vrijdag 29 april 2022

CO2-uitstoot Amsterdam daalt

Uit de tweede klimaatrapportage van Amsterdam blijkt dat de CO2-uitstoot daalt en de komende jaren nog verder zal afnemen door de forse inzet op duurzame energie en energiebesparing.

Er wordt nu een vermindering van uitstoot in 2030 van 42 procent verwacht; vorig jaar was de verwachting nog 37 procent. Maar om het doel van 55 procent in 2030 te halen heeft Amsterdam hulp van het Rijk nodig. Amsterdam wil bijdragen aan de landelijke afspraken om de CO2-uitstoot te verminderen. Ondanks de goede resultaten in 2021, zoals het gestegen totale vermogen van zonnepanelen met 30 procent in een jaar, is een versnelling noodzakelijk.

Er zijn in 2021 stappen gezet in het aardgasvrij maken van woningen: sinds vorig jaar is de gemeente 50 procent aandeelhouder in warmtebedrijf Westpoort Warmte en zijn er afspraken gemaakt over maximale prijsstijgingen. Er zijn overeenkomsten gesloten om 10.000 woningen voor eind 2026 en 110.000 woningen voor 2040 aan te sluiten op stadswarmte. Door duurzame tenders en de nieuwe regels voor Bijna Energieneutrale Gebouwen is er in 80 procent van de tenders ingeschreven met energieneutrale of energieopwekkende gebouwen. Amsterdammers, ondernemers en maatschappelijke instellingen zijn ondersteund met energieadvies, vouchers of leningen om hun huizen of panden te verduurzamen.

Het belang van de energietransitie wordt door steeds meer Amsterdammers gezien: de steun voor de overstap naar duurzame energie is gegroeid van 78 naar 85 procent.

woensdag 27 april 2022

HP plant bomen op basis van aantal geprinte pagina's

Voor elke geprinte pagina met een HP+ printer, investeert HP in het beschermen, herstellen of verantwoordelijk beheren van bossen. Aanvullend plant het Amerikaanse bedrijf deze maand in samenwerking met Trees for All 2.500 bomen, waarvan de helft in Nederland.
 
Het wereldwijde initiatief waar HP voor elke geprinte pagina in bossen investeert heet het Forest First programma en is enkele jaren geleden toegevoegd aan het palet aan klimaatmaatregelen waarmee HP voorop loopt op het gebied van duurzaamheid. Het aantal pagina's dat door HP+-klanten wordt geprint, bepaalt de investeringen van HP, ongeacht het merk papier.
 
Om de bewustwording over bosbehoud te vergroten en bij te dragen aan HP’s Forest Positive reis plant HP 2.500 bomen in samenwerking met ngo Trees for All en Staatsbosbeheer. Medewerkers van HP hebben in maart een deel van deze bomen zelf in Drenthe geplant. Door het plaatsen van deze bomen kan HP een waardevolle bijdrage leveren aan het verbeteren van de biodiversiteit en het terugdringen van ontbossing.

dinsdag 26 april 2022

ABN: Milieuschade stijgt naar 68 miljard euro in 2030

 

De milieuschade die Nederland ieder jaar veroorzaakt, bedraagt op dit moment 55 miljard euro. Hierbij gaat het onder meer om de gevolgen van droogte en vroegtijdige sterfte als gevolg van luchtvervuiling in binnen- en buitenland.

Hoewel deze schade in eigen land in de komende jaren door het klimaatbeleid beperkt zal stijgen of bij het volgen van ‘Fitfor55’-beleid  zelfs daalt, ‘importeert’ Nederland juist meer schade uit landen die minder milieuvriendelijk produceren.

De milieuschade zal zodoende blijven toenemen zolang het consumptiepatroon niet verandert. De totale schade neemt toe naar 68 miljard euro in 2030, blijkt uit onderzoek van ABN AMRO en CE Delft.

Als bij de berekening van het bbp milieuschade wordt meegenomen, zou de Nederlandse economie volgens ABN AMRO 7,6 procent kleiner in omvang zijn. Inzicht in de verborgen effecten bij partners in de waardeketen is cruciaal. Zo vindt nu al 43 procent van de milieuschade die bedrijven veroorzaken - 24 miljard euro - eerder in de keten plaats en wordt dit uit andere landen geïmporteerd. De komende jaren zal wetgeving meer druk uitoefenen om deze schade in kaart te brengen.

