vrijdag 29 oktober 2021

Kabinet: klimaatbeleid leidt tot meer CO2-reductie, maar extra stappen blijven nodig

Het kabinet heeft afgelopen regeerperiode naar eigen zeggen een flinke slag gemaakt om de CO2-reductie in Nederland te versnellen. Waar de CO2-reductie in 2030 vorig jaar nog op 30-40 procent werd geraamd, verwacht het Planbureau voor de Leefomgeving in de Klimaat- en Energieverkenning 2021 dat de CO2-reductie in 2030 (op basis van vastgesteld en voorgenomen beleid) uitkomt op 38-48%.

In deze doorrekening is de op Prinsjesdag aangekondigde extra investering van bijna 7 miljard euro nog niet meegenomen.

Op basis van de KEV2021 wordt het klimaatdoel van 49 procent CO2-reductie in 2030 hoogstwaarschijnlijk niet gehaald.

Het kabinet is ervan doordrongen dat de CO2-uitstoot in Nederland en de rest van de wereld fors omlaag moet om de planeet op een goede manier door te geven aan de volgende generaties.

De uitvoering van het Klimaatbeleid is inmiddels al wel in volle gang. Voorbeelden hiervan zijn de inwerkingtreding van de Wet verbod op kolen en de CO2-heffing voor de industrie, die sinds 1 januari 2021 wettelijk is ingevoerd. Om ons heen zien we ook steeds meer tastbare resultaten die aantonen dat de transitie op gang is. Het aantal elektrische auto’s op de weg stijgt sneller dan gedacht en er is geen ander land met dezelfde dichtheid aan laadpunten als Nederland.

Ook het aantal zonnepanelen stijgt snel. Ruim 1.5 miljoen huishoudens hebben inmiddels zonnepanelen op hun dak liggen. De bouw van windparken op de Noordzee is op stoom en steeds meer gemeenten kondigen een zero emissie zone voor stadslogistiek aan. Ook zijn er diverse subsidieregelingen voor duurzame energie, isolatie en/of de aanschaf van een elektrische auto of warmtepomp geïntroduceerd waarmee verduurzaming wordt gestimuleerd.

Raad van State: Klimaatdoelen uit zicht, er zijn nú extra maatregelen nodig

De klimaatdoelen die Nederland voor zichzelf heeft gesteld in de Klimaatwet zijn 'uit zicht'. Daarom zijn er nú extra maatregelen nodig. Daar kan niet mee worden gewacht. Dat het kabinet demissionair is, ontslaat het niet van de plicht om te doen wat nu nodig is.

Dit is te lezen in de jaarlijkse beschouwing van de Afdeling advisering van de Raad van State over de Klimaatnota 2021 van het kabinet. Na eerdere beschouwingen uit 2019 en 2020 is dit de derde keer dat de Afdeling advisering toetst of het kabinetsbeleid voldoet aan de eisen die de Klimaatwet daaraan stelt.

Uit de berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving volgt dat de broeikasgasvermindering voor 2030 in het slechtste geval 11 procent ligt van het streefdoel dat Nederland voor zichzelf in de Klimaatwet heeft gesteld.

Er is wel een verbetering ten opzichte van 2020, maar die is niet genoeg om de klimaatdoelen te bereiken, laat staan de veel ambitieuzere Europese klimaatdoelen voor 2030 en 2050. Er zijn dus nú extra structurele en substantiële maatregelen nodig. De aanvullende maatregelen in de recente Miljoenennota zijn niet genoeg om de klimaatdoelen te halen. Er is snel meer nodig. Ook het parlement heeft hierin een verantwoordelijkheid.

Wat zou er moeten gebeuren?

Een minister van Klimaat
Volgens de Afdeling advisering is meer nationale regie nodig om klimaatverandering tegen te gaan. Er zou een minister in het kabinet moeten komen die de verantwoordelijkheid voor het totale klimaatbeleid draagt. Daarnaast kan worden gedacht aan een nationale programmaorganisatie onder verantwoordelijkheid van deze minister die is gericht op monitoring en sturing van de uitvoering. Gemeenten, provincies en waterschappen moeten een stevige rol houden in de fase van consultatie en overleg, en uiteraard in het netwerk van de uitvoering.

Snelle en substantiële wijziging Klimaatwet
De Nederlandse Klimaatwet moet snel en substantieel gewijzigd worden en zou, als het gaat om de klimaatdoelen voor 2030 en 2050, even ambitieus moeten zijn als de Europese Klimaatwet die sinds deze zomer in Europa geldt. Daarnaast zouden in de Nederlandse Klimaatwet bijvoorbeeld doelen kunnen worden opgenomen voor hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.
 
Klimaatbeleid in lijn brengen met begrotingscyclus
Verder ligt het voor de hand om de beleidscyclus in de Nederlandse Klimaatwet in lijn te brengen met de begrotingscyclus. Dat zou onder meer betekenen dat de Klimaat- en Energieverkenning van het Planbureau voor de Leefomgeving eerder dan nu zou moeten verschijnen, zodat het kabinet op tijd over de relevante informatie kan beschikken als de jaarlijkse begroting wordt opgesteld.

Klimaattaak Afdeling advisering
De Klimaatwet geldt sinds 1 september 2019. Daarin heeft de Afdeling advisering van de Raad van State een nieuwe taak gekregen: het toetsen van het klimaatbeleid van de regering. Net zoals bij haar beschouwingen over het eerdere Klimaatplan in 2019 en de Klimaatnota in 2020 maakt de Afdeling advisering gebruik van een toetsingskader. Dit jaar bevat de Klimaatnota van het kabinet voor het eerst een voortgangsrapportage. Daarin beschrijft het kabinet de voortgang ten opzichte van het Klimaatplan.

donderdag 28 oktober 2021

NPO staat uitgebreid stil bij klimaat in tal van programma’

Tal van uitzendingen van de NPO staan eind oktober en begin november in het teken van het klimaat en de klimaatverandering. De publieke omroep haakt aan bij de Nationale Klimaatweek 2021 (van 28 oktober tot en met 5 november) en de mondiale Klimaattop in het Schotse Glasgow (van 31 oktober tot en met 12 november).
 
Naast de titels uit onderstaand overzicht besteden ook nieuws- en actualiteitenrubrieken, talkshows en andere programma’s op tv, radio, online en on demand de komende weken aandacht aan het klimaat. 3FM Serious Request komt dit jaar samen met het Wereld Natuur Fonds (WWF) in actie tegen klimaatverandering. In de week voor kerst vragen de NPO 3FM-dj’s aandacht voor de bescherming en het herstel van de regenwouden van Zuid-Amerika.

