vrijdag 30 april 2021

Testen fosfaat-terugwinning uit slib nu in de praktijk

Samen met slibverwerker SNB doet HVC de komende maanden een proef met terugwinning van fosfaat uit verbrandingsas. Verbrandingsas is de as die overblijft na thermische verwerking van zuiveringsslib in de slibverwerkingsinstallaties van SNB en HVC. Fosfaat is van belang voor de voedselvoorziening (kunstmest) en het is een grondstof waarvan de voorraden eindig zijn.

Als de proef succesvol is, wordt een belangrijke stap gezet in het realiseren van de nieuwe fabriek.

De proef maakt deel uit van een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheden voor het bouwen van een fabriek die de verbrandingsas van HVC en SNB kan verwerken tot fosforzuur. Voor de komende uitgebreide test wordt gebruikgemaakt van fosfaatterugwintechnologie van REMONDIS Aqua, internationaal specialist op het gebied van water en recycling. Eerder al deden SNB en HVC succesvol proeven op laboratoriumschaal met deze technologie. De technologie is gebaseerd op een nat-chemische techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende zuren om het fosfaat in de verbrandingsas om te zetten in fosforzuur.

donderdag 29 april 2021

Heetwaterproef tegen de Aziatische duizendknoop teleurstellend

De proef om met heet water de Aziatische duizendknoop definitief te verwijderen was niet succesvol. Na 3 jaar, en 5 tot 7 behandelingen per jaar, is nergens de duizendknoop 100% weg.

Op steeds meer plekken in Gelderland komen Aziatische duizendknopen voor. Deze plantensoort kwam van nature niet voor in Nederland, maar kwam hier door de mens.

Aziatische duizendknopen zijn zeer moeilijk te bestrijden, omdat ze zo snel groeien en hun wortelstokken iedere keer weer uitlopen. Ze rukken steeds verder op in natuurterreinen, bermen, tuinen, plantsoenen en tussen verhardingen als asfalt en steen. Ze verdringen de oorspronkelijke planten.

Een relatief nieuwe manier van bestrijden is de behandeling van duizendknoop met heet water. Door heet water te injecteren in de grond worden de wortels van de duizendknoop verzwakt. Er ontstaan onder meer brandwondjes op de wortels, waardoor de plant vatbaar wordt voor schimmels. De duizendknoop raakt verzwakt en de haarden worden kleiner.

In Gelderland is een aantal proeflocaties langs wegen met deze methode behandeld. Na 3 jaar, en 5 tot 7 behandelingen per jaar, is nergens de duizendknoop 100% weg.

woensdag 28 april 2021

Minder stikstofneerslag op natuurgebied Wormer- en Jisperveld

Met de aankoop van landbouwgrond in Starnmeer, slaat de provincie Noord-Holland naar eigen zeggen meerdere vliegen in één klap. Stikstofneerslag op het Natura 2000-gebied Wormer- en Jisperveld neemt af en de dijkverzwaring in dit gebied kan doorgaan, omdat lokale agrariërs gecompenseerd kunnen worden in grond.

Aanleiding van de aankoop is de dijkversterking van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) in de polder Starnmeer. Om deze dijkversterking mogelijk te maken heeft HHNK ongeveer 11 hectare landbouwgrond nodig. Uit gesprekken met de lokale grondeigenaren bleek al snel dat de meeste agrariërs graag in grond gecompenseerd wilden worden.

Het melkveebedrijf in Starnmeer kon zich vanwege de ligging naast het beschermde Wormer- en Jisperveld niet ontwikkelen. De agrariër kocht daarom landbouwgronden en een boerderij in de gemeente Bergen.

De provincie kocht naast het melkveebedrijf met 19 hectare landbouwgrond in de Starnmeer, ook de stikstofvergunning en 9 hectare landbouwgrond buiten de Starnmeer. De stikstofneerslag op het Europees beschermde natuurgebied Wormer- en Jisperveld vermindert daardoor met 5 mol per jaar.

dinsdag 27 april 2021

Subsidie voor klimaatbestendige maatregelen Tilburg

De gemeente Tilburg verstrekt jaarlijks subsidie aan inwoners en ondernemers die maatregelen in en rond de woning of onderneming nemen, om bij te dragen aan een klimaatbestendige stad.

Het gaat om maatregelen zoals de aanleg van een groen dak of groene gevel, het vervangen van tegels voor groen en de aanleg van waterberging en infiltratie in de tuin, zodat het regenwater in de bodem kan zakken. De combinatie van maatregelen draagt bij aan het tegengaan van alle gevolgen van de klimaatverandering: wateroverlast, verdroging en hittestress. Hoe meer maatregelen men neemt, hoe hoger de subsidie. De regeling geldt voor zowel particulieren als woningcorporaties, VVE's, bedrijven, instellingen en ondernemers.

