dinsdag 31 augustus 2021

Klimaattrein naar Klimaattop in Glasgow

ProRail, NS, Eurostar, Avanti West Coast en Youth for Sustainable Travel laten op 30 oktober een speciale ‘Klimaattrein’ naar de Klimaattop COP26 in Glasgow rijden.

Bijna zes jaar na ondertekening van het Klimaatakkoord van Parijs is nog steeds meer nodig om de klimaatdoelen te halen. De boodschap is daarom: investeer meer in duurzame mobiliteit, zoals de trein. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmersmans kiest bewust voor de trein naar Glasgow.

maandag 30 augustus 2021

Verwijder uw asbest in de asbestvrije week

De week van de astbestvrije schuur is van 13 tot en met 19 september en een mooie gelegenheid uw schuurdak van asbest aan te pakken.

Weer en wind zorgen ervoor dat asbestvezels vrijkomen uit deze daken, die minimaal 25 jaar oud zijn. Deze kankerverwekkende vezels komen in de lucht en grond terecht.

Eigenaren met een asbestdak dat kleiner is dan 35 vierkante meter kunnen zelf aan de slag. Vraag voordat u begint een sloopvergunning aan via www.omgevingsloket.nl. Zodra de aanvraag goedgekeurd is, kunt u met de brief naar het Milieupark om gratis folie te halen om het asbest in te verpakken.

Alleen een asbestverwijderingsbedrijf kan asbest verwijderen voor als het uw bedrijf betreft of voor daken groter dan 35 vierkante meter.

vrijdag 27 augustus 2021

Andy Palmen nieuwe directeur Greenpeace nederland

De Raad van Toezicht van Greenpeace heeft Andy Palmen benoemd als directeur van Greenpeace Nederland.

Palen werkt sinds 2015 bij Greenpeace waarvan de afgelopen 8 maanden als interim-directeur. Hiervoor was hij onder meer afdelingshoofd en campagneleider. Eerder werkte hij in leidinggevende posities bij een ontwikkelingsorganisatie en Milieudefensie.

Per 16 juli bestaat de directie van Greenpeace Nederland hiermee uit Anna Schoemakers en Andy Palmen. Palmen volgt Joris Thijssen op die in november 2020 afscheid nam van de milieu-organisatie om zich verkiesbaar te stellen voor de PvdA in de Tweede Kamer.

donderdag 26 augustus 2021

162 miljoen voor herstel van stikstofgevoelige natuur

Provincie Gelderland krijgt 162 miljoen eurp voor extra maatregelen om stikstofgevoelige natuurgebieden te herstellen.

Dit bedrag stelt het Rijk beschikbaar aan Gelderland voor de komende drie jaar. Het is een onderdeel van de 10-jarige stikstofaanpak van provincies en het Rijk. Deze aanpak moet de hoeveelheid stikstof terugdringen en ervoor zorgen dat het in 2030 aantoonbaar beter gaat met stikstofgevoelige natuur.

Door overmatige stikstofbelasting zijn de Gelderse natuurgebieden afgelopen decennia flink achteruit gegaan. Dit heeft negatieve gevolgen voor de natuurgebieden zelf en voor de economische ontwikkelingsmogelijkheden in Gelderland. Voor de aanpak van deze stikstofproblematiek heeft de provincie een maatregelenpakket uitgewerkt samen met alle betrokken sectoren op het gebied van: mobiliteit, industrie, bouw, landbouw, natuur, waterschappen en de gemeentelijke regio’s. De Gelderse stikstofmaatregelen richten zich met de uitvoeringsagenda op een nieuwe balans tussen welvaart en natuur. Hiervoor is het essentieel om in te zetten op het verminderen van stikstofemissie (bronmaatregelen) en op robuust herstel van de Gelderse natuurgebieden.

Voor de uitvoering van de natuurmaatregelen werkt men nauw samen met tientallen landgoedeigenaren, natuurbeheerders, waterschappen en agrariërs. Het gaat ook om maatregelen op het gebied van hydrologie (herstel waterpeil), faunapassages en geleiding van recreatie. In de directe omgeving van natuurgebieden gaan we agrarische initiatieven ondersteunen voor natuurinclusieve landbouw.   Dat is een duurzame vorm van landbouw, waarbij de boer zo veel mogelijk rekening houdt met de natuur.

woensdag 25 augustus 2021

Boeren en tuinders onmisbaar bij reduceren broeikasgasemissies


Onlangs presenteerde het Intergouvernementele Panel over klimaatverandering (IPCC) een nieuw klimaatrapport over de stand van het klimaat in de wereld. Daaruit blijkt dat het veranderende klimaat veel risico’s met zich meebrengt voor de land- en tuinbouw.

