliteit onvoldoende. Eén van deze maatregelen is het strenger maken van de milieuzone voor dieselauto’s vanaf 1 april 2021.

Een heel klein deel van de dieselauto’s stoot, naar verhouding, erg veel ongezonde stoffen uit. Daarom verhoogt de gemeente vanaf 1 april 2021 de toegangseis van de milieuzone voor personen- en bestelauto’s op diesel. Dieselauto’s mogen er dan alleen in als ze minimaal emissieklasse 4 hebben. Op dit moment is dat nog minimaal emissieklasse 3.

dinsdag 23 februari 2021

Grotere bedrijven investeren volop in duurzame herstart uit coronacrisis

Het bedrijfsleven is volop bezig met een duurzame herstart uit de coronacrisis en bedrijven vinden duurzaamheid nu belangrijker geworden dan voor het uitbreken van de pandemie. Dat blijkt uit een onderzoek van ING onder honderden bedrijven.

Met name de grootbedrijven zien een sterkere noodzaak dan vlak voor de crisis om zelf te verduurzamen: 79 procent geeft dat aan. Een derde heeft tijdens de coronacrisis daarin zelfs al extra geïnvesteerd.

Ruim de helft van de bedrijven is al veel bezig met verduurzamen, onder grootbedrijven is dat zelfs driekwart. Het gaat meestal om relatief makkelijk door te voeren maatregelen zoals energiebesparing, het recyclen, reduceren en scheiden van afval, waterbesparing en het gebruiken van duurzame energie. Toch blijkt dat er steeds meer bedrijven zijn die ook aan co2-reductie (26 naar 29 procent) doen, duurzame producten en productiemethodes ontwikkelen (15 naar 18 procent) of circulair produceren (12 naar 16 procent).

De coronacrisis heeft verschillende gevolgen gehad voor de investeringsplannen in verduurzaming. Een derde van de middelgrote bedrijven heeft ze uitgesteld, terwijl ruim een derde van de grootbedrijven ze juist heeft vergroot. Men verwacht dat de investeringskosten ongeveer 15 procent van de omzet betreffen, wat iets hoger ligt dan vorig jaar.

Als belangrijkste drijfveer voor duurzaam ondernemen noemen de bedrijven het milieu, gevolgd door kostenbesparingen en het voorkomen van verspilling. Een meerderheid van de groot-mkb bedrijven vindt duurzame impact belangrijker dan winstmaximalisatie. Bij middelgrote bedrijven is dat 43 procent.

maandag 22 februari 2021

De uitstoot van broeikasgassen en luchtverontreinigende stoffen blijft dalen

De uitstoot van broeikasgassen en luchtverontreinigende stoffen blijft dalen. Dit blijkt uit de definitieve cijfers over 2019 van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu /Emissieregistratie en het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek.

Er is een daling van de ammoniakemissies (NH3 ammoniak) van 6 kiloton te zien tussen 2018 en 2019; dit komt neer op een daling van bijna 5 procent. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door een vermindering van het aantal dieren. Ook komt dat door meer emissiearme varkensstallen en een verplichting van mestverdunning voor boeren op klei- en veengrond bij gebruik van de sleepvoetbemester.

De emissies van zwaveldioxide (SO2 zwaveldioxide), stikstofoxiden (NOx Stikstofoxiden) en fijnstof (PM2.5) laten dezelfde gestage afname zien als de afgelopen jaren.

vrijdag 19 februari 2021

TU Delft onderzoekt opvangen CO₂ uit de atmosfeer met duurzame energie

Er wordt hard gewerkt aan methodes om CO2 af te vangen uit de atmosfeer, om op die manier klimaatverandering tegen te gaan. Naast bestaande methodes met giftige oplosmiddelen, zijn er nu elektrochemische technieken in opkomst die kunnen werken met duurzame elektriciteit.

