vrijdag 30 juli 2021

Bedrijfskleding gemeente Leiden wordt zero emissie bezorgd


De bedrijfskleding van de gemeente Leiden wordt voortaan zero emissie bezorgd. Hiervoor hebben leverancier Groenendijk Bedrijfskleding en vervoerder Logi Connekt de handen ineen geslagen.

Sinds 1 juni haalt Logi Connekt één keer per week bij Groenendijk Bedrijfskleding alle pakketten op die naar de gemeente Leiden en Oegstgeest moeten. Dit doen ze met een kleine elektrische vrachtauto. Geen CO2-uitstoot dus en door de levering tot één keer per week te beperken, beperken we ook het aantal vrachtauto’s in de binnenstad.

Leiden heeft in 2019 de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek ondertekend. Samen met bijna 40 andere gemeentes. Daarin is afgesproken om in 2025 een zero emissiezone in te voeren voor goederenvervoer. Alleen schone vervoersmiddelen mogen dan nog de binnenstad in. Dit zorgt voor schonere lucht en betere bereikbaarheid. Dat is goed voor de leefbaarheid en de economische vitaliteit van de (binnen)stad.

donderdag 29 juli 2021

Ecologisch groenbeheer in de Reeshof


De komende jaren wil de gemeente Tilburg meer locaties in de stad geschikt maken voor vlinders, bijen en andere insecten (vergroten biodiversiteit). Daarom worden grasveldjes en bermen niet meer kort gemaaid.

Vlinders, bijen en andere insecten zijn onmisbaar voor de natuur. Maar net als bij veel andere dieren, zijn er steeds minder van deze diertjes. Door het ecologisch beheer wil de gemeente helpen om meer vlinders, bijen en andere insecten aan te trekken. Na de Reeshof zijn de andere wijken en dorpen aan de beurt.

Ecologisch groenbeheer wil zeggen dat grasveldjes en bermen niet meer kort gemaaid worden als een gazon. Hierdoor krijgen wilde bloemen de kans om tussen het gras te groeien en om in bloei te komen. Bovendien kunnen in het hoge gras rupsen tot ontwikkeling komen. Dit komt ten goede aan de bijen en vlinders, waar het landelijk erg slecht mee gaat.

De randen van het gras en bermen langs wegen en paden en rond rotondes en bij kruisingen worden vaker gemaaid vanwege de verkeersveiligheid. Ook bij de speeltuinen en de plekken in de parken waar je lekker kunt zitten, houdt de gemeente het gras kort. Voorbeelden van ecologisch beheer zijn al op verschillende plaatsen in de stad te zien. Bijvoorbeeld langs de Ringbaan-Zuid, Middeldijkdreef en de Baden Powelllaan.

maandag 26 juli 2021

Shell in hoger beroep in klimaatzaak


Shell gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag in de zaak die Milieudefensie en anderen aanspanden tegen Shell. Twee maanden geleden stelde de rechter dat Shell haar wereldwijde netto CO2-uitstoot in 2030 met 45 procent moet verminderen ten opzichte van het niveau van 2019.

'We zijn het erover eens dat dringende actie nodig is en we versnellen onze transitie naar netto-nul', zegt Shell-CEO Ben van Beurden. 'Maar we gaan in beroep omdat een rechterlijke uitspraak tegen één enkel bedrijf niet effectief is. Er is duidelijk, ambitieus beleid nodig dat fundamentele verandering in het hele energiesysteem stimuleert. Klimaatverandering is een uitdaging die zowel dringende als mondiale actie vereist; actie die de samenwerking bevordert en de coördinatie tussen alle partijen aanmoedigt.'

Shell publiceerde in april 2021 de details van haar Powering Progress-strategie richting netto nul uitstoot. Dit vond plaats na de hoorzittingen bij de rechtbank en is daarom niet meegenomen in het vonnis. Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in mei 2021 legde Shell haar strategie voor de energietransitie ter stemming voor aan de aandeelhouders. Shell zal investeerders overigens jaarlijks een stem blijven geven over de voortgang.

donderdag 22 juli 2021

Vrijkomende stikstof naar woningbouw en energietransitie


De provincie Noord-Holland opent twee stikstofbanken voor woningbouw en voor energietransitie, circulaire economie en verduurzaming industrie. Daarmee kan vrijgemaakte stikstofruimte gespaard worden voor nieuwe en noodzakelijke initiatieven in deze sectoren.

