woensdag 31 maart 2021

Tata Steel maakt grote verduurzamingsslag

Tata Steel Nederland staat voor een grote verduurzamingsopgave, zowel op het gebied van CO2-reductie als op het gebied van milieu en overlast voor de omgeving.

Samen met Rijksoverheid heeft Tata Steel afspraken gemaakt (Expression of Principles) over de CO2-reductie van het staalbedrijf. Tata Steel Nederland heeft in overleg met EZK in de afgelopen periode haar plannen voor CO2-reductie verder aangescherpt.

Tata Steel heeft de ambitie om in 2030 5 Mton CO2-reductie op jaarbasis te realiseren. Dit gaat een flinke stap verder dan de proportionele bijdrage van Tata Steel aan het Klimaatakkoord.

Tegelijkertijd is ook duidelijk dat de CO2-reductieplannen niet kunnen worden gehaald zonder dat aan enkele belangrijke randvoorwaarden wordt voldaan. Daarom zet het kabinet zich in om knelpunten op het gebied van bijvoorbeeld infrastructuur en vergunningverlening die noodzakelijk zijn voor de CO2-reductie weg te nemen. Ook denkt de Rijksoverheid mee over mogelijkheden om de nodige investeringen financieel mogelijk te maken met de bestaande fondsen, zowel nationaal als Europees.

dinsdag 30 maart 2021

Maatregelen voor een schonere lucht in Noord Holland

De lucht in Noord-Holland is de afgelopen jaren steeds schoner geworden. Maar het kan altijd beter. Luchtverontreiniging houdt zich namelijk niet aan grenzen. Daarom is samenwerken tussen verschillende overheden erg belangrijk voor het verder verbeteren van de luchtkwaliteit.  

Die samenwerking gebeurt binnen het SLA. Het streven is om in 2030 de WHO-advieswaarden voor stikstofdioxide (NO2) en fijn stof (PM10 en PM2,5) te halen. Op deze manier wordt gezondheidswinst behaald voor alle Nederlanders, en dus ook voor de Noord-Hollanders.

Concreet gaat het Schone Lucht Akkoord om een vermindering van de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide door (weg)verkeer, mobiele werktuigen, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens. Ook Noord-Holland werkt binnen deze verschillende thema’s aan schonere lucht.

maandag 29 maart 2021

Gebruik van muizengif neemt toe

Het gebruik van muizengif lijkt te zijn toegenomen, hoewel het gebruik van muizenvallen nog steeds de populairste maatregel is. Het gebruik van biociden tegen groene aanslag nam in de afgelopen jaren af. De meeste mensen gebruiken een hogedrukspuit om groene aanslag weg te halen, weet het RIVM.

De overheid wil dat mensen thuis minder vaak chemische middelen gebruiken, zoals biociden. Niet-chemische bestrijdingsmiddelen zijn vaak beter voor het milieu. De overheid heeft gezorgd voor voorlichting en meer gebruiksklare en kleinere verpakkingen.

Consumenten kochten in 2019 330.000 verpakkingen met rodenticiden. Dat is meer dan de verkoop van 230.000 verpakkingen per jaar tussen 2014 en 2018. De stijging in verkoop kan komen doordat in 2019 de verpakkingen kleiner zijn geworden.  Mensen hebben daardoor mogelijk meer stuks gekocht om dezelfde hoeveelheid in huis te hebben.

Volgens de vragenlijsten is de overlast door muizen tussen 2017 en 2019 gelijk gebleven. Mensen gebruiken vaak meerdere maatregelen om muizen te bestrijden. Naast de populaire muizenval (66 - 69 procent) kiezen consumenten daarnaast  vaker voor rodenticiden (36 procent in 2017, 44 procent in 2019).

donderdag 25 maart 2021

Concrete doelen voor stikstofuitstoot Noord-Holland liggen vast

 

De provincie Noord Holland heeft vastgesteld hoeveel minder stikstof er moet neerslaan op de verschillende Noord-Hollandse natuurgebieden. Ook is uitgerekend hoeveel elke sector zoals de landbouw, scheepvaart en industrie moet bijdragen aan die afname.

