maandag 31 januari 2022

Reactie NVRD op AanZET-subsidieregeling

 

De NVRD is blij dat er een subsidieregeling zoals AanZET bestaat. De afvalsector wil graag bijdragen aan een emissievrije wereld. In specifieke gevallen is dit ook al op korte termijn noodzakelijk vanwege de ontwikkeling van emissievrije zones in tal van binnensteden.

De AanZET-subsidie kan hier een beperkte bijdrage aan leveren. Tenminste, voor die inzameldiensten die bedrijfsmatig zijn georganiseerd. Omdat de gemeentelijke diensten zijn uitgesloten creëert deze subsidieregeling een ongelijk speelveld. Men ziet dan ook graag zeer spoedig een gelijkwaardige subsidieregeling voor de gemeentelijke diensten.

vrijdag 28 januari 2022

FNV wil verbod op onkruidbestrijder glyfosaat


De FNV wil zo snel mogelijk een verbod op het gebruik van glyfosaat in Nederland. Dat schrijft de vakbond in een brief aan minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Glyfosaat is de omstreden chemische stof in onkruidbestrijdingsmiddelen. Boeren gebruiken het onder andere om het groen van hun akkers te halen. Dan kunnen ze die makkelijker bewerken. Hierdoor ontstaan de bekende gele akkers. Het middel mag nu nog gebruikt worden in de landbouw en thuis, maar al niet meer in de openbare ruimte, zoals in plantsoenen.

Er zijn sterke aanwijzingen dat dit onkruidbestrijdingsmiddel kanker, Alzheimer en Parkinson veroorzaakt bij mensen die ermee werken, zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV. 'Werknemers in de agrarische sector moeten een veilige en gezonde werkomgeving hebben. Het is onacceptabel dat deze stof nog gebruikt wordt.’

Met de oproep loopt de FNV vooruit op het aflopen van de Europese vergunning voor het gebruik van glyfosaat, op 15 december dit jaar.

Daarmee schaart de bond zich ook achter de internationale vakbond IUF, voor onder andere voeding en landbouw, en EFFAT, de Europese koepel voor vakbonden in de agrarische sector. Zij willen wereldwijd, en dus ook in Europa, een onmiddellijk verbod.


woensdag 26 januari 2022

Stikstofoverschot landbouw in 2020 iets toegenomen

Het stikstofoverschot in de landbouw is in 2020 vergeleken met een jaar eerder met ongeveer 4,5 procent toegenomen naar 307 miljoen kilogram. Het grootste deel (219 miljoen kilogram) ging verloren naar de bodem, 6 procent meer dan in 2019. Het verlies van stikstof naar de lucht was ongeveer net zo hoog als voorgaande jaar, 88 miljoen kilogram. Vergeleken met tien jaar eerder is het verlies naar bodem iets gestegen en naar de lucht iets afgenomen. Dit blijkt uit de Mineralenbalans landbouw van het CBS.

Het stikstofoverschot is gedeeltelijk afhankelijk van het vastleggen van stikstof in plantaardige producten dat afhankelijk is van het weer. 2020 was geen jaar met uitzonderlijke meteorologische extremen die significant effect hadden op de oogsten. In totaal werd er 84 miljoen kilogram stikstof via plantaardige producten afgevoerd, 3 miljoen kilogram minder dan in 2019. Er is vooral minder tarwe geoogst; het areaal tarwe liet in 2020 een daling zien.

IBM koopt softwarebedrijf voor milieu-analyses klanten

IBM lijft Envizi in, een Australische leverancier van data- en analysesoftware voor het beheer van milieuprestaties.

IBM investeert de laatste tijd in AI-gedreven software waarmee operaties en toeleveringsketens energie kunnen besparen. Bedrijven staan onder toenemende druk om op milieuvriendelijk gebied vooruitgang te boeken.

De software van Envizi automatiseert het verzamelen en consolideren van meer dan vijfhonderd gegevenstypen. Efficiencykansen zijn gemakkelijker te identificeren en duurzaamheidsrisico's eerder te beoordelen.

dinsdag 25 januari 2022

Wetenschappers spreken zich uit tegen zonne-klimaatengineering

Meer dan 60 vooraanstaande klimaatwetenschappers en bestuurskundigen uit de hele wereld hebben een wereldwijd initiatief gelanceerd waarin wordt opgeroepen tot een internationaal verbod op zonne-klimaatengineering (ingrijpen in natuurlijke systemen om klimaatverandering tegen te gaan).