Het klimaat verandert. De gemeente werkt eraan om de stad hierop aan te passen door het aanleggen van blauwe aders, een grootschalige wateropvang in Pauwels en door de (binnen)stad te vergroenen. Daarnaast werkt de gemeente samen met inwoners en ondernemers, want zo’n 70 procent van de stad is ruimte van inwoners en van ondernemers. Dat zijn bijvoorbeeld voor- en achtertuinen, die voor een groot deel versteend zijn.

maandag 26 april 2021

Vervolg schoonmaakoperatie EMK-terrein


Er is overeenstemming tussen de bestuurlijke partners over het vervolg van de hersanering van het voormalige industrieterrein van de Exploitatie Maatschappij Krimpen (EMK). Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer.

De bodem van het EMK-terrein is ernstig vervuild door industriële activiteiten in de jaren 70. Het terrein wordt als het aan het ministerie, de provincie Zuid-Holland, de gemeente Krimpen aan den IJssel en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard ligt, zoveel mogelijk schoongemaakt en geschikt gemaakt als bedrijventerrein.

Het saneren van historische bodemverontreinigingen zoals deze, waarbij het gaat om vervuiling die al ver in het verleden heeft plaatsgevonden, is doorgaans een langdurige en kostbare operatie. De inzet hierbij is de verantwoordelijkheid en de kosten van milieuschade zo veel mogelijk bij de veroorzakers neer te leggen. In de praktijk is dit echter bij historische bodemverontreinigingen in veel gevallen niet meer mogelijk. De bedrijven, grondeigenaar of projectontwikkelaar die de vervuiling in het verleden hebben veroorzaakt, bestaan vaak niet meer. Omdat we de gezondheid van mens, bodem en grondwater willen beschermen moet de saneringsoperatie waar dat met proportionele maatregelen kan, doorgaan, ook als dit niet verhaald kan worden op de vervuiler.

vrijdag 23 april 2021

Friese partijen willen samen met inwoners klimaatuitdagingen aanpakken

Inwoners van Fryslan krijgen steeds meer te maken met de gevolgen van de veranderingen in het klimaat. We krijgen steeds meer te maken met schade door weersextremen, zoals droogte, hitte en hoosbuien. De beschikbaarheid van zoet water neemt af en het drinkwatergebruik neemt alleen maar toe.

Om Fryslân ook in de toekomst leefbaar te houden willen Provincie, Wetterskip, Vitens en de Friese gemeenten inwoners en ondernemers helpen om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Inwoners en ondernemers hebben vaak onvoldoende kennis of middelen om zelf aan de slag te gaan met bijvoorbeeld het vergroenen van hun tuin of hoe ze drinkwater kunnen besparen in hun woning. Veel tuinen en bedrijventerreinen zijn behoorlijk versteend, waardoor water bij hoosbuien niet goed weg kan naar de ondergrond. Het opgevangen regenwater kan dan ook niet hergebruikt worden. In de zomer zorgt het versteende oppervlak met name in steden ook voor behoorlijk oplopende temperaturen. De komende jaren neemt dit probleem naar verwachting alleen maar toe.


Het FBWK wil meer samenwerking zoeken met bijvoorbeeld tuincentra, woningcorporaties en musea. Gemeenten proberen meer inzicht te krijgen in de behoeften van inwoners, waarbij bijvoorbeeld ook wordt gedacht aan het vergroten van de leefbaarheid en veiligheid in wijken door te vergroenen. Daarnaast willen de partijen samenwerken in concrete voorbeeldprojecten waar andere organisaties weer hun voordeel mee kunnen doen.

Het Fries Bestuursakkoord Water en Klimaat (FBWK) is een samenwerking tussen Provinsje Fryslân, Wetterskip Fryslân, Vitens en alle Friese gemeenten. De partijen hebben de ambitie om met deze gezamenlijke aanpak de komende jaren het waterbewustzijn bij inwoners en ondernemers te vergroten en meters te maken in het gezamenlijk realiseren van een waterrobuust Fryslân waarin we ons gezamenlijk aanpassen aan het veranderende klimaat.

donderdag 22 april 2021

Samen impact maken door mangroven van Guinee-Bissau te herstellen


Op de Dag van de Aarde starten duurzame energieleverancier Greenchoice en Wetlands International, de internationale ngo die zich inzet voor het beschermen en herstellen van wetlands, een gezamenlijk project in Guinee-Bissau. Het doel: één van de grootste mangrovegebieden van het land in zijn vroegere glorie herstellen, koolstof direct uit de atmosfeer verwijderen en een positieve bijdrage leveren aan de lokale biodiversiteit en gemeenschap.
 