De Delftse onderzoeksgroep van David Vermaas analyseerde samen met Wetsus en Caltech deze verschillende duurzame methodes om CO2 af te vangen en vergeleek ze voor het eerst met elkaar. Daarnaast beschreven de onderzoekers ook welke methodes de meeste potentie hebben om grootschalige CO2-afvang mogelijk te maken. Hun paper verscheen onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Energy & Environmental Science.

Een mogelijke oplossing daarvoor zijn de zogeheten elektrochemische routes, waarbij de pH van een oplossing kan worden aangepast en de CO2 kan worden geconcentreerd. Van deze technieken is in laboratoria bewezen zijn dat ze effectief zijn en werken op basis van elektriciteit in plaats van warmte. Hierbij wordt het CO2 omgezet in (bi)carbonaat, en vervolgens geconcentreerd tot puur CO2 of kalksteen.

donderdag 18 februari 2021

Athora-kantoor Alkmaar behaalt opnieuw hoge duurzaamheidsscore

Het kantoorpand van Athora Netherlands in Alkmaar is opnieuw gecertificeerd volgens de methode BREEAM-NL In-Use.

De objectieve toets vergelijkt de duurzaamheidsprestatie van bestaande gebouwen en geeft handvatten voor verdere verduurzaming.

Als enige bestaande gebouw in Alkmaar ontving het drie sterren op ‘Asset’, vier sterren op ‘Beheer’ en drie sterren op ‘Gebruik’. Het Alkmaarse kantoor is daarmee een van de duurzaamste gebouwen in de omgeving. Zeker nu er onlangs ook zonnepanelen op het dak zijn geplaatst.

Uit het BREEAM-onderzoek zijn meer goede aanknopingspunten voor verdere verbetering naar voren gekomen. Voor de komende jaren ziet men vooral verbetermogelijkheden op de onderdelen Beheer en Gebruik. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verbeteren van duurzaamheid in de gehele keten.

woensdag 17 februari 2021

Subsidie voor bedrijven om uitstoot te verminderen

De provincie Noord-Holland stelt de komende 4 jaar 4 miljoen euro beschikbaar voor complexe industriële bedrijven.

Met deze subsidie kunnen deze bedrijven bovenwettelijke (vrijwillige) maatregelen nemen waarmee zij de uitstoot van fijn stof, stikstofdioxide, geur en geluid verminderen. Dit moet bijdragen een gezonde leefomgeving in Noord-Holland.

Noord-Holland wil met de subsidie bedrijven stimuleren om maatregelen te nemen waardoor de luchtkwaliteit verbetert en de overlast van geur en geluid vermindert. Bedrijven kunnen met de subsidie ook een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren naar welke maatregelen zij kunnen nemen om dit doel te bereiken.

De provincie vindt dat iedereen recht heeft op een gezonde leefomgeving. In het Programma Gezonde Leefomgeving staat hoe de provincie dat wil bereiken. Noord-Holland trekt tussen 2020 en 2024 14.2 miljoen euro uit om een gezonde leefomgeving te stimuleren. Het grootste deel daarvan is er voor initiatieven van derden. Deze uitvoeringsregeling is daar een onderdeel van. Er worden nog meer uitvoeringsregelingen voor subsidies opgesteld. De vaststelling hiervan volgt in het voorjaar van 2021.

dinsdag 16 februari 2021

De Jonge Klimaatbeweging en Grootouders voor het Klimaat verenigen in campagne Kies voor Klimaat

De Jonge Klimaatbeweging en Grootouders voor het Klimaat zijn de campagne ‘Kies voor Klimaat’ gestart, waarin jong en oud samen ten strijde te trekken voor een leefbare wereld. Zij roepen jongeren op om op 17 maart voor het klimaat te kiezen.

Voor tweederde van de kiezers is het klimaatstandpunt van hun partij voor hun keuze (zeer) belangrijk, blijkt uit onderzoek van I&O Research.