Zij stellen dat het gebruik van zonne-klimaatengineering niet op een eerlijke manier wereldwijd kan worden geregeld en onaanvaardbare risico's met zich meebrengt.

Onderzoek naar zonne-klimaatengineering is niet de voorbereiding van een plan B om een klimaatramp te voorkomen, zoals de voorstanders ervan beweren. Het zal in plaats daarvan het huidige mondiale klimaatbeleid alleen maar vertragen en doen ontsporen.

De groep roept daarom collega-academici, maatschappelijke organisaties en bezorgde individuen op om een open brief te ondertekenen aan regeringen, de Verenigde Naties en andere organisaties om de ontwikkeling en het mogelijke gebruik van zonne-klimaatengineering op wereldwijde schaal een halt toe te roepen. Het initiatief bouwt voort op een wetenschappelijk artikel dat vandaag in WIREs Climate Change is gepubliceerd en dat mede is geschreven door 16 wetenschappers en initiatiefnemers uit deze groep.

maandag 24 januari 2022

Sa­men­wer­ken aan het aan­pak­ken van af­val in de Maas

Dertien partners ondertekenden het Clean Meuse Joint Statement tijdens de Eindconferentie van LIVES, Litter Free Rivers and Streams.

Op donderdag 20 januari 2022 namen ruim 100 deelnemers uit Nederland, Duitsland en België deel aan de eindconferentie van het Interreg V-A project Litter Free Rivers and Streams. Van waterbeheerders tot kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties, samen willen ze plasticvervuiling een halt toeroepen. Vandaag werden de resultaten van het project gepresenteerd. Opruimacties, monitoring, proefprojecten met plasticvangers. Inspirerende resultaten!

Iedereen is zich ervan bewust dat plasticvervuiling in rivieren en kanalen een groot probleem is. Drijvend zwerfvuil is een mondiaal probleem met een enorme impact op tal van vlakken: schade aan ons milieu en een gevaar voor de volksgezondheid, de biodiversiteit, de scheepvaart en het landschap. Plasticvervuiling in de waterwegen vraagt om een duurzame en grensoverschrijdende aanpak die voorkomt dat plastics naar de zee stromen of in de rivier en haar uiterwaarden neerslaan.

Het Interreg V-A project LIVES richtte zich de afgelopen drie jaar op het terugdringen van plastic afval in de Maas en haar zijrivieren in het Maas stroomgebied binnen de Euregio Maas-Rijn. De afsluiting vond plaats op donderdag 20 januari 2022. Maar het netwerk wordt voortgezet.

vrijdag 21 januari 2022

Aanzienlijk deel PAK en metalen in IJmond afkomstig van terrein Tata Steel

Een aanzienlijk deel van de PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en metalen die zijn gemeten in stofdepositie (stof op de grond) en in fijnstof in de lucht in de IJmond is volgens onderzoek van het RIVM afkomstig van het terrein van Tata Steel.

Dit bevestigt de zorgen van veel bewoners in de IJmond over het effect van de staalindustrie op hun leefomgeving. De provincie Noord-Holland en de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen delen die zorgen. Zij zien in het rapport de bevestiging van de ingezette koers en de noodzaak om de emissies van het terrein van Tata Steel zo veel en zo snel mogelijk te verminderen.

Het ‘Onderzoek naar de herkomst van neergedaald stof en stoffen in de lucht in de IJmondregio’ van het RIVM is het derde deel van het gezondheidsonderzoek in de IJmond, dat het RIVM uitvoert in opdracht van de provincie Noord-Holland en de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen.

Uit het ‘Onderzoek naar de herkomst van neergedaald stof en stoffen in de lucht in de IJmondregio’ van het RIVM blijkt een duidelijk verschil tussen gemeten waardes in het luchtmeetnet (PAK en een aantal metalen) en wat er op basis van berekeningen met onder meer de milieujaarverslagen van Tata Steel wordt verwacht. De gemeten uitstoot via het luchtmeetnet voor bijvoorbeeld koper en lood zijn respectievelijk tot een factor 50 en 5 hoger dan in de emissieregistratie staat. De gemeten waarde van PAK is tot een factor 1.000 hoger.