Met meer dan 3000 km2 heeft Guinee-Bissau het op een na grootste mangrovegebied van Afrika. Veel van het gebied is echter verloren gegaan door het kappen en verbranden voor de rijstteelt. In de afgelopen jaren zijn tienduizenden hectares van deze rijstvelden verlaten, doordat boeren zijn overgestapt op cashewnotenproductie buiten de mangrovezone of naar de stad zijn gemigreerd.
 
Greenchoice en Wetlands International willen de mangroven herstellen. Wetenschappelijke instanties en ngo’s van over de hele wereld waarschuwen immers dat we alleen met gezonde ecosystemen biodiversiteit kunnen stimuleren, voedsel- en waterveiligheid en het levensonderhoud van mensen kunnen verbeteren en we klimaatverandering kunnen tegengaan.

Wetlands International schat dat 2500 hectare herstelde mangroves in een tijdsbestek van 30 jaar tot 1.000.000 ton CO2 kunnen opslaan in de groeiende mangrovebomen en bodem. Daarnaast verwacht de organisatie dat met de terugkeer van mangroven de diversiteit van vogels zal toenemen en de populaties van zeekoeien, dolfijnen en otters weer groeien. Ongeveer 1000 mensen zullen rechtstreeks profiteren van banen, herstelwerkzaamheden en het monitoren van de biodiversiteit.

EUR onderzoekt naar kansen liggen om klimaatdoelen te behalen

Het kiezen voor een duurzame leefstijl is niet voor iedereen even gemakkelijk te maken en voor sommigen ook nog eens lastig vol te houden in het dagelijks leven. Het is een zoektocht voor inwoners én gemeenten naar waar de kansen liggen.

De Erasmus Universiteit Rotterdam onderzoekt in opdracht van de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk (BAR) waar de kansen liggen om de klimaatdoelen te halen. Een voor Nederland nog niet eerder vertoonde, unieke opdracht en samenwerking.

De samenwerkingsovereenkomst met Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is vanuit de drie gemeenten ondertekend door de wethouders Duurzaam: Tanja de Jonge (Barendrecht), Marco Goedknegt (Albrandswaard) en Marten Japenga (Ridderkerk).

Door de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk is de onderzoeksopdracht gegeven om op zoek te gaan naar manieren om verschillende bewonersgroepen te bereiken en te stimuleren duurzamere keuzes te maken.in alledaagse activiteiten, zoals  koken, wassen, kinderen naar school brengen.

De uitkomst van het onderzoek zal naar verwachting leiden tot een andere manier van beleidsvorming en implementatie. De gemeenten gaan de uitkomsten van dit onderzoek gebruiken om hun eigen beleid, maatregelen en communicatie beter af te stemmen op de samenleving.

woensdag 21 april 2021

ABN AMRO brengt klimaatpublicatie ‘Guiding a bank’s portfolio to Paris’ uit

ABN AMRO brengt haar klimaatpublicatie ‘Guiding a bank’s portfolio to Paris’ uit. Die geeft inzicht in de manier waarop ABN AMRO haar activiteiten met behulp van wetenschappelijke methodes afstemt op het Klimaatakkoord van Parijs.

De bank heeft zich als doel gesteld haar kredietportefeuille en de beleggingen van haar klanten in lijn te brengen met een scenario waarin de opwarming van de aarde beperkt blijft tot ruim onder de 2 graden Celsius.

Daarnaast wil de bank bijdragen aan de transitie naar een netto emissievrije samenleving in 2050. De vandaag gepubliceerde publicatie belicht de portefeuilles die het belangrijkst zijn om deze doelen te bereiken: de eigen bedrijfsvoering, energie, commercieel vastgoed, woningen (hypotheken) en beleggingen.

De klimaatpublicatie is onderdeel van de samenwerking die ABN AMRO is aangegaan met het Science Based Target initiative for Financial institutions (afgekort SBTi-FI). Het SBTi-FI krijgt steun en middelen van de United Nations Global Compact (UNGC), het Carbon Disclosure Project (CDP), de World Resource Institute (WRI) en het Wereldnatuurfonds (WWF). Dankzij de ontwikkeling van de verschillende wetenschappelijke methodes kunnen we actief bijdragen aan platforms en partnerschappen, waaronder het zogenaamde 2 Degrees Investing Initiative’s PACTA for banks en het Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF).

