maandag 31 mei 2021

Weggelekte latex in Hasselt niet gevaarlijk voor mens, dier en natuur

 

Uit laboratoriumonderzoeken van Aqualysis uit Zwolle blijkt dat de 500 kilo latex, die onlangs in Hasselt in een bergingsvijver lekte, geen gevaarlijke stof is voor mens, dier en natuur.

De oorzaak dat 500 kilo latex in het water terechtkwam, bleek een lek in één van de leidingen van het bedrijf Condor Carpets.

Om verdere verspreiding van de latex in het buitenwater te voorkomen werden alle duikers en afwateringen dichtgezet.

Het water in de bergingsvijver blijft de komende week nog geïsoleerd totdat het is hersteld.

vrijdag 28 mei 2021

AH schaft plastic zakjes af

Albert Heijn stopt met de plastic zakjes bij de groente- en fruitafdeling. Dat scheelt 130 miljoen zakjes -oftewel 243.000 kilo plastic- per jaar.

Klanten kunnen voortaan gebruik maken van duurzame verszakjes. Deze zijn wasbaar en gaan tientallen keren mee. Ook introduceert de supermarkt een nieuwe lijn van tien duurzamere boodschappentassen.

Om klanten hierover te informeren, wordt vanaf half april bij de groente- en fruitafdeling van alle winkels gemeld dat de hemdtasjes 'met pensioen' gaan. Alle klanten in Nederland ontvangen de eerste twee weken gratis duurzame herbruikbare verszakjes bij aankoop van groente en fruit die je moet wegen. Eind 2021 zijn de gratis plastic zakjes in alle winkels verdwenen.  
 
Ook bij het thuisbezorgen van de boodschappen pakt Albert Heijn de plastic tasjes aan. Daar komt in de loop van dit jaar een retoursysteem voor, zodat klanten ze weer kunnen inleveren. Hierdoor kan op jaarbasis zelfs 645.000 kilo plastic (31 miljoen tasjes) op een verantwoorde manier worden gerecycled.

donderdag 27 mei 2021

Alkmaar maakt werk met werk bij klimaatadaptatie

De gemeente Alkmaar maakt werk van klimaatadaptatie. In een klimaatadaptatiestrategie en een uitvoeringsagenda, opgesteld in samenwerking met de regio en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, koppelt Alkmaar aanpassingen in onze leefomgeving om overlast door de klimaatverandering tegen te gaan aan de uitvoering van andere grote projecten en investeringen in de stad en het buitengebied, zoals de woningbouwopgave en de energie-transitie.

De toenemende klimaatverandering veroorzaakt landelijk steeds meer problemen zoals wateroverlast, droogte, hittestress en overstroming. We kunnen onze leefomgeving aanpassen aan deze problemen. Dit noemen we klimaatadaptatie, het inrichten van onze leefruimte op een manier dat deze problemen worden teruggedrongen.

Het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie van het Rijk geeft aan hoe de regio en de gemeenten kunnen zorgen voor een klimaatbestendige inrichting in 2050. In de nu opgestelde strategie en uitvoeringsagenda kiest Alkmaar er voor om de ingrepen en investeringen die hiervoor nodig zijn, gelijktijdig te doen met al geplande herinrichtingsprojecten in de fysieke leefomgeving en met andere grote opgaven, zoals de energietransitie, de woningbouwopgave en de vergroeningsopgave.

woensdag 26 mei 2021

Milieudefensie wint rechtszaak tegen Shell

Shell heeft de verantwoordelijkheid om de uitstoot van CO2 terug te dringen en moet dat op korte termijn doen. Dat zegt de rechtbank Den Haag in de rechtszaak die onder andere Milieudefensie heeft aangespannen tegen Shell.

Het oliebedrijf is verplicht via zijn concernbeleid om eind 2030 de CO2-uitstoot van de Shell-groep en afnemers streng terug te brengen met netto 45 procent ten opzichte van het niveau van 2019.

Shell is volgens Milieudefensie de grootste vervuiler van Nederland. Het bedrijf stoot negen keer zoveel CO2 uit als heel Nederland bij elkaar. 

Milieudefensie startte de zaak al in 2019, samen met Action Aid, Both ENDS, Fossielvrij Nederland, Greenpeace Nederland, Jongeren Milieu Actief en de Waddenvereniging.