Noord-Holland heeft 12 stikstofgevoelige natuurgebieden die Europees beschermd zijn, dit zijn Natura 2000-gebieden. Elk type natuur dat hierin voorkomt, ook wel habitat genoemd, kent een Kritische Depositiewaarde (KDW). De KDW is de grens waarboven het risico bestaat dat de natuur ernstig wordt aangetast door stikstofneerslag.

De komende jaren moet de hoeveelheid stikstof veel kleiner worden. Dan komt op steeds meer stikstofgevoelige plekken de stikstofneerslag onder de KDW, de grenswaarde. Over vier jaar moet dit het geval zijn voor 40 procent van het oppervlak aan stikstofgevoelige natuur in elk natuurgebied, in 2030 moet dat voor 50 procent van het oppervlak en 5 jaar later voor 74 procent.

In sommige natuurgebieden zoals het Naardermeer zijn al grote delen van de stikstofgevoelige natuur onder de KDW Dat komt omdat er relatief veel natuur voorkomt die redelijk wat stikstof aankan en er zijn maatregelen genomen om de natuur te herstellen. In àlle natuurgebieden moet echter het nodige gebeuren.

Concreet betekent de doelstelling dat bijvoorbeeld in de Duinen van Den Helder en Callantsoog in 2025 jaarlijks ongeveer 250 mol minder mag neerslaan op elke hectare van dit natuurgebied. In 2035 moet dat nog eens zo’n 100 mol extra zijn. Ter vergelijking: de bouw van 10.000 woningen zorgt voor ongeveer 2 mol neerslag in de buurt van de bouwlocatie. Een intensieve veehouderij zorgt in de directe omgeving voor ongeveer 10 mol aan neerslag.

Wat beweegt de groene vrijwilliger?

Over de hele wereld zetten talloze vrijwilligers zich in voor de natuur: via citizen science, via activiteiten zoals bomen planten of door natuurexcursies te organiseren. Maar wie zijn deze mensen, en waarom zetten ze zich in?

 Op 16 maart promoveerde Wessel Ganzevoort op onderzoek naar de groene vrijwilliger in Nederland.

Die groene vrijwilliger is dynamisch en moeilijk te tellen, en komt dan ook in vele soorten en maten. ‘Als je bijvoorbeeld kijkt naar de klassieke natuurwaarnemers dan zijn dat er ongeveer vijftienduizend, maar aan de jaarlijkse tuinvogeltelling deden dit jaar wel 200.000 mensen mee.

Grofweg onderscheidt Ganzevoort vier soorten: de tellers (de mensen die aan citizen science doen door bijvoorbeeld vlinders of vogels te tellen) de herstellers (die meewerken aan natuurherstel en onderhoud) en de vertellers (die aan natuureducatie doen, bijvoorbeeld voor jongeren). Een vierde groep houdt zich bezig met bestuur en beleid.

De groene vrijwilliger is dan ook heel erg belangrijk voor de natuurorganisaties. ’Bij de Vlinderstichting komt bijvoorbeeld 90 procent van de data over het aantal vlinders in Nederland van vrijwilligers.' Ook spelen ze een belangrijke rol in educatie en het onderhoud van natuurgebieden: mede dankzij bijna 80 duizend vrijwilligers kunnen de provinciale landschappen meer dan 100 duizend hectare Nederlands landschap onderhouden, en alleen al bij IVN zetten rond de zes duizend vrijwilligers zich in voor talloze cursussen, excursies en campagnes.

woensdag 24 maart 2021

LTO: Ambtelijke stikstofadviezen vragen om politiek-maatschappelijke overweging

De een dezer dagen uitgebrachte ambtelijke adviezen over stikstof vragen om een fundamentele politieke afweging.

Landbouworganisatie LTO vreest dat Nederland met de huidige benadering van de stikstofproblematiek steeds verder wegzakt in een planmatige en weinig realistische benadering. Dit heeft grote economische gevolgen voor veel bedrijven en het platteland.

Bij veel voorstellen uit de adviezen is praktische uitvoerbaarheid een groot probleem waar te makkelijk overeen wordt gestapt. Bovendien ontbreekt wederom een benadering die rechtdoet aan het verdienvermogen van boeren en tuinders. Dat constateert LTO Nederland bij eerste lezing van de adviezen.