De provincie praat in verschillende regio’s die dichtbij Natura 2000-gebieden liggen over maatregelen die stikstofuitstoot moeten verminderen. Boeren, natuurorganisaties, bedrijven en gemeenten zitten aan tafel. Pas als een bedrijf aanpassingen doorvoert - waardoor er minder stikstofuitstoot is - of stopt, kan de provincie de vrijgekomen stikstof uit de vergunning op de bank zetten. In het najaar, als er dan voldoende stikstofruimte is ingebracht, kan de stikstof worden opgenomen.

Ook heeft Noord-Holland besloten dat stikstofvergunningen van veehouderijen gekocht kunnen worden om vervolgens in te zetten voor nieuwe ontwikkelingen. In andere provincies was dit al mogelijk. Gedeputeerde Rommel wilde echter eerst voorzorgsmaatregelen treffen om te voorkomen dat agrarische bedrijven massaal werden opgekocht.

Naast de twee banken voor Noord-Holland, openen alle 12 provincies samen een zogenaamde microdepositiebank. Hierin registeren zij stikstofruimte die ‘vrijvalt’ bij extern salderen. Extern salderen houdt in dat een bedrijf dat (deels) stopt, stikstofruimte uit zijn vergunning overdraagt aan een partij die juist stikstof nodig heeft. De stikstofruimte die overgedragen is, is gebonden aan een specifieke locatie.

woensdag 21 juli 2021

Onderzoek naar plastic in menselijk lichaam

Overal in ons milieu zijn kleine plastic deeltjes aanwezig. We krijgen ze binnen via het voedsel dat we eten, het water dat we drinken of de lucht die we inademen. Wat betekent dit voor onze gezondheid?

Nu gaat een Europees onderzoekscluster van wetenschappers, bedrijfsleven en beleidsmakers onderzoeken wat het effect van deze plastics in het menselijk lichaam is.

Micro- en nanoplastics (MNP’s) ontstaan uit de afbraak van grotere plastic voorwerpen en bij slijtage van bijvoorbeeld medische implantaten en autobanden. Ook zitten ze in commerciële producten zoals cosmetica, synthetisch textiel of verf.

Om het effect hiervan te onderzoeken krijgt het Europese onderzoekscluster (CUSP) 30 miljoen euro van de Europese Commissie. De komende vijf jaar gaan CUSP-onderzoekers in vijf grote projecten methodieken ontwikkelen waarmee ze MNPs kunnen meten in lucht, water, voedsel en in het lichaam, en om de gevaren en risico’s voor de menselijke gezondheid kunnen beoordelen.

dinsdag 20 juli 2021

Eindhoven lanceert platform Groene Stadslogistiek Eindhoven


Eindhoven wil in 2030 al het vervoer binnen de Ring van Eindhoven emissievrij laten zijn.

Vooruitlopend op deze ambitie en op de formele start van de nul-emissiezone in 2025, wil de gemeente ook de komende jaren al aan de slag met nul-emissie stadslogistiek.

De eerste vervolgstap is de start van het platform Groene Stadslogistiek Eindhoven.

Heb je interesse in groene stadslogistiek en wil je graag samen met andere ondernemers initiatieven bedenken hiervoor, dan ben je van harte welkom bij dit platform.

maandag 19 juli 2021

Ruim 100 bewoners op Zuid van start met meten luchtkwaliteit

Ruim 100 bewoners in Rotterdam Zuid zijn gestart met het meten van de luchtkwaliteit in hun eigen straat en buurt. De metingen maken onderdeel uit van het ‘citizen science’ project van de gemeente Rotterdam waarbij Rotterdammers gedurende twee jaar zelf de luchtkwaliteit meten en data aanleveren. Bewoners worden zo onderdeel van het bestaande meetnetwerk in de stad.