In de klimaatzaak wordt van Shell gevraagd om te gaan handelen in lijn met het klimaatakkoord van Parijs.
 

Milieudefensie startte de zaak al in 2019, samen met Action Aid, Both ENDS, Fossielvrij Nederland, Greenpeace Nederland, Jongeren Milieu Actief en de Waddenvereniging.

In de klimaatzaak wordt van Shell gevraagd om te gaan handelen in lijn met het klimaatakkoord van Parijs.

'Biologische melkveehouderij kan de stikstofcrisis verkleinen'


Wageningen Livestock Research heeft op verzoek van Biohuis een quickscan uitgevoerd om in kaart te brengen of en hoe de biologische veehouderij sector kan bijdragen aan het oplossen van de stikstof problematiek.

Hieruit bleek dat omschakelen naar biologische melkveehouderij één van de manieren kan zijn die kan bijdragen aan het verlagen van de ammoniakemissie rondom Natura 2000 gebieden. De vraag naar biologische zuivel bepaalt hoe groot deze bijdrage kan zijn.

Het zou goed zijn als er van veel meer biologische melkveebedrijven data beschikbaar komt over hun milieuprestaties. Via bijvoorbeeld de Kringloopwijzer of een ander systeem.

dinsdag 25 mei 2021

Kunnen we het zonlicht dimmen om klimaatverandering af te remmen?


In de afgelopen eeuw is de temperatuur op aarde ongeveer een graad gestegen en de warmterecords  externe linkvliegen ons om de oren. We kunnen er dus niet langer om heen: de opwarming van de aarde is een serieus probleem dat onze directe aandacht vraagt. 

Steeds vaker kijken onderzoekers hierbij naar technologische oplossingen, wat op zowel bijval als weerstand kan rekenen van de maatschappij. Een goed voorbeeld is geo-engineering, waarbij de natuurlijke systemen van de aarde op een grootschalige manier kunstmatig worden gemanipuleerd. Denk aan ruimteschilden die zonlicht weerkaatsen om de temperatuur te verlagen. Of het storten van ijzer in de oceanen om de groei van plankton te stimuleren en zo de CO2 opname te vergroten.

De Amerikaanse wetenschapsjournalist Elizabeth Kolbert spreekt in een interview met Nieuwsuur over het dimmen van de zon door een vulkaanuitbarsting te simuleren. De grote hoeveelheid stofdeeltjes die daarbij vrijkomt, blokkeert het zonlicht en leidt zo tot tijdelijke temperatuurdaling. 

Dr. Claudia Wieners (IMAU)  externe linklegt in de lezing "Hoe ziet de toekomst van de weersverwachting eruit?  externe link" uit dat dit nagebootst kan worden door kleine deeltjes zwaveldioxide te injecteren in de lucht met vliegtuigen. Onderzoekers van onder andere Harvard University doen hier al onderzoek naar. Het eerste experiment stond gepland voor deze zomer in Zweden, maar stuitte op flinke weerstand en is daarom afgelast  externe link.

vrijdag 21 mei 2021

Meer informatie over luchtkwaliteit in uw omgeving

De website luchtmeetnet.nl is uitgebreid met nieuwe functies. Naast actueel gemeten en verwachte luchtkwaliteit in Nederland zijn nu ook meetwaarden van de passieve stikstofdioxide metingen (NO2 buisjes) voor iedereen beschikbaar. Via een nieuw dataportaal kan iedereen alle beschikbare meetwaarden ook zelf downloaden.

Stikstofdioxide (NO2) wordt op 61 meetpunten ieder uur gemeten in Nederland. De gemeten waarden zijn direct beschikbaar via luchtmeetnet.nl. Nieuw is dat de website ook de meetpunten toont waar met de zogenaamde NO2 buisjes gemeten wordt. Dit zijn veel meer locaties, maar de meetwaarde is een gemiddelde over 4 weken. Via www.no2buisjes.nl kan iedereen ook zelf zien waar de metingen precies plaatsvinden.

