dinsdag 30 november 2021

Opnieuw Drentse subsidie voor een klimaatveerkrachtige leefomgeving

Gedeputeerde Staten van Drenthe hebben besloten om ook in 2022 50.000 euro bij te dragen aan de subsidieregeling "Klimaat Actief!" van het waterschap Drents Overijsselse Delta. De regeling maakt het aantrekkelijker dat inwoners, scholen en bedrijven uit de gemeenten Meppel, De Wolden, Westerveld, Hoogeveen en Midden-Drenthe maatregelen treffen om bij te dragen aan een klimaatveerkrachtig Drenthe.

Met de bijdrage van afgelopen jaar zijn er in Hoogeveen en Meppel veel groene daken aangelegd. Daarnaast kan een school in Zuidwolde dankzij subsidie aan de slag met een klimaatbestendig schoolplein waarmee wateroverlast in de toekomst kan worden voorkomen. De groene daken zorgen er onder andere voor dat regenwater opgevangen wordt. Hierdoor wordt het riool minder belast. Ook heeft het een isolerende werking en trekt het vlinders, bijen en andere insecten aan. Dit is goed voor de tuin.


maandag 29 november 2021

BeFrank en Stichting De Noordzee starten samenwerking

Online pensioenuitvoerder BeFrank en Stichting De Noordzee starten een samenwerking om Nederlanders aan te zetten tot een duurzame levensstijl en zo de Noordzeekust plasticvrij te krijgen.

BeFrank doneert een bedrag dat is vrijgekomen uit het vervallen van ‘hele kleine pensioenen’ en zet communicatie en bewustwordingsacties in.

Stichting De Noordzee zet zich al 40 jaar in voor de bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee.

Sinds 1 januari 2019 vervallen de hele kleine pensioenen van minder dan 2 euro bruto per jaar. Dit is zo geregeld omdat de administratiekosten voor deze hele kleine pensioenen relatief hoog zijn. BeFrank kiest ervoor de optelsom van deze pensioenpotjes te schenken aan een goed doel.

vrijdag 26 november 2021

Aanbieding: boek Stroomopwaarts

Exclusief voor de lezers van Milieunieuws: van 13 november t/m 31 december 2021 geldt een korting op het boek Stroomopwaarts van € 6,50: u betaalt geen € 21,50 maar slechts € 15,00. 

De geschiedenis van elektriciteit in Nederland kent een aaneenschakeling van schokgolven. Nadat gaslicht was vervangen door elektriciteit omarmde Nederland massaal elektrische huishoudelijke apparatuur, zoals stofzuigers, straalkachels en de radio. Kernenergie luidde in de jaren 60 een tijdperk van nieuw optimisme in, maar daar kwam groeiend verzet tegen. De oliecrisis van de jaren 70 zorgde voor weer een omslag, waarna het pionieren met windmolens begon.

De elektriciteitsrevolutie die 130 jaar geleden in Nederland begon is nog altijd niet ten einde. We zitten midden in de volgende en tot nu toe veruit grootste energietransitie. Windmolens, zonnepanelen, zonneparken en elektrische auto’s zijn al alom zichtbaar, en de belofte van groene kernenergie, groene waterstof en waterkracht staat voor de deur.

Journalist Jan Libbenga bestudeerde verleden, heden en toekomst van de elektriciteit in Nederland. Nooit eerder zijn de ontwikkelingen zo uitgebreid beschreven.

Het boek is te bestellen via Uitgeverij De Kring en wordt u zonder verzendkosten thuisgestuurd. De kortingscode is: Energienieuws.

Nieuwe subsidieregeling ‘Asbest eraf, zon erop’ in Overijssel

Voor zowel particuliere als zakelijk eigenaren van een asbestdak is er nu de nieuwe subsidieregeling ‘Asbest eraf, zon erop’. Met deze subsidieregeling wil de provincie Overijssel eigenaren met een asbestdak groter dan 35 m2 ondersteunen bij de sanering van het dak inclusief de vervanging voor een nieuw energiebesparend dak.

De provincie heeft 1,25 miljoen euro euro beschikbaar gesteld voor de subsidieregeling. Zolang er budget is, kan een dakeigenaar zich jaarlijks inschrijven voor deze subsidie.