Na een succesvolle aftrap van de Luchtclub in de gebieden Rozenburg, Pernis, Hoogvliet, Hoek van Holland en Hilligersberg-Schiebroek, is het project nu ook van start in Rotterdam Zuid.
Rotterdammers die lid worden van de Luchtclub krijgen een sensor in bruikleen van de gemeente om zelf de luchtkwaliteit in hun straat te kunnen meten. Door samen te meten krijgen inwoners en de gemeente meer inzicht in de luchtkwaliteit in straten en wijken.

Het stadsbestuur heeft de ambitie om uiterlijk in 2025 ook te voldoen aan de (strengere) normen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). De gemeente neemt verschillende maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, zoals het aanleggen van walstroom voor zeeschepen, het bevorderen van elektrisch (deel)vervoer, en het stimuleren van fietsen, wandelen en het openbaar vervoer. Een lobby richting de landelijke politiek moet voor extra versnelling zorgen.

vrijdag 16 juli 2021

Korstmossen in Overijssel wijzen op meer ammoniak in de lucht en opwarming van het klimaat


Korstmossen vormen belangrijke indicatoren voor vermesting en klimaatverandering. Korstmossen (of lichenen) zijn een combinatie van een schimmel en een alg, die groeien op extreme standplaatsen: op kaal zand in de heide en de duinen, op het steen van bestratingen en daken, en op de schors van bomen. Zij leven van de stoffen die in de lucht zitten.

In Nederland zijn ruim 750 soorten korstmossen gevonden, waarvan 175 soorten op bomen langs wegen in Overijssel.

De ammoniakvervuiling neemt sinds de jaren negentig af in het agrarisch gebied. In het stedelijk gebied neemt de stikstofvervuiling door ammoniak die vrijkomt uit auto’s niet af. In het kader van Natura 2000 worden natuurgebieden minder gevoelig gemaakt voor stikstof. Maar in de grote bos- en natuurgebieden is nog geen sprake van een daling.

donderdag 15 juli 2021

Officiële start voor Europees PFAS verbod

Nederland meldt vandaag samen met vier andere landen officieel het Europese PFAS verbod aan bij het Europees chemicaliën agentschap (ECHA).

Het aanmelden bij ECHA is de officiële start van het proces om te komen tot een Europees verbod.
Nederland werkt sinds 2020, samen met Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen, aan dit Europese verbod, om zo het gebruik van PFAS aan banden te leggen en ons milieu en onze gezondheid te beschermen. Bijzonder aan dit restrictievoorstel is dat alle schadelijke PFAS stoffen, zo’n 6000 in totaal, voor het eerst in één keer verboden gaan worden. Dat maakt dit de meest uitgebreide en complexe restrictie tot nu toe.

Hoe het Europese verbod eruit komt te zien en voor welke producten dit gaat gelden, is nu nog niet te zeggen. Het verbod zal zich richten op alle toepassingen van PFAS, met uitzondering van enkele toepassingen die als essentieel, onmisbaar, worden gezien. Het aanmelden bij ECHA is de eerste officiële stap om tot een verbod te komen. Nederland werkt sinds de start in 2020 samen met Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen aan de voorbereiding van het restrictievoorstel.

woensdag 14 juli 2021

Milieu beschermen en vervuiler betaalt: financiële zekerheid uitgebreid

Risicovolle bedrijven die werken met milieugevaarlijke stoffen in de chemiesector worden verplicht zorg te dragen voor de kosten van het opruimen van milieuschade.

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van een wijziging van het Omgevingsbesluit.

De inzet van de Rijksoverheid is dat milieuschade überhaupt voorkomen wordt. Mocht er toch milieuschade ontstaan, worden de kosten voor het opruimen niet bij de belastingbetaler gelegd maar bij het bedrijf zelf. Dit wordt financiële zekerheid genoemd en is al mogelijk voor bedrijven waar grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen aanwezig zijn en in de chemiesector. Nieuw is dat de financiële zekerheid, na instemming van het parlement, gaat gelden als verplichting voor alle majeure risicobedrijven. Dat gaat om bedrijven die onder het zogenoemde Besluit risico’s zware ongevallen vallen (BRZO).

In het verleden hebben bodemverontreinigingen zoals bij Thermphos laten zien dat kosten verhalen op de vervuiler moeilijker is dan gezegd, met hoge saneringskosten voor de overheid tot gevolg. Veroorzakers zijn soms niet individueel aan te wijzen of zijn failliet. 