De website geeft de luchtkwaliteit per straat en is in de locatiebepaling veel nauwkeuriger dan de oude app, die de luchtkwaliteit per gemeente weergaf. De website bepaalt automatisch de locatie. De locatiebepaling werkt het beste per telefoon. Daarnaast geeft de website ook een verwachting van de luchtkwaliteit voor de komende 24 uur in de omgeving met een handelingsadvies.

donderdag 20 mei 2021

Noordzeeregio's maken zich sterk voor klimaatdoelen EU

De leden van de North Sea Commission delen de Europese ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn en bij voorkeur nog eerder. De North Sea Commission is een samenwerkingsplatform voor regio’s rondom de Noordzee dat de belangen van de Noordzee onder de aandacht probeert te brengen bij de Europese Unie. De leden van de commissie denken dat het haalbaar is om in Europa in 2050 klimaatneutraal te zijn. Daarvoor is het wel van belang dat er snel actie wordt ondernomen. N

De regio's bespraken de Europese klimaatdoelen tijdens een online vergadering op 18 mei. Volgens hen is samenwerking essentieel voor het opschalen van wind op zee, zero-emissietransport en duurzame energie. Ook benadrukken ze het belang van het betrekken van jongeren hierbij.

De thematische werkgroepen van de North Sea Commission gaan met deze afspraken aan de slag. Ze zetten concrete samenwerkingsprojecten op die bijdragen aan het realiseren van de klimaatdoelen. Over de plannen wordt na de zomer van 2021 besloten.

Gedeputeerde Nienke Homan vindt samenwerking tussen de verschillende Noordzeeregio's van groot belang. Dat kan volgens haar door projecten op te zetten en goede voorbeelden met elkaar te delen. Elke regio heeft zijn eigen maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Door
samen te werken kunnen de regio's nog meer resultaat bereiken.

woensdag 19 mei 2021

Amsterdamse sloep voor Plastic Whale

Sinds deze week vaart een speciale sloep van Plastic Whale door de grachten van Amsterdam. De sloep is een van de initiatieven van het programma ‘Amsterdam Plastic Smart City’. Dit programma heeft als doel om van Amsterdam een stad te maken waar geen plastic op straat ligt.

De Amsterdam Plastic Smart City-sloep is op 17 mei door wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) gedoopt. Ze deed dat op toepasselijke wijze met het nieuwe herbruikbare plastic flesje van Amsterdam Plastic Smart City, 'het Amsterdammertje’.

80 procent van de plastic soep begint als zwerfafval op straat. Met 50 kilometer aan grachten is dit een probleem in Amsterdam. Plastic dat in de Amsterdamse grachten terechtkomt, komt ook in de zee. Daar richt het veel schade aan. De sloep is het resultaat van de samenwerking van Amsterdam Plastic Smart City met het Wereld Natuur Fonds en Plastic Whale.

dinsdag 18 mei 2021

Studenten van Team CASA bouwen nul-op-de-meter-woning in Helmond

Comfortabel, betaalbaar en extreem duurzaam. Dat zijn de drie eigenschappen van de toekomstbestendige woning die Team CASA – een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven – samen met bouwbedrijf Hurks en woningcorporatie Woonbedrijf optrekt in het Brainport Smart District in Helmond.

De bouw van het huis, dat bekendstaat om zijn unieke klimaatsysteem, bereikte inmiddels het hoogste punt. De oplevering staat gepland voor eind juni.

De betonloze woning is gemaakt van staal en volledig herbruikbaar hout. Uniek is het feit dat de warmtepomp vooral in de zomer aanstaat en niet in de winter, waardoor veel minder stroom nodig is om het huis te verwarmen. Het geheim bevindt zich onder het huis: het gaat om een waterbassin van 104 kubieke meter. De warmte van de warmtepomp wordt namelijk gebruikt om het bassin te verwarmen om die vervolgens in de koude wintermaanden als verwarming te gebruiken.