De belangrijkste voorwaarden zijn:
· Het asbestdak ligt in Overijssel en is groter dan 35 m2
· Het verwijderen en afvoeren van het asbestdak wordt uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf
· De zonnepanelen worden geplaatst op het nieuwe gesaneerde dak
· Het aantal geplaatste zonnepanelen moet minimaal voorzien in eigen electriciteitsverbruik

De maximale hoogte van de subsidie is 5000 euro per aanvraag en elke dakeigenaar kan éénmaal de subsidie aanvragen. De subsidie wordt ook uitgekeerd als er vanwege congestieproblemen nog niet kan worden (terug)geleverd aan het netwerk.

woensdag 24 november 2021

Luchtkwaliteit Eindhoven aantoonbaar beter met ‘Longen van de Stad’

 

De luchtkwaliteit in Europa en in Nederland voldoet op veel plaatsen niet aan de advieswaarden van de World Health Organization (WHO). Het slim integreren van luchtzuiveringstechnologie op vervuilende hotspots in de openbare ruimte kan de fijnstofconcentraties in steden substantieel verminderen.

Dat concluderen de Technische Universiteit Eindhoven, ENS Clean Air, Air Liquide en de gemeente Eindhoven uit het pilotproject ‘Longen van de Stad’, waarbij in het centrum van Eindhoven het effect van luchtzuiveringsinstallaties in ondergrondse parkeergarages is gemeten.

Eindhoven voert al jaren een actief beleid om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het was daarom in 2017 een logische keuze dat het centrum van de stad als living lab zou dienen voor onderzoek naar de zogeheten ‘Longen van de Stad’ aanpak. Hierbij fungeren infrastructurele voorzieningen en gebouwen zoals een parkeergarage, een tunnel, een OV-station of straatmeubilair als luchtzuiverende ’Long in de Stad’, met als doel om fijnstofconcentraties te verminderen op plekken waar hoge concentraties fijnstof en een hoge mate aan blootstelling samenkomen – de zogenaamde hotspots.

In het pilotproject werd op het Stadhuisplein in Eindhoven een tijdelijke proefopstelling geplaatst. Een luchtzuiveringsinstallatie verwijderde fijnstof uit de ventilatielucht van de parkeergarage onder het plein en stootte deze gezuiverde lucht vervolgens uit over het plein. Rondom het plein werden vervolgens luchtkwaliteitsmetingen gedaan voor fijnstof en weeromstandigheden.

dinsdag 23 november 2021

Eerste semi-mobiele meetstations voor luchtkwaliteit in Etten-Leur en Den Bosch

Etten-Leur en ’s-Hertogenbosch krijgen de primeur van de semi-mobiele meetstations voor luchtkwaliteit. Deze meetstations starten daar hun tour door Brabant. Er is grote interesse voor de plaatsing van de meetstations gezien de 32 aanvragen: 14 van inwoners en inwonersgroepen en 18 van gemeenten.

De gemeente Etten-Leur wil dat er metingen plaatsvinden in een gebied waar mogelijk sprake is van een optelsom van stikstofdioxide vanuit verkeer (A58) als van industrie (Vosdonk). In ‘s-Hertogenbosch wil inwonerswerkgroep A59-Oost inzicht in de invloed van de A59 op fijnstof dichtbij en verderop in de woonwijk. Daarvoor wordt samengewerkt met HAS-studenten die de luchtkwaliteit in de woonwijken gaan onderzoeken.

De provincie gaat met de betrokkenen de precieze locatie bepalen. Vanaf begin januari starten de luchtmetingen. Die duren een half jaar, of langer als dat nodig is. Daarna gaan de meetstations naar twee volgende locaties. Zo maken de meetstations een tour door heel Brabant.

maandag 22 november 2021

Ander type onderzoek nodig voor gezondheidseffecten ultrafijnstof bij platformmedewerkers

Het is niet mogelijk om het bestaande onderzoek naar gezondheidseffecten van ultrafijnstof (UFP ultrafine particles (ultrafijne deeltjes) onder omwonenden van Schiphol uit te breiden met platformmedewerkers.

De onderzoeksopzet is hiervoor niet geschikt. Het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat vroeg naar de mogelijkheden daarvoor.

Bij het onderzoek naar omwonenden analyseert het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  verschillende data over de gezondheid van omwonenden van Schiphol. Een vergelijkbaar onderzoek is voor platformmedewerkers onmogelijk omdat de benodigde data ontbreken.