Programmaoverzicht:
De wereld van morgen (maandag 25 oktober, NPO 1, 20.35 uur) AVROTROS
Wat eten we in de toekomst als alternatief voor vlees en zuivel? Lukt het om de woningnood op te lossen zonder extra stikstofuitstoot? En hoe komen we schoner van A naar B? In De wereld van morgen gaan Karsu, Nick Schilder en Hila Noorzai op zoek naar de technische innovaties die hierop het antwoord zijn. Naast de reportages wordt in het programma de winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2021 bekend gemaakt.
 
De Grote Klimaatkwis (donderdag 28 oktober, NPO 1, 21.30 uur) HUMAN
We worden overladen met nieuwsberichten over heftige klimaatontwikkelingen, waardoor we soms door de bomen het bos niet meer zien. En toch is er van alles wat je zélf kunt doen in de strijd tegen klimaatverandering. Daarover gaat De Grote Klimaatkwis, een toegankelijke en humoristische spelshow waarin twee panels onder leiding van presentator Harm Edens met elkaar de strijd aangaan, terwijl wetenschapsjournalist Anna Gimbrère laat zien welke praktische klimaatoplossingen er nu al zijn. Met elke vraag zijn bomen te verdienen. Welk panel weet het meest over de staat van het klimaat en mag straks zijn eigen bos gaan planten?
 
Stand van Nederland: Generatie Next (donderdag 28 oktober, NPO 2, 22.10 uur) WNL
Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie. Is het bouwen van een nieuwe kerncentrales haalbaar? Presentatrice Raquel Schilder gaat op onderzoek uit.
 
Jochem in de Wolken (vrijdag 29 oktober en vrijdag 5 november, NPO 1, 21.30 uur) EO

In Jochem in de Wolken is cabaretier en bijna-bioloog Jochem Myjer letterlijk en figuurlijk in de wolken. In een luchtballon vaart hij over Nederlands mooiste natuurgebieden. Met zijn aanstekelijke passie en humor beschrijft hij op een unieke manier het prachtige landschap en zijn bewoners. Op 29 oktober is te zien hoe Myjer over de Biesbosch vaart: het jachtgebied van de indrukwekkende grote visarend, de zeearend en het koninkrijk van de bever. Op 5 november staan de Wadden centraal, een paradijs voor miljoenen vogels.
 
Skygods (zondag 31 oktober, NPO 1, 11.00 uur) AVROTROS
Klimaatjournaliste Bernice Notenboom vliegt veel voor haar werk, terwijl vliegen een grote impact heeft op het klimaat. Is verandering mogelijk? Slechts 5% van de wereldbevolking vliegt en is verantwoordelijk voor 4% van de koolstofvervuiling in de wereld. Vliegen is de snelst groeiende bron van door de mens veroorzaakte CO2-uitstoot. Hoe kan de industrie veranderen in een milieuvriendelijke industrie. Kortom, hoe vind je een betere manier om te vliegen?
 
Tegenwind – Het Verdriet van de Veenkoloniën (zondag 31 oktober, NPO 2, 20.25 uur) HUMAN
Tegenwind – Het Verdriet van de Veenkoloniën laat zien hoe een wereldwijde energietransitie uitpakt in een lokale gemeenschap. De komst van een mega windturbinepark in Groningen en Drenthe speelt mensen uit elkaar, waar ze eerder in harmonie samenleefden. De turbines, meer dan tweehonderd meter hoog, veroorzaken een tragedie. Wat wordt gewonnen en wat gaat verloren als het oude land zijn gezicht verliest en de bevolking zich verraden voelt? Tegenwind volgt een strijd die ludiek begint, maar grimmig en hard eindigt in ondergronds verzet. Twee woordvoerders worden opgepakt. Een van hen zit maanden vast in voorarrest. Het laat diepe sporen na in de gemeenschap: hoe burgers hun vertrouwen verliezen in de overheid en naar 'de buitenkanten van het denken' worden gedreven als ze zich niet gehoord en gezien voelen.
 
De Publieke Tribune: Hoe houden we het droog? (zondag 31 oktober, NPO 2, 23.00 uur) HUMAN
De overstromingen van afgelopen zomer lieten zien dat klimaatverandering geen ver-van-ons-bed-show meer is. In enkele uren veranderde een klein stroompje in verwoestend watergeweld. De Publieke Tribune trekt onder leiding van Coen Verbraak naar Valkenburg. Daar gaan bezorgde burgers en hun burgemeester Daan Prevoo in gesprek met staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat Dilan Yeşilgöz-Zegerius. Hoe bewerkstelligt zij een klimaatbeleid met snelle actie én oog voor burgers, zodat we ook in de toekomst nog veilig in Nederland kunnen leven? Jan Terlouw luistert en denkt kritisch mee.
 
NOS Het Klimaat: zijn we te laat? (maandag 1 november, NPO 1, 20.30 uur)
De start van de VN-klimaattop in Glasgow is de aanleiding voor een informatief programma over de aanpak van klimaatverandering. Waar staan we nu en hoe moet het verder? De recente overstromingen in Limburg, Duitsland en België alsook het alarmerende IPCC-rapport over de onverwacht sneller stijgende temperatuur maken duidelijk: dit gaat iedereen aan.
Maar hoe moet je daar als gewone burger tegenaan kijken? Winfried Baijens gaat in een rechtstreekse uitzending op zoek naar het antwoord, samen met deskundige gasten en met hulp van NOS-weervrouw Willemijn Hoebert, die het veranderende weer in Nederland duidt. Haar collega Peter Kuipers Munneke gaat naar de Zwitserse Alpen, naar het Nederlandse weerstation op de Morteratschgletsjer. Daar is goed te zien hoe hard het gaat met het smelten van de ijslaag. Een belangrijk gegeven, want niet alleen de stijgende zeespiegel heeft invloed op de waterhuishouding hier, maar ook het smelten van de gletsjers aan de oorsprong van de rivieren die in Nederland uitmonden.
Verder zijn er bijdragen van NOS-correspondenten over de klimaatverandering in ‘hun’ land en hoe de problemen daar worden aangepakt. Presentator Emil van Oers maakt ingewikkelde informatie toegankelijk in zijn van NOS op 3 bekende explainers en er zijn schakelingen met de top in Glasgow. Daarnaast wordt in de uitzending de uitkomst bekendgemaakt van een enquête waarin Nederlanders is gevraagd hoe ze tegen klimaatverandering aankijken.
 