Er is via dit systeem dus geen sprake van overtollige energie in de zomer en een tekort in de winter, waarmee een piekbelasting op het elektriciteitsnet wordt voorkomen. De energie die de warmtepomp gebruikt is overigens afkomstig van het energiedak dat via een zonnepanneel en zonneboiler zowel elektriciteit als warmte genereert. CASA 1.0 is daarmee in feite en nul-op-de-meter-woning die een stap verder gaat.

maandag 17 mei 2021

Mulder-Hardenberg introduceert milieuvriendelijk alternatief voor Aceton


Mulder-Hardenberg heeft een industriële zeep, RST-5 genaamd, ontwikkeld en geproduceerd waarmee gereedschappen en handen ontvet en gereinigd kunnen worden op milieuvriendelijke wijze wanneer er wordt gewerkt met niet-uitgeharde harsen, epoxies, bitumen, kitsoorten, inkten, siliconen, verven, oliën of afdichtingsmiddelen.

Door het gebruik van producten zoals Aceton te verminderen, wordt de carbon footprint of CO2-voetafdruk verkleind. Bij het gebruik van RST-5 ontstaat er een gezondere situatie binnen bedrijven op de werkvloer. De gebruiker heeft door RST-5 geen contact meer met giftige oplosmiddelen om handen en gereedschappen te reinigen en luchtwegen blijven vrij van vluchtige, giftige dampen.

Er zijn geen explosie- of brandveiligheidsvoorwaarden voor de opslag of het gebruik van RST-5 aangezien het oplosmiddelvrij is en het niet kan ontbranden. RST-5 is een water gedragen industriële zeep zonder oplosmiddelen. Het wordt onder meer gebruikt in de vliegtuigindustrie, zwembad- en tankfabricage, pijpwikkeling, drukkerijen, automobiel- en recreatie-industrie. “Een van onze klanten uit de Italiaanse jacht- en botenbouw gebruikt RST-5 voor hun werknemers, die met verfrollers het polyester lamineren. Zij gebruiken ons product om hun handen en verfrollers schoon te maken.” aldus Business Developer Martijn Bouwmeester.

Het product RST-5 wordt geleverd door Mulder-Hardenberg als concentraat om transport- en opslagkosten te beperken in tegenstelling tot bijvoorbeeld aceton. Voor het gebruik wordt het product aangelengd met leidingwater. Verhouding 1:20. Aan 1 liter RST-5 wordt er 20 liter water toegevoegd. Het enige dat de gebruiker nodig heeft, is een borstel en een bak warm water. RST-5 werkt optimaal bij 40 graden Celsius en heeft frictie (schrobben/wrijven) nodig om de gereedschappen en handen te reinigen.

vrijdag 14 mei 2021

Sloop asbestdaken voor nieuwe woningen buitengebied Deventer


Deventer heeft twee jaar geleden met Kansen uit buiten de mogelijkheden verruimd om leegstaande stallen te slopen in ruil voor nieuwe woningen en herstel van landschap en natuurwaarden.

Samen met de provincie Overijssel werkt men zo aan de toekomst van het platteland. Uit de evaluatie blijkt dat veel mensen gebruik maken van de nieuwe kansen.

De animo om gebruik te maken van Kansen uit buiten is groot en er is duidelijk behoefte aan maatwerk. Eigenaren en hun adviseurs lijken goed uit de voeten te kunnen met het nieuwe beleid. Wel wordt aangegeven dat het veel tijd en geld kost. Ook wordt in de evaluatie aandacht gevraagd voor een goede borging van de afspraken en controle op de uitvoering.

De resultaten tot nu toe zijn 14 nieuwe woningen in bestaande gebouwen, 22 nieuwbouwwoningen en 18.635 m2 sloop. Daarbij wordt op de erven fors geïnvesteerd in landschappelijke, cultuurhistorische, ecologische of maatschappelijke waarden. Ook hebben vier recreatiewoningen een woonbestemming gekregen en zijn 5 intensieve veehouderijen gestopt en uit het bestemmingsplan geschrapt.

woensdag 12 mei 2021

WISE start landelijke mailactie aan Tweede Kamerleden voor effectief klimaatbeleid

Tijdens de formatie van het nieuwe kabinet moet klimaatbeleid prioriteit zijn. Dit stelt milieuorganisatie WISE. WISE is een landelijke mailactie begonnen richting Tweede Kamerleden om hen op te roepen vaart te maken met effectief klimaatbeleid en zich niet te laten afleiden door kernenergie.