Beide rapporten omhelzen een stapeling van maatregelen op het boerenerf. De impact die dat heeft, zowel op de regeldruk als op het verdienvermogen, is niet meegenomen. Dat zou een startpunt moeten zijn als je met een integrale blik naar de uitdagingen kijkt. Ook de uitvoerbaarheid van bijvoorbeeld nóg een heffing blijft onduidelijk, net als de kosten en neveneffecten daarvan.

dinsdag 23 maart 2021

'Importheffing kost honderden banen en leidt tot meer CO2-uitstoot'

De FNV is samen met de WENB een petitie gestart voor een stop op de importheffing op afval voor de Afval Energie Centrales. 

Nederland loopt voorop in de technologie bij het verwerken van afval. In Nederland wordt het afval goed ingezameld en verwerkt, grotendeels gerecycled, maar ook een deel omgezet tot energie. Daarmee zijn we een voorbeeld voor de rest van Europa.

Het kabinet heft sinds 1 januari 2020 belasting op de invoer van afval uit andere landen omdat het de uitstoot van CO2 in ons land sterk wil verminderen. Daarmee wil het voldoen aan het zogeheten Urgenda-vonnis waarin de rechter heeft bepaald dat ons land meer moet doen om de emissies van schadelijke broeikasgassen terug te dringen.

Volgens (toenmalig) minister Wiebes zouden de aangekondigde maatregelen alleen worden ingevoerd als ze niet schadelijk zijn voor de werkgelegenheid en niet tot CO2-weglekeffecten zou leiden. Nu blijkt dat deze maatregelen wel degelijk leiden tot verslechtering van de werkgelegenheid en tot meer CO2-uitstoot.

maandag 22 maart 2021

Methode voor verwijderen medicijnresten uit afvalwater succesvol

Waterschap Rijn en IJssel, Nijhuis Industries en Van Remmen UV Technology hebben samen een belangrijke stap voorwaarts gezet in het ontwikkelen van een methode om medicijnenresten uit afvalwater te halen. 

Hiervoor verleende Streekziekenhuis Koningin Beatrix uit Winterswijk medewerking voor een (pilot) proef op locatie, die twee jaar geleden is gestart. Het betreft een slimme toepassing van ozon- en UV-technologie die ervoor zorgt dat ten minste 80% van de medicijnresten ´bij de bron´ wordt verwijderd. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt met subsidies van de EU, provincie Gelderland, provincie Overijssel en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

De vier partijen willen met dit onderzoek een steentje bijdragen aan een betere kwaliteit van het oppervlaktewater en alvast voorsorteren op een mogelijk verbeterd wettelijk kader in 2027 (Kaderrichtlijn Water, KRW). Hierin zal moeten worden voldaan aan een betere waterkwaliteit dan het huidige wettelijke kader. Het proces van herziening van de prioritaire stoffenlijst op de KRW lijst, waar mogelijk ook medicijnresten op komen, is gaande. O.a. medicijnresten zijn namelijk een steeds groter probleem aan het worden in het oppervlaktewater. Momenteel gaat al het afvalwater van ziekenhuizen via het riool naar rioolwaterzuiveringen, die dit water zuiveren voordat het in de beken en rivieren belandt. Hiermee voorkom je echter niet dat een deel van de medicijnresten toch in het oppervlaktewater terecht komt.

vrijdag 19 maart 2021

Nederlanders overschatten klimaatbeleid

Nederlanders hebben een beperkt inzicht in de energietransitie. Zo overschatten ze de hoeveelheid duurzame energie.

Het aandeel zonne-energie wordt het meest overschat: volgens respondenten is dat 19 procent, in werkelijkheid is het 1 procent.

Dit blijkt uit een opinie-onderzoek door Motivaction. De Klimaatwijzer is onlangs gelanceerd om mensen een realistischer beeld te geven van de energietransitie.

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie lanceerde onlangs de Klimaatwijzer in samenwerking met EBN, ABN AMRO en Stichting 2050. Met deze Klimaatwijzer kan iedereen zijn eigen klimaatbeleid opstellen om te zorgen dat Nederland de klimaatdoelen haalt in 2030.