De Klimaatkar (vanaf maandag 1 november, NPO 2, 22.10 uur) PowNed
Tijdens de klimaattop in Glasgow wordt De Hofkar omgebouwd tot Klimaatkar en staan de afleveringen geheel in het teken van de klimaatcrisis. De vraag of er wel of niet iets aan de hand is, zijn we wel voorbij, maar over de oplossingen valt nog wel te discussiëren. Rutger Castricum stapt daarom opnieuw in zijn ‘taxi’ voor een goed gesprek met zijn bijrijders. Elke aflevering ontvangt hij een andere gast met wie hij de klimaatcrisis bespreekt. Rutger stelt vraagtekens bij het doordrammen van sommige oplossingen om de klimaatcrisis te lijf te gaan, wil weten hoe zijn gasten aankijken tegen het klimaatbeleid, wat zij zélf doen en geeft ze een paar minuten de rol van minister van Klimaat.
 
Atlas (woensdag 3 november, NPO 2, 20.30 uur) NTR
Sommige klimaatplannen klinken best wild. Zoals het idee om de Sahara te vullen met zonnepanelen en dan hun stroom hierheen te halen. Zon is er genoeg. Britten willen zelfs al over paar jaar zo’n kabel trekken, want natuurkundig kunnen we prima groene stroom duizenden kilometers vervoeren. En zo klinken er vaker opmerkelijke oplossingen voor het klimaatprobleem. Superbatterijen waar we veel verder op kunnen rijden dan nu. Grootschalig stoken op waterstofgas. Of energie opwekken met thorium, een lastige maar veiligere vorm van kernenergie. Atlas, het wetenschapsprogramma gepresenteerd door Petra Grijzen, laat helder uitleggen hoe deze ideeën in elkaar steken. En past een oplossing ook in de maatschappij?
 
Andere Tijden - Kernenergie: onderwerp van eeuwige discussie (woensdag 3 november, NPO 2, 22.30 uur) NTR/VPRO
Kernenergie is terug op de politieke agenda. 40 jaar geleden start de Brede Maatschappelijke Discussie over kernenergie, een groot participatie- en consultatie-experiment. Gewantrouwd door links en rechts: voor links een manier om kerncentrales door te drukken, voor rechts onzinnige geldverspilling. De Brede Maatschappelijke Discussie mag geen referendum zijn, maar wat is het dan? Hoe dan ook, de uitkomst - kerncentrales: ja, maar niet meteen - wordt door de partijen verschillend uitgelegd. De ramp in Tsjernobyl legt alles stil. Maar het onderwerp kernenergie komt altijd terug. Het geschiedenisprogramma Andere Tijden zet het onderwerp kernenergie in historisch perspectief.
 
NOS Jeugdjournaal Extra: Klimaat (zondag 7 november, NPO Zapp, 19.20 uur)

Het NOS Jeugdjournaal zendt aansluitend aan de avonduitzending een Jeugdjournaal Extra: Klimaat uit. Daarin worden de oorzaken van de klimaatverandering nader bekeken. Presentator Evita Mac-nack gaat na hoe het klimaat de kinderen in ons land bezig houdt en op welke plekken in de wereld, en dus ook in Nederland, kinderen hiermee te maken hebben. Maar bovenal komen ideeën en innovaties aan bod waarmee de toekomst van kinderen een stuk hoopvoller en rooskleuriger kan worden, dan nu soms wordt geschetst.
 
The (Uncertain) Four Seasons (dinsdag 9 november in het NTR Avondconcert, NPO Radio 4, 20.00 uur én op zondag 14 november in Podium Witteman Extra op NPO 2 extra om 19.15 uur) NTR
In De Vier Jaargetijden verklankte Antonio Vivaldi de vier seizoenen. Maar dat was in 1723. Het klimaat verandert en daarmee de seizoenen ook. Hoe zou Vivaldi’s muziek in 2050 klinken? Mediakunstenaar Tim Devine en componist Hugh Crosthwaite maakten een bewerking op basis van een computermodel. Daarvoor gebruikten ze de data over klimaatverandering van het Internationale Klimaatpanel, IPCC. Het resultaat is een dertigtal nieuwe versies van De Vier Jaargetijden. Want omdat de gevolgen van klimaatverandering per locatie op aarde zullen verschillen, krijgt elke regio zijn eigen unieke versie. NPO Radio 4 en NPO 2 extra zenden de Nederlandse versie uit, gespeeld door het Radio Filharmonisch Orkest en met commentaar van ruimtevaarder André Kuipers. Sinds zijn ruimtereizen zet Kuipers zich, onder meer met zijn eigen stichting, in voor de duurzaamheid van onze planeet. Presentatie NTR Avondconcert: Beitske de Jong.
 
De missie van Andre Kuipers (vrijdag 12 november, NPO 1, 21.30 uur) WNL
Astronaut Andre Kuipers  gaat voor Omroep WNL op zoek naar Nederlandse ondernemers en pioniers die ons gaan helpen de noodzakelijke klimaatwinst te boeken. Tegelijkertijd gaan deze visionairs ons ook economische voorspoed brengen. Kuipers trekt het land in en zoekt ze op, gedreven vanuit een persoonlijke missie. Een documentaire over mogelijke oplossingen voor het wereldwijde klimaatprobleem, die gewoon in Nederland te vinden zijn.
 
De Kennis van Nu special: De dreigende zee (donderdag 18 november, NPO 2, 22.40 uur) NTR
In de nacht van 18 november 1421 brak een woeste storm de dijken en veroorzaakte een van de ergste overstromingen uit de Nederlandse geschiedenis: de Sint-Elisabethsvloed. Mensen stierven en dorpen verdronken. Deze ramp voltrok zich exact 600 jaar geleden, maar de dreiging vanuit de zee is ook nu weer urgent. Hoe houden we ons binnenland veilig? Deze special van het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu voert langs de Nederlandse kust waar wetenschappelijke innovaties zoals dijken in de duinen, kwelderbeheer en De Zandmotor ons moeten behoeden voor de dreigende zee.

3FM Serious Request (vanaf zaterdag 18 december)
3FM Serious Request komt dit jaar samen met het Wereld Natuur Fonds (WWF) in actie tegen klimaatverandering. In de week voor kerst vragen de NPO 3FM-dj’s aandacht voor de regenwouden van Zuid-Amerika. Die bossen vormen een groen schild dat de aarde beschermt tegen te snelle opwarming. Maar nu de bossen in rap tempo worden vernietigd, is haast geboden. De regenwouden in Zuid-Amerika zijn onmisbaar: een gezond regenwoud daar, betekent een gezond klimaat hier. 3FM Serious Request zamelt dit jaar dan ook geld in om deze regenwouden te beschermen én te herstellen.



