donderdag 31 maart 2022

Door AVR afgevangen CO2 formeel geen afval meer

>Op 7 augustus 2018 heeft AVR het verzoek bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ingediend om te beoordelen of de uit de rookgassen afgevangen CO2 bij de AVR-locatie Duiven de status einde-afval kon krijgen. De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft op 17 februari 2022 formeel beslist dat deze CO2 geen afval meer is.

De CO2 wordt via partner Airliquide geleverd aan verschillende bedrijven in de glastuinbouw. Het eigendom van de CO2 gaat over van AVR naar Airliquide bij het verladen van de vloeibare CO2 uit de opslagtanks van AVR naar de tankwagens van Airliquide.

De CO2 wordt toegepast in de glastuinbouw om een hogere productie en betere kwaliteit van de geteelde gewassen te verkrijgen. Het doseren van CO2 wordt vaak gebruikt voor de teelt van groenten, snijbloemen, orchideeën en algen. De CO2 wordt bij het inblazen in de kas opgenomen door de planten.

woensdag 30 maart 2022

Minder wegwerpplastic voor een schoner milieu

In 2024 zijn plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen in principe niet toegestaan als je ter plaatse in een horecagelegenheid, op een festival of op kantoor eet of drinkt.

Herbruikbare borden en bekers zijn dan de norm om milieuvervuiling en plastic soep te voorkomen. Dat schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregelen hebben als doel de enorme aantallen plastic producten die na eenmalig gebruik worden weggegooid te verminderen.

In de regels voor minder plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen is een onderscheid gemaakt tussen consumptie ter plaatse en consumptie onderweg (afhaal en bezorging). Bij consumptie ter plaatse wordt per 2024 herbruikbaar servies het uitgangspunt: de afwasbare koffiemok op kantoor en het bord in de kantine en eethuisjes.

Alleen zorginstellingen zijn uitgezonderd. Wanneer het echt nodig is, kunnen bedrijven ervoor kiezen bepaalde plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen te blijven gebruiken, mits ze 75 tot 90 procent hiervan weer inzamelen voor hoogwaardige recycling. Dat kan door gescheiden inzameling met bijvoorbeeld een retoursysteem, zodat van de grondstoffen weer nieuwe bekers en bakjes gemaakt kunnen worden.

Voor consumptie onderweg en afhaal geldt per juli 2023 dat een bedrag betaald moet worden voor plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen, bovenop de prijs voor de koffie of de maaltijd. Dit geldt ook voor de op het oog papieren bekers waaruit bijvoorbeeld veel koffie to go wordt gedronken. Hier zit namelijk ook een laagje plastic in. Dat betekent dat per juli 2023 een verbod geldt op het gratis verstrekken van plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik.

dinsdag 29 maart 2022

Global Data Lab ontwikkelt klimaatmonitor

 

Het Global Data Lab van de Radboud Universiteit is betrokken bij de ontwikkeling van een Climate Vulnerability Monitor. Deze monitor gaat in kaart brengen hoe kwetsbaar ontwikkelingslanden zijn voor klimaatverandering, en welke sociale factoren daar mogelijk een rol in spelen.

Volgens Jeroen Smits,  hoogleraar Economic and Human Development aan de Radboud Universiteit en oprichter van het Global Data Lab, is het project een unieke kruisbestuiving van klimaatdata en sociale data op subnationaal niveau. De monitor brengt gedetailleerd in kaart welke kwetsbaarheden er op klimaatgebied spelen in deze landen.

De monitor wordt ontwikkeld op verzoek van het Climate Vulnerability Forum (CVF), een organisatie van 55 ontwikkelingslanden die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering. Smits en collega’s verwachten de eerste versie van de monitor in oktober op te leveren. Hij zal dan gepresenteerd worden op de pre-COP meeting, waarin het United Nations Klimaatcongres (COP) van november wordt voorbereid.

Het Global Data Lab werk bij de ontwikkeling van de monitor samen met drie Duitse organisaties op klimaatgebied, Climate Analytics, het Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change en de Climate Media Factory. Voor het project is een bedrag van 670.000 dollar beschikbaar gesteld door het Duitse milieuministerie.

maandag 28 maart 2022

Consumentenbond en Stichting Car Claim werken samen voor massale dieselclaim

De Consumentenbond en Stichting Car Claim gaan samen de strijd aan tegen fabrikanten van sjoemeldiesels. De partijen bundelen lopende en toekomstige collectieve claims. En richten zich daarbij op verschillende automerken die sjoemelsoftware gebruikten.

Consumenten met een dieselauto uit 2009 t/m 2019, kunnen op de website van de Consumentenbond een kentekencheck invullen. Daarmee zien ze direct of hun auto sjoemelsoftware heeft. En of de auto een schadevergoeding kan krijgen. Deze kan oplopen tot duizenden euro’s. Afhankelijk van het merk en type auto.

Sjoemelsoftware zorgt ervoor dat auto’s in een testomgeving anders functioneren. En minder schadelijke stoffen uitstoten dan in normale omstandigheden. In de test, die moet bepalen of de auto de weg op mag, lijken ze dus schoner dan ze zijn. 

