donderdag 30 september 2021

Training Gelderse klimaatcoaches van start

De Stichting Klimaatgesprekken organiseert in opdracht van provincie Gelderland trainingen voor klimaatcoaches. De klimaatcoaches kunnen na hun training Klimaatgesprekken organiseren.

De deelnemers leren in een driedaagse training de methode van klimaatgesprekken. Ze leren van elkaar, krijgen informatie over de methode én klimaatpsychologie.

De coaches organiseren na hun training Klimaatgesprekken. Dat zijn zes werkbijeenkomsten. Deelnemers krijgen inzicht in wat klimaatverandering met ze doet en wat iedereen in de eigen situatie kan doen aan klimaatverandering. Dit is per thema zoals wonen, reizen en eten. 

OM eist gevangenisstraffen en geldboetes in omvangrijke milieufraudezaak

 

Op 20 september startte de rechtbank met de behandeling van een omvangrijke milieufraudezaak tegen 19 verdachten.

De milieufraudezaak kwam aan het rollen naar aanleiding van een anonieme melding in januari 2015 over een bedrijf met een biogasinstallatie. Dankzij de melding werd een onderzoek naar deze vennootschap gestart. Het OM eist tegen hoofdverdachten gevangenisstraffen tot 12 maanden en geldboetes tot een hoogte van 160.000 euro.

Het verwijt is dat verdachten illegaal in industrieel digestaat (kort gezegd een organisch restproduct van het vergistingsproces, vallend onder de regelgeving van dierlijke bijproducten) hebben gehandeld. De toepassingsmogelijkheden voor het digestaat in Nederland zijn zeer beperkt.

In feite kon het enkel naar een verbrandings-/ stortlocatie, of biogas-/composteringsinstallatie worden gebracht. Het OM heeft sterke vermoedens dat dit dierlijke bijproducten bevattende digestaat bij agrariërs in de mestkelder is gepompt om vervolgens als mest over het land te worden uitgereden.

Daarnaast is de verdenking dat het digestaat in mestopslagen in Limburg vlakbij de Duitse grens werd gebracht, waar ook dierlijke mest terecht kwam. Bij de afvoer van het mengsel van digestaat en dierlijke mest uit deze mestopslagen, bleek dat het als 100% dierlijke mest naar Duitsland werd geëxporteerd. Duitse landbouwers dachten pure varkensgier te ontvangen. Het gaat daarbij om een periode van ruim 6 jaar en vele tonnen digestaat.

woensdag 29 september 2021

Rotterdam roept noodtoestand uit voor klimaat

 

In navolging van steden als Parijs, Londen en New York heeft Rotterdam de noodtoestand voor het klimaat uitgeroepen.

Met het uitroepen van de noodtoestand onderstreept het stadsbestuur de urgentie van een daadkrachtige klimaataanpak en roept het ook het nieuwe kabinet op om haast te maken met de nodige investeringen om de gewenste klimaatdoelen te behalen.

De gevolgen van klimaatverandering komen volgens het stadsbestuur steeds dichterbij. Rotterdam ligt middenin een rivierdelta en is dus extra kwetsbaar voor klimaatverandering, zegt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid). ‘Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat onze stad ook een deel is van het probleem, we zijn op dit moment nog verantwoordelijk voor 20 procent van de landelijke CO2-uitstoot.'

Rotterdam sloot drie jaar geleden samen met meer dan honderd bedrijven en maatschappelijke organisaties het Rotterdams Klimaatakkoord met daarin 55 klimaatdeals om de CO2-uitstoot in de komende tien jaar te halveren. De stad wil de industrie vergroenen met grootschalige elektrificatie en het gebruik van groene waterstof. Woningen worden aangesloten op een collectief warmtenet met industriële restwarmte.

Om de energietransitie te versnellen heeft de stad een investeringsfonds van 130 miljoen euro in het leven geroepen om bedrijven, verenigingen en inwoners te helpen groene investeringen te doen. Daarnaast heeft de Europese Commissie via het Just Transition Fund 58,5 miljoen ter beschikking gesteld voor vergroening van de haven.

dinsdag 28 september 2021

Nieuw fonds voor kleinschalige initiatieven om bomen te planten

Iedereen die een goed idee heeft om in de eigen omgeving bomen te planten, kan vanaf nu een aanvraag indienen bij het GroenDoen Fonds van Trees for All. Met dit fonds inspireert de stichting mensen om in actie te komen om met elkaar bomen te planten. Ieder jaar wordt minimaal 50.000 euro ter beschikking gesteld voor ideeën en initiatieven die helpen om Nederland groener te maken.