Het RIVM geeft aan dat het geconstateerde verschil een aantal mogelijke oorzaken heeft. Het bedrijf Tata Steel voldoet aan de wettelijke eisen die worden gesteld aan emissieregistratie, maar daarmee zijn waarschijnlijk niet alle emissies van het terrein van Tata Steel goed in beeld. Andere bedrijven op het terrein van Tata Steel hoeven hun emissie bijvoorbeeld niet te registreren en in de praktijk kan er meer emissie zijn van “diffuse bronnen” dan geregistreerd. 

Ook is het mogelijk dat door stoffen, die eerder zijn uitgestoten, onder invloed van wind opnieuw in de lucht worden gebracht en worden gemeten in het luchtmeetnet. Deze geconstateerde verschillen hebben géén consequenties voor de conclusies van de eerdere gezondheidskundige onderzoeken in de IJmond, die zijn gebaseerd op feitelijke luchtkwaliteitsmetingen van het luchtmeetnet.

Foto Anefo

21 januari webinar ‘herkomst stoffen in de IJmondregio’

Op vrijdag 21 januari 2022 om 19.30 is een webinar van de provincie Noord-Holland over het RIVM-rapport ‘Onderzoek naar de herkomst van neergedaald stof en stoffen in de lucht in de IJmondregio’.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via deze pagina. In dit webinar licht het RIVM het rapport toe. De provincie en de drie IJmondgemeenten (Beverwijk, Heemskerk en Velsen) reageren tijdens het webinar op de resultaten van het onderzoek. Inwoners hebben de gelegenheid om vragen te stellen.

Het is het derde deel van het gezondheidsonderzoek Ijmond dat het RIVM uitvoert in opdracht van de provincie Noord-Holland en de IJmondgemeenten. Dit rapport gaat over de vraag waar stoffen in de lucht en op de grond (depositie) vandaan komen. Er is daarbij gekeken naar PAK en een aantal metalen in stofdepositie en in fijnstof in de lucht.

donderdag 20 januari 2022

CO2-voetafdruk van Bitcoin-netwerk steeg in 2020 met ongeveer 25 procent

De totale CO2-voetafdruk van het Bitcoin-netwerk steeg in 2020 met ongeveer 25 procent, terwijl het aantal transacties daalde met 6 procent. Dit komt neer op een klimaatimpact van ongeveer 402 kg CO2 per transactie in 2020, zo blijkt uit de eerste resultaten van een door DNB ontwikkelde methode om de CO2-voetafdruk van Bitcoin te meten.

Dit is vergelijkbaar met twee derde van de maandelijkse uitstoot van een gemiddeld Nederlands huishouden (611 kg CO2 per maand).

De stijging van de klimaatimpact per transactie kan worden toegeschreven aan een forse toename van het totale energieverbruik van het Bitcoin-netwerk. De totale CO2-uitstoot steeg in 2020 met 25 procent van 36 naar 45 Megaton, terwijl het aantal transacties met 6 procent daalde van 119 naar 112 miljoen.

Aangezien de elektriciteitsmix tussen hernieuwbare en fossiele brandstoffen redelijk constant bleef in deze periode, kan de stijging van de CO2-uitstoot bijna volledig worden toegeschreven aan de groei van benodigde rekenkracht van het Bitcoin-netwerk.

Verdere groei van het energieverbruik is sterk afhankelijk van de Bitcoin-prijs. Als de waarde van crypto-activa zoals Bitcoin stijgt, trekt dat meer miners aan, die vervolgens meer elektriciteit verbruiken om crypto’s te delven.