Sjoemeldiesels stoten te veel stikstof (NOx) uit. Dat is schadelijk voor de gezondheid. Het leidt tot hartkwalen, longziekten en vroegtijdig overlijden. In 2018 wees de Gezondheidsraad op de grote rol van sjoemeldiesels bij de slechte luchtkwaliteit in Nederland. En de impact daarvan op de volksgezondheid.

vrijdag 25 maart 2022

CO2 Prestatieladder geeft inzicht in footprint gemeente Haarlem

De Haarlemse gemeentelijke organisatie wil in 2025 35 procent minder CO2 uitstoten in vergelijking met 2018. Om dit te bereiken neemt de gemeente verschillende maatregelen, zoals inkoop van groene stroom, het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed en het vervangen van openbare verlichting voor LED-verlichting.

Begin 2022 heeft de gemeente opnieuw het certificaat van niveau 3 op de CO2-Prestatieladder gehaald. De CO2-Prestatieladder is in Nederland het instrument voor duurzaamheid dat bedrijven en overheden helpt om hun CO2-uitstoot en de kosten te verlagen. De Stichting klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO) is eigenaar van dit duurzame initiatief.

De gemeente heeft gekeken naar de CO2-uitstoot van de eigen organisatie en heeft onderzoek gedaan naar het wagenpark, zakelijk vervoer, de openbare verlichting, gemeentelijk vastgoed en gemeentelijke huisvesting. Het gasverbruik blijkt de grootste rol in de CO2-uitstoot te spelen. 

Komend jaar wordt het energiemanagementsysteem verbeterd met extra slimme meters. De gemeente heeft als doel gesteld om tussen 2022 en 2024 20 procent van de gebouwvoorraad geheel of deels te verduurzamen. Benieuwd naar de voortgang van de CO2-uitstoot? Bekijk dan de footprint over 2020 en het eerste half jaar van 2021.

donderdag 24 maart 2022

Heerenveen verlaagt CO2-uitstoot via Valuta voor Veen

Gemeente Heerenveen compenseerde in 2021 de uitstoot van 62 ton koolstofdioxide (CO2) via het project Valuta voor Veen. Dit komt neer op 11 procent van het totale gasverbruik van de eigen organisatie.

Het project Valuta voor Veen draagt bij aan een nieuw verdienmodel voor boeren met veengrond. Door vernatting van hun grond breekt het veen niet af en blijft het veen behouden. Wethouder Jaap van Veen overhandigde hiervoor een taart met daarop een CO2 certificaat aan boer Sjoerd Miedema.

Miedema is de eerste boer die binnen het project Valuta voor Veen gecompenseerd wordt voor het verhogen van het waterpeil op zijn land.

Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt voor de gemeente Heerenveen. Het doel is om in 2050 de energieneutraal te zijn. Het gaat daarbij om 95 procent CO2-reductie, het deel dat overblijft wordt volledig gecompenseerd. Hiervoor schaft de gemeente certificaten aan. Het geld komt hierdoor terecht bij duurzame projecten.

woensdag 23 maart 2022

High-speed monitoring van koolstofverlies in regenwoud Afrika

Het succes van de internationale afspraken die tijdens de klimaattop in Glasgow zijn gemaakt, om in 2030 gestopt te zijn met ontbossing in de tropen, hangt af van bruikbare informatie over waar, wanneer en waardoor bossen veranderen.

Een nieuwe studie, geleid door Wageningen University & Research, voorziet in een dataset over koolstofverlies in de regenwouden van Afrika. De data beslaan het hele continent. Ze geven zowel een sneller inzicht, als veel gedetailleerdere informatie over locatie dan ooit tevoren.

Het monitoren van de hoeveelheid koolstof in bosgebieden heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld, wat kan helpen bij het analyseren waar bos wordt verstoord. Maar gegevens over locatie en tijd zijn vaak ontoereikend. Dat beperkt de bruikbaarheid ervan bij het bewaken van de gezamenlijke voortgang van bos-gerelateerde klimaatdoelen. Dit is met name het geval bij veranderingen in de vochtige wouden in Afrika, waar nog veel onbekend over is en die nog niet goed worden gekwantificeerd.

dinsdag 22 maart 2022

KRNWTR+ lanceert online serie om aandacht te vragen voor plasticvervuiling

Social enterprise KRNWTR+ lanceert op 22 maart, Wereld Water Dag, de online serie “KRNWTR+ haalt het boven water”. Hiermee wil de organisatie aandacht vragen voor de wereldwijde plasticvervuiling, met name in het water. Ook worden duurzame alternatieven uitgelicht die het gebruik van plastic terugdringen.

Elke minuut belandt er een vuilniswagen vol aan plastic in onze oceaan. Het grootste gedeelte hiervan is plastic dat van de straat via de rivieren naar zee stroomt. Uit onderzoek van het WWF blijkt dat dit probleem een onomkeerbaar proces is en de verwachting is dat de oceanen in 2050 ‘dichtslibben’. Volgens KRNWTR+ moet er snel worden ingegrepen, anders zijn de gevolgen van plasticvervuiling niet te overzien.