Tegelijkertijd maakte de effectbeoordeling van de Boer-tot-bord-strategie duidelijk dat het bereiken van klimaatneutraliteit verregaande gevolgen voor de land- en tuinbouw in Europa zal hebben.

LTO Nederland benadrukt dat boeren en tuinders juist oplossingen kunnen bieden, en dat het verjagen van de voedselproductie naar buiten Europa wereldwijd niet zal leiden tot lagere broeikasgasemissies.

De Nederlandse land- en tuinbouwsector ondervindt reeds de gevolgen van een veranderd klimaat. Tegelijkertijd is de sector ook onderdeel van het menselijk handelen. Voedselproductie is namelijk onlosmakelijk verbonden met broeikasgasemissies door de bijbehorende natuurlijke processen. Een deel van die emissie komt terug in de kringloop, doordat gewassen en bodem CO2 opnemen. Met deze unieke positie kan de landbouwsector dus ook helpen om broeikasgasemissies te verlagen.

Uit het IPCC rapport blijken grote risico’s door het veranderende klimaat voor de land- en tuinbouw. In de toekomst zullen er vaker hittegolven zijn en zal de neerslag in Noordwest-Europa toenemen. Dit betekent een grotere kans op mislukte oogsten.

Boeren en tuinders hebben steun nodig om met veranderende omstandigheden om te kunnen gaan, vindt LTO. Het toepassen van technologische innovaties, zoals CRISPR-Cas, kan helpen om gewassen sneller weerbaarder te maken tegen veranderende omstandigheden dan via natuurlijke selectie.

dinsdag 24 augustus 2021

Minister ontvangt rapport over klimaatadaptatie van woonwijken in regio Utrecht

Hoe kunnen we ons meer aanpassen aan, of wapenen tegen extreem weer? Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft tijdens een werkbezoek een rapport hierover van de Universiteit Utrecht in ontvangst genomen. 

Het rapport van de Universiteit Utrecht helpt planmakers en juristen bij het verbeteren van woonwijken tegen onder meer hittestress, wateroverlast en droogte.

Aan het onderzoek is meegewerkt door 25 rechtenstudenten, door een promovendus, universitair docenten en professoren van diverse faculteiten (Recht, Economie, Bestuur en Organisatie en Geowetenschappen).  

De opdracht aan de Universiteit Utrecht spitste zich expliciet toe op de uitvoering van klimaatadaptatie. Dat is zowel vanuit wetenschappelijk als vanuit praktisch oogpunt vernieuwend, aangezien de meeste aandacht in de literatuur en depraktijk vooralsnog uitgaat naar de beleidsfase. Er is voor dit onderzoek bijvoorbeeld ook samengewerkt met ingenieursadviesbureau Sweco.

maandag 23 augustus 2021

Nederlands ondernemersduo stuurt alle plastic shampooflessen de badkamer uit


De jonge ondernemers Dirk Taselaar en Leon Daggenvoorde lanceren een compleet nieuw concept in duurzame shampoos: Baya Baya.

Met dit project gaat het duo de strijd aan met het plastic verbruik van shampooflessen in de badkamer.

Het product bestaat enkel uit een shampooconcentraat van natuurlijke ingrediënten, dat men thuis met water mixt in een bijpassende dispenser.

De oprichters zijn ervan overtuigd dat consumenten bereid zijn hun gedrag te veranderen, zo lang ze maar niet het gevoel krijgen erop achteruit te gaan. Duurzame initiatieven gaan vaak gepaard met het inleveren op luxe en gemak. Dat is zonde, zeggen ze, want zo ga je de grote groep niet activeren om hun gedrag te veranderen.

vrijdag 20 augustus 2021

'Alle landbouwgrond ter wereld mogelijk nodig voor bos om klimaatneutraal te zijn in 2050'

 Als we uitsluitend door bosaanplant de koolstof-uitstoot van de wereld in 2050 naar ‘netto nul’ willen brengen, is tenminste 1,6 miljard hectare aan nieuw bos vereist. Dit is meer dan alle wereldwijd beschikbare landbouwgrond.