Met het GroenDoen Fonds wordt geld beschikbaar gesteld voor kleinschalige boomplant projecten. Initiatiefnemers die samen hun omgeving willen vergroenen door bomen of struiken te planten, kunnen een aanvraag indienen voor een bedrag tussen de 500 en 5000 euro. Het aanvraagproces is laagdrempelig. Zo hoopt de stichting dat veel mensen geholpen kunnen worden bij de realisatie van een groen en goed idee.

Belangrijk is dat het project breed gedragen is en toegankelijk voor een groter publiek. Hoe meer mensen ervan kunnen genieten hoe beter en op die manier wordt ook het beheer van de bomen geborgd. Het GroenDoen Fonds wordt mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.

Verschillende soorten initiatieven waarbij bomen geplant worden, kunnen in aanmerking komen voor een bijdrage uit het fonds. Denk aan natuurliefhebbers die een lokale boer willen helpen om een houtwal aan te leggen voor meer biodiversiteit. Of een groepje vrijwilligers dat een plan gemaakt heeft om een pluktuin aan te leggen of een stukje land om te vormen naar een minibos. Voor meer informatie en het indienen van een aanvraag, ga naar treesforall.nl/groendoen.

maandag 27 september 2021

Proef Canal Cleaner in Leeuwarden

Wist je dat het meeste plastic afval in binnenwater zoals grachten en kanalen drijft? Tijd om daar wat aan te doen. Onlangs is in Leeuwarden de eerste Canal Cleaner in de Hoekstergracht geplaatst.

De Canal Cleaner, die is ontwikkeld door de firma Noria uit Delft,  is een soort schroef die plastic afval uit het water haalt. Het apparaat is speciaal gemaakt voor binnenwateren zoals grachten, kanalen en havens.

Het apparaat wordt geïnstalleerd op plekken waar plastic afval zich ophoopt. Alle plastic wordt automatisch verzameld in een opvangbak en daarna gerecycled. Het apparaat werkt op zonne-energie. De schroef draait heel langzaam, daardoor hebben dieren er geen last van.

De Canal Cleaner wordt eerst acht weken getest. Daarna kijken we hoeveel afval hij heeft gevangen en of dit project een vervolg krijgt.

vrijdag 24 september 2021

TU Delft opent Climate Action Hub op campus Den Haag

Op vrijdag 24 september opent TU Delft haar Climate Action Hub in het Wijnhavengebouw op de Campus Den Haag. De Climate Action Hub wordt een fysieke ontmoetingsplaats waar bestuurders en beleidsmakers, kennisinstellingen, burgers en bedrijven samen kunnen werken aan concrete oplossingen voor klimaatuitdagingen.  

De Climate Action Hub is onderdeel van het TU Delft Climate Action Programma dat in april 2021 van start ging. Met dit programma wil TU Delft het voortouw nemen in de aanpak van klimaatverandering. Dat gebeurt door extra te investeren in klimaatonderzoek en- onderwijs, en door intensievere samenwerking met maatschappelijke partners. “

Als locatie voor de Climate Action Hub is bewust gekozen voor Den Haag, stad van vrede, recht en veiligheid en dicht bij de Haagse politiek.

Hoewel mensen Den Haag nog te weinig associeren met TU Delft, zit de universiteit al sinds 2015 op de Campus Den Haag. Het is de standplaats voor de masteropleiding Engineering and Policy Analysis en voor onderzoeksgroepen die op het snijvlak van ethiek, sociale wetenschappen, informatica en engineering werken aan de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd, waaronder klimaatverandering.

donderdag 23 september 2021

Plastic Soup Surfer supt naar Wageningen in strijd tegen plastic afval

Merijn Tinga strijd op een wel heel bijzondere manier tegen plastic zwerfafval. Hij vaart door door Nederland op zijn sup of surfboard gemaakt van plastic afval. Je kent hem misschien onder de naam de Plastic Soup Surfer.