Social enterprise KRNWTR+ draagt zelf ook een duurzaam alternatief aan voor plastic wegwerpflesjes. Met hun producten stimuleren zij duurzaam en lokaal drinken en gaan zij het gebruik van plastic wegwerpflesjes, en het transport daarvan, tegen.

Chemiebedrijf in Delden verantwoordelijk voor vervuiling Twentekanaal

Chemiebedrijf KLK Kolb Specialties uit Delden vervuilt het Twentekanaal met de kankerverwekkende stof dioxaan. Dat schrijft de Tubantia.

Rijkswaterstaat heeft bevestigd dat het kanaal is vervuild met Dioxaan; een kankerverwekkende stof die heel gemakkelijk vermengt met water. Waterschap Vechtstromen sloot een inlaat ten zuiden van het Twentekanaal af om te voorkomen dat de stof richting dat gebied stroomt.

Volgens de krant is Kolb eerder op de vingers getikt door de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN), die meermaals overtredingen en verbeterpunten zou hebben gezien.

maandag 21 maart 2022

Utrecht krijgt ruim vier ton Europees geld voor klimaatadaptatie

De Europese Unie heeft 402.000 euro subsidie toegekend aan de provincie Utrecht. Het geld is bestemd voor de aanpak van klimaatadaptatie.

Flinke plensbuien zorgen voor wateroverlast, soms binnen korte tijd gevolgd door de negatieve effecten van langdurige droogte en hitte. Provincie Utrecht wil dat wateroverlast en hittestress worden voorkomen.

In Utrecht gaat de extra Europese investering naar aanpassingen voor het realiseren van een klimaatbestendige en waterveilige regio. Ook inwoners kunnen bijdragen door bijvoorbeeld stenen uit hun tuin te halen. Samen is het mogelijk de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen en om te buigen naar kansen voor een gezonde en groene woonomgeving.

De extra vier ton komt uit een Europees subsidieprogramma met de naam ‘LIFE-IP’, dat bijdraagt aan het realiseren van het Europese milieu-, energie- en klimaatbeleid. Het door Nederland ingediende voorstel heeft tot doel bij te dragen aan de uitvoering van de Nationale klimaatadaptatiestrategie, zowel op nationaal niveau als in de regio. In totaal is er tien miljoen euro verdeeld onder Rijk, provincies, waterschappen, gemeenten, GGD’s en LTO Noord. Ook Utrechtse waterschappen krijgen geld toegekend.

Derde ronde innovatieprogramma Energie & Klimaat van start

Bedrijven uit Zuid Holland met oplossingen op het gebied van duurzame innovatie kunnen tussen 21 maart en 18 april 2022 weer subsidie aanvragen bij het innovatieprogramma Energie & Klimaat.

Het gaat om vouchers met een waarde tot 100.000 euro. De vouchers zijn te gebruiken voor uren en materialen tijdens een haalbaarheidsonderzoek of het testen van een innovatie in een fieldlab of de praktijk.

Met deze regeling stimuleert het programma bedrijven samen te werken met fieldlabs en toepassingen door te ontwikkelen waar in de regio op dit moment de grootste behoefte aan is.  

In totaal heeft de provincie Zuid-Holland deze ronde 1,25 miljoen euro beschikbaar gesteld voor Energie & Klimaat, waarvan 790.000 euro in de vorm van vouchers voor innovatieprojecten.

vrijdag 18 maart 2022

Lelystad ondertekent intentieovereenkomst voor klimaatbestendige nieuwbouw

Lelystad heeft samen met andere overheden binnen de Metropool Regio Amsterdam (MRA) afgesproken maatregelen voor klimaatbestendige nieuwbouw op te nemen in het beleid. Dit is vastgelegd in een intentieovereenkomst.

Het betekent dat Lelystad nieuwbouwwoningen en aan te leggen openbare ruimte gaat aanpassen aan hitte, droogte en wateroverlast.

Aan de overeenkomst is gewerkt door provincies, gemeenten, waterschappen, bouwbedrijven, projectontwikkelaars, groenondernemers en andere maatschappelijke partners en wordt ook door hen gezamenlijk ondertekend.

Klimaatbestendig bouwen van woningen is nodig vanwege het veranderende klimaat. Elk nieuwbouwproject moet gaan voldoen aan specifieke uitgangspunten en basisveiligheidsniveaus. De woningen moeten bestand zijn tegen extreme hitte en droogte en tegen extreme regenval. Dit is belangrijk om comfortabel en toekomstbestendig te kunnen wonen, maar ook essentieel voor het behoud van allerlei verschillende soorten planten, dieren en micro-organismen. De uitgangspunten en basisveiligheidsniveaus hebben als doel om de leefbaarheid van een gebied te vergroten en het risico van schade door de gevolgen van klimaatverandering zo klein mogelijk te maken.