Het aankomend kabinet zal het laatste kabinet zijn dat onder de 1,5ºC opwarming kan blijven. Dat betekent dat alles op alles gezet moet worden om het Nederlandse en buitenlandse klimaatbeleid uit te voeren en aan te scherpen. Een afleiding is de discussie over kernenergie. WISE benadrukt dat als politici de klimaatdoelstellingen willen behalen, ze geen valse oplossing als kernenergie moeten blijven propageren, maar vaart moeten maken met effectief klimaatbeleid.

Kernenergie is volgens WISE een dure, trage en onveilige techniek die de reductie van broeikasgassen op de lange baan schuift. Nieuwe kerncentrales zullen niet voor 2035 draaien. Het is in geen geval een alternatief voor de plannen voor zon en wind die we nu moeten uitrollen.

Met het Klimaatakkoord is de weg ingeslagen een duurzame energiemix voor 2030. Deze weg laat kernenergie links liggen. Inzetten op besparing, zon en wind, en opslag en flextechnieken is de richting die we uit moeten gaan. De verlaging van de CO2-uitstoot moet juist de komende jaren plaatsvinden. WISE vindt dat met het omarmen van kernenergie, politici een riskante hypotheek op de planeet nemen en hoopt met deze oproep aan de Kamerleden duidelijk te maken dat deze periode cruciaal is.

Granuliet in ‘Over de Maas’ veilig

Arcadis concludeert dat de toepassing van granuliet in diepe plassen in Gelderland, het zandwin- en natuurontwikkelingsproject Over de Maas, veilig is. Er zijn geen negatieve effecten voor mens en milieu in de eindsituatie of tijdens de uitvoering.

De milieu-hygiënische kwaliteit van het granuliet in Over de Maas is constant en het voldoet aan de schoonste klasse die in Nederland aan grond wordt toegekend. Arcadis geeft ook aan dat er geen acrylamide in de grond, het grond- en oppervlaktewater is aangetroffen. Over deze stof bestonden zorgen. De stof polyacrylamide wordt bij de productie van granuliet toegevoegd om granuliet deeltjes aan elkaar te binden.

Bij afbraak van polyacrylamide zou theoretisch acrylamide kunnen vrijkomen. Dat is hier niet het geval. Verder geeft Arcadis aan dat granuliet in sommige gevallen mogelijk minder geschikt is als bovenste laag. Bij veel plassen die verondiept worden, is de bovenste laag standaard een leeflaag die bestaat uit bijvoorbeeld aarde. Ook bij het project Over de Maas is het gebruikte granuliet overal afgedekt met zo’n leeflaag. Staatssecretaris Van Veldhoven vindt het belangrijk dat bij verondiepen in het algemeen het milieu nog beter beschermd wordt en wil hiervoor meetbare ecologische criteria opstellen.  
Granuliet bestaat uit fijne deeltjes die overblijven na het breken en zeven van de natuursteen graniet. Graniet wordt onder andere gebruikt voor het maken van asfalt. Granuliet is gebruikt in diepe plassen om deze minder diep te maken, zo ook in de plassen bij Over de Maas in Gelderland. Om de zorgen bij omwonenden en de gemeente proberen weg te nemen over het toepassen van granuliet in project Over de Maas, hebben we een onafhankelijk onderzoek laten doen door Arcadis. De onderzoeksopdracht is in overleg met de gemeente West Maas en Waal en de provincie opgesteld. Ook vragen van het burgercollectief zijn zover passend binnen de onderzoeksopzet meegenomen.

dinsdag 11 mei 2021

De Klimaatwakers eisen crisisoverleg over het klimaat

Al bijna drie weken waken burgers non-stop voor het klimaat, overdag bij het Catshuis en ‘s nachts vanuit huiskamers door heel Nederland.

Maandag vroege De Klimaatwakers bij deelnemers aan het coronaoverleg aandacht voor het feit dat de coronacrisis in het niet valt vergeleken bij de veel grotere crisis die eveneens op dit moment plaatsvindt: de klimaat- en ecologische crises. Waarom is daar nooit een crisisoverleg over?
Intensive care voor de aarde, NU!

Dat stond er op het spandoek dat de wakers vastberaden omhoog houden. De demonstranten stonden er namens driehonderd mensen die reeds twee of drie uur hebben gewaakt en de veertig organisaties die de Klimaatwake steunen en eisen dat de regering de klimaat- en ecologische crises net zo serieus behandelen als de coronacrisis.