Financiële zekerheid is op dit moment al voor bepaalde activiteiten verplicht, zoals voor de opslag van professioneel vuurwerk en het storten van afvalstoffen op een stortplaats. Het kabinet heeft op verzoek van de Tweede Kamer onderzocht hoe dit principe van de vervuiler betaalt kan worden versterkt voor de chemiesector en uitgebreid naar andere bedrijven, zoals in de afvalsector, alwaar de risico’s op saneringskosten voor de overheid ook groot zijn.

dinsdag 13 juli 2021

Hittegolf Noord-Amerika 150 keer waarschijnlijker door klimaatverandering

De recordbrekende hittegolf van vorige week in delen van de VS en Canada was vrijwel onmogelijk zonder de invloed van door de mens veroorzaakte klimaatverandering, zo blijkt uit een snelle attributieanalyse door een internationaal team van klimaatwetenschappers.

Een van deze wetenschappers is Maarten van Aalst, hoogleraar aan de faculteit Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie van de Universiteit Twente. Klimaatverandering, veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen, maakte de hittegolf minstens 150 keer waarschijnlijker, zo ontdekten de wetenschappers.

In de noordwestelijke gebieden van de VS en Canada werden verschillende temperatuurrecords gebroken, waaronder een nieuw Canadees temperatuurrecord van 49,6 ºC in het dorp Lytton - ruim boven het vorige nationale record van 45 ºC. Kort daarna werd Lytton grotendeels verwoest door een natuurbrand. Elke hittegolf die zich vandaag voordoet, wordt waarschijnlijker en intenser door de klimaatverandering. Om het effect van de klimaatverandering op deze hoge temperaturen te kwantificeren, hebben de wetenschappers de waarnemingen en computersimulaties geanalyseerd om het klimaat van vandaag, na ongeveer 1,2 °C opwarming van de aarde sinds het einde van de 19e eeuw, te vergelijken met het klimaat in het verleden.

maandag 12 juli 2021

Vaste afstandsgrens van 25 kilometer voor alle emissiebronnen

Voor het berekenen van stikstofneerslag, nodig voor het aanvragen van een natuurvergunning, gaat een vaste afstandsgrens van 25 kilometer gelden. Voor woningbouw, landbouw en industrie/energie gelden nu geen afstandsgrenzen, terwijl voor infrastructurele projecten rekening wordt gehouden met de stikstofneerslag tot 5 kilometer van de weg.

Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het adviescollege Meten en Berekenen Stikstof, onder leiding van Leen Hordijk, bracht vorig jaar twee adviezen uit om de berekening van de stikstofneerslag te verbeteren. Op basis van deze adviezen breidt het kabinet onder meer het aantal meetnetten uit.

Het adviescollege was ook kritisch op het gebruik van het rekenmodel, het programma dat de neerslag van stikstof voor de natuurtoets voor vergunningverlening berekent. Het adviescollege wees op de onbalans tussen het gewenste detailniveau van berekenen en de onzekerheid van het rekenmodel. Daarnaast waren de verschillende afstandsgrenzen voor de verschillende emissiebronnen volgens het adviescollege niet goed uitlegbaar. In het huidige model geldt dat voor wegverkeer  de neerslag van stikstof na 5 kilometer niet meer meetelt. Voor andere bronnen, zoals stallen en scheepvaart, gelden nu geen afstandsgrenzen.

vrijdag 9 juli 2021

Stikstofbank bewaart stikstofruimte voor later gebruik

Twaalf provincies hebben een stikstofbank ontwikkeld. De stikstofbank slaat stikstofruimte op om het later uit te kunnen geven. Het biedt hiermee een extra mogelijkheid om vergunningen te verlenen aan initiatieven die stikstofruimte nodig hebben.

De gezamenlijke, landelijke bank slaat de stikstofruimte op die vrijvalt en niet benut wordt bij extern salderen. Ook bewaart het ruimte die vrij komt door maatregelen die genomen worden om stikstof bij de bron aan te pakken. Via de stikstofbank wordt het vervolgens mogelijk om vergunningen te verlenen aan projecten met weinig uitstoot op meerdere gebieden. Dat kan alleen als er voldoende ruimte in de bank aanwezig is en dat de initiatieven niet leiden tot verslechtering van de natuur.