Naast het voorkomen van zwerfafval door invoering van statiegeld richt hij zijn acties ook op de producenten. Door middel van de Plastic Avengers App kun je foto’s van plastic zwerfafval delen. De data uit deze app gebruikt hij vervolgens als bewijs om producenten te confronteren het vervuilende effect van hun verpakking of product en hen zo verte krijgen dit aan te passen.

Onderweg maakt stopt hij, op uitnodiging van de 4TU Aanjagers, voor een bezoek aan de Wageningse Campus. Ook Wageningse onderzoekers zijn veel bezig met het plastic probleem.

Om de plasticstromen in beeld te brengen én aan te pakken verzamelt Wouter Jan Strietman aangespoeld plastic in het Europese Noordpoolgebied. Hij zoekt vervolgens uit waar dit plastic vandaan komt. De volgende stap is het voorkomen van die stroom afval.

woensdag 22 september 2021

De Zeeuwse industrie heeft haar Klimaatplannen gereed

Zeeland heeft de concrete plannen, om CO2-reductie en groene groei te realiseren, gereed. Tijdens het bezoek van Minister Blok van Economische Zaken en Klimaat presenteerde de Zeeuwse industrie en haven, georganiseerd in het platform Smart Delta Resources, haar plannen voor het realiseren van de klimaatdoelen.

Het gaat verduurzaming van bedrijfsprocessen door o.a. elektrificatie, toepassing en ontwikkeling van blauwe, groene en circulaire waterstof, het afvangen, transporteren en opslaan van CO2 en tevens de ontwikkeling van de benodigde infrastructuur zoals een 380kV verbinding en waterstof backbone. Naast investeringen in een duurzame energietransitie van de bedrijven zelf is hulp van het Rijk onmisbaar.

Al jaren werken de Zeeuwse energie- en grondstof intensieve sectoren in chemie, staal, energie en food binnen de Zeeuws-Vlaamse haven North Sea Port samen. De Provincie Zeeland ondersteunt deze plannen, die grote kansen bieden voor de regio op het vlak van economische structuurversterking, leefbaarheid en behoud van banen.

dinsdag 21 september 2021

Extra miljardenimpuls voor klimaat

Met een investering van 6,8 miljard euro wil het kabinet extra CO2-reductie realiseren om de klimaatdoelen in het vizier te houden. Ook investeert het kabinet 300 miljoen extra in innovatieve technologie.

De afgelopen jaren heeft het kabinet forse maatregelen genomen en nieuwe maatregelen aangekondigd om de CO2-uitstoot te verminderen. Desondanks is een extra inspanning nodig om de doelstelling van 49 procent broeikasgasreductie in 2030 (t.o.v. 1990) in het vizier te houden.

Bestaande subsidieregelingen worden uitgebreid zodat consumenten een tegemoetkoming van 1000 tot 2100 euro kunnen krijgen voor de aanschaf van een hybride warmtepomp.

Ook komt er een Nationaal Isolatieprogramma om de 20 procent slechtst geïsoleerde huur- en koopwoningen versneld te isoleren en verhoogt het kabinet het budget van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++), de subsidieregeling voor duurzame energie en andere technologieën.

Verder reserveert het kabinet 1,3 miljard euro voor energie-infrastructuurprojecten die belangrijk zijn voor de klimaat- en energietransitie. Dit bestaat uit subsidie voor een warmtetransportnet in Zuid-Holland, en 750 miljoen euro voor het ombouwen van delen van het bestaande gasnet tot een landelijke ‘Waterstof backbone’ die de Nederlandse industrieclusters verbindt.

Gemeenten schieten te hulp voor asbestvrije schuur


Steeds meer gemeenten komen in actie voor gezonde daken. Tijdens de Week van de Asbestvrije Schuur krijgen particuliere schuureigenaren hulp van hun gemeente om asbestdaken te verwijderen.

Deze gerichte actieweek vindt plaats van maandag 13 tot en met zondag 19 september 2021. In onder meer Assen, Eemnes en Oss werken bewoners en de gemeente samen aan een gezondere buurt, want asbestdaken vormen een risico.

Gemeenten helpen de schuureigenaren door bijvoorbeeld gratis beschermende kleding en inpakmateriaal beschikbaar te stellen, asbestafval in de wijken op te halen en informatie te geven over hoe je veilig je asbestdak kunt verwijderen. In 2020 sloeg een soortgelijke aanpak in Nieuwegein ook aan. Inwoners vervingen samen met de gemeente 20 procent van het totaal aan particuliere asbestdaken kleiner dan 35 m².