De Klimaatwakers zijn van plan gedurende de rest van de formatieperiode te blijven waken en roepen alle burgers die zich zorgen maken over het klimaat op om mee te waken. Aanmelden kan via www.deklimaatwakers.nl.

maandag 10 mei 2021

Zwolle zoekt naar stikstofoplossingen met lokale stikstofstrategie

De landelijke stikstofregels spelen sinds 2019 een belangrijke rol bij het maken en uitvoeren van vooral de grotere bouwplannen in heel Nederland. Bijvoorbeeld bij het bouwen van veel woningen, nieuwe wegen of bedrijven. Ook in Zwolle. Voor het overgrote deel van de Zwolse omgevingsvergunningen leveren stikstofregels geen belemmeringen op.

Bestemmingsplannen voor een uitbreiding van een bedrijventerrein of woonwijk zijn vanwege het landelijke stikstofbeleid lastiger te realiseren. Bij verschillende plannen vragen de stikstofregels bijvoorbeeld om extra berekeningen, maatregelen of nieuwe oplossingen. Hierdoor duurt het maken van plannen langer en dat is niet wenselijk. Het college van B&W legt daarom een stikstofstrategie voor aan de gemeenteraad. Een lokale aanpak om de balans te zoeken tussen beschermen en vernieuwen. Eén van die mogelijkheden is een ‘gemeentelijke stikstofbank’.

De landelijke stikstofregels zijn er om belangrijke natuurgebieden te beschermen. Deze natuurgebieden worden de Natura2000-gebieden genoemd. In Zwolle is dat het Zwarte Water/de Vecht in het noorden en de IJssel in het zuiden. Dat betekent dat plannen zoals nieuwe woonbuurten of extra bedrijven dichtbij deze gebieden moeilijk te realiseren zijn. Maar ook plannen die iets verder van deze gebieden liggen, kunnen lastiger uit te voeren zijn door de stikstofregels. Bijvoorbeeld een grotere nieuwe woonwijk of een uitbreiding van een bedrijventerrein. Uitbreidingen brengen ook meer verkeer met zich mee. Verkeer zorgt voor een toename van stikstof in de lucht.

vrijdag 7 mei 2021

Rotterdam lanceert Luchtclub in strijd tegen luchtvervuiling

Woensdag heeft de Rotterdamse wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) de Luchtclub gelanceerd. Rotterdammers die lid worden van de Luchtclub krijgen een sensor om zelf de luchtkwaliteit in hun straat te kunnen meten.

Door samen te meten krijgen inwoners en de gemeente meer inzicht in de luchtkwaliteit in straten en wijken. Het gaat bij de Luchtclub niet alleen om meten, maar ook om het delen van kennis en ervaringen.

Meer kennis over de bronnen van luchtvervuiling maakt het volgens wethouder Arno Bonte makkelijker om effectieve maatregelen te nemen.

De Luchtclub is een ‘citizen science’-project waarbij 900 Rotterdammers gedurende twee jaar zelf de luchtkwaliteit meten en data aanleveren. Bewoners worden zo onderdeel van het bestaande meetnetwerk in Rotterdam. Via online kennissessies en gesprekken kunnen bewoners ook meepraten, meedenken en meedoen om de luchtkwaliteit in hun wijk te verbeteren

Rotterdammers kunnen zich vanaf 14 april tot 1 mei aanmelden bij de Luchtclub via rotterdam.nl/luchtclub. De gemeente heeft 900 sensoren beschikbaar die in bruikleen worden uitgegeven. Op de website staat meer informatie over de voorwaarden.

donderdag 6 mei 2021

De bestrijding van eikenprocessierupsen gaat van start in Roermond


Ook de gemeente Roermond doet er alles aan om de overlast van de eikenprocessierups zoveel mogelijk te voorkomen. Op basis van monitoring wordt bepaald wat het beste en meest effectieve moment voor de preventieve bestrijding is om te voorkomen dat er brandharen ontstaan.

Op basis van deze monitoring wordt vanaf 3 mei gestart met de bestrijding van de eikenprocessierupsen in de openbare gebieden van de Gemeente Roermond.