Mede door deze initiatieven kan ABN AMRO opvolging geven aan de aanbevelingen van de Financial Stability Board in het TCFD-programma (Taskforce on Climate-Related Financial Disclosures). Deze aanbevelingen zijn genoemd in het jaarverslag van ABN AMRO. De dialogen en pilots hebben richting gegeven aan de manier waarop ABN AMRO samenwerkt met haar klanten, medewerkers, andere banken, en overige stakeholders.

dinsdag 20 april 2021

Oeso-contactpunt verklaart klacht tegen ‘Nederlands’ oliebedrijf Pluspetrol ontvankelijk

Het Nationaal Contactpunt OESO-richtlijnen (NCP) accepteert de klacht die vier inheemse organisaties vorig jaar indienden tegen Pluspetrol.

Het op papier in Amsterdam gevestigde oliebedrijf moet zich verantwoorden voor ernstige vervuiling in de Peruaanse Amazone. Het NCP kijkt daarbij ook naar de fiscale constructies die Pluspetrol in staat stellen om belasting te ontwijken. Het bedrijf heeft laten weten niet mee te werken aan de OESO-procedure.

Het is voor het eerst dat het NCP een klacht ontvankelijk verklaart waarin niet alleen het gedrag van multinationals ten aanzien van milieu en mensenrechten ter sprake komt, maar ook het gebruik van het Nederlandse belastingsysteem voor het ontwijken van belastingen.

De vier inheemse federaties dienden de klacht tegen Pluspetrol op 11 maart 2020 in bij het NCP in Den Haag, samen met SOMO en Oxfam Novib. Het van oorsprong Argentijnse oliebedrijf, dat hoofdkantoor houdt in Amsterdam via een ‘brievenbusconstructie’, heeft zich volgens hen jarenlang schuldig gemaakt aan ernstige milieuverontreiniging en het schenden van de rechten van de inheemse bevolking in de buurt van hun olievelden.

Pluspetrol heeft bijna tweeduizend verschillende locaties in het Amazonegebied vervuild door het lozen van giftig afvalwater en het laten weglekken van olie.

maandag 19 april 2021

LTO roept op tot maatwerk bij verwijderen van asbestdaken

Bij het verwijderen van asbestdaken worden boeren en tuinders geconfronteerd met flinke kosten. Ongeacht de staat van het dak en de risico’s bij het verwijderen, is de inhuur van specialisten verplicht.

LTO Nederland vraagt daarom om herziening van de huidige asbestregelgeving en roept op tot een realistisch en risicogericht asbestbeleid.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt aan een herijking van het asbeststelsel. De focus van het ministerie is daarbij gericht  op het op onderdelen verbeteren van het huidige stelsel. Dat heeft niet de voorkeur van LTO Nederland.

Het huidig systeem hangt namelijk door zelfregulering en marktwerking aan elkaar van gedeelde belangen. Publieke en private belangen lopen daarbij door elkaar.

Afspraken voor schone en stille taxi’s

Alle taxi’s in Nederland schoon en stil in 2030. En vanaf 2025 in de grote steden. Over die ambitie maakt staatssecretaris Van Veldhoven afspraken met zes grote steden en diverse partijen uit de taxisector.

Het doel is dat vanaf 2025 in die steden alle nieuwe taxi’s vrij van uitlaatgassen zijn. Het gaat om Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Tilburg. In totaal rijdt in deze steden ongeveer driekwart van de in totaal tienduizend consumententaxi’s in Nederland rond. Voor bestaande taxi’s komt een landelijke overgangstermijn. De verwachting is dat er meer steden en partijen volgen.

De afspraken zijn een eerste stap op weg naar volledig schone taxi’s in heel Nederland. Belangrijk uitgangspunt is dat taxiondernemers de tijd krijgen om de overstap te maken. Een taxi gaat gemiddeld drie tot vijf jaar mee.

Veel ondernemers hebben door corona nu geen mogelijkheid om te investeren. Daarom is afgesproken dat er een goede overgangstermijn komt, zodat ze over kunnen stappen op een elektrische taxi of taxi op waterstof wanneer ze daar aan toe zijn. Over deze termijn moet eind dit jaar helderheid zijn.
Ook de randvoorwaarden worden verder uitgewerkt. Zo zijn gemeenten aan de slag om te zorgen dat er voldoende laadpunten zijn voor taxi’s, bijvoorbeeld bij taxistandplaatsen. Het Rijk werkt ondertussen aan regelgeving, zodat straks in alle gemeenten die meedoen dezelfde regels gelden. In 2022 moet hier meer duidelijkheid over zijn.

vrijdag 16 april 2021

Boetes voor vervoer gevaarlijke stoffen

Specialisten van de politie hebben de afgelopen maanden diverse processen-verbaal opgemaakt voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Het ging voornamelijk mis bij het vervoer van metalen Intermediate Bulcontainers (IBC’s) met dieselolie.