Sinds 2016 doet onderzoeksbureau GfK in opdracht van Milieu Centraal tweejaarlijks een onderzoek in heel Nederland onder eigenaren met een woning van vóór 1994. Vanaf dat jaar werd de toepassing van asbest verboden. Ondanks dat een voorgenomen verbod op asbestdaken niet doorging in 2019, steeg toch de actiebereidheid onder eigenaren naar 30% in 2020. Huizenbezitters vinden het dus steeds belangrijker dat hun huis en dak asbestvrij is.

maandag 20 september 2021

Oxfam: Mogelijk tekort van 75 miljard dollar aan klimaatfinanciering voor armere landen

Armere landen krijgen te maken met een tekort van naar schatting 75 miljard dollar aan klimaatfinanciering doordat rijke landen hun beloftes niet na komen. Dit blijkt vandaag uit de nieuwe analyse die Oxfam Novib publiceert op de eerste dag van informele klimaatbesprekingen die tijdens de Algemene Vergadering van de VN plaatsvinden. De besprekingen markeren een belangrijk moment om de doelstellingen aan te scherpen in aanloop naar de belangrijke COP26 VN-klimaattop in Glasgow later dit jaar in november.

Op vrijdag publiceerde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) nieuwe gegevens waaruit blijkt dat de ontwikkelde landen in 2019 slechts 80 miljard aan klimaatfinanciering leverden. Op basis van de huidige toezeggingen becijfert Oxfam dat de rijke landen het toegezegde doel van 100 miljard per jaar ook de komende jaren niet gaan halen. Pas in 2025 gaat mogelijk een bedrag van 93 tot 95 miljard per jaar bereikt worden. Dit is vijf jaar nadat het doel van 100 miljard bereikt had moeten worden.

Wereldwijd was 2020 het warmste jaar ooit gemeten, met 98,4 miljoen mensen die werden getroffen door overstromingen, stormen en andere klimaat gerelateerde rampen met een economisch verlies van ten minste 171 miljard. De Economische verliezen door klimaatverandering van de G7 naties samen zullen tegen 2050 jaarlijks het dubbele zijn als die van de coronapandemie, en toch wordt klimaatverandering nog steeds niet met dezelfde urgentie aangepakt. In 2020 hebben de EU, het VK, de VS, Canada, Australië en Japan meer dan 14 biljoen dollar uitgegeven aan fiscale herstelpakketten tijdens de coronapandemie. Dit staat gelijk aan 143 keer het behalen van de doelen voor klimaatfinanciering. Ook de totale wereldwijde militaire uitgaven stegen sinds 2019 met, 51 miljard tot iets minder dan 2 biljoen - bijna 20 keer meer dan de doelstelling voor klimaatfinanciering.

woensdag 15 september 2021

Duurzame antiaanbakpan


Het Italiaanse pannenmerk Primecook heeft een nieuwe antiaanbakpan ontwikkeld zonder schadelijke stoffen als PFAS.

Alle pannen zijn gemaakt van recyclebaar aluminium en voorzien van de milieuvriendelijke en slijtvaste Ecoshield coating.
 
Schadelijke stoffen en koken zijn helaas nog te vaak onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Teflonpannen en bakpapier zijn nog altijd in veel keukenkastjes te vinden. Logisch, want het is makkelijk en iedereen heeft een hekel aan het schoonmaken van aangekoekte pannen. Geen enkele teflon anti-aanbaklaag is na jarenlang vaak dagelijks gebruik nog intact. Dat is zeer schadelijk voor de gezondheid.

PFAS is een verzamelnaam voor een aantal chemische verbindingen die water-, vuil- en vetafstotende eigenschappen hebben. Precies de reden waarom ze gebruikt worden voor anti-aanbaklagen en bakpapier. Handig, maar ook zeer schadelijk voor onze gezondheid. Het kan ondermeer kanker en hart- en vaatziekten veroorzaken en verzwakt ook ons immuunsysteem. Bij hoge temperaturen kunnen deze stoffen vrijkomen, zeker bij beschadigde pannen. Europa wil PFAS in 2030 uit alle producten verbannen. Primecook is daar met de Ecoshield pannen nu al klaar voor.