Op de kiesvoorklimaatwebsite zal de kiezer op verschillende manieren geïnformeerd worden over hun politiekle keuze. De Klimaatkandidaten van de Jonge Klimaatbeweging en het 10 puntenplan van de Grootouders voor het Klimaat vormen daarbij de gezichtsbepalende elementen. Daaraan verbonden voeren jong en oud, gezamenlijk campagne om zo de kiezer duidelijk te maken wat de klimaat- en duurzaamheidsplannen van de verschillende partijen zijn. Belangrijk hierbij is dat het klimaat niet rechts of links is.

Het eerste evenement dat in het teken stond van Kies voor Klimaat was het Klimaatkandidatendebat van de Jonge Klimaatbeweging op 10 februari. In dit debat gingen negen politici met elkaar in discussie over allerlei klimaat- en duurzaamheidsvraagstukken. Daarnaast heeft Grootouders voor het Klimaat een 10-puntenplan opgesteld, waar precies in staat wat de politiek de komende jaren kan doen om de doelen van Parijs te halen. Dit 10-puntenplan is naar de partijen van de Klimaatkandidaten gestuurd en er worden debatten over georganiseerd, beginnend met een webinar op 16 februari met Henri Bontenbal, Klimaatkandidaat van de Jonge Klimaatbeweging.

Houtkachels blijken grootste bron van fijnstofuitstoot

Houtkachels en -haarden zijn vervuilender dan eerder werd aangenomen. Uit een nieuwe rekenmethode van het RIVM blijkt dat houtstook de oorzaak is van 23 procent van de uitstoot van fijnstof in Nederland. Eerder werd nog uitgegaan van 10 procent.

Het verschil is te verklaren doordat fijnstof dat vlak buiten een schoorsteen condenseert eerder niet meegerekend.

Het RIVM heeft de uitstoot van gecondenseerd fijnstof met terugwerkende kracht toegevoegd aan de hoeveelheid totale uitstoot sinds 1990. De fijnstofuitstoot is sindsdien overigens flink gedaald doot roetfilters in dieselauto's te installeren.

Van Nieuwenhuizen: Miljoenenimpuls duurzame binnenvaart

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) trekt 11,7 miljoen euro uit om binnenvaartschippers en -reders te ondersteunen bij de verduurzaming van hun vloot.

Het geld is bestemd voor de aanschaf en installatie van nieuwere en schonere scheepsmotoren. Daar bovenop stelt het kabinet de komende vijf jaar 65 miljoen euro beschikbaar om binnenvaartschepen uit te rusten met SCR-katalysatoren.

Varen met duurzame motoren is belangrijk om de binnenvaart te verduurzamen. De motoren stoten minder uit, besparen brandstof en maken minder geluid. Omdat de aanschaf en installatie van nieuwe, schone motoren prijzig is, trekt Van Nieuwenhuizen in de periode 2021-2023 11,7 miljoen euro uit om de sector te ondersteunen. Reders en schippers kunnen een bijdrage tot 200.000 euro krijgen om hun schepen aan te passen.

maandag 15 februari 2021

Iets meer stikstof en minder fosfaat in mest

De uitscheiding van stikstof in dierlijke mest is in 2020 vergeleken met een jaar eerder licht toegenomen met krap 1,0 procent tot 494 miljoen kilogram. Dat is nog onder het stikstofplafond dat de Europese Unie heeft vastgesteld voor de Nederlandse veestapel.

De fosfaatuitscheiding bedroeg 151 miljoen kilogram, 2,8 procent minder dan in 2019, en ruim onder het fosfaatplafond, zo meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

In 2020 nam de stikstofuitscheiding in dierlijke mest toe met ruim 4 miljoen kilogram tot 494,0 miljoen kilogram. Dat is ruim 10 miljoen kilogram onder het vastgestelde stikstofplafond van 504,4 miljoen kilogram. Het is voor het derde achtereenvolgende jaar dat de stikstofuitscheiding onder het productieplafond ligt.