Niet alle crypto’s zijn gebaseerd op een energie-intensief algoritme. Het algoritme van onder andere Bitcoin en Ethereum heeft het grootste energieverbruik per transactie in vergelijking met andere technologieën met vergelijkbare functionaliteit die momenteel beschikbaar zijn. Dit is dan ook een van de redenen waarom bijvoorbeeld de Zweedse financiële toezichthouder zich recent heeft uitgesproken voor een EU-verbod op crypto’s die gebruik maken van deze energie-intensieve methode.

woensdag 19 januari 2022

Minister LNV moet bedrijfsadresgegevens in PAS-meldingen openbaar maken

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moet de bedrijfsadresgegevens in zogenoemde PAS-meldingen openbaar maken. Dit volgt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Locatiegegevens omvatten ook bedrijfsadresgegevens. De minister kan niet volstaan met alleen het openbaar maken van de zogenoemde coördinatiepunten van de emissiebronnen. De hoogste bestuursrechter bevestigt hiermee een eerdere uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland die in juni 2021 tot hetzelfde oordeel kwam.

Tussen 2015 en 2019 was op grond van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) geen vergunning nodig voor activiteiten met een beperkte stikstofuitstoot. Bedrijven konden met een melding volstaan. MOB vroeg de minister om alle PAS-meldingen die in deze periode zijn gedaan openbaar te maken om zo een volledig beeld te krijgen van de stikstofuitstoot.

De minister heeft zo’n 3500 meldingen openbaar gemaakt, met uitzondering van de locatiegegevens. Daartegen kwam MOB eerder in beroep bij de rechtbank Noord-Nederland. Uit praktische overwegingen besloot de rechtbank eerst uitspraak te doen over tien meldingen van agrarische bedrijven uit Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Daarover oordeelde de rechtbank al in juli 2020 dat de minister ook de locatiegegevens van de bedrijven openbaar moest maken. Tegen die uitspraak kwamen de minister en LTO Noord in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak.

De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelde in januari 2021 dat de gevraagde locatiegegevens niet alleen milieu-informatie, maar in het bijzonder ook emissiegegevens zijn . Dit is belangrijk, omdat de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) in vergelijking met andere soorten informatie minder mogelijkheden biedt om het verstrekken van milieu-informatie te weigeren, in het bijzonder bij emissiegegevens. De Wob heeft als doel om zoveel mogelijk informatie openbaar te maken over (stikstof)uitstoot in het milieu. Daarom bepaalt de Wob bijvoorbeeld dat als om emissiegegevens wordt gevraagd, de privacy van belanghebbenden geen rol mag spelen bij de beslissing om deze openbaar te maken.
 

dinsdag 18 januari 2022

AVRI lanceert app voor bedrijfsafval

Er is nu ook een Avri-app voor zakelijke klanten. In deze bedrijvenservice app vindt men vanaf nu de kalender met alle ophaaldagen.

De app is beschikbaar voor Android en IOS en is gratis te downloaden.

Avri geeft invulling aan de afvalzorgplicht in de gemeenten Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel. 

maandag 17 januari 2022

Plasticvrije Tandpasta Tabs


HappySoaps, het grootste 100% plasticvrije verzorgingsmerk van Nederland komt met een compleet nieuwe productlijn: tandpasta tabs. Hiermee gaat HappySoaps de strijd aan met de tubes tandpasta (in plastic verpakt en waarvan de pasta veelal microplastics bevat) waar er jaarlijks miljoenen van worden verkocht.

In tegenstelling tot al bestaande tandspasta tabletten zijn zowel de introductie verpakking (glas met kurk) alsook toekomstige navulverpakking van HappySoaps compleet plasticvrij.

Er worden jaarlijks miljoenen tubes tandpasta verkocht waarvan de meeste lege tubes niet in de PMD-container belanden maar worden verbrand. Dat kan slimmer met tandpasta tabs.

Tandpasta tabs zijn er in twee varianten: Spearmint - met fluoride en Mighty Mint - zonder fluoride.

vrijdag 14 januari 2022

Netwerk van milieuprofessionals fuseert met Werkgemeenschap voor Landschapsonderzoek


Met ingang van 1 januari 2022 zijn de VVM en de Werkgemeenschap voor Landschapsonderzoek (WLO) gefuseerd. De VVM is hét netwerk voor milieuprofessionals, terwijl de WLO professionals en wetenschappers rond landschapsonderzoek verenigt.