Jetse Stoorvogel benoemd tot hoogleraar Integrated Environmental Modelling


Het College van bestuur van de Open Universiteit heeft prof. dr. ir. Jetse Stoorvogel benoemd tot hoogleraar Integrated Environmental Modelling binnen de vakgroep Milieuwetenschappen van de faculteit Bètawetenschappen. De benoeming gaat in per 1 april 2022.

Als leerstoelhouder zal Jetse Stoorvogel onderzoek en onderwijs op het gebied van Integrated Environmental Modelling ontwikkelen. Dit is een interdisciplinair onderzoeksgebied, gericht op de ontwikkeling en het gebruik van geïntegreerde milieumodellen die de oorzaken van milieuproblemen en hun gevolgen voor ecosystemen en de samenleving analyseren en mogelijke oplossingen beoordelen. De focus van de leerstoel ligt op het versterken van wetenschappelijk gefundeerde informatie voor de besluitvorming over uitdagingen op het gebied van duurzaamheid.

Uitgangspunt van Stoorvogels onderzoek wordt de ontwikkeling, toepassing en evaluatie van wetenschappelijke milieumodellen.

De vakgroep Milieuwetenschappen heeft een lange traditie van onderzoek naar duurzaamheidskwesties, die het tracht uit te breiden door het in te bedden in het OU-onderzoeksprogramma Innovating for Resilience. De overgang naar een wereldwijde duurzame toekomst is een belangrijk maatschappelijk vraagstuk. Voor de ontwikkeling van een doeltreffend beleid zijn grondige analyses en toekomstscenario’s nodig. Scenariomodellering en geïntegreerde beoordeling worden steeds belangrijker. De implementatie van deze geïntegreerde modellen op het gebied van duurzame energievoorziening, klimaatverandering, waterbeheer en milieuverontreiniging is een belangrijk onderzoeksdoel. De leerstoel Integrated Environmental Modeling zal hierin een sleutelrol spelen.

donderdag 17 maart 2022

Klimaatbestendige nieuwbouw in Noord-Holland

Noord-Holland heeft samen met andere overheden afgesproken om klimaatbestendige nieuwbouw op te nemen in het beleid. Dit staat in de ‘Intentieovereenkomst Klimaatbestendige Nieuwbouw in MRA en Noord-Holland’.

Klimaatbestendige nieuwbouw betekent dat klimaatbestendigheid – aanpassing aan hitte en wateroverlast – binnenkort wordt meegenomen in plannen voor nieuwbouwwoningen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en Noord-Holland. Aan de overeenkomst is gewerkt door provincies, gemeenten, waterschappen, en door bouwbedrijven, projectontwikkelaars, groenondernemers en andere maatschappelijke partners.

Het klimaat verandert en tegelijkertijd is de bouwopgave groot. Daarom heeft de MRA met het programma ‘MRA Klimaatbestendig maken’ het initiatief genomen om regionale afspraken te maken over klimaatbestendige nieuwbouw. Zo kan er op een klimaatrobuuste manier worden gebouwd. Ook ontstaat een gelijk speelveld tussen bouwbedrijven en overheden.

Thema’s die een rol gaan spelen zijn hitte, droogte, extreme regenval, gevolgen van overstromingen, natuurinclusief bouwen en biodiversiteit. Het doel is om de leefbaarheid van een gebied te vergroten en het risico van schade door de gevolgen van klimaatverandering zo klein mogelijk te maken.

woensdag 16 maart 2022

'Saharastof veroorzaakt donderdagochtend vieze auto’s'

Vandaag trekt een flinke wolk Saharastof over het land. Het stof zit hoog in de lucht en behalve een rodere zonsondergang en een waas in de lucht zullen we niet veel van het stof merken. In de nacht naar donderdag kan het af en toe regenen en daarmee kan het stof naar beneden komen. Donderdagochtend zullen veel auto’s vies zijn.

De zonsopkomst kan door het stof al rodere kleuren tonen, maar de concentratie zal gedurende de dag verder toenemen en de kans op extra warme kleuren is bij zonsondergang nog groter.

Het Saharastof zal de zon overdag niet geheel tegenhouden, maar maakt de zon wel iets minder fel. Ook de lucht is minder blauw en het waas van het stof lijkt een beetje op dat van sluierbewolking.

Saharastof bestaat uit hele kleine zandkorreltjes en kan door de afschermende werking zelfs zorgen dat de temperatuur één of twee graden lager uitvalt dan volgens de berekeningen van weermodellen.

Behalve het stof dat met de regen naar beneden komt hoeven we verder geen overlast van het stof te verwachten. Dit is wel anders in het noorden van Afrika en in Spanje. Daar is de lucht ook bij het aardoppervlak gevuld met stof. Op sommige plaatsen is de lucht oranjebruin door het stof. In mindere mate is de lucht in Frankijk ook stoffig.