De Klimaatwijzer is bedoeld om meer inzicht te geven in het complexe energiesysteem.

donderdag 18 maart 2021

Achmea en Ecodorp Boekel starten samenwerking duurzaam en klimaatadaptief wonen

Achmea gaat met Ecodorp Boekel (Noord-Brabant) samenwerken op het gebied van duurzaam en klimaatadaptief wonen. Hieronder valt onder andere het verzekeren van duurzame woningen waarbij de nieuwste innovatieve bouwmaterialen zijn gebruikt. Andere mogelijkheden binnen de samenwerking, bijvoorbeeld op het gebied van gezond leven, worden de komende periode verder verkend.

Ecodorp Boekel is een coöperatie waarvan elke bewoner lid is. Het is een 1,2 hectare groot terrein waar 30 klimaatadaptieve en klimaatpositieve huurwoningen gebouwd worden. De woningen worden gebouwd in drie cirkels van tien duurzame woningen waarvan zes mantelzorgwoningen. De eerste woningen zijn opgeleverd. Verder komen er een buurthuis, kennis- en educatiecentrum, werkplaats en kantoren, met mogelijkheden voor eigen voedselvoorziening, eigen energievoorziening, ecologische waterzuivering en duurzame ondernemingen. Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste innovatieve bouwmaterialen.

woensdag 17 maart 2021

DCMR tekent voor aanpak plastic korrels in haven

Milieudienst

DCMR is al langere tijd betrokken bij initiatieven om de verspreiding van plastic korrels in de haven tegen te gaan. Eerder al vond er een rondetafel plaats. Nu is er samen met bedrijven uit de kunststofsector, Havenbedrijf Rotterdam, Ducor Petrochemicals, PlasticsEurope Nederland en Rijkswaterstaat een bijzondere samenwerking opgezet: Taskforce Clean Sweep Rotterdam.

Bedrijven gebruiken plastic korrels om plastic producten te maken of ze te verwerken in kunststofproducten. Helaas gaan daarbij jaarlijks veel van die korrels verloren, onder meer door morsen tijdens het transport. Die komen in het milieu terecht. De korrels vormen een wijdverbreid en hardnekkig maatschappelijk probleem. De aanpak hiervan kan dus een grote milieuwinst opleveren.

Het platform staat open voor alle organisaties en bedrijven uit de kunststofindustrie, die bereid zijn de OCS-belofte te ondertekenen. Directeur Toezicht en Handhaving van DCMR, Daan Molenaar, heeft de OCS ondertekend. Hiermee geeft DCMR aan onze partners te steunen bij het aanpakken van de plastic korrels.

dinsdag 16 maart 2021

'Omslag naar circulaire ICT inkoop moet afvalstapel drastisch inperken'

De Nederlandse ICT-keten staat garant voor een continue groeiende stroom aan afgeschreven ICT-hardware. Vanaf dit jaar danken we gezamenlijk ruim 50 miljoen ICT hardware producten af. Om de toenemende digitalisering in de Nederlandse samenleving haalbaar en duurzaam te maken is het bevorderen van circulariteit in de ICT-keten cruciaal. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Naar een circulaire keten voor ICT’ van het Utrecht Sustainability Institute (USI) in opdracht van de Amsterdam Economic Board.

Met een jaarlijks inkoopvolume van 43 miljoen ICT-producten heeft vooral het Nederlands bedrijfsleven grote impact en kan het de transitie naar circulariteit in de keten versnellen om zo de regionale ambitie van 100% circulaire inkoop in 2030 te realiseren. Als alle bedrijven de omslag naar circulaire ICT inkoop maken door, in een eerste cruciale stap, de levensduur van hun apparatuur op te rekken van 3-4 naar 5-7 jaar, kunnen afvalstromen en uitstoot met 50 procent worden teruggedrongen, om vervolgens naar de nul te werken aan de hand van volledige circulariteit.