 

Vieze Verkiezing zet de meest brutale fossiele reclames in de schijnwerpers

Greenpeace organiseert voor het eerst De Vieze Verkiezing, de verkiezing voor de meest 'brutale' fossiele reclame van het jaar. Zaterdag 30 november start de nominatieronde waarin iedereen de meest absurde, ouderwetse, belachelijke, oftewel: de meest brutale fossiele reclame van 2021 mag nomineren. Met De Vieze Verkiezing laat Greenpeace zien dat reclame voor klimaatschade echt niet meer van deze tijd is.

De klimaatcrisis neemt steeds extremere vormen aan, en toch lijken ‘vieze’ reclames voor spotgoedkope vliegvakanties, slurpende SUV’s en CO2-neutraal rijden niet uit het straatbeeld weg te slaan, constateert de organisatie. Deze reclames van grote vervuilers zoals olie-, kolen-, gasfabrikanten en fossiele vervoerders, zoals luchtvaartmaatschappijen en vakantieaanbieders, hebben veel invloed en zijn een rookgordijn voor klimaatschade.

Reclame en sponsoring fossielvrij maken is een stap in de richting om compleet te stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen. Begin oktober heeft Greenpeace een burgerinitiatief gelanceerd voor een Europees verbod op fossiele reclames en sponsoring. Inmiddels hebben al meer dan zestigduizend mensen dit wetsvoorstel voor de EU gesteund. 

Vanaf zaterdag 30 oktober kunnen ‘vieze reclames’ genomineerd worden door een reclame in te zenden naar viezeverkiezing@greenpeace.nl of om de ‘vieze reclame’ op Instagram, Facebook of Twitter te plaatsen met de hashtag #viezeverkiezing. Nomineren kan tot 14 november. In de week van 15 november worden de nominaties bekendgemaakt en vanaf dat moment kan er worden gestemd op de vijf kanshebbers. Eind januari wordt de winnaar van De Vieze Verkiezing 2021 geheel op Greenpeace-wijze verrast.

woensdag 27 oktober 2021

Nieuwe rioolwaterzuivering in Weesp

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft een nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Weesp gebouwd. In een RWZI zuivert men het rioolwater en voert dit daarna af naar het oppervlaktewater.

De oude RWZI had het einde van haar levensduur bereikt en kon in de toekomst niet meer voldoen aan de eisen die er zijn voor het afvoeren van het water (lozingseisen).

Het duurde langer dan verwacht door een uitzonderlijk probleem met een bacterie, maar hoofdaannemer Mobilis heeft op 3 augustus 2021 de nieuwe RWZI in Weesp nu overgedragen aan Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

De nieuwe RWZI zal de eerste zuivering in Nederland zijn die volledig zal werken volgens het ‘ICEAS systeem’. Met dit systeem combineert men meerdere zuiveringsprocessen in 1 tank en is de zuiveringstechniek extra efficiënt. De zuiveringstanks nemen ook minder ruimte in beslag. Hierdoor is er meer terrein beschikbaar voor ontwikkelingen in de toekomst. Zo blijft er terrein beschikbaar om een extra zuiveringsstap toe te voegen. Bijvoorbeeld voor het verwijderen van medicijnresten. Ook is er ruimte gereserveerd om in de toekomst uit te kunnen breiden. Door de bevolkingsgroei in de regio komt er ook meer afvalwater.

Het ICEAS systeem is ook zuinig met energie en de bouw neemt minder ruimte in beslag. Hierdoor zijn er ook minder grondstoffen nodig.

dinsdag 26 oktober 2021

ABP stopt met beleggen in producenten fossiele brandstoffen

Pensioenfonds ABP stopt met beleggen in producenten van fossiele brandstoffen (olie, gas en kolen). Aanleiding voor dit besluit zijn de recent gepubliceerde rapporten van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) en het VN-klimaatpanel (IPCC).

Er is groot draagvlak onder groepen ABP deelnemers en werkgevers voor dit besluit. ABP verkoopt de beleggingen stapsgewijs; het merendeel zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 verkocht zijn.

Het gaat om een belegd vermogen van in totaal ruim 15 miljard euro, bijna 3 procent van het totaal belegd vermogen van ABP.

In 2022 zal ABP een nieuw CO2-reductie-doel stellen. Ook zal ABP een plan maken voor beleggingen in de producenten van fossiele brandstoffen die minder goed verhandelbaar zijn. Het fonds scherpt verder ook het duurzaam en verantwoord beleggingsbeleid aan op andere terreinen zoals behoud van natuurlijke grondstoffen, digitalisering en mensenrechten. ABP zal in 2022 hierover meer bekend maken.

maandag 25 oktober 2021

Lidl kondigt klimaatdoelen aan


Lidl heeft haar klimaatdoelen aangekondigd. De discounter wil tegen 2030 de operationele uitstoot met 80 procent verminderen ten opzichte van 2019.

Door het installeren van zonnepanelen en te investeren in de nieuwste technieken om energie te besparen wordt de operationele uitstoot zoveel mogelijk teruggedrongen.

Verder vraagt Lidl het overgrote deel van haar leveranciers om voor 2026 ook de Science Based Targets te ondertekenen.

In 2025 wil de keten bij iedere winkel in Nederland minimaal één laadpaal hebben met twee oplaadpunten voor elektrische voertuigen.

vrijdag 22 oktober 2021

Zorgen van burgers en bollentelers over pesticidengebruik

In de Friese Landbouwagenda, die in september door Provinciale Staten vastgesteld is, worden concrete maatregelen genoemd om een meer natuurinclusieve landbouw te realiseren. De maatregelen om het gebruik van pesticiden in Fryslân terug te dringen passen bij die ambitie en dragen bij aan de Friese brede welvaart.

Vanwege de verschillende belangen van bloembollentelers, burgers en overheden is het van belang dat er een goed gesprek gevoerd wordt tussen deze groepen. De lokale bollentelers kennen de vragen en zorgen in de samenleving. Zij voldoen aan de wettelijke eisen en werken graag mee, maar worden tegelijkertijd door bezorgde burgers aangesproken op hun bedrijfsvoering. Daarnaast geven ze aan dat aanvullende verplichte maatregelen het voortbestaan van hun bedrijf kunnen bedreigen.