Met een ander type gezondheidsonderzoek (zogeheten ‘dwarsdoorsnedeonderzoek’) blijkt het wel haalbaar om mogelijke gezondheidseffecten van ultrafijnstof bij platformmedewerkers in beeld te brengen. Bij een dwarsdoorsnede van de huidige platformmedewerkers worden de long- en hartfunctie plus de analyseresultaten van bloed en urine, gekoppeld aan blootstellingsmetingen.

Er blijkt internationaal nog weinig bekend over de eventuele gezondheidseffecten van blootstelling aan UFP bij platformmedewerkers op vliegvelden. Het RIVM verwacht dat platformmedewerkers tijdens hun werk meer ultrafijnstof kunnen binnenkrijgen dan omwonenden.

vrijdag 19 november 2021

Eerste Plasticvrije Corridor Zuid-Holland

Gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Rotterdam, Waddinxveen, hoogheemraadschappen van Delfland, Rijnland, Schieland en de Krimpenerwaard, Rijkswaterstaat, Wageningen Environmental Research en provincie Zuid-Holland gaan samen de eerste Plasticvrije Corridor van Nederland realiseren.

De inzet is het gebied rondom de Gouwe, Hollandsche IJssel en Nieuwe Maas richting de Noordzee.

In en langs de Nederlandse wateren is nog altijd veel plastic te vinden. Dit heeft een negatieve invloed op onze leefomgeving. Het is een lastig probleem dat alleen is aan te pakken door samen te werken.

De samenwerking zet in op een schone, groene en gezonde leefomgeving en moet de lekkage van plastic in en rond de Plasticvrije Corridor stoppen. Onder andere door het bewustzijn over de impact van plastics op het milieu te vergroten, bedrijven te betrekken, het sluiten van kringlopen en door nieuwe partijen aan de plasticvrije droom te verbinden.

De Plasticvrije Corridor is onderdeel van het programma Groene Cirkels. Hier werken bedrijven, overheden en onderzoekers samen aan een duurzame en gezonde leefomgeving.

donderdag 18 november 2021

Watersector steunt wetswijziging gewasbeschermingsmiddelen


Door een uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag was het sinds vorig jaar weer mogelijk om buiten de land- en tuinbouw gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. De Tweede Kamer wil deze uitspraak met een wetswijziging terugdraaien. De drinkwaterbedrijven en waterschappen steunen dit van harte.

Op 1 november kunnen Kamerleden inbreng leveren op de wetswijziging Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

De drinkwaterbedrijven en waterschappen roepen de staatssecretaris op om deze wetswijziging zo snel mogelijk in werking te stellen. Op de helft van de meetlocaties worden gewasbeschermingsmiddelen in te hoge concentraties in het oppervlaktewater gevonden. Bovendien staat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw haaks op de afspraak die 10 verschillende partijen uit de land- en tuinbouw, fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen, watersector en natuur- en milieubescherming vorig jaar met de overheid hebben gemaakt.

De wijziging in de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden wil ook een basis bieden voor het gebruik van dergelijke middelen door particulieren. Zij zijn vaak niet goed op de hoogte van de risico's voor mens, dier en milieu en de voorschriften voor zorgvuldig gebruik. De waterschappen en drinkwaterbedrijven zijn daarom voorstander van een verbod voor particuliere gebruikers.

woensdag 17 november 2021

Wetenschappelijk onderzoek naar het gezag van inspectiediensten

DCMR werkt mee aan wetenschappelijk onderzoek naar het gezag van inspectiediensten en toezichthouders. De Universiteit Utrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam en vijf toezichthoudende instanties, waaronder DCMR, gaan de komende vijf jaar onderzoek doen naar het gezag van inspectiediensten en toezichthouders.

Hun autoriteit wordt steeds vaker betwist, mede als gevolg van media-aandacht en maatschappelijke polarisatie. Samen met de sector zal een wetenschapsteam onder leiding van Judith van Erp, hoogleraar Regulatory Governance, onderzoeken hoe toezichthouders niet alleen een reputatie in deskundigheid kunnen behouden maar ook gezag kunnen verwerven vanwege hun effectiviteit, empathie en rechtvaardigheid. De onderzoekers zullen daarbij ook (kritische) burgers en media-aandacht betrekken.

Binnen het NWA programma ‘Vernieuwing van Toezicht’ is 1,16 miljoen euro toegekend aan dit vijf jaar durende onderzoek. Concrete adviezen, opleiding en training voor de sector moeten uiteindelijk bijdragen aan toenemend gezag en vernieuwing.