Uitstoot van fijnstof en fijnstofvorming kosten de Nederlandse maatschappij jaarlijks ongeveer 20.000 vervroegde sterfgevallen. Als hierin de Nederlandse productie en consumptie in het buitenland worden meegenomen komen hier nog minimaal 10.000 extra sterfgevallen in het buitenland bij. Volgens ABN AMRO zou beleid zich meer kunnen richten op bewustwording, bijvoorbeeld door het inzichtelijk maken van de milieuschade per product en verandering van consumptie. Zo wordt duidelijker dat de uitstoot van schadelijke stoffen óók effect heeft op de eigen leefsfeer, waarmee het bij burgers aan prioriteit kan winnen.

maandag 25 april 2022

Milieudefensie zet Shell onder druk

Shell voert het vonnis van de rechter om CO2-uitstoot te verminderen doelbewust niet uit. Dat zegt Milieudefensie. De organisatie stuurt maandag een waarschuwingsbrief aan de oliemaatschappij.

Milieudefensie stelt in de brief dat Shell veel meer investeert in fossiele energie dan in duurzame en hernieuwbare energiebronnen.

Ongeveer een jaar geleden oordeelde de rechter dat Shell de uitstoot met 45 procent moet verminderen in 2030 ten opzichte van 2019. Daar moest het bedrijf direct mee beginnen. Shell besloot tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan.

'Het oordeel van de rechter is duidelijk en noodzakelijk: Shell moet stoppen met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering', aldus campagneleider Nine de Pater.

vrijdag 22 april 2022

Minder stikstofuitstoot in Flevoland

Ook Flevoland moet de uitstoot van stikstof terugbrengen. Met de Flevolandse Aanpak Stikstof werkt de provincie aan de doelen die zijn opgenomen in de ‘Wet Stikstof en Natuur’ om de Flevolandse bijdrage in de neerslag van stikstof in dichtbijgelegen stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden terug te brengen. Die neerslag wordt naar 2030 verminderd in de stappen en met de percentages zoals die landelijk zijn afgesproken.

Vorig jaar sprak de provincie aan drie gebiedstafels met diverse organisaties, agrarische en niet-agrarische bedrijven, over hoe we onze aanpak het beste kunnen uitvoeren. In die gesprekken vroegen de meeste deelnemers om te kiezen voor een aanpak die zowel voor de natuurgebieden waarom het gaat (de Weerribben en de Wieden in Overijssel), als voor de bedrijven in Flevoland zo effectief mogelijk is. Uit berekeningen van de provincie kwam al eerder naar voren dat de Flevolandse bijdrage goed te halen is met een reductie van de uitstoot van ammoniak in het deel van de Noordoostpolder dat grenst aan de Weerribben-Wieden in combinatie met een beperktere vermindering van de uitstoot bij de bedrijven in de rest van de provincie.

Op 15 maart 2022 namen Gedeputeerde Staten (GS) een besluit over de reductiepercentages die nodig zijn om de doelen van de provincie te halen in 2030. In de oostrand van de Noordoostpolder (NOP) streven GS naar een reductiepercentage van 50 tot 70 procent en in de rest van de provincie naar circa 20 procent.

De komende tijd gaat de provincie met de betrokken ondernemers in de oostrand van de NOP in gesprek over de mogelijkheden en kansen om dit percentage te bereiken in het gebiedsproces. Dit start met een bijeenkomst op 30 maart 2022 en door middel van maatwerkgesprekken.

donderdag 21 april 2022

N+P wil installatie om geur tegen te gaan op Heijplaat in bedrijf houden

Voor het tegengaan van geuroverlast deed het afvalverwerkingsbedrijf N+P, voorheen PreZero, Suez, op Heijplaat, Rotterdam meerdere investeringen. Ook draaide het bedrijf een proef met een installatie met koolfilter. De werking bleek goed.

Om deze installatie formeel in bedrijf te houden, heeft het bedrijf op 25 maart 2022 een vergunningaanvraag ingediend bij DCMR.