De uitkomsten van het onderzoek vormen het startpunt van een multidisciplinaire werkgroep, vanuit datacenter-energiebesparingsinitiatief LEAP, waaraan hardware leveranciers, resellers, inkopers, datacenters, overheden en kennisinstellingen meedoen. De werkgroep gaat een handreiking opstellen voor inkopers. Daarnaast gaan zij ervaring opdoen met de toepassing van verschillende circulaire oplossingen, en met de monitoring van circulair gebruik van ICT. Doel is om de inkoop van circulaire alternatieven te stimuleren. De Amsterdam Economic Board zet hiermee actief in op het informeren en stimuleren van inkopende organisaties om energie-efficiënte circulaire ICT in inkoop en aanbestedingen te integreren in de context van de regionale ambitie om te komen tot 100% circulaire inkoop in 2030.

maandag 15 maart 2021

Een ander boerenverkiezingsgeluid

Partij voor de Dieren, gevolgd door GroenLinks en D66/CU zijn dé beste partijen om op te stemmen voor natuurinclusieve kringlooplandbouw. Dat blijkt uit enquête onder 225 boeren die zijn aangesloten bij de Caring Farmers.

Caring Farmers is een stichting, opgericht juli 2019 als zusterorganisatie van Caring Vets, die zich inzet voor natuurinclusieve kringlooplandbouw: een landbouw waarin de biodiversiteit ieder jaar toeneemt, die samenwerkt met de natuur, waar dieren de kringlopen sluiten en allemaal naar buiten mogen en waar de boer zijn klanten goed kent. Inmiddels zijn 225 boeren, 1.000 consumenten, ketenpartners en wetenschappers aangesloten.
 
De Caring Farmers organisatie stuurde een enquête naar alle 225 aangesloten boeren, met als belangrijkste vraag: welke drie partijen zullen zich het meest inzetten voor natuurinclusieve kringlooplandbouw. 92 boeren vulde de enquête in. Het resultaat is aan de ene kant heel voorspelbaar, en toch ook heel verrassend. De geijkte boerenpartijen komen namelijk niet in dit rijtje voor. Op nummer één kozen de caring farmers Partij voor de Dieren, dan GroenLinks en daarna kwamen D66 en ChristenUnie op een gezamenlijke derde plek.

zaterdag 13 maart 2021

Klimaatalarm op zondag 14 maart

Van Groningen tot Maastricht en Terneuzen tot Hoorn, op ruim 40 locaties gaat op zondag 14 maart in het hele land om 15:00 uur het Klimaatalarm af. Vanuit huis, tijdens coronaproof demonstraties op straat en met het luiden van kerkklokken vraagt een steeds bredere groep van mensen met verschillende achtergronden daags voor de verkiezingen aandacht voor de klimaatcrisis.

Ook scholieren, boeren, werknemers, wetenschappers, mensenrechtenactivisten, mensen uit de zorg, ondernemers, grootouders en de nieuwe actiegroep MBO’ers for Climate doen mee. De FNV doet mee omdat de bond het Klimaatakkoord van Parijs steunt en naar de gevolgen voor werk en inkomen kijkt. De energietransitie moet goede groene banen opleveren en daar waar werk verdwijnt moeten er genoeg middelen zijn mensen om- en bij te scholen én te compenseren als dat niet mogelijk is. Bovendien krijg je alleen draagvlak voor deze transitie als de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen, en het voor iedereen betaalbaar is.

Het Klimaatalarm is een initiatief van de *Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerkingsverband van 11 maatschappelijke organisaties, waar zich inmiddels 45 lokale groepen en 100 ondersteunende organisaties bij hebben aangesloten.

vrijdag 12 maart 2021

'VVD-programma breekt met klimaatafspraken'

 

De klimaatmaatregelen die de VVD voorstelt zijn bij lange na niet voldoende om de doelstelling uit de Klimaatwet te halen. Daarmee breekt de VVD met een belofte uit het eigen verkiezingsprogramma.

Dat blijkt uit een doorrekening die het onafhankelijk onderzoeksbureau Kalavasta heeft gemaakt op verzoek van het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks.

De klimaatwet legt vast dat de regering moet streven naar een CO2-reductie van 49 procent in 2030. In het VVD-verkiezingsprogramma staat dat de partij de afspraken uit het Klimaatverdrag van Parijs en de nationale klimaatafspraken voor 49 procent reductie wil nakomen. Maar uit de doorrekening van het VVD-programma blijkt dat de VVD niet verder komt dan 41 procent reductie. Dat is fors minder dan alle andere partijen die hun verkiezingsprogramma hebben laten doorrekenen.
 