De Provincie Fryslân heeft het initiatief genomen om een onderzoeker van het Nordwin College te vragen met alle betrokken partijen afzonderlijk in gesprek te gaan om te zoeken naar oplossingen. Het doel was met een aantal aanbevelingen te komen waar zowel omwonenden, bollentelers en de gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en De Fryske Marren en Wetterskip Fryslân mee uit de voeten zouden kunnen.

donderdag 21 oktober 2021

CBS: Bedrijven investeerden in 2020 ruim 2 miljard euro in milieu

 

Nederlandse bedrijven investeerden in 2020 2,1 miljard euro in milieuvoorzieningen, 931 miljoen euro meer dan in 2019. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS over de milieu-investeringen door bedrijven.

In 2020 hebben bedrijven voor 2 140 miljoen euro in het milieu geïnvesteerd. Dat is 931 miljoen euro (77 procent) meer dan in 2019. Van de totale milieu-investeringen door bedrijven is bijna 94 procent (2 010 miljoen euro) besteed aan voorzieningen die tot een betere luchtkwaliteit en een schonere energievoorziening moeten leiden. Het gaat hier om investeringen in bijvoorbeeld luchtfilters, katalysators, windmolens en zonneparken.

Voor een betere waterkwaliteit is 85 miljoen euro uitgegeven in 2020, onder meer aan installaties voor het zuiveren van afvalwater. Verder is 32 miljoen euro besteed aan het tegengaan van bodemverontreiniging, 9 miljoen euro aan het beperken van geluidhinder en het voorkomen of beperken van aantasting van natuur en landschap en 4 miljoen euro aan het verwerken van afval.

e milieu-investeringen piekten eerder in de jaren 2015 en 2016. In beide jaren werd toen ongeveer 2 miljard euro geïnvesteerd in het milieu.

woensdag 20 oktober 2021

Live programma over aanpak klimaatverandering

De start van de VN-klimaattop in Glasgow is de aanleiding voor een informatief programma over de aanpak van klimaatverandering. Waar staan we nu en hoe moet het verder? De recente overstromingen in Limburg, Duitsland en België alsook het alarmerende IPCC-rapport over de onverwacht sneller stijgende temperatuur maken duidelijk: dit gaat iedereen aan. Maar hoe moet je daar als gewone burger tegenaan kijken? Winfried Baijens gaat in een rechtstreekse uitzending op zoek naar het antwoord.

Hij doet dat met deskundige gasten en met hulp van NOS-weervrouw Willemijn Hoebert, die het veranderende weer in Nederland duidt. Haar collega Peter Kuipers Munneke gaat naar de Zwitserse Alpen, naar het Nederlandse weerstation op de Morteratschgletsjer. Daar is goed te zien hoe hard het gaat met het smelten van de ijslaag. Een belangrijk gegeven, want niet alleen de stijgende zeespiegel heeft invloed op de waterhuishouding hier, maar ook het smelten van de gletsjers aan de oorsprong van de rivieren die in Nederland uitmonden.
 
Verder zijn er bijdragen van NOS-correspondenten over de klimaatverandering in ‘hun’ land en hoe de problemen daar worden aangepakt. Presentator Emil van Oers maakt ingewikkelde informatie toegankelijk in zijn van NOS op 3 bekende explainers en er zijn schakelingen met de top in Glasgow. Daarnaast wordt in de uitzending de uitkomst bekendgemaakt van een enquête waarin Nederlanders is gevraagd hoe ze tegen klimaatverandering aankijken.
 
NOS Het Klimaat: zijn we te laat?
Maandag 1 november, 20.33-21.33 uur, NPO 1

dinsdag 19 oktober 2021

Utrecht sneller klimaatbestendig met 1,6 miljoen subsidie

Utrecht krijgt 1,6 miljoen euro van het Rijk als ondersteuning voor het klimaatbestendiger inrichten van de stad. Met deze bijdrage kan de gemeente extra investeren in een leefomgeving die bestand is tegen droogte, extreme regen en hittestress. Het geld wordt gebruikt als cofinanciering voor tien verschillende projecten, waardoor deze kunnen worden uitgevoerd.

Met de bijdrage kan op een aantal plekken (in totaal 22 hectare) in de stad het regenwater voortaan worden opgevangen en verwerkt in plaats van dat het via het riool verdwijnt. Het wordt dan bijvoorbeeld gebruikt voor in de bodem, om droogte ervan tegen te gaan. Dit kan door ondergrondse buizen aan te leggen die het regenwater de bodem in brengen en met infiltratiesystemen. Verder vervangt de gemeente verharding door groen en maakt ze wadi’s (groene greppels om regen op te vangen).

De gemeente gebruikt de subsidie voor deze 10 projecten, waaronder het Herderplein. Dit wordt het eerste waterplein van Utrecht: bij extreme regen vangt het regenwater op dat normaal op de straten blijft staan. De regen loopt via een infiltratieriool (speciaal riool met gaatjes) langzaam de bodem in, naar de wortels van planten en bomen. Daarnaast komt er extra groen op het plein, in totaal 128 vierkante meter.

maandag 18 oktober 2021

Het airco-effect van bossen voor het eerst berekend

Een team van onderzoekers van KU Leuven, UAntwerpen en UGent hebben voor het eerst de temperatuur van alle Europese bossen in kaart gebracht.

Hieruit blijkt dat het in bossen tot wel 10°C kouder kan zijn, vergeleken met hun directe omgeving. Dit zogenoemde airco-effect is van groot belang in de strijd tegen het opwarmende klimaat.

Dankzij een netwerk van meer dan 1200 kleine weerstations, verspreid over alle Europese bossen, konden de onderzoekers een gedetailleerde klimaatkaart opmaken die het temperatuurverschil weergeeft tussen het bos en zijn omgeving.

De resultaten tonen aan dat de maximale zomertemperaturen in bossen gemiddeld 2°C kouder zijn dan hun omgeving, maar het verschil kan oplopen tot 10 graden.

vrijdag 15 oktober 2021

Verbeterplan voor een schoner Amsterdam

Amsterdam is eigenlijk viezer dan de gemeente zou willen. In februari van dit jaar is daarom binnen de gemeente een onderzoek van start gegaan. De eerste resultaten uit dit onderzoek zijn aanleiding om het organisatieonderdeel Afval en Grondstoffen onder verscherpt toezicht te stellen.