Gestart wordt in het buitengebied. Bedoeling is dat de werkzaamheden binnen drie weken zijn afgerond. In verband met de korte bestrijdingsperiode wordt ook in de avond- en nachtelijke uren gewerkt. Aannemer Herman Vaessen B.V. uit Maasbree voert de werkzaamheden voor de gemeente Roermond uit en probeert overlast zoveel mogelijk te beperken.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder, die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren de eitjes en eind april/ begin mei komt de rups te voorschijn. Na een aantal vervellingstadia is de rups in juli volgroeid. Na de derde vervelling krijgt de rups brandharen. De haartjes die de rupsen afscheiden kunnen zorgen voor huiduitslag, zwellingen, jeuk en prikkende ogen.

woensdag 5 mei 2021

De Mobiele Milieustraat in Gouda

 De Mobiele Milieustraat van Cyclus komt naar Gouda. Tot en met oktober 2021 staat De Mobiele Milieustraat iedere 1e volle week van de maand op 4 verschillende locaties in Gouda.

De 1e dag is dinsdag 4 mei aanstaande. De Mobiele Milieustraat is een verplaatsbare unit waar inwoners gratis verschillende soorten afval kunnen inleveren die niet bij het restafval horen, maar op het afvalbrengstation.

Inwoners van de gemeente Gouda kunnen bij De Mobiele Milieustraat terecht voor het gratis inleveren van klein grof huishoudelijk afval. Denk daarbij aan klein chemisch afval (zoals verfblikken, kwasten en batterijen), kleine elektrische apparaten (zoals een föhn en laptop) of harde kunststoffen (zoals speelgoed en plantenbakjes). Maar ook metalen (zoals een koekenpan of ijzerdraad), hout (zoals een fotolijstje of krukje) en oud papier en karton. De totaal ingeleverde hoeveelheid moet ongeveer in een grote boodschappentas passen. Grotere spullen horen thuis op het afvalbrengstation.

dinsdag 4 mei 2021

Ariel lanceert Elke Graad Telt campagne om aan te moedigen tot duurzamere wasgewoonten

Ariel lanceert de campagne Elke Graad Telt, waarin het bedrijf samen met National Geographic haar consumenten voorlicht over de gevolgen van de wastemperatuur voor de planeet en hen aanmoedigt om kouder te wassen.

Door aan te tonen dat een eenvoudige actie, zoals het verlagen van de wastemperatuur van 40°C naar 30°C, de CO2-uitstoot met 35% kan verminderen, willen zij gezamenlijk een vermindering van de CO2-uitstoot realiseren. De campagne is onderdeel van het bredere duurzaamheidsprogramma van Ariel, waarmee zij de CO2-uitstoot in de gehele levenscyclus van haar producten vermindert; van productontwerp, verpakkingen en distributie tot thuisgebruik en hergebruik of recycling.
 

maandag 3 mei 2021

Nieuw beleid bodembeheer bevordert hergebruik en verbetert milieukwaliteit

Gemeente Zwolle actualiseert het beleid voor gebruik en hergebruik van bodem. Inhoudelijk verandert er niet veel, wel stellen B en W voor om bij eigen projecten voor lood in de bodem voortaan strengere normen te hanteren. Daarmee volgen ze het advies van de GGD en RIVM om inwoners en in het bijzonder kinderen nog beter te beschermen tegen blootstelling aan lood in de grond.

Bij het nieuwe beleid hoort ook een nieuwe bodemkwaliteitskaart. Zwolle vertaalt het beleid naar een gebruiksvriendelijke viewer, ofwel een digitaal programma met data en kaarten waarop iedereen eenvoudig de bodemsituatie en regels kan raadplegen. Deze viewer is voor de zomer klaar.

Het bodembeheerbeleid is vooral belangrijk voor partijen die in de grond aan het werk gaan en/of grond gaan verplaatsen, bijvoorbeeld bouwbedrijven. Doel is het hergebruik van grond te stimuleren, zonder dat dit afbreuk doet aan de bestaande kwaliteit. Op de bodemkwaliteitskaart staat de actuele kwaliteit van de bodem, dus hoe schoon de bodem is en of er extra maatregelen, zoals saneren, nodig zijn als er in de bodem gewerkt gaat worden of grond wordt verplaatst.