Uitstoot broeikasgassen op niveau pre-corona

In het tweede kwartaal van 2021 was de uitstoot van broeikasgassen 11 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2020. Daarmee beweegt de uitstoot weer naar het niveau van voor corona.

De toename is vooral toe te schrijven aan het hogere aardgasverbruik voor meer verwarming en industriële productie. Dit melden het CBS en RIVM/Emissieregistratie op basis van de voorlopige kwartaalcijfers over de broeikasgassenuitstoot conform de richtlijnen van de IPCC.

Net als een kwartaal eerder hebben huishoudens in het tweede kwartaal meer gas verbruikt dan in hetzelfde kwartaal van 2020. Dit kwam voornamelijk door het koudere weer. Hierdoor is de uitstoot door de gebouwde omgeving (huishoudens en kantoren) zo’n 34 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2020.

Het was niet alleen kouder, maar ook minder zonnig dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hierdoor had de landbouw meer elektriciteit nodig voor de belichting van kassen. De glastuinbouw haalt zijn elektriciteit voor een groot deel uit de inzet van aardgas voor eigen warmtekrachtinstallaties (wkk), waardoor ook de landbouw meer broeikasgassen uitstootte (7 procent).

In het tweede kwartaal van 2021 heeft de elektriciteitssector nauwelijks meer uitgestoten dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder (2 procent). Deze ontwikkeling is vrijwel gelijk aan die van de elektriciteitsproductie. De aardgascentrales hebben wel minder geproduceerd vanwege de stijgende gasprijzen op de wereldmarkt, maar dit werd deels gecompenseerd door de hogere elektriciteitsproductie door de kolencentrales.

dinsdag 14 september 2021

Waterstof Tiny House toont mogelijkheid van waterstof als energiebron

Het nieuwe Waterstof Tiny House is klaar en gaat op tour langs zes gemeenten in de regio Zuid- en Oost-Drenthe.

In het tiny house wordt gedemonstreerd hoe waterstof als brandstof in woningen kan worden gebruikt en het toont hoe circulair bouwen in de praktijk werkt. Studenten van het Alfa-college in Hoogeveen hebben de duurzame woning mede ontwikkeld en gebouwd.

Het huis is gebouwd met duurzame en zo veel mogelijk circulaire materialen. Er worden twee verschillende waterstofsystemen gedemonstreerd: een waterstof cv-installatie en een zelfvoorzienende installatie die waterstof maakt met de elektriciteit van de zonnepanelen op het dak. Het project draagt bij aan de landelijke opgave van de energietransitie en kan laten zien dat waterstof in de gebouwde omgeving een volwaardig alternatief is in de energietransitie. De lessen die gedurende het project zijn geleerd over circulair bouwen en waterstof worden gedeeld tijdens de tour.

Het Waterstof Tiny House gaat de komende maanden langs de zes gemeenten in de regio die aangesloten zijn bij de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe: Hardenberg, Hoogeveen, Borger-Odoorn, Emmen, Aa en Hunze en Coevorden. Lokale partners van het project organiseren een gevarieerd programma rondom waterstof, circulair bouwen en techniekonderwijs. Het tiny house kan voor jongeren een mooie inspiratie zijn om techniekonderwijs te gaan volgen.

Het project is een gezamenlijk initiatief van gemeente Hoogeveen, Alfa-college en Vrienden van Techniek Hoogeveen en maakt onderdeel uit van de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe.

maandag 13 september 2021

Waterbazen scheppen voor schoon water voor World Cleanup Day

De 21 waterschappen roepen alle Waterbazen van Nederland op om mee te helpen zwerfafval te rapen op en rond het water voor World Cleanup Day. Door te ‘Scheppen voor schoon water’ dragen mensen bij aan het terugdringen van zwerfafval en houden ze het water schoon.

Met ‘Scheppen voor schoon water’ doen de waterschappen mee aan World Cleanup Day; de grootste wereldwijde opruimactie van het jaar. Het doel van de waterschappen is om minimaal 15.000 stuks afval te rapen. Iedereen die meehelpt om het water in de natuur schoon en afvalvrij te houden is een Waterbaas, volgens de waterschappen. De actie start op 13 september in de opmaat naar World Cleanup Day op 18 september.

Iedereen kan bijdragen aan het oplossen van het wereldwijde plasticsoep-probleem. Door het zwerfafval te registreren via de app Litterati worden probleemgebieden in kaart gebracht en ook welke soorten en merken afval het meeste voorkomen. Zo krijgt de Plastic Soup Foundation meer inzicht in het probleem en hoe dat in de toekomst beter aan te pakken.