Per minuut sterven er nu waarschijnlijk 11 personen door ernstige voedseltekorten en door klimaatverandering verdwijnt al vruchtbare landbouwgrond, zo waarschuwt Oxfam Novib.

Oxfams nieuwe klimaatrapport Tightening the Net stelt dat te veel regeringen en bedrijven zich verschuilen achter onmeetbare en onrealistische CO2 opslagplannen om zo te claimen dat hun koolstofuitstoot in 2050 ‘klimaatneutraal' zal zijn. Hiervoor zal veel land nodig zijn in ontwikkelingslanden.
Tegelijkertijd stellen zij nu veel te weinig concrete en ambitieuze doelen voor 2030 voor, waardoor ​​desastreuze klimaatverandering realiteit kan worden. Er worden massaal nieuwe klimaatneutrale beloftes gedaan, maar die leunen veel te veel op het beplanten van enorme oppervlaktes met bomen om zo broeikasgassen uit de atmosfeer te verwijderen.

Om de opwarming van de aarde tot 1,5°C te beperken en onomkeerbare schade door klimaatverandering te voorkomen, moet de hele wereld de CO2-uitstoot tegen 2030 met 45 procent verminderen ten opzichte van het niveau uit 2010. De huidige plannen van landen om de uitstoot te verminderen leveren tegen 2030 slechts een reductie op van circa 1 procent van de wereldwijde uitstoot.

Door de klimaatcrisis gaat nu al wereldwijd landbouwgrond verloren. Dit leidt tot meer humanitaire crises, honger en migratie. Arme en kwetsbare mensen, met name boeren, boerinnen en inheemse volkeren, worden het eerst en het ergst getroffen. En het ondermijnt alle inspanningen, ook die van Oxfam, om ongelijkheid en armoede over de hele wereld aan te pakken.

Oxfam meldde onlangs dat de wereldwijde voedselprijzen het afgelopen jaar met 40 procent zijn gestegen, zodat 20 miljoen meer mensen te maken kregen met zeer ernstige voedseltekorten. Het massaal planten van bomen op landbouwgrond kan ervoor zorgen dat de wereldwijde voedselprijzen tegen 2050 met 80 procent stijgen.

woensdag 18 augustus 2021

Campagne Maak van je afval geen zwerfafval

 Recreëren in eigen land is weer populair. De drukte bracht ook veel afval met zich mee. Daarom zijn de vijf recreatiegebieden van Recreatie Noord-Holland gezamenlijk een zwerfafvalcampagne gestart.

Met een bewustwordingscampagne roep Recreatie Noord-Holland op om mee te helpen de gebieden zwerfafvalvrij te houden.

Bij de entrees en op andere plaatsen in de gebieden staan banners met wisselende thema’s: spelen, zwemmen, picknicken, zonnen.

In de speciale campagnefilm benoemt Ilse Zaal, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland en bestuurslid van een aantal recreatieschappen, het belang van schone recreatiegebieden en de gevolgen van zwerfafval op leefbaarheid en milieu. Boswachter Jelle de Bruijn laat zien hoe je eenvoudig je afval in verschillende bakken kan opruimen.

dinsdag 17 augustus 2021

Limburg aan de slag met natuurverbetering en stikstofreductie

De Provincie Limburg zoekt samen met partners naar oplossingen om de natuur te versterken en economische ontwikkelingen vlot te trekken. Ook landelijk is het stikstofdossier volop in ontwikkeling; de Wet stikstofreductie en natuurverbetering (Wsn) is per 1 juli 2021 in werking getreden, samen met het Besluit stikstofreductie en natuurverbetering (Bsn). 

Deze regelgeving moet voorzien in een nieuwe, structurele aanpak van de stikstofproblematiek.
Er wordt hard gewerkt aan een statenvoorstel over de onderwerpen stikstofreductie en natuurverbetering.