Sinds februari zijn al vijf processen-verbaal opgemaakt tegen vervoerders die onterecht gebruik maakten van de 1000-punten grens van het ADR. Het ADR is de Europese overeenkomst voor het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg.

Volgens het Team Transport & Milieu Controle van de Dienst Infrastructuur leeft nog wel eens ten onrechte de misvatting dat men onder de vrijstellingsgrens van 1.1.3.6 ADR – de 1000 punten grens – altijd is vrijgesteld van het ADR. Zo werd tegen een transportonderneming uit Zuid-Holland vorige week donderdag 8 april verbaliseerd. Deze transporteur reed op de A15 ter hoogte van Hardinxveld-Giessendam toen hij door de ADR-specialisten werd gecontroleerd. In de IBC op zijn dieplader vervoerde hij dieselolie en stalen rek met lasgassen zonder het juiste vervoersdocument. De opdrachtgever van het transport vertelde de agenten dat er nog ongeveer 200 liter dieselolie in de IBC zou zitten. Na onderzoek bleek dit meer dan duizend liter te zijn. Hierdoor kon geen gebruik worden gemaakt van deze gedeeltelijke vrijstelling. Tegen de afzender en de vervoerder is proces-verbaal opgemaakt.

donderdag 15 april 2021

Inwoners IJmond melden meer specifieke gezondheidsklachten dan elders in Nederland

In de IJmond, met onder andere Tata Steel, scheepvaart, vliegverkeer en zwaar wegtransport, komen significant meer specifieke gezondheidsklachten voor dan elders in Nederland.

Het gaat dan vooral om buik- of maagklachten, misselijkheid of braken, last van de ogen, pijn of druk op de borst, hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid en jeuk. Daarnaast komen chronische aandoeningen van het hart, longkanker en diabetes vaker voor.

Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, gedaan in opdracht van de provincie Noord-Holland en de IJmondgemeenten. Het RIVM vergeleek huisartsgegevens uit de IJmond met die van andere industriële gebieden in Nederland en met het platteland. In het onderzoek is niet gekeken naar persoonlijke factoren.

Het onderzoek laat niet alleen zien welke klachten mensen ervaren in de IJmond, maar kijkt ook naar de pieken in de luchtkwaliteit. Daaruit blijkt dat de luchtkwaliteit in de IJmond vaker matig tot onvoldoende is dan op locaties zonder industrie. Tot nu toe werd in de IJmond vooral naar gemiddelde uitstoot gekeken over langere periodes, maar inwoners ervaren de pieken in de uitstoot vooral als hinderlijk.

CO2-uitstoot Amsterdam daalt, meer maatregelen nodig


De CO2-uitstoot in Amsterdam is ondanks de groei van de stad in 2020 gedaald naar 4.260 kton, een daling van 15 procent ten opzichte van 2017. Dat staat in de jaarlijkse Klimaatrapportage. De stad is op de goede weg naar 55 procent minder CO2-uitstoot in 2030.

Aan het einde van 2020 lag er voor 124 megawatt aan zonnepanelen op Amsterdamse daken: een groei van 70 procent in 1 jaar tijd.

Ook gaat de gemeente verder met de voorbereidingen voor het aardgasvrij maken van Amsterdamse buurten.

Een recente doorrekening schat in dat de uitstoot in 2030 ongeveer 37 procent minder is dan in 1990. Vorig jaar werd er voor 2030 nog een CO2-reductie van 48 procent verwacht. Dat komt onder meer omdat het duurzaam maken van de landelijke elektriciteitsproductie achterloopt.

dinsdag 13 april 2021

Duurzaamheidsinformatie in check-out van webwinkel leidt tot bezorgkeuze met minder CO2-uitstoot


Consumenten in de check-out van de webwinkel stimuleren om de meest duurzame bezorgoptie te kiezen, is effectief. De beste manier om dit te doen, is het aanbieden van informatie over de CO₂-uitstoot van de bezorgopties en/of het vooraf aanvinken van de duurzaamste keuze als standaard. Dit blijkt uit onderzoek naar de effecten van duurzaamheidsinterventies op bezorgkeuzes, dat in opdracht van Thuiswinkel.org en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is uitgevoerd.

In het onderzoek mochten de respondenten een cadeau uitzoeken, waarna zij werden doorgestuurd naar een van de vijf check-outpagina’s en daar een bezorgkeuze moesten maken. De bezorgopties waren hetzelfde, maar de pagina’s verschilden in de manier waarop de informatie over de CO2-impact werd gepresenteerd.