Uitstoot broeikasgassen 2,1 procent hoger in 2021

In 2021 lag de uitstoot van broeikasgassen 2,1 procent hoger dan in 2020. Daarmee zette de sterke reductie van de uitstoot in 2020 niet door. Toen was er een daling van 8,8 procent, zo blijkt uit een eerste raming van het CBS en het RIVM/Emissieregistratie over de uitstoot van broeikasgassen in 2021 volgens de IPCC-richtlijnen.

Door de hogere uitstoot in 2021 is de reductie ten opzichte van 1990 op 23,9 procent uitgekomen. Dat is onder de Urgenda-doelstelling van minimaal 25 procent reductie, die in 2020 net gehaald was.

In de gebouwde omgeving (woningen, kantoren, scholen, zorginstellingen etc.) was de toename van de emissies het grootst. Ten opzichte van 2020 is 10 procent meer uitgestoten. Dit komt vooral doordat het in de eerste helft van 2021 kouder was dan in dezelfde periode een jaar eerder, waardoor er meer aardgas werd gestookt. In de tweede helft van het jaar was de uitstoot in de gebouwde omgeving vrijwel gelijk aan het jaar daarvoor.

De elektriciteitssector heeft vorig jaar 2 procent meer broeikasgassen uitgestoten dan in 2020. De elektriciteitsproductie was echter 2 procent lager. De aardgasgestookte centrales hebben vooral vanaf het tweede kwartaal van 2021 minder geproduceerd door de gestegen aardgasprijs. De prijs voor kolen steeg minder sterk waardoor er relatief meer elektriciteit is geproduceerd uit kolen. Bij de inzet van kolen voor de elektriciteitsproductie komt meer CO2 vrij dan bij de inzet van aardgas. Daardoor was de uitstoot alsnog hoger dan een jaar eerder.

De productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen groeide in 2021. Dat drukte de totale uitstoot van de elektriciteitssector iets, maar te weinig om de hogere CO2-uitstoot door de toegenomen productie uit kolen helemaal te compenseren.


dinsdag 15 maart 2022

Gezondheidswinst door schonere lucht in Nederland

De lucht in Nederland wordt steeds schoner. We realiseren in 2030 47 tot 52 procent minder gezondheidsschade door schonere lucht.

Dat blijkt uit de voortgangsrapportage van het Schone Lucht Akkoord die staatssecretaris Vivianne Heijnen naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het RIVM heeft de plannen voor schonere lucht van gemeenten, provincies en het Rijk nu voor het eerst doorgerekend. Per gemeente kan op www.rivm.nl/lucht/sla bekeken worden hoe schoon de lucht nu is en straks wordt dankzij de maatregelen uit het Schone Lucht Akkoord.

Concreet gaat het om een vermindering van de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide door wegverkeer, mobiele werktuigen, landbouw, binnenvaart, industrie en huishoudens. Voorbeelden van maatregelen die uitstoot voorkomen zijn schonere auto’s, elektrische (bouw)machines, walstroom voor schepen en strengere regels voor de uitstoot van industrie. Bij de aftrap in 2020 deden 46 partijen mee. Eind 2021 stond de teller op 100.

Volgens de huidige doorberekende plannen halen we 47 procent gezondheidswinst in 2030, maar nog niet alle maatregelen konden worden meegenomen omdat zaken nog concreter uitgewerkt moeten worden.

Het RIVM schat in dat met onder andere de klimaat- en stikstofplannen we 52 procent gezondheidswinst behalen in 2030. Bij de voortgangsmeting in 2023 worden de nog ontbrekende maatregelen toegevoegd. Dit is bijvoorbeeld het geval voor een deel van het klimaatbeleid, de stikstofaanpak, het coalitieakkoord en het Fit-for-55 pakket. De meeste winst is te behalen door schoner wegverkeer.

maandag 14 maart 2022

Klimaatkieswijzer helpt burgers

Kieswijzers worden meestal gebaseerd op verkiezingsprogramma’s van politieke partijen. Maar tussen wat partijen vooraf beloven en hoe zij zich daarna gedragen zit vaak een groot verschil.

Daarom hebben Burgerplatform en de Klimaatcoalitie een kieswijzer ontwikkeld gebaseerd op het stemgedrag van de raadsleden in de afgelopen vier jaar. Er zijn dit jaar Klimaatkieswijzers voor Amsterdam, Arnhem, Haarlem en Oirschot. Voor de volgende verkiezingen staan de plannen al klaar om dit aantal te vergroten.

De Klimaatkieswijzer geeft 20 stellingen. Kiezers stemmen zelf op de groene moties waar partijen op stemden en zien dan welke partij het beste bij ze past. Dit is dan niet per se de groenste partij.

Het klimaatlabel is gebaseerd op een grote verzameling moties waarbij het totaal aantal groene keuzes van een partij een label geeft van A tot en met F. De partijen met label A stemmen dus het groenst en met F het minst groen. Voor de beoordeling is een vaste systematiek gehanteerd.

vrijdag 11 maart 2022

Hoe kooldioxide om te zetten in bouwstenen voor brandstof

Een manier om de uitstoot van CO2 in de atmosfeer te verminderen, is door CO2-moleculen te splitsen in koolmonoxide (CO) en zuurstof.