Er wordt gezocht naar maatregelen om kosteneffectief de stikstofdepositie te verlagen. Dat gebeurt met zogenoemde stikstof-bronmaatregelen, die zich richten op het verminderen van stikstofdepositie op stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden, door de uitstoot van verschillende bronnen terug te dringen. Daarnaast worden er maatregelen genomen gericht op natuurherstel en -verbetering. Dit moet leiden tot een structurele verbetering van de milieucondities voor de habitattypen in de Natura 2000 gebieden. Het betreft vooral maatregelen binnen de gebieden, maar ook wordt er gekeken naar andere type maatregelen die getroffen moeten worden om de natuur te versterken, zoals bijvoorbeeld het verbeteren van de hydrologie in en om de natuurgebieden. Gedeputeerde Geert Gabriëls:

Limburg gaat al aan de slag met zogenaamde no-regret maatregelen ten behoeve van stikstofreductie en natuurherstel, te weten:

• De vrijwillige opkoopregeling provinciale aankoop veehouderijen nabij natuurgebieden
in Limburg. Deze regeling staat ook wel bekend als de opkoopregeling voor piekbelasters. Het doel van de regeling is het opnemen van de vrijgekomen depositieruimte in het SSRS (het stikstofregistratiesysteem) waarna het - met in achtneming van 30% afroming ten behoeve van natuurherstel - kan worden uitgegeven. In Limburg wordt de komende periode met 24 agrariërs die zich vrijwillig hebben gemeld, gesproken over deze regeling.

• De Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap (SKNL) wordt opengesteld per 9 augustus 2021. Met deze subsidieregeling krijgt de aanpak van het herstel van de natuurgebieden een impuls. Daarmee worden particulieren en terreinbeherende organisaties in staat gesteld daartoe aangewezen gronden om te vormen naar natuur, waardoor we invulling geven aan de afspraken die zijn gemaakt in het Natuurpact met het Rijk (2013). De Provincie Limburg stelt hiervoor in een eerste openstelling € 20 miljoen beschikbaar.

• Specifieke Uitkering (SPUK) die het Rijk voor de stikstofaanpak extra ter beschikking stelt. Hierover volgt meer informatie na de zomer van 2021. De Provincie Limburg heeft in het kader van dit landelijke Programma Natuur voor de periode 2021-2023 een aanvraag gedaan ter waarde van 61,8 miljoen euro. Met dat geld nemen we samen met terreinbeheerders en waterschappen maatregelen om de milieucondities voor de zogenaamde gunstige staat van instandhouding van de habitats in onze N2000-gebieden te bevorderen en daarnaast een deel van de boscompensatie realiseren.

maandag 16 augustus 2021

Met hybride kracht meer aardappel

Door klimaatverandering en een afname van geschikt landbouwareaal wordt de aardappelteelt wereldwijd steeds uitdagender.

Daarom starten onderzoekspartners Meijer Potato, Agrarisch Innovatie en Kenniscentrum Rusthoeve, HZ University of Applied Sciences, de Universiteit van Amsterdam, 3BM IT-Solutions en Aurea Imaging het project Met hybridekracht meer aardappel. Dit zal sneller verbeterde aardappelrassen opleveren met een hoge én stabiele opbrengst, juist onder moeilijke omstandigheden en bij een veranderend klimaat.

Het 2,5-jarige onderzoeksproject combineert verschillende disciplines zoals dronetechnologie, genetica, bio-informatica, digitalisering en plantenfysiologie die nodig zijn voor grote stappen in de veredeling.

In een serie van experimenten worden belangrijke eigenschappen zoals stikstofefficiëntie en droogte- en zoutstresstolerantie ontrafeld. Provincie Zeeland heeft verzilting en droogte in de akkerbouw en natuur hoog op de agenda staan.

De aardappel is een belangrijk gewas voor de wereldvoedselvoorziening. Om ook bij klimaatverandering gezond voedsel te kunnen garanderen zijn verbeterde rassen noodzakelijk. Dit project stimuleert de verduurzaming van de aardappelteelt. Dit past volledig bij de uitgangspunten van de ’van boer tot bord-strategie’ van de Europese Green Deal. De EU en de Provincie Zeeland stimuleren innovatie om op een duurzame manier voedselzekerheid voor de toekomst te kunnen garanderen.


vrijdag 13 augustus 2021

'Geen gevaar voor omwonenden van droogladingschepen bij Werkeiland'

In Lelystad zijn drie schepen aangemeerd die als lading tarwe vervoeren. Om ongedierte uit de tarwe te houden, zijn er fosfinetabletten aan toegevoegd. 