De onderzoekers gaan samenwerken met vijf inspecties: de Autoriteit Consument en Markt (ACM), de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA), de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), DCMR en het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM). De inspecties leveren cases aan en de onderzoekers gaan in overleg met hen onderzoeksvragen uitzetten. Zo worden de inspecties samenwerkingspartner én object van onderzoek.

dinsdag 16 november 2021

Klimaatimpact kunststoffen kan voor 2030 tot 50 procent omlaag


De klimaatimpact van kunststoffen kan worden gehalveerd, concludeert nieuw onderzoek door onderzoeksbureau CE Delft, in opdracht van brancheverenigingen Federatie NRK en PlasticsEurope Nederland.

Een van de doelen van de Transitieagenda Kunststoffen is dat we in 2030 in ons land 40% recyclaat en 15% biobased plastics inzetten. Deze agenda uit 2018 vormt het fundament voor koers en handelen van de rubber- en kunststofsector. Hij beschrijft de verduurzamingsslag voor CO2-emissies en grondstofgebruik door in 2030 veel meer gerecycled en biobased kunststof in te zetten.

Of met deze plannen naast een halvering van het gebruik van fossiele grondstoffen een substantiële CO2-reductie wordt gerealiseerd, is door CE Delft onderzocht in opdracht van de Federatie NRK en PlasticsEurope Nederland. In het nieuwe onderzoek ‘CO2-reductie met circulaire kunststoffen in Nederland’ zijn twee richtinggevende scenario’s uitgewerkt die op macroniveau kijken naar hoe verschillende ontwikkelingen de klimaatimpact van het Nederlandse gebruik van kunststof en rubber beïnvloeden.

De klimaatimpact van kunststoffen kan volgens het onderzoek tot 50 procent omlaag, mits de doelen uit de Transitieagenda worden gerealiseerd. Hiervoor is het noodzakelijk dat nagenoeg alle afgedankte producten ingezameld worden voor recycling en dat de overheid liefst op Europees niveau bijdraagt door duidelijke doelstellingen en regels en tevens de transitie actief faciliteert.

maandag 15 november 2021

CBS: Opbrengsten milieubelastingen in 2020 lager

In 2020 is 22,2 miljard euro betaald aan milieubelastingen. Dit is een afname van ruim 2 miljard euro vergeleken met 2019, en de eerste daling sinds 2012. Het aandeel van de ontvangen milieubelastingen in de totale belasting- en premieopbrengsten nam al langer af. Dit aandeel daalde verder van 7,7 procent in 2019 naar 7,1 procent in 2020, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Dat de milieubelastingen in 2020 lager uitvielen komt voor een groot deel door lagere opbrengsten van de brandstofaccijnzen en de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm). De bpm-opbrengsten daalden met ruim 35 procent, van 2,3 miljard euro in 2019 naar 1,5 miljard euro in 2020. Ook de opbrengsten van de energiebelasting en emissierechten namen af, namelijk met 370 miljoen euro. De opbrengsten van de motorrijtuigenbelasting bleven nagenoeg gelijk.

Bpm is een belasting die moet worden betaald als een auto, bestelauto of motorfiets in Nederland nieuw geregistreerd wordt. Tijdens de coronapandemie in 2020 werden er veel minder nieuwe auto’s en motoren verkocht.

vrijdag 12 november 2021

Injectie van afvalwater in Rossum wordt hervat


Nadat de oliewinning en de injectie van afvalwater maanden stil lag, kan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) de werkzaamheden weer opstarten. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft toestemming gegeven om de transportleiding tussen de oliewinning in Schoonebeek en de injectieputten in Rossum weer in gebruik te nemen.

Voorwaarde is dat het afvalwater uit die oliewinning direct moet worden afgevoerd. Het gaat om honderdduizenden liter afvalwater per dag.

De technische kwaliteit van de leidingen voldoet aan de gestelde eisen voor de veiligheid van mens en milieu.

donderdag 11 november 2021

Voi lanceert een Milieu-Impact Dashboard


Voi kondigt de lancering aan van het milieu-impactdashboard in de Voi-app om rijders te informeren over hun CO2-uitstoot en de impact op de luchtkwaliteit van hun ritten.

Het dashboard is bedoeld om mensen bewust te maken van de impact van vervoerskeuzes op het milieu en zorgt ervoor dat mensen betere en duurzamere keuzes kunnen maken met hun vervoersmiddel.  
 