Klimaatmeter in Eindhoven brengt klimaatverandering in beeld

Op vrijdag 1 oktober kunnen Eindhovenaren op een enorme thermometer bekijken hoe de temperatuur zich tot de ‘normale temperatuur’ verhoudt. Deze Klimaatmeter zal van twaalf tot zeven uur te zien zijn in het centrum van Eindhoven, op het 18 septemberplein.

Dennis Botman is één van de initiatiefnemers van de Klimaatmeter: 'In Nederland praat ieder mens gemiddeld acht minuten per dag over het weer. Het is te warm, te koud, te nat of te droog. Tegelijkertijd merk ik steeds vaker dat praten over het klimaat een minder luchtig onderwerp is. Klimaatverandering is een serieus thema en wij willen met de Klimaatmeter  op een laagdrempelige manier bijdragen aan de bewustwording hiervan,' aldus Botman.

Omdat niet iedere Nederlander op 1 oktober in Eindhoven kan zijn, maar klimaatverandering wel iedereen aangaat, is de Klimaatmeter in de vorm van de ThermoMate app ook gratis te downloaden. Op basis van data van KNMI van de afgelopen 70 jaar in combinatie met huidige weerdata ziet de gebruiker direct hoe het weer op zijn locatie zich verhoudt ten opzichte van het verleden.

vrijdag 10 september 2021

Anti-luchtvervuilingspillen HEMA 'misleiding'


HEMA verkoopt anti-luchtvervuilingspillen. Pillen die, volgens de verpakking, het lichaam beschermen tegen schadelijke invloeden van luchtvervuiling en invloeden van buitenaf. 

Maar de werkzaamheid van het ingrediënt boswellia is niet bewezen en ook niet goedgekeurd door de Europese Commissie. Toch liggen deze pillen in de winkel en daar maken deskundigen zich boos over, meldt RTL Nieuws.

Vanwege de disclaimer 'Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating'  is de verkoop van de pillen toegestaan.

Volgens De Weijer is boswellia met name rondom diabetes en gewrichtsproblemen onderzocht, maar ook in deze onderzoeken waren de conclusies nooit volledig duidelijk.

donderdag 9 september 2021

Bijdrage aan het klimaat, liever niet uit eigen zak

De helft van de Nederlanders zou de welkomstkorting die zij ontvangen bij het afsluiten van een energiecontract niet doneren voor een beter klimaat. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van online vergelijker Pricewise onder 1.000 respondenten naar de bereidheid van Nederlanders om op een laagdrempelige manier een bijdrage te leveren aan het klimaat.

De groep Nederlanders die hier wel voor openstaat, bestaat opvallend vaak uit jongeren. Naast de bereidheid van jongeren om financieel bij te dragen aan het klimaat, is ook het vertrouwen in het klimaatbeleid bij deze groep hoger. Zo hebben 18- tot 35-jarigen hier dubbel zoveel vertrouwen in als Nederlanders in de leeftijd van 35  tot 65 jaar.  

Het aandeel dat bereid is de welkomstkorting te doneren aan het klimaat bestaat met name uit 18- tot 35-jarigen (33 procent). In de leeftijdsgroep 35- tot 65-jarigen is men met 22% terughoudender.

Van de mensen die de welkomstkorting liever houden, kan 59 procent het geld zelf goed gebruiken.

woensdag 8 september 2021

'Gedragsinterventies hebben positief effect op milieubewust gedrag'

 


Kunnen gedragsinterventies milieugedrag verbeteren, niet alleen op korte termijn, maar ook op langere termijn? Deze onderzoeksvraag is door Mirthe Boomsma positief beantwoord in haar onderzoek waarop ze woensdag 8 september promoveert aan Tilburg University.

Het scheiden van afval en het besparen van energie zijn twee belangrijke beleidsonderwerpen die een rol spelen in het transitietraject naar een duurzamere economie. Gedrag is een belangrijk factor die bepaalt hoeveel energie we verbruiken en of, en hoe goed, we afval scheiden.

Inzichten vanuit de psychologie en gedragseconomie laten zien dat we niet altijd de juiste beslissingen nemen, en dat prijsprikkels niet altijd werken om fouten te corrigeren.