Het onderzoek laat zien dat het verstrekken van informatie over de CO2-impact van de aangeboden bezorgopties een positieve impact heeft op de bezorgkeuze van consumenten. Waar in de groep zonder extra informatie 8,1% van de respondenten koos voor de meest duurzame bezorging, lag dit percentage bij de groepen waarin alleen informatie over de CO2-impact werd gegeven met gemiddeld 16% bijna twee keer zo hoog. Een zogenoemde dubbele interventie, waarbij zowel informatie wordt gegeven als de duurzaamste optie standaard staat aangevinkt, blijkt het meeste effect te sorteren: bijna 30% van de consumenten kiest in dat geval voor de meest duurzame optie.

maandag 12 april 2021

Betrokkenheid Nederlandse vleesimporteurs bij natuurbranden Brazilië

Afgelopen jaar kwam de Pantanal, het leefgebied van de jaguar en de alligator, in het nieuws wegens ernstige branden, waarbij bijna 30 procent van het natuurgebied in vlammen is opgegaan.

De overgrote meerderheid van de branden werd veroorzaakt door menselijke activiteit. Met name veeboeren worden ervan verdacht opzettelijk branden te hebben aangestoken. Een aantal van die veeboeren levert aan Braziliaanse vleesverwerkingsbedrijven waar vandaan ook vlees naar Nederland gaat.

Het is volgens Greenpeace dan ook hoog tijd voor een EU-bossenwet, die bedrijven die dit vlees importeren verplicht om hun ketens op te schonen. De EU-Mercosurdeal, de vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de vier Mercosurlanden Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay, moet van tafel. Deze deal zal namelijk de handel in Braziliaans vlees alleen maar vergroten, met alle gevolgen voor de Braziliaanse natuur.

vrijdag 9 april 2021

De waarde van goed georganiseerde burgerfora

Burgerfora kunnen een goede aanvulling vormen op bestaande vormen van burgerparticipatie, mits daarbij aan een aantal cruciale randvoorwaarden wordt voldaan. 

Dat is de conclusie van het rapport ‘Betrokken bij Klimaat,’ waarin een commissie onder leiding van oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer adviseert over het toepassen van burgerfora in Klimaatbeleid.

Het rapport volgt op een motie waarin het kabinet is opgeroepen om hier nader onderzoek naar te doen.

De roep om burgerfora klinkt steeds vaker, zowel in de Kamer als door o.a. milieu-organisaties. In het buitenland en op lokale schaal in Nederland is er inmiddels ook al ervaring opgedaan met burgerfora op verschillende thema’s. In Frankrijk was er bijvoorbeeld een burgerparlement van 150 mensen voor klimaatmaatregelen, in Ierland rondom het homohuwelijk en abortuswetgeving. In Nederland is het Utrechtse panel rondom de energievoorziening een bekend voorbeeld.

donderdag 8 april 2021

'Spoorwerkers jarenlang blootgesteld aan kankerverwekkend kwartsstof'


Spoorwerkers worden al zeker tien jaar lang blootgesteld aan te hoge concentraties kankerverwekkend kwartsstof. Dat blijkt uit vertrouwelijke onderzoeksrapporten die in opdracht van ProRail en de spooraannemers zijn gemaakt en in het bezit zijn van Zembla.

Kwartsstof kan vrijkomen tijdens werkzaamheden met spoorballast, dat zijn de stenen die op het spoor liggen. ProRail is al meermaals in rapporten geadviseerd om de stenen te vervangen door kwartsstofvrije stenen of door stenen met minder kwartsstof, maar volgt dit advies niet op. Daarmee overtreden ze volgens de rapporten en deskundigen al jarenlang de wet en voldoen ze niet aan de zorgplicht. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) start een onderzoek. Inspecteur-generaal Marc Kuipers tegenover Zembla: “Dit is echt zorgwekkend. Dit is voor ons een onderwerp wat we niet goed genoeg in beeld hebben gehad.”

Airthings introduceert de View Plus

Airthings, producent van oplossingen die de binnenluchtkwaliteit en radon monitoren voor consumenten, bedrijven en professionals, introduceert de View Plus.

De View Plus werkt op batterijen, is met Wifi verbonden en bevat sensoren voor fijnstof (PM), koolstofdioxide (CO2), radon en meer.

De View Plus is verkrijgbaar in twee versies – één voor consumenten en één voor openbare gebouwen en kantoren. Beide versies stellen gebruikers in staat om controle te krijgen over hun binnenluchtkwaliteit en op basis van deze inzichten verbeteringen aan te brengen.

Voor gezinnen zorgt de View Plus volgens de fabrikant voor extra gemoedsrust, waarbij ouders en kinderen er zeker van kunnen zijn dat de lucht in huis gezond is. Voor bedrijven is de View Plus de meest uitgebreide monitor voor binnenluchtkwaliteit.