De stikstofbank bestaat uit de landelijke zogeheten microdepositiebank en meerdere doelenbanken. Een doelenbank biedt de mogelijkheid om stikstofruimte op te slaan voor specifieke provinciale doelen. Elke provincie kan maximaal twee doelen benoemen, bijvoorbeeld voor initiatieven met een groot maatschappelijk belang. De ruimte voor deze doelen kan alleen komen van maatregelen die de uitstoot van stikstof elders beperken. Gedeputeerde Staten van Flevoland besluiten na de zomer welke doelenbanken voor Flevoland ingesteld worden. 

De implementatie van de stikstofbank vraagt nog veel voorbereiding. Op zijn vroegst eind dit jaar is het duidelijk of er ruimte is en of er maatschappelijke doelen gerealiseerd kunnen worden. De stikstofbank is onderdeel van een bredere stikstofaanpak waarin provincies en Rijk investeren in herstel en ontwikkeling van natuur en maatregelen nemen waardoor economische activiteiten de natuur minder met stikstof belasten.

donderdag 8 juli 2021

Samen plastic opvissen voor schone Haarlemse grachten

De Haarlemse grachten plasticvrij maken, dat is het doel van Lenny Houwaart en Sander van Weert.

Dat gaan ze doen met de Pinguïn, een elektrische boot die beschikbaar is voor iedereen die wil helpen om het afval uit de binnenwateren van Haarlem te kunnen vissen.

De keuze voor de pinguïn als symbool is gemaakt, omdat dit dier alleen in groepsverband overleeft. Ook het afvalprobleem kan volgens Sander en Lenny alleen gezamenlijk opgepakt worden.

In juli 2021 moet De Pinguïn te water worden gelaten. Een ambitieus doel dat mogelijk wordt gemaakt dankzij crowdfunding en sponsoring. Met de gelden worden de boot en een elektrische motor aangekocht. Diverse Haarlemse bedrijven als Dopper, Lief Leven, Goede Zaken en The Locals zijn al ‘aan boord’ om het initiatief te ondersteunen. Andere bedrijven en bewoners die mee willen helpen de grachten schoon te maken kunnen zich via social media of www.depinguin.org aanmelden en/of bijdragen aan de crowdfunding.

Watersport duurzamer en innovatiever


De provincie Noord-Holland stelt geld beschikbaar om pontjes emissieloos te maken, meer laadpalen voor elektrische bootjes te kunnen plaatsen en voor onderzoek naar innovatie ten behoeve van de watersport.

De subsidie kan gebruikt worden voor projecten die bijdragen aan het verlagen van de uitstoot van schadelijke stoffen, zoals de verbrandingsmotoren van bestaande pontjes vervangen door elektrische motoren, het neerzetten van laadpalen voor elektrobootjes en het plaatsen van nieuwe vuilwaterstations om lozingen in het oppervlaktewater tegen te gaan.

Ook kan subsidie worden aangevraagd voor onderzoek (research & development) dat bijdraagt aan oplossingen voor het waterplantenprobleem, het vervangen en recyclen van oude polyesterboten, het op afstand bedienen van sluizen en bruggen of een overtoom of overhaal voor plezierbootjes.

woensdag 7 juli 2021

Eerste biologisch afbreekbare kunstgrasveld ter wereld

Uiterlijk 1 augustus bouwen Senbis, Sweco, AnteaSport, Edel Grass en TenCate, het eerste biologisch afbreekbare kunstgras voetbalveld ter wereld.

Dit ’GreenMaxx’ veld is het resultaat van een ontwikkelopdracht vanuit het ministerie van VWS. Het 1000 m2 pupillenveld ligt straks bij EHS’85 in Emmen en bestaat uit biologisch afbreekbare kunstgrasgarens en invulkorrels. Aan het einde van de levensduur is het veld te recyclen of eindigt het als compost.

Dit biedt enorme kansen voor milieuwinst, aangezien er ongeveer 3500 kunstgrasvelden in Nederland liggen. Om duurzame innovaties in deze sector verder te stimuleren, schreef het ministerie van VWS in 2019 een tender uit. Met het concept ’GreenMaxx; composteerbaar kunstgras met maximale milieuwinst’, wist Senbis Polymer Innovations uit Emmen deze opdracht te winnen.