De fusie betekent voor de VVM én de WLO een versterking en verbreding van beide netwerken. Rachel Heijne, directeur VVM: “Door onze krachten te bundelen, kunnen de leden elkaar aanvullen en inspireren. Daar komt bij dat het thema landschap veel onderwerpen raakt waar onze leden zich ook op richten. Denk aan bodem, water, biodiversiteit, landbouw en klimaat.”

De WLO is een ledenorganisatie met zo’n 400 leden die nu lid worden van de VVM. Het Tijdschrift Landschap wordt het derde tijdschrift dat de VVM zal uitgeven, naast Tijdschrift Milieu én Tijdschrift Lucht. Vanaf 2022 gaat het bestuur van de WLO verder in de sectie Landschap van de VVM.


donderdag 13 januari 2022

Milieudefensie stelt ultimatum aan vervuilers

Milieudefensie bezorgt vandaag 13 januari een brandbrief bij 29 grote vervuilers. Hun uitstoot maakt de wereld letterlijk ziek en dat moet stoppen, zegt de organisatie. Milieudefensie vraagt grote vervuilers om aan te geven hoe ze voor 2030 minimaal 45 procent minder CO2 uitstoten.

De brief is ook ondertekend door JMA-voorzitter Neele Boelens (19). Jongeren Milieu Actief (JMA) is de jongerenorganisatie van Milieudefensie. Neele gingen samen met andere jongeren onder meer bij Ahold Delhaize langs om de brief aan te bieden.

Grote bedrijven weten al sinds het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 dat ze moeten veranderen. Maar ze veroorzaken nog steeds gevaarlijk klimaatverandering. 

Na drie maanden wil Milieudefensie alle plannen binnen hebben, om ze te laten beoordelen door klimaatwetenschappers. Mocht dat niet het geval zijn, dan is een gang naar de rechter een optie, zegt de milieuorganisatie.

woensdag 12 januari 2022

Dwangsommen voor verwerkingsbedrijf op terrein Tata Steel onterecht

Het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland had Harsco Metals Holland B.V. geen dwangsommen mogen opleggen om stofverspreiding bij het kiepen van slakken tegen te gaan.

Slak is een restproduct van de staalproductie. Het bedrijf heeft het vergunningsvoorschrift waarop de provincie haar dwangsommen baseerde, niet overtreden. Dit betekent overigens niet dat het bedrijf ongelimiteerd stof mag verspreiden bij de verwerking van slakken. Dit staat in de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Harsco verwerkt slakken op het industrieterrein van Tata Steel in IJmuiden. De vloeibare slak wordt in zogenoemde slakputten gekiept en daarin afgekoeld tot gestolde vaste slak.

In de slakputten vindt een deel van het productieproces plaats en daarmee zijn de slakputten installaties en geen opslagen. Het proces van vullen, koelen en leegmaken van de slakputten is een volcontinu productieproces. Pas de fase daarna wordt als opslag beschouwd. Dat is de fase wanneer de afgekoelde slak wordt opgeslagen nadat deze is uitgegraven uit de putten.

Het vergunningsvoorschrift waarop de provincie de dwangsommen had gebaseerd, heeft alleen betrekking op de opslag van slakken en is dus niet van toepassing op het kiepen van slakken in de slakputten. Daarom was de provincie niet bevoegd om op grond van dit voorschrift handhavend op te treden tegen de stofverspreiding die optreedt bij het kiepen.

Maar dit betekent niet dat bij de slakputten ongelimiteerd stofverspreiding mag plaatsvinden. Harsco moet volgens de vergunning een zogenoemd sproeiplan hebben. Daarin staat op welke wijze stofverspreiding zoveel mogelijk wordt voorkomen of beperkt bij de slakputten. Als het college van gedeputeerde staten dat nodig vindt, kan het ook nog nadere voorschriften aan de vergunning stellen of deze aanvullen of wijzigen.

Algemeen Bestuur stelt fors budget beschikbaar voor circulaire- en energietaken DCMR

Het algemeen bestuur van DCMR milieudienst Rijnmond heeft onlangs ingestemd met voorstellen van de dienst voor extra budget. Dit om maximaal bij te dragen aan de circulaire economie en energietransitie. 

Het gaat om een bedrag van ruim twee miljoen euro. Met het geld kan DCMR zich op deze thema’s verder professionaliseren. Dat is van groot belang voor de kwaliteit van vergunningverlening, toezicht en handhaving van de toekomst.