Uit eerdere metingen bleek dat de waarden te hoog waren en vanuit de arbeidsinspectie (ISZW) is toen ingegrepen. De hoge waarden waren gevaarlijk voor de mensen op de boot en voor de mensen die direct met de lading in aanraking komen bij het lossen. Maar inmiddels zijn deze waarden sterk gedaald. De schepen blijven tijdelijk aan de kade bij Hebo Maritiemservice liggen, totdat bekend is naar welke overslaghaven zij kunnen gaan. De overslag vindt niet plaats in Lelystad.

De brandweer gaf aan dat de gemeten waarden inmiddels veel lager zijn. Op het dek en in het ruim zijn geen waarden gemeten. Alleen in de tarwe zijn nog waarden van fosfine gemeten. Deze stof blijft in de tarwe zolang er niet in geroerd wordt. Het ruim blijft gesloten, zodat er geen gassen vrijkomen. Naarmate de tijd vordert, verdwijnt de fosfine vanzelf. Er is volgens de gemeente dan ook geen sprake van gevaar voor omwonenden.

donderdag 12 augustus 2021

EtOx-vervuiling breidt uit


Steeds meer voedingsproducten worden teruggeroepen vanwege een te hoge concentratie ethyleenoxide, een kankerverwekkende schimmelbestrijder.

Eerder deze week was het de beurt aan Kiri-smeerkaas en ijsproducten van de Mars-merken  Bounty, M&M, Snickers en Twix.

Ethyleenoxide is een pesticide die in de landbouw gebruikt wordt om schimmels en bacteriën te bestrijden. In Europa is het gebruik ervan verboden, maar in sommige andere landen, zoals bijvoorbeeld India, wordt het middel nog veelvuldig ingezet.

woensdag 11 augustus 2021

Klimaat Impact Monitor geeft inschatting van gevolgen klimaatverandering

Nederland krijgt steeds vaker te maken met extreem weer zoals wateroverlast, droogte en natuurbranden. Door klimaatverandering neemt de kans hierop toe.

Wageningse onderzoekers werken samen met overheden en verzekeraars aan een nieuwe omgeving waarin data over de gevolgen van extreem weer in één oogopslag te zien zijn: de Klimaat Impact Monitor.

De schade van het noodweer in onder andere Leersum van half juni bedroeg bijvoorbeeld circa 37 miljoen euro en ook de schade van de overstromingen in Limburg is naar verwachting groot. Meteorologische data over weersextremen is er genoeg, bijvoorbeeld hoeveel regen er op welke plek is gevallen, maar data over de gevolgen hiervan worden nog niet systematisch verzameld.

De Klimaat Impact Monitor brengt hier verandering in. Het koppelt data aan elkaar om kennis te krijgen over de relatie tussen extreem weer en de economische en maatschappelijke kosten hiervan.

Alle deze data bij elkaar brengen is nog wel een uitdaging. Anders dan bij metingen van temperatuur of neerslag, moeten gegevens over de impact hiervan uit verschillende bronnen komen. Daarom werkt men onder meer samen met overheden en verzekeringen.

dinsdag 10 augustus 2021

'Onze generatie kan de ergste consequenties nog voorkomen'

Het nieuwste IPPC rapport luidt harder dan ooit de noodklok over klimaatverandering: klimaatverandering heeft op korte termijn rampzalige en onomkeerbare gevolgen voor de mensheid en de planeet. Het huidige klimaatbeleid is bij lange na niet voldoende om het tij te keren, stelt Natuur & Milieu.

Natuur & Milieu roept bestuurders en politici op om vergaande stappen te nemen om ons land en de wereld te behoeden voor niet te overziene klimaatschade. 'Onze generatie kan het verschil nog maken. Effectief klimaatbeleid moet de hoogste prioriteit zijn. Te beginnen in Nederland: nu in de formatie, en drie maanden later bij de klimaattop in Glasgow. De kosten van niets doen zijn zoveel groter dan de kosten van klimaatactie.'

De organisatie heeft diverse actiepunten opgesteld:

Verhoog het CO2 reductiedoel voor 2030 naar minimaal 55%, en maak de middelen beschikbaar om dit doel te halen. Nu is dit slechts 49% en zelfs voor dit doel liggen we niet op koers. Om de rampzalige temperatuurstijging die het IPCC voorspelt te voorkomen, is veel meer nodig.