De CO kan dan worden gebruikt om brandstoffen te maken voor de luchtvaart en de verwerkende industrie.

Voor zijn promotieonderzoek bestudeerde Alex van de Steeg (TU/e) in detail hoe plasma's bij hoge temperatuur CO2 splitsen in CO. Zijn resultaten laten zien dat plasma's een aantrekkelijke manier zijn om in de toekomst duurzame brandstoffen te maken. Van de Steeg promoveerde op 1 maart cum laude bij de faculteit Applied Physics.

Om de chemische bindingen in CO2-moleculen te splitsen, is warmte nodig. Een manier om deze warmte te verkrijgen is uit plasma's, en het is al lang bekend dat plasma's CO2 efficiënt kunnen splitsen, dankzij 40 jaar oud onderzoek uit de Sovjet-Unie.

De problemen met het klimaat en broeikasgassen hebben ervoor gezorgd dat dit oude onderzoek opnieuw in de aandacht staat van wetenschappers", zegt Alex van de Steeg.

donderdag 10 maart 2022

Twente Milieu haalt in Hengelo gratis snoeihout op

Ook dit voorjaar houdt de gemeente Hengelo de jaarlijkse takkenronde. Dat gebeurt van maandag 14 maart tot en met vrijdag 25 maart. Twente Milieu haalt op afspraak gratis snoeihout op. Daarnaast kunnen Hengeloërs op zaterdag 26 maart gratis een zak compost ontvangen bij het kantoor van Twente Milieu (naast het Milieupark) aan de Wegtersweg. Daarna kunnen Hengeloërs een week lang losse compost afhalen bij het Milieupark.

Twente Milieu haalt ook dit jaar in het vroege voorjaar twee weken gratis het snoeihout op. Voordeel daarvan is dat de groene container niet overvol raakt, omdat veel mensen in deze tijd in de tuin aan de slag gaan en veel snoeihout hebben.

Belangstellenden voor de takkenronde kunnen zich tussen maandag 28 februari en vrijdag 11 maart aanmelden door te bellen met de klantenservice van Twente Milieu via telefoon 0900 - 85 20 111. Dat kan op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur. Twente Milieu kan maximaal 3 m3 snoeihout op afspraak gratis ophalen. Het moet op de afgesproken dag gebundeld aan straat worden gelegd. Boomstobben, los blad en ander tuinafval worden niet meegenomen.

De Landelijke Compostdag is dit jaar op zaterdag 26 maart. Ook de gemeente Hengelo sluit hier samen met Twente Milieu en Twence bij aan. Het compost is gemaakt van het afval uit de groene container. Het groente-, fruit- en tuinafval wordt op deze manier volledig opnieuw gebruikt. Hengeloërs krijgen dus van de gemeente Hengelo, Twente Milieu en Twence iets terug als dank voor het goed scheiden van gft-afval. Zaterdag 26 maart is er compost in zakken beschikbaar. Van maandag 28 maart tot en met vrijdag 1 april is gratis losse compost op te halen bij het Milieupark. Belangstellenden moeten dan wel zelf emmers en een schep meenemen. En de milieupas natuurlijk. De compost is af te halen zolang de voorraad strekt. Het Milieupark is geopend van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur

woensdag 9 maart 2022

KNMI en HvA richten nieuw lectoraat Klimaatgeletterdheid op

Hoe zorgen we ervoor dat professionals gegevens over klimaatverandering juist interpreteren? En dat zij deze informatie vertalen naar een duidelijke boodschap voor het brede publiek?

Die vragen staan centraal in het nieuw op te richten L.INT lectoraat Klimaatgeletterdheid met beoogd lector Janette Bessembinder, een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en het KNMI.

De klimaatverandering gaat snel, aldus het Klimaatsignaal dat het KNMI op 25 oktober 2021 uitbracht, in vervolg op het rapport van IPCC, het klimaatpanel van de VN. In ons land krijgen we hierdoor mogelijk te maken met een zeespiegel die sneller stijgt dan eerder was verwacht. De kans op zomerse hoosbuien is toegenomen. En door de hogere temperaturen en extra zonnestraling is de verdamping gestegen, waardoor de kans op droogte in het voorjaar en de zomer groter wordt.

Data toegankelijk, overzichtelijk en op maat maken voor professionals is dan ook een van de pijlers waar het lectoraat op rust. Denk aan stappenplannen voor welke klimaat(model)gegevens je het beste kunt gebruiken, en voorbeelden van hoe het wel of juist niet moet,

Klimaatmodellen kunnen informatie geven over klimaatverandering in de toekomst, maar ze kunnen de zeer lokale en hevige neerslag van zomerbuien nog niet goed simuleren. Waarnemingen geven een goed beeld van het huidige klimaat, maar er zijn weinig lange reeksen (denk hierbij aan periodes langer dan dertig jaar) met waarnemingen in stedelijk gebied,’ legt de aanstaande lector uit.

dinsdag 8 maart 2022

Minister keurt stikstofberekening Lelystad Airport en Schiphol af

Lelystad Airport krijgt nog geen natuurvergunning om als uitwijkluchthaven van Schiphol dienst te mogen doen.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedelkwaliteit heeft een aanvraag daarvoor afgewezen. De berekeningen over de stikstofuitstoot klopten niet.