Meindert Stolk, voorzitter van het bestuur van DCMR, deelde dat mee in een videoboodschap. Dit bestuur bestaat uit 15 wethouders van de Rijnmondgemeenten en twee gedeputeerden van de provincie Zuid-Holland. Tijdens de bijeenkomst op 9 dece

dinsdag 11 januari 2022

'Stop met consuminderen'

Om het milieu te redden hebben we innovatie nodig, en om innovatie te stimuleren, moeten we economisch groeien. Daarom: stop met consuminderen! Die opvallende oproep deed wetenschapsjournalist Hidde Boersma in Dit is de Dag. "Het is een misvatting dat er een rechtstreeks verband zit tussen economische groei en milieuschade", aldus Boersma.

Volgens Boersma is de economie de afgelopen 30 jaar ingrijpend veranderd. "Wij gebruiken vandaag de dag 20 procent minder materialen dan 20 jaar geleden, terwijl de economie veel groter is", vertelt hij. Als we de restwaarde van de economie inzetten om innovatie te stimuleren, wordt onze ecologische voetafdruk nóg lager, denkt hij.

maandag 10 januari 2022

Anderhalf miljoen keer klimaatactie

Sinds de start 10 jaar geleden is het online klimaatactie platform Klimaatplein.com nu anderhalf miljoen keer geraadpleegd. Het zijn met name bedrijven en instellingen die gebruik maken van de inspiratie-website en daarmee de eigen uitstoot van broeikasgassen verminderen. Enkele bijzonderheden van het platform op een rij.

De missie van het Klimaatplein is het om bij te dragen aan minder opwarming van de aarde. Bedrijven en instellingen wordt geadviseerd hoe ze eigen verbruik van fossiele brandstoffen kunnen verminderen en meer duurzame energie zelf opwekken. Op die manier wordt minder uitstoot van het broeikasgas CO2 veroorzaakt. 

De honderdduizenden organisaties die gebruik maken van het Klimaatplein lezen gemiddeld 1 minuut en 25 seconden informatie op de website en bezoeken gemiddeld 2,04 webpagina’s. Zestig procent van de anderhalf miljoen raadplegingen is een unieke bezoeker. Omdat er wekelijks nieuwe tips, nieuwsberichten en cases en worden geplaatst keren bezoekers regelmatig terug op het platform. Zo blijven ze op de hoogte van de laatste technologische ontwikkelingen om de eigen organisatie te verduurzamen.  

Het Klimaatplein wordt niet gesubsidieerd door de overheid om haar informatie- en inspiratiefunctie uit te voeren. Tot nu toe is het vooral de markt die het Klimaatplein in stand houdt. Dat gebeurt door zogenoemde partnerschappen: bedrijven kunnen partner worden van het Klimaatplein waarmee zij zichtbaarheid verkrijgen op het platform. Middels deze ‘crowdfunding financiering’ kan het Klimaatplein haar unieke maatschappelijke functie vervullen.

Naast het online platform organiseert het Klimaatplein meer activiteiten om bedrijven en instellingen aan te sporen om de CO2-voetafdruk te verkleinen. Bijvoorbeeld door het organiseren van bijeenkomsten, het schrijven van een handboek CO2-neutraal ondernemen, het realiseren van online webinars en het mogelijk maken van onderzoeken naar gasloos ondernemen, CO2-beprijzing en nieuwe manieren van ondernemerschap.

Dat het Klimaatplein nu anderhalf miljoen keer is geraadpleegd zegt iets over de populariteit van het thema: bedrijven en instellingen gaan zelf online op zoek naar oplossingen, en het Klimaatplein geeft ze een zetje mee. Deze populariteit is gestegen de afgelopen jaren. Vonden er vier jaar geleden 10.000 raadplegingen per maand plaats, nu zijn dat er ruim 20.000 per maand.


vrijdag 7 januari 2022

Crowdfunding voor hoger beroep Klimaatzaak Shell

 
Op 26 mei Milieudefensie de Klimaatzaak tegen Shell. De rechter oordeelde dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 teruggebracht moet hebben met 45 procent. Shell gaat echter tegen deze beslissing in hoger beroep.