Pas het principe ‘de vervuiler betaalt’ daadwerkelijk toe. Nu is het helaas nog zo dat grote vervuilers nauwelijks betalen voor hun CO2-uitstoot en de vernietigende impact op onze leefomgeving. Deze huidige verdeling van de lusten en lasten van de energietransitie gaat ten koste van de steun van de bevolking voor het zo noodzakelijke klimaatbeleid.

Hak in ieder geval de volgende knopen door; schrap Lelystad Airport definitief, sluit de kolencentrales, en het aanbod duurzame energie moet omhoog. Verhoog de windenergie productie op zee, tot wat maximaal past binnen de grenzen van ecologie.

vrijdag 6 augustus 2021

Utrecht wil werk maken van klimaatadaptief bouwen

Utrecht moet ook in de toekomst een waterveilige en gezonde provincie zijn voor haar inwoners. Meer dan veertig partijen hebben afgesproken dat zij zullen bijdragen aan klimaatrobuust bouwen en onderschrijven de gezamenlijke afspraken. De afspraken zijn bedoeld voor zowel nieuwbouw, als voor aanpassingen aan bestaande gebouwen.

Inmiddels wordt er ook gewerkt aan de volgende stap, namelijk een ‘Convenant Duurzaam Bouwen.’ Daarin moeten de huidige klimaatadaptatie-afspraken een prominente plek krijgen. Het convenant is gepland voor later dit jaar. 

Gedeputeerde Hanke Bruins Slot vindt het goed dat de sector samen aan de slag wil: “We staan voor een grote uitdaging, waarbij ieder vakgebied een bijdrage kan leveren. Alleen door nauwe samenwerking met de sector, kan er echt effectief gewerkt worden aan slimme aanpassingen die de gevolgen van het extreme weer op onze samenleving beperken.”

donderdag 5 augustus 2021

'Investeringen in zonne- en windenergie moeten snel toenemen'

Om de opwarming van de aarde onder de 2 °C te houden, zoals vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs, moet de samenleving meer investeren in koolstofarme energieopwekking, met name zonne- en windenergie.

Dit volgt uit een multimodel-scenariostudie die het internationale ENGAGE-consortium onlangs publiceerde in Environmental Research Letters. Vasthouden aan de huidige nationaal vastgestelde bijdragen voor 2030 zou tot een onomkeerbare opwarming van meer dan 2 °C leiden.

Volgens prof. Bob van der Zwaan, hoogleraar Sustainable Energy Technology aan de Universiteit van Amsterdam, is het huidige decennium van cruciaal belang: 'Als we onze acties nu niet opvoeren, raken we achterop bij het beteugelen van de opwarming van de aarde'.

De ENGAGE-studie is gebaseerd op een unieke scenario-ensemble benadering met zeven up-to-date, geïntegreerde evaluatiemodellen. Men heeft gebruik gemaakt van consistente en geactualiseerde uitgangspunten die recht doen aan de snelle technologische vooruitgang bij de belangrijkste opties voor CO2-emissiereductie.

woensdag 4 augustus 2021

ProRail hard op weg naar nog meer CO2-reductie


ProRail heeft de CO2-reductiedoelstelling voor 2020 ruim gehaald. De volgende stap wordt: 55 procent CO2-reductie in 2030 ten opzichte van 2015. Een forse ambitie die het bedrijf op drie vlakken wil waarmaken: het eigen verbruik en minder verbruik in de materialen- en treinketen.

In 2020 heeft ProRail in rond de 7,6 kton CO2 uitgestoten, vergelijkbaar met ongeveer 1000 huishoudens. Dat is fors lager dan de doelstelling van maximaal 10 kton. Vergeleken met het referentiejaar 2010 is dat een reductie van circa 90 procent, terwijl het aantal stations en kilometers spoor groeide.

De grootste daling komt door de inkoop van groene stroom afkomstig van Nederlandse windmolens. Ook de overgang naar 100 procent groen gas in 2020 speelde mee, net als de daling van het aantal gasgestookte wisselverwarmingen en de gestage instroom van elektrische wagens, zoals het leasewagenpark van ProRail.

Ondanks deze besparingen zijn er ook schommelingen in de uitstoot. Dit komt onder andere door het weer. Vanwege de kou en sneeuwval van februari en maart 2021 verwacht men een stijging in het energieverbruik, bijvoorbeeld door intensiever gebruik van de wisselverwarming.