De inname en sortering van plastic-, metaal- en drankverpakkingen (PMD)-afval bij N+P leidde diverse jaren tot veel geuroverlast op Heijplaat. N+P nam daarom verschillende maatregelen om geurverspreiding te verminderen. Als proef is vanaf juli 2020 lucht uit de sorteerhal afgezogen en via een installatie met actief koolfilter naar de buitenlucht gebracht. De proefperiode is een aantal keren verlengd om de installatie verder te kunnen verbeteren. De installatie draait nu zoals gewenst en stabiel. Er komt veel minder geur uit de sorteerhal. Ook is het werkklimaat in de hal verbeterd. Het aantal meldingen van inwoners over geuroverlast is aanzienlijk afgenomen.

woensdag 20 april 2022

Koptelefoon voor zuchtzuivering

Dyson introduceert de Dyson Zone, een koptelefoon met ondersteuning voor noisecancelling en een geïntegreerd doch afneembaar vizier dat voor onderste helft van het gezicht van de gebruiker komt te zitten. Dit gedeelte moet gezuiverde luchtstroom verzorgen naar de neus en mond.

De luchtzuivering van de Dyson Zone werkt via compressors in elke oorschelp. Daarmee wordt via het vizier lucht door dubbellaagse filters geblazen in de richting van de mond en neus van de gebruiker.

Dyson geeft nog geen specifieke informatie over wanneer de luchtzuiveringskoptelefoon precies uitkomt en welk prijskaartje het product zal krijgen.

dinsdag 19 april 2022

Studenten TU Eindhoven veranderen afval in spoorballast en tuintegels

Team CORE van de Technische Universiteit Eindhoven heeft een nieuwe installatie ontwikkeld die afvalstromen als vliegas, slib en shredder-resten omzet naar een kunstmatige vervanger van basalt.

Basalt is vulkanisch gesteente dat met name uit China en Noorwegen wordt geïmporteerd en onder meer dienst doet als ballast om de spoorbielzen van treinrails op hun plaats te houden. Het studententeam doet nu onderzoek naar de haalbaarheid van de installatie, CORE Magma genaamd. Dit onderzoek is mede mogelijk dankzij financiële steun van onder meer ProRail.

De installatie van CORE verhelpt in feite twee problemen: het geeft een nieuwe functie aan vliegas (een stroom die vrijkomt bij verbrandingsinstallaties zoals biomassa- en huisvuilcentrales), slib en shredder-resten. Deze afvalstoffen worden op dit moment gedumpt, en dit kan een probleem opleveren op de langere termijn op het gebied van gezondheid en opslag.

maandag 18 april 2022

Vinger aan de klimaatpols

De Wageningse hoogleraar Niklas Höhne is initiatiefnemer van de Climate Action Tracker, die laat zien of overheden zich aan hun klimaatbeloftes houden.

Voor elk land is in kaart gebracht of de plannen voldoende zijn om de klimaatdoelen te halen. Een blik op de tracker leert dat slechts enkele landen hun zaken enigszins op orde hebben: Costa Rica, Ethiopië, Kenia, Marokko, Nepal, Nigeria, Gambia en het Verenigd Koninkrijk. Maar grote uitstoters zoals Rusland en de Verenigde Staten scoren een dikke onvoldoende.

Höhne denkt dat de Climate Action Tracker mensen en organisaties kan helpen om ‘hun’ overheid bij de les te houden. 'Er is altijd de vraag of bedrijven en overheden het echt goed doen, of dat ze alleen maar bezig zijn met ‘de etalage’. Bedrijven willen graag een groen imago: ‘als je met onze luchtvaartmaatschappij vliegt, compenseer je de CO2-uitstoot van de vlucht’. Voor dat imago doen ze flink hun best. Voor de consument is het vrijwel onmogelijk om te controleren of ze echt doen wat ze zeggen. Voor overheden geldt hetzelfde. Wij doen veel moeite om te controleren of landen hun ambities waarmaken. Met de informatie die we beschikbaar stellen via de Climate Action Tracker kunnen stemgerechtigde burgers en ngo’s de overheden vervolgens confronteren met hun inspanningen of het gebrek eraan.'

vrijdag 15 april 2022

Daling CO2-uitstoot grote bedrijven komt tot stilstand in 2021

In Nederland is in 2021 de CO2-uitstoot van de bedrijven onder het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS) gestegen met 0,03% t.o.v. 2020. Daarmee stokt de daling van de CO2-uitstoot voor het eerst in zes jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa).