Actiegroep SATL, die tegen de opening van Lelystad Airport is, claimde eind 2019 al dat de stikstofberekeningen van het vliegveld niet juist waren.

Milieuorganisaties Greenpeace, Natuur en Milieu en Milieudefensie laten gezamenlijk weten blij te zijn dat Lelystad Airport nog geen natuurvergunning krijgt. ‘Maar nu is het tijd om dit plan echt af te blazen’, stellen ze in een verklaring over de luchthaven.

maandag 7 maart 2022

Kennisinstituut helpt wereldproblemen oplossen met data-analyse

De Amsterdam Business School van de UvA en analytics en technologiebedrijf ORTEC hebben in samenwerking met Professor Bertsimas van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) het Analytics for a Better World Institute (ABW) opgericht. Het instituut gaat samen met NGO’s, overheden en non-profitorganisaties wereldwijde problemen als klimaatverandering, honger, armoede, ontbossing en het uitsterven van flora en fauna helpen aanpakken met behulp van data en analytics.

Data-analyse via algoritmes en kunstmatige intelligentie wordt met succes toegepast door allerlei commerciële bedrijven, bijvoorbeeld in de logistiek en de reclamewereld. In die sectoren heeft het de prestaties met 10 tot 15 procent verbeterd.

ABW werkt op non-profit basis en wil diezelfde technieken gaan inzetten voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Als die effecten vertaald kunnen worden naar de non-profitsector, dan kan dat grote impact hebben. Zo geeft Nederland jaarlijks 5 miljard euro uit aan ontwikkelingshulp. Als er een prestatieverbetering van 10% tot 15% gehaald zou kunnen worden, zou er voor 600 miljoen meer hulp geboden kunnen worden.

Data-modellen kunnen onder meer ingezet worden om satellietbeelden van illegale ontbossing beter te analyseren, zodat er snel op gereageerd kan worden. Door het analyseren van weersvoorspellingen en historische impactgegevens kunnen de gevolgen van orkanen beter in beeld worden gebracht en kunnen hulporganisaties sneller de benodigde hulp leveren op de juiste plek.

Met voorspellende algoritmes konden onderzoekers helpen met het versnellen van klinische proeven tijdens het ontwikkelen van het COVID-19 vaccin, waardoor het vaccin veel sneller op de markt kwam en zo duizenden extra levens gered werden. Door efficiënter om te gaan met voedselhulp kunnen miljoenen monden extra gevoed worden. Betere bodemanalyse via machine learning verbetert de opbrengsten van landbouw in Afrikaanse landen.

vrijdag 4 maart 2022

Klokkenluider draagt nieuw bewijs aan voor zware vervuiling van Nederlandse waterwegen met plastickorrels

Uit een nieuw rapport, in handen van Plastic Soup Foundation, blijkt de Westerschelde zwaar vervuild te zijn met zogenaamde ‘nurdles’, kleine plastickorrels afkomstig uit de plasticindustrie.

Het rapport is op eigen initiatief geschreven door een Nederlandse ambtenaar en het onderstreept opnieuw de reden tot grote zorg over deze vorm van plasticvervuiling.

De verschijning van dit rapport valt samen met UNEA 5.2, de VN-top in Nairobi, waar gesproken is over een juridisch bindend, wereldwijd verdrag tegen plasticvervuiling. Het onderzoek van de klokkenluider toont opnieuw aan hoe noodzakelijk het is om de immense plasticvervuiling zo snel mogelijk wereldwijd aan te pakken alvorens nog meer nieuw plastic te gaan produceren.

Het rapport, gebaseerd op maandenlang onderzoek, brengt honderdduizenden gevonden nurdles in kaart en analyseert de diverse wind- en weersomstandigheden, getijden, sluizen en de vorm van het land om zo de herkomst van de plastickorrels te kunnen achterhalen. Op basis van de gedane vondsten durft Plastic Soup Foundation de inschatting te maken dat het in totaal om miljoenen nurdles gaat.

Voor de vermoedelijke bronnen van de gevonden nurdles wordt in het rapport gewezen naar plasticproducenten op verschillende locaties, waaronder Terneuzen en Antwerpen, en naar waterzuiveringsinstallaties langs de zuidoostkust van het Verenigd Koninkrijk. In Engelse rioolwaterzuiveringsinstallaties worden zwarte ‘biobeads’ gebruikt om het water te filteren. Via de rivieren Orwell en Stour belanden deze beads in de Noordzee en komen zo in Nederland terecht. Gezien de grote hoeveelheden die de onderzoeker heeft aangetroffen, is het waarschijnlijk dat hevige regenbuien de oorzaak zijn geweest van grote lekkages.

donderdag 3 maart 2022

ProRail wil emissievrije bouwplaatsen in 2030

ProRail werkt samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat aan een roadmap die moet leiden tot emissievrije bouwplaatsen in 2030. ProRail maakt een versie van die roadmap voor haar eigen markt van spooraannemers.