Het eerste onderzoek richtte zich op een buurt waar nieuwe groente, fruit en etensresten (GFE) afvalcontainers waren neergezet. Door middel van een veldexperiment heeft ze aangetoond dan alleen het verstrekken van gedetailleerde informatie tezamen met een moreel appel een blijvende invloed had op het scheidingsgedrag.

In haar tweede onderzoek bestudeerde ze het effect van informatie over het scheidingsgedrag van buren op het eigen afvalscheidingsgedrag. Deze informatie maakt sociaal leren mogelijk, omdat mensen het gedrag van anderen kunnen zien en imiteren. In een eerste interventie kregen de bewoners informatie over het voorbeeldgedrag van buurtgenoten die als rolmodel fungeerden.

In het derde en laatste veldexperiment onderzocht Boomsma de invloed van directe energiefeedback. Deze feedback werd gegeven door middel van een display, aangesloten op de slimme meter, die huishoudens direct informeert over de energiekosten van het huidige gas- en elektriciteitsverbruik. Deze display helpt huishoudens niet alleen bewust te worden van de energiekosten, maar maakt het ook makkelijker te leren wat de grootste energieverbruikers zijn in het huishouden.  

dinsdag 7 september 2021

Lexmark wil tegen 2035 koolstofneutraal zijn

Lexmark zijn wereldwijde uitstoot met 62 procent verminderd en het bedrijf ligt op schema om tegen 2025 de uitstoot met 40 procent te verminderen ten opzichte van 2015. 

De reducties tot nu toe zijn gerealiseerd door bijvoorbeeld het gebruik van energie en nieuwe kunststoffen te verminderen. Maar ook door producten opnieuw te gebruiken, wereldwijd te recyclen en duurzame producten te ontwikkelen die lang meegaan.

Op het gebied van verbruiksartikelen heeft Lexmark zijn ecologische voetafdruk duidelijk weten te verkleinen. Dankzij het Lexmark Cartridge Collection Program, dat in 1991 werd gelanceerd, is het gelukt om in dertig jaar tijd ruim honderd miljoen cartridges in te zamelen die anders op de stortplaats terecht waren gekomen. Post-consumed recycled (PCR)-plastic van cartridges die niet kunnen worden hergebruikt, wordt gebruikt voor het maken van nieuwe cartridges en onderdelen in printers en MFP's van Lexmark. Van alle Lexmark printers en MFP's bevat 92 procent PCR-plastic, waarvan meer dan 80 procent voor meer dan 30 procent uit gerecycled plastic bestaat.

Om de koolstofuitstoot bij Lexmark terug te dringen, moet er onder andere voor worden gezorgd dat apparaten een lange levensduur hebben en niet direct toe zijn aan vervanging of moeten worden gerecycled.

Wanneer apparaten het einde van hun levensduur bereiken, streeft Lexmark ernaar zo veel mogelijk oud materiaal te hergebruiken. 39 procent van het plastic in nieuwe apparaten en 37 procent in nieuwe merkcartridges wordt hergebruikt. Lexmark is van plan deze percentages verder te verhogen.

maandag 6 september 2021

Dalende trend CO2-uitstoot in Rotterdam zet verder door


De dalende trend in de uitstoot van CO2 in Rotterdam zet verder door. Dat blijkt uit de CO2-monitor 2020 van milieudienst DCMR.

Uit metingen van de Rotterdamse uitstootcijfers blijkt dat de totale Rotterdamse CO2-uitstoot in 2020 3,0 Mton is gedaald ten opzichte van 2019. Dit is een daling van 10 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2020 zit de Rotterdamse CO2-uitstoot daarmee ruim onder de dalende trend naar een halvering van de CO2-uitstoot in 2030. De daling van de CO2-uitstoot was een van de doelstellingen van het stadsbestuur toen het in 2018 aantrad en van het Rotterdams Klimaatakkoord dat in 2019 werd gesloten.