Reeds in 2018 hadden Senbis en de consortiumpartners succes met een eerste biologisch afbreekbaar alternatief voor de rubberkorrels in kunstgrasvelden. Deze ’GreenFill’ korrel werd in 2019 succesvol toegepast in een pilotveld bij SC Erica, waarna in 2020 een aantal grote velden zijn gebouwd bij voetbalclubs in Nederland.


De GreenFill korrel is nu grootschalig beschikbaar en is een aanwinst voor verenigingen die de goede technische prestaties van een rubberkorrel of TPE vereisen, maar wel een oplossing willen hebben voor microplasticvervuiling rondom het veld. Tijdens de GreenFill pilot is veel geleerd over prestaties en afbreekbaarheid in de praktijk. Het consortium hoopt de ervaringen uit deze ontwikkeling mee te nemen in de GreenMaxx pilot.

Rondom kunstgrasvelden wordt het milieu niet alleen belast door de instrooikorrels maar ook door versleten grasvezels. Door GreenMaxx en GreenFill beiden toe te passen, behoort de microplasticsvervuiling rondom het veld tot het verleden en is het veld bovendien composteerbaar. Als de mat niet gerecycled zou worden is de composthoop dus altijd nog een optie om afvalproblemen te voorkomen. Daarnaast bestaan de grondstoffen voor GreenMaxx voornamelijk uit biomassa en zijn hernieuwbaar. Senbis verwacht hiermee dan ook het duurzaamste kunstgrassysteem ter wereld te realiseren.

dinsdag 6 juli 2021

Kamerleden nemen manifest Klimaatwakers in ontvangst


Vertegenwoordigers van diverse politieke partijen nemen op dinsdag 6 juli het manifest van de Klimaatwakers in ontvangst op het Plein in Den Haag.

Ook zullen zij een tentoonstelling bezichtigen van vlaggetjes met persoonlijke boodschappen van honderden klimaatwakers aan de regeerders.

De Klimaatwakers waken sinds 19 april 12:05 bij het Catshuis (overdag) en online (‘s nachts) namens alle burgers in Nederland die zich zorgen maken over het klimaatbeleid van de Nederlandse overheid. Er zijn meer dan vijftig organisaties aangesloten bij de Klimaatwake, waaronder Milieudefensie, Oxfam Novib, Cordaid en zeven politieke jongerenorganisaties.

De Klimaatwakers stellen dat de overheid door onvoldoende maatregelen te treffen uiterst roekeloos omgaat met de toekomst van haar burgers en met de levens van mensen in het Globale Zuiden, die als eerste de vernietigende gevolgen van klimaatverandering ondervinden.

De Klimaatwakers willen dat de overheid een crisishouding aanneemt ten aanzien van de klimaat- en ecologische crises. De overheid moet de ernst van de crisis erkennen, de burger hierover zorgvuldig informeren en daadkrachtig leiderschap tonen in het aan de orde stellen, afspreken en doorvoeren van de rigoureuze maatregelen die nodig zijn.

De Nederlandse overheid dient volgens hen alle zeilen bij te zetten om Nederland in 2025 klimaatneutraal te maken, elke verdere afname van biodiversiteit te stoppen en voldoende steun te bieden aan landen die nu al lijden onder de gevolgen van klimaatverandering. Met deze maatregelen zou Nederland als welvarend en innovatief land in haar plicht kunnen voorzien om een voortrekkersrol te vervullen, zoals toegezegd in het Parijsakkoord.

maandag 5 juli 2021

Asbest gevonden in grond campus Rachelsmolen


In de grond van de campus Rachelsmolen in Eindhoven zijn restanten asbest ontdekt. Dat kan kankerverwekkend zijn, maar Fontys laat weten dat het aanwezige asbest en de sanering ervan 'geen gezondheidsrisico opleveren voor campusbewoners, bezoekers en omwonenden’.

Die sanering begint vandaag en neemt ongeveer een à twee weken in beslag. Het asbest is gevonden tijdens het bouwrijp maken van het terrein, op een deel van de voormalige parkeerplaats achter het onlangs gesloopte gebouw R1. Het zat dusdanig diep in de grond dat het voor de omgeving nooit gevaar heeft kunnen opleveren, aldus een woordvoerder van Fontys.