Op dit moment bereidt het team zich, samen met advocaat Roger Cox, voor op de zittingsdagen die waarschijnlijk in de loop van 2022 plaats zullen vinden.

Milieudefensie zegt 500.000 euro nodig te hebben voor de kosten rondom het hoger beroep en voor de ondersteuning van buitenlandse groepen die ook zaken voorbereiden.

donderdag 6 januari 2022

‘Minder lachgas bij rioolwaterzuivering dankzij machine learning’ genomineerd voor De Vernufteling

TAUW zet kunstmatige intelligentie in om de emissie van lachgas dat vrijkomt bij de zuivering van ons rioolwater, te verminderen. Met deze innovatie is het bureau genominreerd voor de juryprijs van De Vernufteling, de jaarlijkse prijs die Koninklijke NLingenieurs in samenwerking met De Ingenieur uitreikt aan het advies- of ingenieursbureau met het meest vindingrijke project.

De zuivering van het afvalwater gebeurt met hulp van bacteriën. Deze bacteriën zetten bijvoorbeeld het schadelijke ammonium om in minder schadelijke stoffen zoals nitraat en stikstofgas. Een klein deel van het stikstof (N) uit het ammonium, minder dan 2 procent, eindigt echter in de verbinding N2O, ofwel lachgas. Dat is ongunstig, want lachgas breekt de ozonlaag af en is als broeikasgas 265 keer effectiever dan CO2.

Hoe de vorming van lachgas tijdens de rioolwaterzuivering is te voorkomen, is nog niet bekend. Omdat er bij de waterzuivering veel processen tegelijkertijd plaatsvinden, is het lastig om precies te bepalen welk mechanisme de lachgasvorming veroorzaakt.

Daarom zet Tauw kunstmatige intelligentie in. Als machine learning ergens goed in is, is het wel het vinden van patronen in grote datasets. Het model krijgt hiervoor gegevens aangeleverd over de samenstelling van het water, die continu met sensoren wordt gemeten.

Momenteel past Tauw deze techniek toe bij de zuiveringsinstallaties in Zwolle en Kampen en ondertussen is Tauw bezig om een volledig autonoom machine-learningmodel te ontwikkelen dat de zuiveringsinstallaties op eigen houtje kan bijsturen.

woensdag 5 januari 2022

Jongeren maken zich zorgen om klimaat, maar niet iedereen verandert gedrag

 

Een ruime meerderheid van de jongeren maakt zich zorgen om de klimaatverandering en maakt dagelijks keuzes om duurzamer te leven. Echter zijn zij verdeeld over hoeveel moeite en tijd de aanpassingen in hun leven mogen kosten. Dit blijkt uit het tweede deel van het onderzoek Jongeren van Nu van jongerenorganisatie TeamAlert.

Klimaat en duurzaamheid zijn prominente thema’s geworden in het leven van veel jongeren. Dat is onder andere te zien aan de populariteit van de klimaatdemonstraties onder jongeren in Nederland. Tijdens de Klimaatmars afgelopen november kwamen er bijvoorbeeld duizenden jongeren naar Amsterdam om hun onvrede te uiten over de wereldwijde klimaatverandering en de maatregelen die er genomen worden om dit aan te pakken.

Uit het tweede deel van het onderzoek “Jongeren van Nu”, dat 755 jongeren hebben ingevuld, blijkt dat 92% van de jongeren wereldwijde klimaatverandering een (groot) probleem vindt. Een ruime meerderheid (80%) maakt zich ook daadwerkelijk zorgen om de klimaatverandering. Deze bezorgdheid komt bij veel jongeren terug in het dagelijks leven: 61 procent denkt regelmatig tot vaak aan het klimaat bij de keuzes die ze maken.

Om meer klimaatbewust te leven, zijn er soms aanpassingen in je levensstijl nodig. Zo blijkt dat de meeste jongeren al hun afval scheiden (86%), elektronische apparaten laten repareren in plaats van direct vervangen (63%), zo min mogelijk single use plastic gebruiken (59%) en minder of niet meer met het vliegtuig reizen (52%).