Ook de uitstoot van de kantoren van ProRail is minder sterk gedaald dan verwacht. Dit komt omdat men hiervoor deels stadsverwarming gebruikt. Daarnaast stijgt het energieverbruik van de dataservers, die nog niet helemaal op groene energie draaien.

Hoewel de effecten van de Covid-19 pandemie nog niet exact duidelijk zijn, is al wel een flinke daling zichtbaar in het lease- en personenwagenvervoer en internationale zakenreizen, zeker na het eerste kwartaal van 2020. Voor internationale zakenreizen is het beleid aangepast: vanaf 2021 worden alle reizen van minder dan 750 km en 8 uur reistijd per trein gemaakt.

Voor de treinketen zijn de emissies met 80 procent  gereduceerd omdat de elektriciteit die de treinen gebruiken sinds 2017 volledig groen wordt ingekocht. Wat resteert zijn de emissies van de dieseltreinen van de regiolijnen in Noord- en Oost-Nederland en goederentreinen.

De totale omvang hiervan bedraagt circa 80 kton in 2020. Om deze emissies te verminderen werkt ProRail met diverse partners mee aan onderzoek naar alternatieven voor de diesellijnen. Zo worden batterij- en waterstoftreinen onderzocht en is elektrificatie een mogelijke optie.





dinsdag 3 augustus 2021

Nederland maakt tempo met schone bussen

Het kabinet trekt 40 miljoen euro uit voor nieuwe schone bussen. Er rijden inmiddels meer dan 1000 schone bussen in ons land. De gezamenlijke ambitie is om in 2030 helemaal schoon te rijden.

Vanaf 1 januari 2022 kunnen de veertien provincies en stadsregio’s die verantwoordelijk zijn voor het busvervoer plannen indienen voor meer schone buskilometers. Bij aanschaf van een elektrische bus of bus op waterstof kunnen zij, afhankelijk van het soort bus en de grootte, tot vijftigduizend euro subsidie per bus krijgen. 

Voorwaarde is dat er per bus minimaal 45.000 dieselkilometers ingeruild worden voor schone kilometers. Zo wordt de totale busvloot schoner. Plannen kunnen ook tijdens een lopende busconcessie ingediend worden. Dat is mooi, want nu worden vaak vooral bij het aangaan van een nieuwe concessie schone bussen in gebruik genomen.

De totale vloot aan OV-bussen in Nederland stoot momenteel ongeveer 0,3 megaton CO2 per jaar uit. Dat loopt snel terug met de komst van de schone bussen. Inmiddels is ongeveer een kwart van de 5.300 bussen in het stad- en streekvervoer uitstootvrij, Nederland loopt daarmee voorop in Europa.

maandag 2 augustus 2021

September: RIVM-onderzoek samenstelling stof Tata Steel


Vorige week berichtten diverse media over het plan van een aantal omwonenden van Tata Steel om zelf onderzoek te laten doen naar de uitstoot van Tata Steel.

Jeroen Olthof, gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Gezondheid en Milieu, en Luchtvaart en Schiphol, verantwoordelijk voor het programma Tata Steel 2020-2050 reageert, kan zich goed voorstellen dat mensen ongerust zijn. 'Het staat elke burger vrij om de overheid uit te dagen als ze het gevoel hebben dat het beter kan. Ik ben altijd bereid daarover met bewoners in gesprek te gaan.'

In Nederland moet een bedrijf voor een belangrijk deel zelf (geaccrediteerde) metingen laten verrichten aan de eigen uitstoot. In de vergunning staan emissie-eisen waar Tata Steel aan moet voldoen. De OD NZKG controleert de meetrapporten van de geaccrediteerde bureaus (kloppen de getallen en berekeningen) en emissiespecialisten wonen een paar keer per jaar de metingen bij om erop toe te zien dat deze op juiste wijze worden gedaan. Wanneer er aanleiding voor is, voert de provincie aanvullende metingen uit. Er is bijvoorbeeld een onderzoek geweest naar geur.

In september presenteert het RIVM een onderzoek naar de samenstelling van stof. De onderzoeksopzet van het RIVM is gebaseerd op vragen van bewoners. De omgeving heeft daarmee inspraak in wat wordt onderzocht.