Het gaat om enkele brokken zogeheten zwerfasbest die zich al een lange periode in de grond bevinden, waarschijnlijk uit de periode 1945 tot de jaren tachtig. Niet te herleiden is of het afkomstig is van een eerder gebouw op deze locatie of dat het daar ooit is gestort.

De schoonmaak ervan gebeurt door het gespecialiseerde asbestsaneringsbedrijf RGS. Medewerkers daarvan zullen beschermende blauwe pakken dragen. Zij leggen de uitgegraven grond op een lopende band waaruit de asbesthoudende brokken handmatig worden gesorteerd, ingepakt en afgevoerd.

vrijdag 2 juli 2021

RIVM breidt stikstokmetingen uit


Het RIVM breidt dit jaar de stikstofmetingen uit om de stikstofbelasting in Nederland nog nauwkeuriger in kaart te brengen. Vanuit de wetenschap, de maatschappij en de politiek groeit de behoefte om de concentratie en depositie van stikstof in het milieu steeds preciezer te bepalen.

In 2021 verbetert het RIVM de stikstofmetingen daarom op meerdere manieren: er komen extra meetpunten, er worden nieuwe stikstofcomponenten gemeten en meettechnieken worden doorontwikkeld. Verder wordt onderzocht of ook andere typen metingen gebruikt kunnen worden. Het RIVM werkt hierin samen met verschillende andere kennisinstellingen.

Het RIVM heeft de nieuwe meetlocaties verspreid over natuur, landelijk en stedelijk gebied en verdeeld over Nederland. Door de uitbreidingen in 2021 meet het RIVM de droge depositie van ammoniak (NH3 ammoniak) straks op 10 locaties in ons land. Droge depositie van ammoniak heeft het grootste aandeel in de totale stikstofdepositie. Ook meten we voortaan de droge depositie van stikstofoxiden (NOx Stikstofoxiden). Daarnaast gaat het RIVM op extra plekken elk uur ammoniak en ammoniakzouten in de lucht meten.

Op steeds meer plekken in Nederland meten mensen zelf de luchtkwaliteit met kleine sensoren. RIVM werkt in deze projecten samen met bijvoorbeeld burgers en scholen. De gebruikte meetapparatuur is minder nauwkeurig dan professionele meetapparatuur. Daarom onderzoekt het RIVM hoe deze data gebruikt kan worden om de stikstofmodellen te verbeteren. Ook wordt er in samenwerking met TNO en KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut  onderzocht of data van satellietmetingen ingezet kunnen worden om de stikstofbelasting nog beter in kaart te brengen.

donderdag 1 juli 2021

Opnieuw schonere lucht in Zuid-Holland

De lucht in Zuid-Holland is voor het tiende jaar op rij schoner geworden. Dat blijkt uit de Voortgangsrapportage luchtkwaliteit 2019. Overal in Zuid-Holland voldoet de luchtkwaliteit aan de wettelijke normen. Toch wil de provincie meer, en zet de komende jaren in op verdere verbetering.

Al jaren verbetert de luchtkwaliteit in Zuid-Holland geleidelijk, zo blijkt uit de gegevens die zijn verzameld door het RIVM en DCMR Milieudienst Rijnmond. Jaarlijks wordt er circa 3% minder fijnstof gemeten en 2% minder stikstofdioxide. Dat komt doordat wegverkeer schoner is geworden en er betere technieken zijn om de uitstoot van de industrie te beperken. De provincie draagt hier onder meer aan bij door vergunningen voor de uitstoot verder aan te scherpen, projecten voor duurzame scheepvaart te steunen en op steeds meer trajecten zero-emissiebussen in te zetten.

Om de luchtkwaliteit verder te verbeteren, zet de provincie de eerder genoemde maatregelen door. Verder ondersteunt de provincie gemeenten bij de maatregelen die zij nemen op het gebied van luchtkwaliteit. De resultaten worden in de gaten gehouden via monitoring door het RIVM, via het officiële luchtmeetnet en via metingen die inwoners uitvoeren op verschillende locaties in de provincie.