De fosfaatuitscheiding daalde vorig jaar met 4,3 miljoen kilogram naar 151,2 miljoen kilogram. De uitscheiding ligt daarmee ver onder het plafond van 172,9 miljoen kilogram.

vrijdag 12 februari 2021

Ouwe koelkast levert perenbomen op

Iedereen die nog een oude koelkast in de schuur of garage heeft staan die niet wordt gebruikt, kan deze nu inleveren bij de Milieustraat in ruil voor vijf perenbomen. Met deze actie wil de organisatie Urgenda dubbel klimaatwinst boeken.

Oude koelkasten bevatten vaak nog zeer schadelijke F-gassen als koelmiddel; sommige van deze gassen zijn wel 2000 keer slechter voor het klimaat dan CO2. Het is belangrijk dat ze op de juiste manier gerecycled worden. Daarom beloont Urgenda het inleveren van oude koelkasten met 5 gratis perenbomen, die weer CO2 vastleggen.

Heb je een oude koelkast staan die je niet meer gebruikt, lever deze tussen 15 en 28 februari in bij de Milieustraat. Maak een selfie van jou en je koelkast bij de Milieustraat en meld je met foto aan op www.koelepeer.nu . Vervolgens krijg je een mailtje waar en wanneer jij in jouw provincie je perenbomen kunt ophalen.

Uit onderzoek blijkt dat er zo’n 3 miljoen koelkasten ouder dan 10 jaar in Nederland in gebruik zijn. Het is voor milieu en klimaat beter dat deze oude koelkasten worden ingewisseld voor zuinigere nieuwe modellen. Dit levert tevens een financiële besparing op omdat nieuwe modellen minder energie verbruiken. Het is daarbij van belang dat de oude apparaten op een juiste manier gerecycled worden. Als we één miljoen koelkasten van 10 jaar of ouder kunnen inwisselen voor zuinigere apparaten, scheelt dat 400.000 CO2-eq ton uitstoot. Dit is even veel als 200.000 benzineauto’s een jaar lang van de weg afhalen.

donderdag 11 februari 2021

Alkmaar en verbonden partijen behalen het CO₂-Prestatieladder


De organisatie van de gemeente Alkmaar en verbonden partijen behalen het CO₂-Prestatieladder certificaat. Met dit certificaat laat de gemeente zien inzicht te hebben in de CO₂-uitstoot van de gehele gemeentelijke organisatie.

De verbonden partijen bestaan uit Alkmaar Sport, Stadswerk072, Regionaal Archief Alkmaar, recreatieschap Geestmerambacht, WNK en Halte Werk.

Dit inzicht is nodig om de lange termijn doelstelling op het gebied van CO₂-uitstoot te monitoren. De gemeente Alkmaar heeft het CO₂-Prestatieladder certificaat behaald op niveau 3. De CO₂-Prestatieladder bestaat uit 5 niveaus/traptreden. Tot en met niveau 3 gaan organisaties aan de slag met de uitstoot van de eigen organisatie en alle bijbehorende projecten.

woensdag 10 februari 2021

MKB-Nederland: ‘Emissievrije zones binnensteden stap in goede richting’

‘Emissievrije zones voor binnensteden is een stap in de goede richting en kan - aangevuld door subsidie - ondernemers stimuleren om hun wagenpark verder te verduurzamen. Tegelijkertijd zijn er nog wel vragen over de haalbaarheid van de gestelde doelstellingen voor 2025. En het voorgestelde budget voor een subsidieregeling is nog volstrekt onvoldoende’.

Dit zegt MKB-Nederland in reactie op de Uitvoeringsagenda die staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat heeft ondertekend met enkele gemeenten en brancheorganisaties. 

Geen uitlaatgassen van vrachtwagens of bedrijfsbusjes meer in de stad. Gemeenten, partijen uit de vervoerssector en staatssecretaris van Veldhoven hebben hiertoe dinsdag de uitvoeringsagenda stadlogistiek ondertekend. Zij maken afspraken over steden die volledig schoon worden bevoorraad.

Steden door het hele land voeren vanaf 2025 een zero-emissiezone in, zodat ze volledig schoon bevoorraad worden. Ondernemers kunnen met subsidie overstappen op een schone bestelbus of vrachtwagen.