Een ruime meerderheid van de jongeren maakt dus zich zorgen om het klimaat en is bereid om aanpassingen te maken in hun leven. Echter zijn ze wel verdeeld als het gaat om hoeveel moeite deze aanpassingen moeten kosten. 23% van de jongeren wil graag hun leven aanpassen met de grootst positieve invloed op het klimaat. 29% van de ondervraagden kiest echter voor aanpassingen die geen grote invloed hebben op hun dagelijkse leven, 25% wil dingen in hun leven veranderen die ze weinig moeite kost en 12% van de jongeren kiest voor aanpassingen die ze weinig tijd kosten.

dinsdag 4 januari 2022

HVC: Almeers afvalsysteem slecht voor milieu

 

Het machinaal scheiden van plastic, metaal, drankverpakkingen en restafval, is slechter voor het milieu dan het vooraf laten sorteren door de mensen in de stad. Dat zegt afvalverwerker HVC.

De  gemeenteraad wil overstappen op een ander systeem. Daarin mogen inwoners hun plastic, metaal en drankkartons weer bij het restafval gooien. Dat restafval wordt dan achteraf gesorteerd in de fabriek. Dit systeem van achteraf scheiden wordt PMD+ genoemd.

Raadsleden denken dat machines afval beter kunnen scheiden dan mensen. Maar dat laatste is zeker niet het geval, zegt HVC. Almeerders scheiden juist opvallend goed. Tegen Omroep Flevoland. 'We merken dat mensen bij PMD+ ook ander afval minder goed gaan scheiden. Ze gooien dan bijvoorbeeld ook weer papier en kleding bij het restafval. Omdat alles bij elkaar wordt gegooid, krijg je één vieze drab waardoor dat papier en die kleding nergens meer voor te gebruiken zijn.'

maandag 3 januari 2022

Minimaal dertig Nederlandse steden stellen per 2025 een zero-emissiezone in

Minimaal dertig Nederlandse steden stellen per 2025 een zero-emissiezone in. Dat is al over slechts drie jaar. Vanaf dan kom je deze gebieden niet meer in met een vracht- of bestelauto met CO2-uitstoot. En vanaf 2030 geldt dit zelfs voor álle voertuigen.

Als dertig steden in 2030 zero-emissiezones invoeren, scheelt dit ongeveer één megaton CO2 per jaar . Dit kan je vergelijken met de totale jaarlijkse uitstoot door aardgasgebruik van álle huishoudens in Rotterdam en Den Haag. De lucht – die jij en de rest van Nederland direct inademen – wordt hiermee een stuk schoner.

Heb je regelmatig een zakelijke afspraak of project in de stad? Of moet je hier vaak zijn om een bestelling af te leveren? Zorg dan dat je vóór 2025 overstapt op elektrisch rijden en wees je bewust van de volgende feiten;

Met de huidige actieradius rijd je gemakkelijk door heel Nederland

De lithium-ion batterij is en wordt nog veel duurzamer dan je misschien denkt

Groene stroom is ook écht groene stroom

Een eigen laadpaal aan huis of op de zaak hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn

Met duurzaam rijden bespaar je eenvoudig geld

De stap daarna? Volledig uitstootvrij wegverkeer in 2050. Vanaf 2030 zijn er zelfs alleen nog elektrische personenauto’s nieuw te koop. Daarnaast rijden er ook voertuigen op waterstof of zonnecellen. Je kan dus net zo goed nu al overstappen. Als ondernemer doe je dit sowieso met een mooie subsidie en in 2021 ook nog met een extra voordelige bijtelling .

zondag 2 januari 2022

Rob Jetten wordt minister voor Klimaat en Energie

Rob Jetten wordt minister voor Klimaat en Energie. Met zijn benoeming komt de functie van D66-fractievoorziter vacant. Jetten is met zijn 34 jaar tot dusver de jongste minister in Rutte IV.

Jetten zit sinds 2017 voor D66 in de Tweede Kamer. Als Kamerlid stond hij aan de wieg van de Klimaatwet en het Klimaatakkoord. Zijn strijd voor meer actie voor het klimaat leverde hem de geuzentitel klimaatdrammer op.

In 2018 volgde hij Alexander Pechtold op als fractievoorzitter van de toen 19 zetels tellende D66-fractie. Rob geldt als boegbeeld van een nieuwe generatie jonge politici.