Doorrekeningen spelen een belangrijke rol spelen in het inzichtelijk maken van voorgestelde verkiezingsbeloftes. De juiste informatie op stem-bepalende thema's is cruciaal voor een goed functionerend democratisch proces, zegt GroenLinks.

Jesse Klaver, Sigrid Kaag en twaalf duurzame ondernemers en wetenschappers hebben twee weken geleden een dringende oproep gedaan op de VVD om hun verkiezingsprogramma alsnog te laten doorrekenen op klimaateffecten.

Uitstoot door de sector elektriciteit fors gedaald

De broeikasgasemissies daalden ten opzichte van 2019 met 8 procent naar 166 megaton CO2-equivalent in 2020. Dat is 24,5 procent lager dan in 1990 en benadert de Urgenda-doelstelling, een broeikasgasreductie van minimaal 25 procent (1990–2020). Het verschil ligt binnen de onzekerheidsbandbreedte van de broeikasgasemissies, zo blijkt uit een eerste raming van het CBS,

De grootste daling van de broeikasgasuitstoot in het afgelopen jaar was te zien in de elektriciteitssector, namelijk 21 procent ten opzichte van 2019. Deze daling hangt samen met het afgenomen steenkoolverbruik.

Ten eerste is de Hemwegcentrale in Amsterdam eind 2019 gesloten en lag de Riverstonecentrale op de Maasvlakte bijna heel 2020 stil vanwege storingen. Ten tweede hadden de kolencentrales te maken met hogere kolen- en CO2-prijzen, die een concurrentienadeel opleverden ten opzichte van aardgascentrales die juist profiteerden van lagere gasprijzen en die schoner kunnen produceren. Ten derde werd de vraag naar elektriciteit in toenemende mate opgevangen door hernieuwbare bronnen, zoals wind en zon. Ten slotte nam de totale vraag naar elektriciteit af, in Nederland en de buurlanden, vanwege de coronacrisis.

In de sectoren landbouw en gebouwde omgeving daalde de broeikasgasuitstoot licht. De winter van 2020 was zacht, maar ongeveer vergelijkbaar met die van 2019. De emissies in de gebouwde omgeving zijn daardoor maar iets gedaald. Bij de landbouw bestaat een groot deel van de CO2-emissies uit de inzet van aardgas in warmtekrachtinstallaties in de glastuinbouw voor de productie van warmte, elektriciteit en ook CO2-bemesting voor planten in de kas. Deze installaties verbruikten ongeveer evenveel aardgas als in 2019. Het overgrote deel van de uitstoot door de landbouw bestaat echter uit de overige broeikasgassen methaan en lachgas. Ook hier is niet veel veranderd ten opzichte van 2019.

donderdag 11 maart 2021

Nieuwe efficiënte CO2-vastlegging beloond met Research Award 2021

De Research Award 2021 van het Universiteitsfonds Wageningen (UFW) is tijdens de 103e Dies Natalis uitgereikt aan Irene Sánchez-Andrea, assistent-professor bij het Laboratorium van Microbiologie aan Wageningen University & Research (WUR).

Ze won de prijs voor haar onderzoek naar een nieuw mechanisme (pathway) in microben dat CO2 vastlegt. Zij publiceerde daarover in 2020 in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Aan het enquête-onderzoek van Ganzevoort deden bijna vier duizend groene vrijwilligers mee die vragen beantwoordden over hun achtergrond, motivaties en ervaringen. Bepaalde groepen blijken sterk oververtegenwoordigd te zijn onder de vrijwilligers. ‘Wat je ziet is vooral mensen met een hoog opleidingsniveau.

Bij onderzoek naar de bacterie D. desulfuricans vond Sánchez-Andrea dat deze bacterie inderdaad CO2 kan vastleggen, maar dat dit niet gebeurt via een van de eerder bekende pathways. Door een computeranalyse van biologische data wist zij te laten zien dat hier een nieuw mechanisme van CO2 vastlegging aan te pas kwam, namelijk via de formatie van formiaat en glycine. Dit zijn niet-organische bronnen van koolstof.

woensdag 10 maart 2021

Eerste Kamer akkoord met stikstofwet

De Eerste Kamer is akkoord gegaan met het wetsvoorstel van coördinerend minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om de stikstofuitstoot te verlagen en de natuur te verbeteren.