De View Plus is vanaf vandaag beschikbaar voor pre-order op Airthings.com voor consumenten en kost 299 euro. De levering aan consumenten start in juni 2021.

woensdag 7 april 2021

Jumbo realiseert besparing van honderdduizenden kilo's plastic per jaar met nieuwe verpakkingen


Vanaf dit najaar vinden klanten van Jumbo niet alleen gehaktproducten in de vernieuwde verpakking terug in de schappen, ook zijn dan verschillende biologische vleesproducten op deze wijze verpakt.

Ook binnen groenten, fruit en aardappelen voert Jumbo een aantal aanpassingen door. Naast de aanpassingen van de champignonbakjes - goed voor een reductie van 25.000 kilogram plastic per jaar - zorgt een papieren banderol om de bananen (per 7 stuks verpakt) voor 78 procent minder plastic en een besparing van 19.000 kilogram plastic op jaarbasis. De plastic verpakking van Jumbo Huismerk aardappelen is teruggebracht met 11 procent, wat een jaarlijkse besparing van ongeveer 12.000 kilogram oplevert. Dit voorjaar stapt Jumbo voor haar biologische aardappelen geheel over op een papieren verpakking.

Jumbo heeft als doelstelling om in 2025 minimaal 20 procent minder verpakkingsmateriaal te gebruiken in vergelijking tot 2019. Jumbo volgt in dit verband de aanbevelingen en uitgangspunten van organisaties zoals het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en Plastic Pact. Jumbo rapporteert over haar inspanningen via jumborapportage.com.

maandag 5 april 2021

Onderzoek herbevestigt voordelen compostgebruik

Recent onderzoek bevestigt opnieuw dat compost minder fosfaat afgeeft aan de bodem dan andere organische meststoffen. Dit resultaat steunt de huidige meststoffenregelgeving, waarin compost een 50 procent-vrijstelling van de fosfaatgebruiksnorm heeft. Agrariërs mogen daardoor meer compost gebruiken, wat goed is voor de bodem. Compost is een sterke bodemverbeteraar.

De BVOR en de Vereniging Afvalbedrijven lieten de Wageningen University & Research (WUR) kijken naar het fosfaatgedrag van meerdere organische meststoffen. Gft- en groencompost onderscheiden zich in positieve zin. De manier waarop fosfaat gebonden is in compost, verkleint de kans dat het fosfaat uitspoelt. Het fosfaat is gebonden aan de grond, waaruit compost grotendeels bestaat. Voor een goede bodem en voor een gezond milieu is het belangrijk de fosfaatuitspoeling zoveel mogelijk te beperken.

Voor verbetering van de Nederlandse bodem is een grote hoeveelheid organische stof van goede kwaliteit nodig. Compost gemaakt van schoon gft levert veel effectieve organische stof. Het zorgt daarmee voor een duurzame verbetering van de bodem. Duurzaam bodembeheer leidt tot een betere bodemvruchtbaarheid en tot duurzamer geteelde gewassen. Het gebruik van het circulaire product compost sluit naadloos aan op het overheidsbeleid, dat toewerkt naar een kringlooplandbouw en een circulair voedselsysteem.

vrijdag 2 april 2021

Iets minder gewasbeschermingsmiddelen verkocht in 2019

In 2019 werd in Nederland 9,3 miljoen kilogram gewasbeschermingsmiddelen verkocht, iets minder dan een jaar eerder. De verkoop van bestrijdingsmiddelen tegen insecten en mijten steeg tegelijkertijd met 22 procent. Dit blijkt uit de meest recente cijfers over de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen die het CBS jaarlijks publiceert.

Ten opzichte van het jaar ervoor daalde de verkoop van het fungicide mancozeb in 2019 met 4 procent naar 2,1 miljoen kilogram werkzame stof. Bij de andere fungiciden was de afname met bijna 15 procent naar 1,8 miljoen kilogram veel sterker. De afzet van het herbicide glyfosaat nam met 17 procent af naar 0,6 miljoen kilogram werkzame stof. Bij andere herbiciden was de daling geringer; bijna 5 procent naar 2,1 miljoen kilogram werkzame stof.

Onder de insecticiden steeg de verkoop van paraffineoliën weer in 2019. Er werd 1,6 miljoen kilogram paraffineolie verkocht, een toename van 18 procent. Met paraffineolie worden luizen bestreden die plantenvirussen overbrengen. Bij andere insecticiden steeg de verkoop met 41 procent.

Milieusector groeit gestaag door

De toegevoegde waarde van de milieusector in Nederland bedroeg 18,8 miljard euro in 2019, ongeveer 2,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de milieusector.