Het Impact Dashboard toont de geschatte kooldioxide (CO2)-uitstoot die rijders hebben bespaard door te kiezen voor CO2-neutrale e-scooters of e-bikes.

De berekeningen houden rekening met de uitstoot gedurende de volledige levenscyclus van de voertuigen: van productie tot recycling aan het einde van de levensduur.
 
Bovendien zal het dashboard de gemiddelde impact van de rijder op de luchtkwaliteit weergeven in het aantal gram PM2.5 dat niet in de lucht komt. PM2.5 is de term voor fijn stof met een diameter van minder dan 2.5 micron dat het resultaat is van gedeeltelijk verbrande brandstof. Blootstelling aan PM2.5 veroorzaakte in 2018 alleen al in Europa meer dan 400.000 sterfgevallen, en wereldwijd is het op vier na grootste risicofactor voor sterfte.

dinsdag 9 november 2021

Veiligheidsdag: Leren van Incidenten

De Veiligheidsdag van de Stichting Veiligheid Voorop staat dit jaar in het teken van een belangrijk speerpunt van de stichting en de industrie: Leren van Incidenten. In een interactief programma worden verschillende kanten rondom dit thema belicht.

Met een persoonlijk verhaal nemen nabestaanden Karien van der Loo en Patrick van der Sande ons mee in hun ervaringen en hun pleidooi voor een verbetertraject. Jeroen Dijsselbloem zal vanuit het perspectief van de Onderzoeksraad voor Veiligheid delen hoe hij naar het onderwerp kijkt. Tijdens vijf workshops verdiepen de deelnemers zich samen met experts in één specifiek aspect van Leren van Incidenten.

De Vereniging Afvalbedrijven heeft veilig en gezond werken hoog in het vaandel staan. Om die reden is zij aangesloten bij het programma Veiligheid Voorop. Dit is een samenwerkingsverband van branches in de (petro)chemieketen dat zicht richt op het verbeteren van de veiligheidscultuur bij Brzo-bedrijven (bedrijven die vallen onder het Besluit Risico’s Zware Ongevallen).

Dit jaar wordt de Veiligheidsdag weer als een fysieke bijeenkomst georganiseerd op 25 november 2021 in Woerden. Meer informatie en aanmelden op veiligheidsdag.org.

maandag 8 november 2021

Schade door klimaatverandering steeds vaker onverzekerbaar

 

Schade door huisverzakkingen als gevolg van langdurige droogte wordt sinds kort door geen enkele verzekeraar meer vergoed. Ook grote overstromingen zijn meestal niet of maar gedeeltelijk gedekt. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil dat consumenten zich hier bewuster van zijn.

Daarbij moeten verzekeraars duidelijk communiceren over dekkingsvoorwaarden en zou de overheid moeten meedenken over oplossingen voor onverzekerbare schade.

Door klimaatverandering neemt extreem weer toe. De schade door overstromingen in de EU in het eerste decennium van deze eeuw bedroeg gemiddeld 4 miljard euro per jaar. Dit loopt naar schatting op tot 23 miljard euro in 2050. Die schade is niet altijd gedekt door verzekeraars, zoals bijvoorbeeld vormen van hagelschade aan zonnepanelen.

Dit geldt ook voor woningverzakkingen. Waar in 2016 nog vier verzekeraars dit risico dekten, doet sinds vorig jaar geen enkele partij dit meer. Nederland krijgt steeds meer te maken met langdurige droogte. Naar schatting 800.000 woningen lopen het risico op verzakking en instorting bij daling van het grondwaterpeil.

De totale schade voor particulieren in Limburg door de recente overstromingen loopt waarschijnlijk in de honderden miljoenen euro’s. Sommige verzekeraars van zakelijke polissen vergoeden die schade formeel niet, omdat overstromingen zijn uitgesloten. Gedupeerde ondernemers waren zich daar vaak niet van bewust. Particulieren waren in dit geval wel gedekt, maar zouden dat niet zijn geweest als de Maas buiten haar oevers was getreden. Veel consumenten zijn zich niet bewust van dit verschil.

vrijdag 5 november 2021

In 2030 overschrijden de CO2-emissies van rijkste 1% 30 keer de grens van 1,5°C

De CO2-voetafdruk van de rijkste 1 procent van de wereldbevolking is in 2030 naar schatting 30 keer te groot, om de 1,5 °C-doelstelling van het Parijse klimaatakkoord te halen. De rijkste 1 procent – ​​dat zijn minder mensen dan de totale bevolking van Duitsland – neemt in 2030 naar schatting 16 procent van de totale wereldwijde CO2-uitstoot voor zijn rekening. Dit blijkt vandaag uit nieuw onderzoek in opdracht van Oxfam Novib.