Het kabinet zorgt er met deze wet voor dat de natuur sterker wordt en de stikstofuitstoot en -neerslag omlaag gaat. De stikstofuitstoot en -neerslag moet in 2030 zo laag zijn dat dan de helft van de Natura 2000-natuurgebieden onder de kritische depositiewaarde (KDW) zit.

In de wet zit een systeem van monitoring en bijsturing: het effect van de bronmaatregelen om de stikstofuitstoot van landbouw, verkeer, bouw en industrie te verminderen wordt jaarlijks getoetst en het herstel van de natuur elke twee jaar. De wet legt daarnaast vast dat PAS-meldingen (meldingen van activiteiten waar voor de uitspraak van de Raad van State geen vergunning voor nodig was) en meldingsvrije activiteiten gelegaliseerd worden. Verder worden maatregelen die nodig zijn om de stikstofuitstoot in een specifiek gebied te verlagen opgenomen in een provinciaal gebiedsplan.

Het kabinet legt met deze wet vast dat de natuur sterker wordt en de stikstofdepositie omlaag gaat. Uitgangspunt is eerst stikstofruimte winnen, pas dan weer beperkt uitgeven aan maatschappelijke en economische activiteiten. Er komt tot 2030 bijna drie miljard euro beschikbaar voor natuurherstel en -versterking en circa twee miljard euro voor (bron-) maatregelen. Elke sector levert een bijdrage en kan rekenen op financiële ondersteuning.

dinsdag 9 maart 2021

Rotterdam realiseert dalende trend CO2-uitstoot

Rotterdam is erin geslaagd om de jaarlijkse stijging van de CO2-uitstoot om te buigen in een dalende trend. Dat blijkt uit de doorrekening door milieudienst DCMR van de Rotterdamse uitstootcijfers.  

De daling was een van de doelstellingen van het stadsbestuur toen het in 2018 aantrad en van het Rotterdams Klimaatakkoord dat in 2019 werd gesloten. Vandaag presenteren klimaatwethouder Arno Bonte en de voorzitters van de vijf Rotterdamse klimaattafels de voortgang van de Rotterdamse klimaataanpak.

Volgens de doorrekening is in Rotterdam sinds 2019 bijna 3 megaton CO2 bespaard. Millieudienst DCMR prognotiseert dat op basis van de gemaakte afspraken tot 2030 nog 9 megaton CO2-reductie gerealiseerd wordt.

maandag 8 maart 2021

Schadelijke stoffen in bouwgrond N206

Het afval dat gebruikt wordt als bouwgrond bij de aanleg van de N206 bij Katwijk is ook schadelijk wanneer het in aanraking komt met water. Dat stellen omwonenden na een tweede eigen onderzoek.

De bouwgrond blijkt te hoge waardes koper, chroom en antimoon te bevatten.

De gemeente Katwijk liet in januari weten dat er grote zorgen zijn over de bouwgrond die aannemer Boskalis gebruikt. Er zitten zichtbaar materialen in die mogelijk milieurisico’s met zich meebrengen, zoals plastic, metalen voorwerpen en batterijen.

CDA-kamerleden hebben inmiddels vragen gesteld aan de staatssecretaris over het storten van vervuild afval door aannemer Boskalis.

vrijdag 5 maart 2021

Nederlands satellietinstrument onderzoekt rol wolken en aerosolen

Een Nederlands instrument voor een klimaatsatelliet is klaar voor transport naar NASA in de VS.

Met de zogeheten SPEXone hopen wetenschappers meer kennis te krijgen over de grootste onzekerheid die er nog altijd is in het klimaat: de rol van wolken en aerosolen.