In 2001 was dit nog 1,6 procent. Uit een eerste snelle raming voor 2020 blijkt dat het aandeel in dat jaar verder is gestegen naar 2,4 procent.

Het aandeel van de milieusector in de Nederlandse economie is sinds 2001 gestaag toegenomen van 1,6 procent in 2001 tot 2,4 procent in 2020.

Er is een duidelijk verschil in groei tussen milieubeschermingsactiviteiten en activiteiten gericht op het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Het aandeel van milieubeschermingsactiviteiten in de economie nam in de periode 2001-2019 met 0,1  procentpunt relatief beperkt toe, terwijl het aandeel van activiteiten gericht op het behoud van natuurlijke hulpbronnen verdubbelde. Deze toename hangt nauw samen met de  energietransitie.

De milieusector was in 2019 goed voor 148 duizend voltijdbanen, in 2001 waren dit er nog 116 duizend. Daarmee is de bijdrage van de milieusector aan de werkgelegenheid toegenomen van 1,7 procent in 2001 naar 1,9 procent in 2019.

Milieuprestatie voor gebouwen wordt 1 juli 2021 aangescherpt

Met ingang 1 juli 2021 treedt een wijziging van het Bouwbesluit 2012 in werking: de aanscherping van de Milieuprestatie voor gebouwen (MPG). Hierdoor moeten bouwers meer circulair en milieuvriendelijker gaan bouwen.

De wettelijke eisen zullen stapsgewijs worden aangescherpt en het streven is de norm uiterlijk in 2030 te halveren (van 1,0 naar 0,5 te brengen). Onderzocht wordt ook hoe de wettelijke eisen verbreed kunnen worden van nieuwbouw naar renovaties en naar andere gebruiksfuncties dan alleen wonen.

De eis wordt niet alleen aangescherpt: op dit moment wordt ook de mogelijkheid onderzocht om de milieuprestatie-eis uit te breiden naar andere gebruiksfuncties en naar renovatie. Daarnaast heeft Minister Ollongren aangekondigd te bepalen hoe de waardering van de milieueffecten van de opslag van CO2 in biobased materialen, waaronder hout, kan worden opgenomen in de nationale systematiek.

Om bedrijven te helpen bij het kunnen voldoen aan de wettelijke eisen werkt het ministerie van BZK samen met andere partijen, zoals universiteiten en hogescholen, bouwbedrijven en andere overheden aan de Strategische verkenning biobased bouwen en de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen. Daarnaast werken partijen samen in de buyer groups duurzaamheid aan een gedeelde marktvisie en -strategie en uiteindelijk een concrete aanbesteding. Binnen het project Samen versnellen wordt met elf organisaties (rijksoverheid, gemeenten en bouwers) gewerkt aan het ontwikkelen van het nieuwe, circulaire, normaal. Het laat zien wat er al goed is te realiseren op het gebied van circulair bouwen en per project kunnen partijen streven naar een hogere ambitie. Het niveau van ‘Het nieuwe normaal’ wordt de komende jaren bepaald op basis van de praktijk, namelijk de 100+ projecten bij de deelnemende partijen.

donderdag 1 april 2021

Antea Group kiest voor forse CO₂-reductie

Antea Group is toegetreden tot de wereldwijde groep leidende bedrijven die kiezen voor ambitieuze klimaatactie: SBTi. Het Science-Based Targets (SBT) initiatief staat voor de meest verregaande doelen op het gebied van CO₂-emissiereductie.

Aangesloten organisaties kunnen kiezen voor een klimaatroute die past bij beperking van opwarming tot 1,5 ̊C of 2,0 ̊C. Antea Group kiest voor het hoogste ambitieniveau: emissiereductie passend bij een opwarming van 1,5 ̊C.

Antea Group wil hiermee een concrete bijdrage leveren aan de afspraken die in het klimaatakkoord van Parijs zijn vastgelegd om de wereld voor mens en dier leefbaar te houden; voor de huidige generatie, maar vooral ook voor toekomstige generaties. De klimaatambitie past in het 1001-dagenplan: het programma waarmee Antea Group de komende jaren investeert in innovatie, duurzaamheid en goed werkgeverschap.

Science-Based Targets zijn een manier om klimaatambities en klimaatacties concreet vorm te geven én tussen verschillende organisaties vergelijkbaar te maken. De Science Based Targets zijn een initiatief van de Verenigde Naties, het World Resources Institute (WRI), CDP en het Wereld Natuurfonds (WNF) en moeten zorgen voor een drastische beperking van broeikasgassen zodat de opwarming van de aarde wordt afgeremd.