Veertien steden hebben al formeel aangekondigd in 2025 een zero-emissiezone in te voeren. Naar verwachting loopt dat aantal rond de zomer op tot ongeveer dertig, verspreid over heel Nederland. Concreet betekent dat dat er in hun stad op termijn alleen nog volledige uitstootvrije bestelbussen en vrachtwagens rijden.

Een van de veertien steden die al heeft besloten tot de invoering van de zone in 2025 is Tilburg. Om dit te bereiken streeft men naar een dekkend netwerk van laadpalen in 2025, en de ambitie om op 1 januari 2025 een zero-emissie zone in te voeren voor logistiek vervoer binnen de Ringbanen.

Gemeenten moeten het instellen van een zone minimaal vier jaar van tevoren aankondigen. Daarnaast maakt het kabinet de aanschaf of lease van een schone bestelbus of vrachtwagen de komende jaren aantrekkelijker. Vandaag is de subsidieregeling voor schone bestelbussen definitief geworden. Vanaf 15 maart kunnen ondernemers tot 5000 euro subsidie krijgen bij aanschaf of lease van zo’n bestelbus.

MKB-Nederland onderschrijft het belang van deze afspraken. Ook ondernemers werken aan een groener wagenpark. Dat gemeenten en brancheverenigingen samen optrekken is een goede zaak; als rekening wordt gehouden met branchespecifieke omstandigheden vergroot dat het draagvlak. Het is ook belangrijk dat er landelijke afspraken komen, zodat overal dezelfde voorwaarden gelden.

Verder moeten er ontheffingsmogelijkheden komen voor ondernemers die in een emissievrije zone zijn gevestigd of afhankelijk zijn van de bedrijfsactiviteiten in zo’n zone en hun voertuig niet kunnen vervangen. Bijvoorbeeld omdat er onvoldoende subsidiebudget is of te weinig aanbod in de Nederlandse wagenpark. Als we niet oppassen, worden deze ondernemers met een overmachtssituatie geconfronteerd als gemeenten vanaf 2025 nul-emissiezones voor stadslogistiek invoeren.

dinsdag 9 februari 2021

'Overheid moet sturen op duurzame digitalisering'

In zijn vandaag gepresenteerde advies ‘Digitaal duurzaam’ concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) dat de overheid de digitale wereld moet aanwenden om duurzaamheid te bevorderen. Ook moeten digitale platforms op duurzaamheid kunnen worden aangesproken.

Digitale technologie en data hebben positieve gevolgen voor duurzaamheid door bijvoorbeeld productieprocessen efficiënter te maken en door de integratie van zon- en windenergie in ons energiesysteem mogelijk te maken. Maar digitalisering leidt niet vanzelfsprekend tot een duurzamere samenleving. Digitalisering jaagt ook consumptie aan, zorgt voor een groei van de grondstofintensieve industrie en voor een toename van broeikasgassen.

De overheid voert actief beleid om de leefomgeving te verduurzamen en neemt tal van maatregelen in de fysieke leefomgeving om doelen op het gebied van broeikasgassen, klimaat en grondstoffengebruik te bereiken. De digitale kant van de leefomgeving krijgt in het beleid onvoldoende aandacht. Het digitaliseringsbeleid van de overheid richt zich op de economische kansen van digitalisering, op eerlijke concurrentie en op de bescherming van rechten van burgers in een digitale wereld, maar niet op de duurzaamheidseffecten.

De raad acht het van groot belang dat de overheid hierop greep krijgt en randvoorwaarden gaat stellen aan digitale platformen in het belang van duurzaamheid. Daartoe is volgens de Rli ook een Europese verordening nodig die het stellen van duurzaamheidsrandvoorwaarden aan platformen mogelijk maakt. Bovendien moet de rijksoverheid de mogelijkheden onderzoeken om via platformen negatieve milieueffecten door te berekenen in de prijs van producten of diensten.