Tot eind 2019 organiseerden de zeven stadsdelen de inzameling van afval. Omdat bleek dat dit in de praktijk niet handig was, en relatief duur, besloot men dit op stadsniveau te organiseren. De reorganisatie die hiervoor nodig was, startte eind 2019 en viel midden in de periode dat er problemen waren bij het Afval Energie Bedrijf (AEB). De coronacrisis die daarop volgde, maakte het extra lastig om de basis van de nieuwe organisatie op orde te krijgen. Vanwege de enorme toename van huishoudelijk afval door het thuiswerken stond de nieuwe organisatie meteen onder druk.

Uit het onderzoek blijkt dat een aantal zaken beter kunnen en moeten. Zo komt het voor dat er niet voldoende medewerkers ingeroosterd zijn, juist als er veel vuil wordt aangeboden. Of dat vuilniswagens te vaak halfvolle containers legen, terwijl andere containers overvol raken. Daarnaast zijn er nog andere zaken die om verbetering vragen. Zo is er bijvoorbeeld een hoog ziekteverzuim onder de medewerkers en constateren we relatief veel schade aan voertuigen en containers.

Inmiddels ligt er een verbeterplan op tafel om de afvalinzameling op orde te krijgen en kosten te besparen. Dit plan wordt onder toezicht uitgevoerd. De eerste acties die tot verbetering moeten leiden zijn al in volle gang. Zo zijn er al 20 vuilniswagens verkocht die nauwelijks werden gebruikt, wordt het ziekteverzuim aangepakt en zijn er nieuwe roosters in de maak.

donderdag 14 oktober 2021

'Evenwicht nodig tussen voedselzekerheid en stikstofgebruik'

 

Om wereldwijd verliezen van stikstof naar het milieu te voorkomen, zijn maatregelen nodig om de stikstofefficiëntie te verhogen: zoveel mogelijk stikstof moet door het gewas worden opgenomen.

Het halen van milieudoelen zonder deze maatregelen leidt tot minder voedsel voor mensen, wat kan leiden tot hogere voedselprijzen en meer ondervoeding.

Dat is de conclusie van wetenschappers van onder andere Wageningen University & Research, in een nieuwe studie in het tijdschrift Nature Food.

Stikstof is cruciaal voor de agrarische sector. Jaarlijks wordt er wereldwijd meer dan 100 miljoen ton stikstof in de vorm van kunstmest aan landbouwgronden toegediend. Gewassen hebben stikstof nodig om te groeien. Het stikstofoverschot spoelt echter af naar het oppervlaktewater, wat weer bijdraagt ​​aan biodiversiteitsverlies en algenbloei.

Een team van onderzoekers van het International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA), Wageningen University & Research, Zhejiang University (China) en Ritsumeikan University (Japan) leidde grenzen voor het stikstofoverschot af voor 37 wereldwijde regio's. Zij toonden aan dat het huidige stikstofoverschot die grenzen overschrijdt in 14 van deze regio's, waaronder China, India en West-Europa.

Vervolgens onderzochten ze de effecten van verschillende manieren om die regionale stikstofgrenzen te halen en de spanning tussen regionale voedselproductie en milieudoelstellingen voor stikstof weg te nemen. Voorbeelden zijn het bevorderen van een efficiënter gebruik van stikstof in de landbouw, het verbeteren van de recycling van mest, compost en slib, het verminderen van voedselverspilling en een verschuiving in diëten van dierlijke naar plantaardige producten. Het verhogen van de efficiëntie van het stikstofgebruik in de landbouw bleek daarbij de meest effectieve strategie.

woensdag 13 oktober 2021

LG wil meer dan half miljoen ton gerecycled plastic gebruiken

LG wil in 2020 bijna 600.000 ton gerecycled plastic gebruiken in haar consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten.

In 2020 heeft LG ongeveer 20.000 ton gerecycled plastic in haar producten gebruikt, een hoeveelheid die zij tegen 2025 wil vertienvoudigen.

Momenteel wordt gerecycled plastic gebruikt in LG TV’s, pc-monitoren, luidsprekers, wasmachines, koelkasten en airconditioners. Bovendien zal LG het gebruik van gerecycled plastic ook uitbreiden naar de buitenkant van haar producten. Naast het gebruik van meer gerecycled plastic, vermindert LG ook het gebruik van nieuw plastic in haar activiteiten.
Dit jaar zullen 18 OLED TV-modellen worden geproduceerd met minder nieuw plastic, een toename van 14 modellen in 2020, voor een vermindering tot 10.000 ton plastic.

LG verhoogt ook het streefdoel van take-back elektronisch afval. In 2006 was dit 4,5 miljoen ton, in 2030 moet dit meer dan 8 miljoen ton worden. Waarbij 3,07 miljoen ton is ingezameld tegen eind 2020. LG voert ook initiatieven uit om elektronisch afval in 52 landen terug te nemen en te recycleren.

In Zuid-Korea neemt het in 2001 geopende LG Chilseo Recycling Center niet alleen elektronisch afval terug, maar maakt het ook nieuwe onderdelen van het gerecyclede plastic en verscheept het de onderdelen naar LG's fabriek voor huishoudelijke apparaten in de buurt voor gebruik in nieuwe producten zoals koelkasten.

dinsdag 12 oktober 2021

Hollands Kroon pakt zwerfafvalprobleem aan met de Operatie Z.U.I.V.E.R.-app

 


Om het zwerfafvalprobleem in Hollands Kroon aan te pakken, heeft gemeente Hollands Kroon, digital agency DTT de opdracht gegeven voor de ontwikkeling van de app: ‘De Operatie Z.U.I.V.E.R.-app’.

In de app nemen scholen het tegen elkaar op en worden deelnemers aangemoedigd om de buurt schoon te houden van afval. Ook na de strijd tussen de scholen kunnen deelnemers alleen of samen met vrienden de Operatie Z.U.I.V.E.R.-app blijven spelen.

Spelers van de app kunnen gebieden veroveren in de gemeente Hollands Kroon door zwerfafval op te ruimen. Wanneer het afval is opgeruimd, wordt het omliggende gebied rond het verzamelde afval ingekleurd op de actuele kaart in de app. Het gebied is dan geclaimd door de speler. Spelers die de Operatie Z.U.I.V.E.R.-app hebben, kunnen het hierbij ook opnemen tegen deelnemers van andere scholen. Op deze manier is Operatie Z.U.I.V.E.R. niet alleen een innovatieve manier om jongeren bewust te maken van afval, maar is het ook een app die grote maatschappelijke betrokkenheid creëert. Daarnaast is de informatie die de app verzamelt waardevol voor de gemeente Hollands Kroon. Zo kunnen zij zien waar welk soort zwerfafval wordt gevonden.

maandag 11 oktober 2021

800.000 euro voor testen innovatieve klimaatoplossingen

Ondernemers die een slimme oplossing hebben ontwikkeld voor het omgaan met extreme hitte of regenval, krijgen nu de kans deze verder te ontwikkelen. De provincie Zuid Holland stelt hiervoor via een Europese subsidieregeling 800.000 beschikbaar.