Aan de SPEXone is door Nederlandse onderzoekers drie jaar lang gesleuteld. Eerder werkten dezelfde wetenschappers aan een ander satellietinstrument, Tropomi. Voor een deel is de techniek van Tropomi nu hergebruikt in de SPEXone.

donderdag 4 maart 2021

Donderdag 4 maart Climate Action Verkiezingsdebat 2021

Op 4 maart organiseert Studium Generale TU Delft, in samenwerking met GreenTU en de Studentenraad, het Climate Action Verkiezingsdebat 2021, met vertegenwoordigers van de politieke jongerenpartijen. Tijdens deze bijeenkomst (16.00 – 18.00 uur, livestream via YouTube) geven we de generatie die de nabije toekomst moet gaan vormgeven een podium om te debatteren over hún oplossing voor de klimaatproblematiek.

De verkiezingen komen er weer aan, de campagnes zijn begonnen. Momenteel is het vooral corona dat de klok slaat, heel begrijpelijk. Dat neemt niet weg dat er andere belangrijke thema’s de aandacht verdienen. Welke koers gaat het land varen op het gebied van werk, zorg, veiligheid, en niet op de laatste plaats, het klimaat? Veel partijen zijn het er inmiddels over eens dat we actie moeten ondernemen om de klimaatcrisis aan te pakken. Maar hoe moeten we dat doen? Hoe kunnen we de industrie en maatschappij verduurzamen? Hoe kunnen we als Nederland hierin voorop lopen?

woensdag 3 maart 2021

Facebook heeft Nederlands informatiecentrum over klimaatverandering

Facebook heeft sinds kort een Nederlands informatiecentrum over klimaatverandering. De site moet wetenschappelijke kennis over het klimaat toegankelijker maken en mythen ontkrachten.

Facebook gaat Nederlandse gebruikers op het informatiecentrum wijzen als ze zoektermen invoeren die verband houden met het klimaat.
Belangrijke bronnen zijn het internationale panel van klimaatwetenschappers IPCC, het VN-Milieuprogramma en de Wereld Meteorologische Organisatie.

Facebook werkt samen met deskundigen van de Amerikaanse universiteiten Yale en George Mason en de Britse Universiteit van Cambridge.

dinsdag 2 maart 2021

Campus Talks S02E02: De aarde warmt op, maar de UT wacht niet af

We kunnen er niet omheen: de mensheid heeft een behoorlijke impact op de planeet. De aarde warmt op door ons gebruik van fossiele brandstoffen en ook met biodiversiteit is het niet best gesteld. Zeer zorgelijk allemaal, maar de UT-talkshow Campus Talks laat op 2 maart zien dat er hoop is. Zo kunnen satellietopnamen helpen bij natuurherstel, worden datacenters steeds zuiniger en doen studenten er alles aan hun huizen duurzamer te maken.

maandag 1 maart 2021

Fosfaatverwijdering voor een betere waterkwaliteit

Eind 2022 staat op het terrein van de rioolwaterzuivering in Gieten een fosfaatverwijderingsinstallatie. Ons algemeen bestuur stelt hiervoor 2,7 miljoen euro beschikbaar.

De nieuwe installatie zorgt ervoor dat het effluent fors minder fosfaat bevat. Effluent is gezuiverd rioolwater. Omdat het effluent van de zuivering in Gieten afstroomt naar de Hunze en het Zuidlaardermeer, wordt het water hier ook schoner.

Dat het water in het Zuidlaardermeer en de Hunze schoner wordt is nodig. Men voldoet namelijk nog niet aan de normen die de Europese Kaderichtlijn Water (KRW) hier aan de waterkwaliteit stelt. De KRW heeft als doel de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater in Europa te waarborgen.

Een hoog fosfaatgehalte beïnvloedt de waterkwaliteit negatief. Dat wil men niet, want schoon water is belangrijk voor planten en dieren in en langs het water. Door fosfaat wordt water voedselrijker. Voedselrijk water kan de groei van algen, blauwalgen en kroos stimuleren, waardoor minder licht de bodem bereikt.

Voor het verwijderen van fosfaat uit het gezuiverde afvalwater zijn verschillende technieken op de markt. Het ontwerp dat we toepassen op onze rioolwaterzuivering in Gieten is gebaseerd op het verwijderen van fosfaat uit effluent door doekfiltratie. Dit is een methode die nog niet in Nederland wordt toegepast, maar wel in Duitsland en Engeland.