Om de flinke hoeveelheden CO2 en stikstof die spoorse bouwmachines uitstoten terug te dringen, werkt ProRail aan twee belangrijke programma’s: Klimaatneutrale en Circulaire Infraprojecten (KCI) en Schoon en Emissieloos bouwen (SEB). Daarmee kunnen we deze uitstoot fors reduceren en uiteindelijk klimaatneutraal worden.

Daarvoor moeten er wel enkele uitdagingen worden overwonnen. Zo hebben emissievrije machines laadvoorzieningen nodig. Elektrische bouwmachines werken met vaste of verwisselbare accupakketten, die kunnen worden opgeladen door middel van een tijdelijke stroomaansluiting op de bouwplaats of accucontainer.

woensdag 2 maart 2022

'Consument medeverantwoordelijk voor milieuschade die de boer veroorzaakt'

De voedselprijzen droegen bij aan de toename van de inflatie. Brood, kaas en kwark leverden de grootste bijdrage aan de inflatiestijging. Toch betaalt de Nederlandse consument te weinig voor landbouwproducten. Als we willen dat de boer aan de milieueisen voldoet, moet de consument bereid zijn om meer te betalen in de supermarkt. Dat zegt Dick Hordijk van Agrifim.

De overheid legt allerlei sancties op aan de boeren: stikstof- en CO2-uitstoot moeten omlaag, dierenwelzijn moet op orde zijn en biodiversiteit is belangrijk. Maar de Nederlandse boer kan niet én rekening houden met eventuele milieuschade, en daarnaast ook nog zo efficiënt en goedkoop mogelijk produceren. De marges op het verdienmodel van de meeste boeren en telers zijn echt minimaal.

De Nederlandse consument vindt het doodnormaal om te ontbijten met een bakje yoghurt en in de middag een boterham met kaas te eten. Diezelfde Nederlander wil dat het stikstofprobleem wordt opgelost en vindt het belangrijk dat dieren in stallen zo goed mogelijk behandeld worden. Maar als diezelfde persoon keer op keer voor het goedkoopste product in de supermarkt kiest, verdient de boer daar niks aan en kan zijn producten niet duurzamer gaan produceren.

Ook supermarkten zitten klem. Zij bieden allerlei biologische en duurzaam geproduceerde producten aan. Denk bijvoorbeeld aan eieren van kippen die gevoerd zijn met oud brood dat we zelf hebben weggegooid. In plaats van kippen die gevoerd zijn met super efficiënt voer dat deels uit Brazilië komt, en waar regenwoud voor is gekapt en daardoor voor CO2-uitstoot zorgt. Maar duurzaam geproduceerd voedsel is ook duurder. De consument wil graag het milieuvriendelijke product, maar wil daar vaak niet extra voor betalen. Vaak ook omdat het simpelweg ontbreekt aan deze bewustwording.

dinsdag 1 maart 2022

Hogeschool Utrecht start nieuwe master Sustainable Business Transition

 

De economie staat op een kantelpunt, van een focus op winst, welvaart en groei naar een focus op duurzaamheid, waardecreatie en circulaire oplossingen. Innoveren is hierbij geen luxe meer maar een noodzaak. 

Met de nieuwe master Sustainable Business Transition gaat Hogeschool Utrecht professionals opleiden tot toekomstgerichte experts die transities begeleiden naar een duurzame bedrijfsvoering waarin sociale, milieukundige en economische waardecreatie samengaan. De opleiding gaat onder voorbehoud van accreditatie september 2022 van start.

Klimaatverandering, toenemende druk op grondstoffen en afname van de biodiversiteit vormen grote risico’s voor het bedrijfsleven. Er is een transitie noodzakelijk naar een systeem dat zich richt op meervoudige waardecreatie voor mens en maatschappij. Daardoor is een grote behoefte ontstaan aan professionals die beschikken over kennis en vaardigheden op het snijvlak van economie, technologie, innovatie en duurzaamheid. Met de master Sustainable Business Transition (SBT) wil Hogeschool Utrecht aan die behoefte voldoen. De sterke internationale oriëntatie, de stevige theoretische basis in combinatie met de praktische oplossingsgerichtheid maken dat deze master mensen optimaal voorbereid op een rol als strategist en innovator voor het bedrijfsleven.

De opleiding helpt professionals te specialiseren in duurzame bedrijfsontwikkeling en de circulaire economie. Ze leren onder andere om duurzame, circulaire en inclusieve businessmodellen te creëren en te evalueren. Ze leren na te denken over de ethische impact van bedrijfsmodellen op mens en milieu, met specifieke aandacht voor data-gedreven bedrijfsmodellen. Ook leren ze hun inzichten te koppelen aan praktische tools zoals ecosystem mapping voor het analyseren van de complexe netwerken rond organisaties.