De ondernemers kunnen de subsidie aanvragen via een voucherregeling van VPDelta. Deze organisatie creëert proeftuinen waarin startups, mkb’ers, wetenschappers en gebiedsbeheerders innovaties gericht op klimaatadaptatie kunnen testen en verbeteren.

De voucherregeling moet ervoor zorgen dat de innovaties sneller in de praktijk kunnen worden toegepast.

VPdelta+ is een programma dat wordt uitgevoerd door het Innovation & Impact Centre van de TU Delft. De provincie Zuid-Holland is een van de partners. De vouchers zijn te besteden voor ondersteuning aan ondernemers via het VPdelta+ innovatieprogramma voor klimaatadaptatie.

vrijdag 8 oktober 2021

Meer milieu-informatie nodig voor nieuwe varkenshouderij Castenray


De bouw van een nieuwe varkenshouderij aan de Wusterweg in Castenray loopt mogelijk vertraging op. Het milieueffectrapport voor de varkenshouderij ia onvoldoende, zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage in haar advies aan de gemeente Venray.

Top Venray B.V. wil een nieuw varkensbedrijf aan de Wusterweg in Castenray bouwen met plek voor ruim 7.000 varkens. Het bedrijf wil actuele ontwikkelingen op het gebied van welzijn en milieu gebruiken.

De nieuwe varkenshouderij en een bestaande veehouderij aan de Roffert bij Castenray hebben samen één natuurvergunning voor stikstof.

donderdag 7 oktober 2021

BCC neemt Aircoshop over


BCC elektronica speciaalzaken kondigt de overname aan van Indoor Climate Facilities Group B.V. (en online kanaal Aircoshop) aan. Zo start BCC een aanbod in binnenklimaat oplossingen en diensten. De keten start direct met de verkoop en installatie van split airco units.

Op de Nederlandse markt is een groeiende behoefte aan klimaatbeheersing oplossingen. Mede doordat men structureel meer vanuit huis werkt is een gezonder binnenklimaat thuis steeds relevanter.

Daling uitstoot CO2 en luchtverontreiniging zet door in 2020, uitstoot ammoniak stijgt licht


In 2020 was de uitstoot van broeikasgassen 9 procent lager dan in 2019. In totaal is de uitstoot nu 25,4 procent lager dan in 1990. Dit volgt uit de voorlopige cijfers die RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu /Emissieregistratie en CBS Centraal Bureau voor de Statistiek hebben gepubliceerd.

Alleen de uitstoot van ammoniak stijgt in deze voorlopige cijfers licht ten opzichte van 2019.

Broeikasgassen zoals koolstofdioxide (CO2 carbon dioxide ), methaan, lachgas en zogenoemde F-gassen, zijn verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. De uitstoot van broeikasgassen wordt weergegeven in megaton (is miljard kilo) CO2-equivalenten. In 2020 was die uitstoot in Nederland 164,5 megaton CO2-equivalenten. Dat is 16,2 megaton (9 procent) minder dan in 2019.   

De afname van broeikasgassen is in 2020 duidelijk groter dan vorige jaren. Dat komt met name door minder gebruik van steenkool voor de elektriciteitsproductie. Het effect van de lockdownmaatregelen is beperkt. Er is met name een effect te zien bij het personenverkeer. De uitstoot uit de industrie bleef vrijwel gelijk met vorig jaar.

woensdag 6 oktober 2021

NPO 3FM Serious Request met Wereld Natuur Fonds in actie tegen klimaatverandering

2021 is een recordjaar voor natuurrampen. Ook in Nederland was het raak: zowel de inwoners van Limburg als Leersum ondervonden de gevolgen van de klimaatverandering. Daarom komt 3FM Serious Request dit jaar samen met het Wereld Natuur Fonds (WWF) in actie tegen klimaatverandering.

Dat gebeurt door aandacht te vragen voor de regenwouden van Zuid-Amerika: die bossen vormen een groen schild dat de hele aarde beschermt tegen te snelle opwarming. Maar nu de bossen in rap tempo worden vernietigd, is haast geboden. De regenwouden in Zuid-Amerika zijn namelijk onmisbaar. Ze leveren voedsel en zijn het leefgebied voor mensen en dieren daar. Bovendien betekent een gezond regenwoud daar, een gezond klimaat hier. 3FM Serious Request zamelt dit jaar dan ook geld in om deze regenwouden te beschermen én te herstellen. Red het regenwoud. Red ons klimaat. Let it grow!
 
Traditiegetrouw zet 3FM Serious Request zich in de week voor kerst in voor het goede doel, dit jaar voor het eerst met het Wereld Natuur Fonds als partner. Van 18 t/m 24 december staan de radiozender en alle online en social kanalen van 3FM volledig in het teken van de actie en wordt er 24 uur per dag live radio en online content gemaakt vanuit Amersfoort.

De dj's zetten zich een week lang samen met Nederland in om zoveel mogelijk geld op te halen voor het Wereld Natuur Fonds om Zuid-Amerikaanse regenwouden te beschermen en te herstellen. Dit kan door een plaat aan te vragen, een donatie te doen of zelf in actie te komen. Als de coronamaatregelen het toelaten, wordt het samenbrengen en verbinden van mensen weer een belangrijk onderdeel van de actie en worden er op locatie allerlei activiteiten voor en met publiek georganiseerd. De exacte locatie, vorm van de actie en de deelnemende dj's worden op een later moment bekendgemaakt.

dinsdag 5 oktober 2021

TNO: Schoon wagenpark vraagt om meer dan stekkersubsidie

TNO doet in een whitepaper een aantal suggesties om op korte termijn een consistente vergroening van het wagenpark te stimuleren met direct rendement voor de luchtkwaliteit en klimaat. Ze zijn makkelijker te implementeren dan bijvoorbeeld Betalen naar Gebruik en hebben eerder milieuresultaat dan alleen focus op elektrificatie van het wagenpark.