Het advies wordt vandaag aangeboden aan de staatssecretarissen van Infrastructuur en Waterstaat en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en aan de bewindspersonen van Economische Zaken en Klimaat.

maandag 8 februari 2021

Radioactief afval: nu nadenken over de gevolgen straks

De Groningse gaskraan gaat dicht en de opwarming van de aarde moet niet nog verder doorgaan. Niet verwonderlijk dat er dus weer stemmen opgaan om over te stappen op kernenergie, juist onder jongeren zoals Trouw onlangs berichtte externe link(‘Helft van de jongeren wil nieuwe kerncentrales’).

Voor het eerst is nu alle informatie bijeengebracht over hét hete hangijzer bij deze energiebron: wat te doen met het afval?

Vijftig Utrechtse studenten bekeken dit vraagstuk vanuit een breed scala aan invalshoeken: die van het beleid, de samenstelling van de ondergrond, de ontwikkeling van technologische kennis en de manier waarop we toekomstige generaties bij het afval moeten betrekken. De website https://toekomstradioactiefafval.sites.uu.nl  externe linkbiedt een handzaam overzicht van hun bevindingen, waar ook beleidsmakers hun voordeel mee kunnen doen.

vrijdag 5 februari 2021

Milieu-impact recycling PBD-afval 40 procent kleiner dan bij verbranding

Er bestaat geen twijfel dat recyclen van afval beter is voor het milieu dan verbranden. Het is voor bedrijven echter lastig om inzichtelijk te maken welke milieu-impact hun afvalstromen hebben én wat de voordelen zijn voor het milieu als zij dit afval goed scheiden of minder produceren.

Om bedrijven inzicht te bieden in de milieueffecten van hun afval, introduceren SUEZ en Impact Institute de Impact Checker. Deze tool maakt per afvalstroom de impact op het milieu inzichtelijk en stelt bedrijven in staat te beoordelen welke positieve invloed het verminderen of goed scheiden van afval heeft en stelt hen in staat hier gerichter op in te spelen. Zo is de negatieve milieu-impact van de recycling van plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (PBD)-afval maar liefst 40 procent kleiner dan bij verbranding.

In Nederland wordt jaarlijks 60 miljard kilo afval verwerkt, waarvan 85 procent bedrijfsafval is. De druk op het bedrijfsleven om concrete stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid wordt zowel vanuit de samenleving als de overheid steeds groter. Zo heeft het kabinet de ambitie om tegen 2050 de overgang te maken naar een volledig circulaire economie. De uitkomsten van de Impact Checker zijn gebaseerd op een berekening van de herstelkosten die nodig zijn om milieu-impact ongedaan te maken of te compenseren. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de kosten voor een waterzuiveringsinstallatie om vervuild water te reinigen of het planten van bomen om de CO2-uitstoot te compenseren. Zo bedragen de herstelkosten voor het verbranden van één ton PBD-afval 1.140 euro, terwijl dit bij recyclen 680 euro is: een bespar

Nieuw veevoeradditief verlaagt methaanemissies van melkkoeien significant

Een nieuw veevoer additief van DSM vermindert de methaan uitstoot van melkkoeien in Nederland significant, variërend van 27 tot 40 procent minder uitstoot per koe, afhankelijk van hoeveel methaanremmer aan het voer wordt toegevoegd en het rantsoen van de koe.

Dit zijn de conclusies van een onderzoek naar de werking van DSM’s methaanremmer Bovaer dat is uitgevoerd door Wageningen Livestock Research op de Dairy Campus in Leeuwarden, onderdeel van Wageningen Universiteit & Research.

Methaan is een krachtig broeikasgas dat bijdraagt aan klimaatverandering.