In 2015 stemden regeringen in Parijs in met het doel om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. Maar de huidige toezeggingen om de uitstoot te verminderen blijven ver achter bij wat nodig is. Om deze doelstelling te halen, mag elke persoon op aarde tegen 2030 gemiddeld 2,3 ton CO2 per jaar uitstoten - dit is ongeveer de helft van de gemiddelde CO2-uitstoot per jaar van ieder persoon op aarde vandaag.

De buitensporige uitstoot van de rijkste 1 procent van de bevolking zal naar schatting alleen maar verder groeien in de komende jaren, meent Oxfam.

Als er geen verdere stappen worden genomen, zou alleen al de uitstoot van de rijkste 10 procent van de wereldbevolking ons de komende negen jaar boven de afgesproken limiet van 1,5 graad Celsius kunnen brengen.

In de nieuwe studie, in opdracht van Oxfam, en uitgevoerd door het Institute for European Environmental Policy (IEEP) en het Stockholm Environment Institute (SEI), wordt berekend hoe de CO2-voetafdruk van de wereldbevolking wordt beïnvloed door de toezeggingen die regeringen nu hebben gedaan in aanloop naar de top in Glasgow. De studie berekende dat tegen 2030:

Het Klimaatakkoord van Parijs lijkt wel enige impact te hebben op de emissies van de middelste 40 procent van de wereldbevolking. Dit is een groep die grotendeels bestaat uit burgers in middeninkomenslanden zoals China en Zuid-Afrika Tussen 2015 en 2030 wordt in deze groep per hoofd een emissiereductie gehaald van 9 procent, Dit terwijl de uitstoot van deze groep juist het snelst groeide tussen 1990 en 2015.

De geografie van de wereldwijde CO2-ongelijkheid gaat ook veranderen, waarbij een groter deel van de uitstoot van 's werelds rijkste 1 procent en 10 procent gekoppeld zal zijn aan burgers in middeninkomenslanden. Tegen 2030 zullen Chinese burgers verantwoordelijk zijn voor bijna een kwart (23 procent) van de wereldwijde uitstoot van de rijkste 1 procent, Amerikaanse burgers voor een vijfde (19 procent) en Indiase burgers voor een tiende (11 procent).

donderdag 4 november 2021

Gouden certificaat voor circulaire kalkkorrels

AquaMinerals en de Nederlandse drinkwaterbedrijven, waaronder Evides Waterbedrijf, hebben onlangs het cradle-to-cradle certificaat, niveau goud gekregen voor de geproduceerde 100% kalkkorrels uit het productieproces voor kraanwater.

Evides Waterbedrijf levert onthard kraanwater aan zijn klanten. Hiervoor haalt men kalk uit het water. In de productielocaties Baanhoek (Dordrecht) en Halsteren doet men dat in een processtap die ervoor zorgt dat een groot deel van de aanwezige kalk zich hecht aan speciale kalkkorreltjes.

De volgroeide kalkkorrels worden verzameld en in samenwerking met AquaMinerals en andere drinkwaterbedrijven worden de circulaire kalkkorrels afgezet. Zo worden ze bijvoorbeeld gebruikt in de rug van tapijttegels, maar ook als vervanger van microplastics in een circulaire face scrub.

Onthard water zorgt bovendien onder andere voor een langere levensduur van huishoudelijke apparaten en hoeven consumenten minder schoonmaak- en wasmiddelen te gebruiken. Zo is ontharden goed voor het milieu en klimaat, en bespaart het geld.

woensdag 3 november 2021

Plastics zoeken met een satelliet

Samen met de European Space Agency (ESA) en gastonderzoekers uit heel Europa (Spanje, Portugal, Schotland, Duitsland en Nederland) onderzoekt Deltares of het mogelijk is om plastics op de oceaan te volgen met satellieten.

Door plastics vanaf hoogte te volgen ziet men over een veel groter oppervlakte waar de plastics vandaan komen en waar ze blijven.