Met het huidig fiscaal stelsel vergroent het Nederlandse wagenpark minder dan beoogd. Schone, maar voor de tweedehands markt te dure auto's verlaten het land en viezere komen er via import voor terug. Daarnaast worden diesel personenauto’s vervangen door viezere diesel bestelauto’s met 50% meer CO2 uitstoot per kilometer.

EENZIJDIG BELEID OP ELEKTRIFICATIE
TNO doet de suggesties op basis van jaren onderzoek in opdracht van de overheid naar de milieugevolgen van het Nederlandse autobelastingstelsel, verkeersemissies in de praktijk en de daarmee samenhangende prognoses voor de luchtkwaliteit. Daaruit blijkt een zorgelijke trend die lijkt samen te hangen met eenzijdige beleidsfocus op elektrificatie van nieuwe auto's, die –zo is de aanname- over het hele wagenpark op de weg effect zou moeten hebben.

Uit de white paper 'Schoon wagenpark vraagt om méér naast ‘stekkersubsidie’' blijkt op basis van nieuwe, met cijfers onderbouwde, informatie dat het eenzijdig stimuleren van de verkoop van nieuwe schone auto’s leidt tot een verstoring van de tweedehandsmarkt.

Na een korte gebruiksperiode (vaak lease) verdwijnen een derde tot de helft van deze gesubsidieerde schone auto’s naar het buitenland, omdat ze te duur zijn voor de Nederlandse occasionkoper. Die haalt zijn jonge, goedkopere, maar vaak minder schone tweedehandsauto liever uit het buitenland.

Belangrijk is dat groene nieuw verkochte voertuigen meer dan nu verschillende generaties beschikbaar blijven voor de Nederlandse tweedehands markt en niet meteen naar het buitenland verdwijnen omdat ze te duur zijn voor binnenlandse tweedehands verkoop. Ook moet de import van schone voertuigen worden gestimuleerd. Daarmee verjongt het wagenpark en verbetert de luchtkwaliteit.

maandag 4 oktober 2021

Greenpeace lanceert Europees burgerinitiatief voor verbod op fossiele reclame met blokkade bij olieraffinaderij Pernis

Meer dan 80 actievoerders uit heel Europa hebben samen met Greenpeace Nederland de toegang tot de Tweede Petroleumhaven geblokkeerd. De vreedzame actie markeert de start van een Europees burgerinitiatief (EBI), waarin wordt opgeroepen tot een wet die reclame voor fossiele brandstoffen in de EU verbiedt. “De glimmende advertenties van de fossiele industrie zijn pure propaganda om de vervuilende praktijken te verbloemen. Dit moet stoppen”, zegt Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie bij Greenpeace Nederland. Meer dan 20 organisaties steunen het wetsvoorstel om reclame fossielvrij te maken via dit burgerinitiatief.

De toegang van de Tweede Petroleumhaven wordt geblokkeerd door het 33 meter lange Greenpeaceschip Beluga. In het water is een barrière gebouwd van drijvende kubussen met daarop advertenties van de fossiele industrie. Tientallen actievoerders in kano’s en rubberboten hebben spandoeken bij zich met daarop de tekst "Verbied fossiele reclame". Aan de actie doen vrijwilligers uit Frankrijk, België, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Kroatië, Polen, Slovenië, Slowakije, Spanje, Hongarije en Nederland mee. Op een nabijgelegen olietank van Shell zijn door klimmers misleidende advertenties geplakt.

Meer dan de helft van de advertenties van zes grote fossiele energiebedrijven zijn volgens Greenpeace misleidend en vallen in de categorie greenwashing. Dat blijkt uit onderzoek van DeSmog, ‘Words vs. Action: The Truth behind Fossil Fuel Advertising’. Dit onderzoek in opdracht van Greenpeace Nederland toont aan dat advertenties de hoofdactiviteiten van bedrijven niet goed weergeven of dat ze schijnoplossingen promoten. 

Shell voert de meest misleidende campagnes, met 81% aan greenwashing-advertenties. De onderzoekers hebben in totaal meer dan 3000 online advertenties van energiebedrijven Shell, Total Energies, Preem, Eni, Repsol en Fortum beoordeeld.

Marjan Minnesma (Urgenda) geeft college bij Het Nationale Theater

 

Het klimaat is hot. In de troonrede en de Miljoenennota kreeg het meer aandacht dan ooit. Dat is voor een groot deel te danken aan Urgenda en Marjan Minnesma, directeur van de organisatie. Zij was het die Rutte deze zomer college gaf over het klimaat. En zij is het die op maandag 4 oktober bij Het Nationale Theater vertelt wat wij, individueel en collectief, kunnen doen om versneld te verduurzamen.

Marjan Minnesma is ondernemer, innovator en inspirator. Met Urgenda wist ze de Staat via een rechtszaak te dwingen tot het voeren van een strenger klimaatbeleid. Initiatieven als de ‘Dag van de Duurzaamheid’, de ‘Sustainable Fashion Week’, het ‘Low Car Diet’ en klimaatneutrale woningen komen bij Urgenda vandaan. Binnenkort vertrekt Minnesma met Urgenda voor de ‘Climate Miles’ naar Glasgow: haar activisme blijft niet bij woorden alleen.

En dat is waar het op maandag 4 oktober om draait. Minnesma is de hoofdgast in deel twee van ‘Never Waste a Good Crisis’. In deze reeks stelt Het Nationale Theater de vraag: wat kunnen wij doen? Hoe kunnen we de kansen benutten waar de coronacrisis licht op scheen? Laten we onze lucht weer vervuilen nu de lockdowns zijn opgeheven? Of maken we eindelijk een andere keuze? Welke stappen kunnen we zetten naar een duurzame economie?

Programma: Never Waste a Good Crisis met hoofdgast Marjan Minnesma
Datum: maandag 4 oktober, 20.15 uur
Tickets: € 10,-
Reserveren: www.hnt.nl/hot

vrijdag 1 oktober 2021

DCMR aan de podcast

Weet u wat de DCMR Milieudienst Rijnmond doet? En waar moet DCMR zich vooral mee bezig houden? De komende tijd brengt de organisatie een vierdelige podcast serie uit. In elke aflevering gaat Ellen Schouw op zoek naar antwoorden.

In de eerste aflevering gaat Ellen in gesprek met DCMR directeur Rosita Thé. Wat drijft haar om aan het hoofd van de grootste Omgevingsdienst van Nederland te staan? En hoe gaat zij om met lastige dossiers?

In de volgende drie afleveringen gaat Ellen in gesprek met medewerkers van de meldkamer, bewoners, bedrijven, wethouders en de gedeputeerde.