De daling in 2020 is groter dan verwacht. Dat is voor een groot deel het gevolg van de coronacrisis. Zo daalde vorig jaar de productie bij de raffinaderijen en chemie en nam het wegverkeer af. Ook zorgde een langdurige storing bij de Riverstone kolencentrale voor een afname van de CO2-uitstoot.


donderdag 2 september 2021

Stof in IJmond bevat veel PAK en metalen


In Wijk aan zee, Beverwijk, Velsen-Noord en IJmuiden zijn in het neergedaalde stof meer polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) en metalen gevonden, dan buiten de IJmond. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

In Wijk aan Zee werden de hoogste waarden gemeten. Metalen zoals ijzer, mangaan, vanadium en chroom en PAK zijn daar 20 tot 100 keer meer gemeten dan op plekken buiten de IJmond. De blootstelling aan de hoeveelheden lood en PAK in het stof in de IJmond is ongewenst voor de gezondheid van kinderen. Eerder concludeerde het RIVM al dat er in de IJmond meer acute klachten gemeld worden bij de huisarts en de luchtkwaliteit vaker matig tot onvoldoende is.

Kinderen die buiten en binnen spelen komen in contact met stof in de leefomgeving. Het gaat dan om stof dat is neergedaald, dus dat te zien is op bijvoorbeeld vensterbanken of speeltoestellen. Zij komen via hun huid in contact met PAK en metalen die in het stof zitten. Ook krijgen kinderen de stof via hun handen in hun mond. De hoeveelheid PAK en lood die kinderen hierdoor binnen kunnen krijgen is ongewenst. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert dan ook om de blootstelling aan deze stoffen zo veel mogelijk te beperken.

In de IJmond in Noord-Holland is neergedaald stof te zien rondom het terrein van Tata Steel, bijvoorbeeld op vensterbanken, tuinmeubelen of op straat. Bij bewoners geeft het overlast. Ook maken zij zich zorgen over hun gezondheid en die van hun kinderen.

'Afval over zee razendsnel vanaf hier naar Noordpool'


Afval dat bij ons in zee belandt, kan vrij snel in het noordpoolgebied komen, blijkt uit Nederlands onderzoek.

Zo blijkt dat op Spitsbergen opvallend veel mannenshampooflessen en -deodorantrollers aanspoelen. Met Russische verpakkingen.

Op Groenland bleek het meeste afval juist afkomstig van bewoners en lokale bedrijven.

De opeenhoping van afval in het poolgebied is niet alleen een probleem voor de natuur, benadrukt Strietman. Ook voor schepen is drijvend afval een veiligheidsrisico. Regelmatig raken schepen beschadigd door een stuk touw of visnet dat in de schroef terechtkomt.

woensdag 1 september 2021

'Nederland door klimaatverandering afvoerputje van Europees overstromingsafval'

Nederland moet zich gaan voorbereiden op grote hoeveelheden afval, die door extreme regenval via de rivieren het land instromen.

Nu de kans op extreme regenval door klimaatverandering tot wel negen keer groter is geworden, zoals de studie van verschillende onderzoekers van Europese klimaatinstituten en universiteiten aantoont, ligt ernstige vervuiling van onze rivieroevers op de loer. Dat stelt Marijke Boonstra, onderzoeker en woordvoerder namens Schone Rivieren

De rampzalige overstromingen in Limburg, België en Duitsland hebben heel duidelijk gemaakt dat Nederland het afvoerputje van Europees overstromingsafval is.

Bij Schone Rivieren maken men zich grote zorgen over de vervuiling. Na de heftige overstromingen in juli wordt steeds duidelijker wat rivieren meevoeren en nu in grote hoeveelheden afzetten op de oevers: heel veel afval. Rijkswaterstaat ruimde al miljoenen kilo’s afval op en tijdens de Maas Cleanup van 14 augustus in Limburg is er 137.000 kilo afval opgeruimd door meer dan drieduizend vrijwilligers. Dit toont aan dat er grote hoeveelheden afval worden meegevoerd en afgezet op de rivieroevers.


Als extreme regenval vaker zal voorkomen, moet Nederland zich voorbereiden op grotere afvalstromen die de Nederlandse rivieren en oevers vervuilen en natuurschade veroorzaken. De overheid zal extra budgetten beschikbaar moeten stellen voor toekomstige opruimacties, afvangsystemen en investering in onderzoek om beter te voorspellen hoe overstromingsafval zich via rivieren verplaatst.

Tussen 15 oktober en 15 november gaan vele honderden vrijwilligers van Schone Rivieren, de samenwerking van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation, weer op pad om het afval langs de Nederlandse rivieroevers in kaart te brengen. De verwachting is dat er veel overstromingsafval aangetroffen gaat worden.