De studie is uitgevoerd met 64 Holstein-Friesian koeien. De wetenschappers onderzochten het effect van het toevoegen van een lage dosering (60 mg/kg voer DS*) en een medium dosering (80 mg/kg voer DS) Bovaer aan de drie verschillende rantsoenen.

donderdag 4 februari 2021

Statiegeld op blikjes een feit

Per 31 december 2022 wordt statiegeld op blikjes ingevoerd. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven in een brief aan de Tweede Kamer. Zij hakt de knoop vervroegd door omdat het aantal blikjes in het milieu niet afneemt maar toeneemt.

Conform de wens van ook de Tweede Kamer zal het eerdere kabinetsbesluit voor statiegeld op blik eind 2022 van kracht worden. Dit geeft de sector ook de benodigde voorbereidingstijd. Per blikje wordt straks 15 eurocent statiegeld gerekend en wordt hiermee gelijk getrokken met kleine plastic flesjes. Het doel van de maatregel is de circa 2 miljard blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan in te zamelen en te recyclen in plaats van dat deze in ons milieu belanden.

Van Veldhoven heeft vorig jaar, op verzoek van de Tweede Kamer, richting producenten aangegeven dat het aantal blikjes in het milieu met minimaal 70 procent moest afnemen in de loop van 2021 ten opzichte van het gemiddelde van 2016/2017 en er anders statiegeld zou worden ingevoerd. De wetgeving hiervoor werd gelijktijdig voorbereid, en is in oktober 2020 goedgekeurd door de ministerraad.

woensdag 3 februari 2021

UV-C Light doodt bacteriën

Toetsenborden zijn smerige voorwerpen: uit onderzoek blijkt dat het oppervlakte van het gemiddelde exemplaar grofweg 8,5 keer meer bacteriën bevat dan een doorsnee wc-bril.

Het UV-C Led Disinfection Light van Targus lijkt een uitkomst: Iedere uur gaat het UV-licht van het apparaat voor vijf minuten aan.

dinsdag 2 februari 2021

Te veel uitstoot kankerverwekkende stof benzeen bij recyclen asfalt

Nederlandse asfaltcentrales stoten nog steeds te veel van de kankerverwekkende stof benzeen uit, bevestigt belangenorganisatie Bouwend Nederland dinsdag na berichtgeving van Trouw.

Uit voorlopige onderzoeken van Vakgroep Bitumineuze Werken van Bouwend Nederland blijkt dat bij tien asfaltcentrales 10 van de 22 metingen boven de norm voor benzeenuitstoot uitkomen.

Benzeen komt vrij bij het recyclen van oud asfalt, maar het is niet helemaal duidelijk hoe het kan dat deze stof dan vrijkomt. Daarom is het nemen van maatregelen tegen de uitstoot lastig.

maandag 1 februari 2021

Nieuw online platform voor CO2-opslag

Rabobank lanceert een boslandbouwinitiatief gericht op de opslag van CO2 en het verbeteren van kleinschalige landbouw in ontwikkelende landen.

Het online platform verbindt grote corporates met kleinschalige boerenbedrijven die CO2 uit de atmosfeer afvangen met behulp van boslandbouw. Het initiatief versterkt daarnaast het bedrijfsmodel van de betrokken boeren door de monocultuur op hun land dankzij de boomaanplant om te zetten naar meer toekomstbestendige landbouw.

In het project vinden boeren en bedrijven elkaar om vraag en aanbod van CO2-opslag te matchen. Doordat boeren in ontwikkelingslanden bomen planten op hun land, kan de koolstofopslag van deze bomen via het platform dat Rabobank samen met Microsoft ontwikkelde verkocht worden aan grote bedrijven. Zij betalen vervolgens een vergoeding aan de boer voor de geleverde opslag. Eenmaal aangekocht is de compensatie niet verhandelbaar.

Het initiatief is gestoeld op de oorsprong van Rabobank als boerenleenbank en Microsofts positie als leider in technologie. Dankzij de combinatie van remote sensing, artificial intelligence (AI) en machine learning biedt het platform een wereldwijd schaalbare en transparante oplossing tegen klimaatverandering die tevens de positie van boeren versterkt. Naar verwachting gaat het platform in 2022 live.