Het onderzoek wordt gedaan in het Atlantic Basin van Deltares. In dit basin van 650 m² kunnen diverse golfpatronen worden nagemaakt, ook golven die je alleen op de oceaan vindt. De instrumenten die normaal op de satelliet zijn bevestigd worden hier getest. Werken deze instrumenten ook als het om plastics gaat? De meeste onderzoekers zijn hoopvol.

Deltares gebruikt meer data van satellieten om inzicht te krijgen in waterstanden, golven en waterkwaliteit bijvoorbeeld algenbloei.

dinsdag 2 november 2021

Oxfam Novib: wereldleiders stop met het verkopen van gebakken lucht

Bij de start van de VN-klimaattop in Glasgow eisen actievoerders van Oxfam Novib, verkleed als wereldleiders, dat staatshoofden, waaronder premier Rutte, niet met 'gebakken lucht' oplossingen komen maar met concrete plannen om de klimaatcrisis aan te pakken.

Rijke, vervuilende landen moeten de uitstoot van broeikasgassen veel sneller verminderen en moeten meer doen om armere landen te ondersteunen die nu al te maken hebben met de verwoestende gevolgen van klimaatverandering.

Nederland loopt hopeloos achter met het terugdringen van de broeikasgassen in eigen land, het Nederlandse doel van 49 procent reductie in 2030 is ver onder de maat om de1,5 graden te halen. Ook draagt Nederland onvoldoende bij aan de beloofde 100 miljard euro klimaatfinanciering om armere landen te helpen in deze klimaatcrisis.

De Raad van State oordeelde afgelopen week vernietigend over het zwalkende Nederlandse klimaatbeleid en stelde dat de klimaatdoelen die Nederland voor zichzelf heeft gesteld in de Klimaatwet uit zicht zijn, er nú extra maatregelen nodig zijn en dat het feit dat het kabinet demissionair is, het daarmee niet ontslaat van de plicht om te doen wat nu nodig is.

De klimaatonderhandelingen in Glasgow moeten zorgen dat de wereldwijde broeikasgassen uitstoot wordt teruggebracht zodat de klimaatdoelen vastgelegd in Parijs nog gehaald worden. Deze top is ook een cruciaal moment om de toegezegde steun van rijke landen aan klimaatkwetsbare armere landen ook daadwerkelijk waar te maken.

Vandaagm 2 november, opent de Amsterdamse wethouder voor duurzaamheid, Marieke van Doorninck, de Oxfam Novib pop-up winkel en climate hub. In de pop-up store geven klimaatexperts en campagnevoerders uitleg waarom klimaatactie nu nodig is en er kunnen o.m. protestborden voor de klimaatmars van 6 november gemaakt worden. De pop-up winkel is t/m zaterdag geopend van 10.00 tot 18.00, kruising Amstel – en IJpassage Amsterdam CS.

maandag 1 november 2021

Alex Brenninkmeijer onafhankelijk voorzitter van het burgerberaad over de klimaatdoelen

 

Alex Brenninkmeijer wordt de onafhankelijk voorzitter van het mini-burgerberaad dat de gemeente Amsterdam organiseert over de klimaatdoelen. Van 1 tot 16 november gaan honderd inwoners aan de slag met het bedenken van extra maatregelen die nodig zijn om de klimaatdoelstellingen van de stad te halen.

Amsterdam wil de uitstoot van CO₂ in 2030 met 55 procent verlagen. De prognose is dat met de bestaande maatregelen een verlaging van 37 procent wordt gehaald.

Brenninkmeijer is lid van de Europese Rekenkamer en faculteitshoogleraar Institutionele Aspecten van de Rechtsstaat aan de Universiteit van Utrecht. Van 2005 tot 2014 was hij de Nationale Ombudsman. Daarnaast was hij betrokken bij het onderzoek naar burgerbetrokkenheid bij het klimaatbeleid in opdracht van het ministerie van Economische zaken en Klimaat. Daarbij werd ook onderzocht of burgerfora een rol kunnen spelen bij het verbeteren van die betrokkenheid.

Begin oktober viel bij 2000 ingelote bewoners een uitnodiging van de gemeente in de brievenbus. Daarvan hebben 240 zich aangemeld. Uiteindelijk kunnen honderd inwoners deelnemen aan het burgerberaad. Er is onder de 240 aanmelders dus een tweede keer geloot. De deelnemers worden uitgenodigd om in november zes keer bij elkaar te komen.