In 2020 ging het nog om een daling van 11,5% CO2-uitstoot ten opzichte van 2019. De CO2 emissies in 2021 zijn met 74,1 miljoen ton (Mton) nog wel lager dan de 83,7 Mton in 2019, voordat de coronacrisis begon.

De 343 bedrijven die onder het ETS vallen, zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de totale CO2-uitstoot in Nederland.

De CO2-uitstoot van de vier kolencentrales is in 2021 met 69 procent toegenomen in vergelijking met 2020. De uitstoot van de grootste kolencentrale van Nederland, de RWE centrale in Eemshaven, is zelfs meer dan verdubbeld: van 2,5 Mton CO2 in 2020 naar 5,3 Mton in 2021. In totaal stootten de kolencentrales 11,6 Mton CO2 uit in 2021 en waren daarmee verantwoordelijk voor 7% van de totale Nederlandse CO2-uitstoot.

De uitstoot van veel gascentrales daalde juist aanzienlijk waardoor de uitstoot van de energiesector nagenoeg gelijk bleef ten opzichte van 2020.

donderdag 14 april 2022

Drenthe werkt aan schonere mobiliteit

Hoe zorgen we dat de CO2-uitstoot van ons verkeer en vervoer vergaand vermindert en hoe kunnen we slim, schoon en veilig reizen?

Deze vraagstukken uit het Klimaatakkoord heeft de provincie Drenthe samen met de Drentse gemeenten uitgewerkt in het Regionaal Mobiliteitsplan (RMP) Drenthe. Het plan richt zich op verminderen, veranderen en verbeteren: verminderen van het aantal vervuilende kilometers, veranderen van het gedrag van de weggebruiker en het verbeteren van infrastructuur en voorzieningen die nodig zijn om anders reizen mogelijk te maken.

In Drenthe zijn de afstanden tot voorzieningen groot en er is relatief veel autogebruik. Er liggen kansen voor schoner reizen met de auto, bijvoorbeeld elektrische auto’s en auto’s op waterstof. Dat vraagt ook aandacht voor openbare laadpunten en deelmobiliteit.

Minder koffiebekers op stations

Van 11 tot en met 14 april kunnen reizigers op station Utrecht Centraal zien hoeveel bekers te besparen zijn per uur, als iedere reiziger een herbruikbare beker meeneemt.

Samen met Milieu Centraal en 30 ondernemers op het station wordt het gebruik van een herbruikbare beker onder de aandacht gebracht om zo reizigers aan te moedigen om een duurzamer alternatief voor de wegwerpbeker te kiezen. Jaarlijks gaan er meer dan 30 miljoen warme dranken over de toonbank op het station.

NS wil het liefst van de wegwerpbeker op de stations af. Om het meenemen van een herbruikbare beker te stimuleren, krijgen reizigers al sinds 2018 bij verschillende retailers op het station 25 cent korting op een warme drank met een herbruikbare beker.

NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat streven gezamenlijk naar afvalvrije stations in 2040. Een afvalvrij station is een station dat geen restafval kent en waar alles draait op herbruikbare grondstoffen.

woensdag 13 april 2022

Eerste stap terugdringen zorgwekkende stoffen Tata Steel

 

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft het programma beoordeeld dat de uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen door Tata Steel moet terugdringen.

Hiermee wordt een eerste stap gezet naar vermindering van de uitstoot van deze schadelijke stoffen door het staalbedrijf.

De maatregelen om de uitstoot van deze schadelijke stoffen te reduceren staan in het Vermijdings- en reductieprogramma Tata Steel 2020-2025 en komen grotendeels overeen met de Roadmap Plus dat door Tata Steel is opgesteld.

dinsdag 12 april 2022

Nader onderzoek nodig naar overname afvalverwerker AEB door AVR

 

Er is nader onderzoek nodig naar de overname van het Afval Energie Bedrijf Amsterdam (AEB) door AVR Afvalverwerking (AVR). Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten.

Uit het eerste onderzoek blijkt dat de overname kan leiden tot onder meer hogere prijzen voor afvalverwerking. Het vervolgonderzoek richt zich op de gevolgen voor de verwerking van huishoudelijk afval, bedrijfsafval en licht verontreinigd afval.

Beide afvalverwerkers scheiden afval en verwerken verschillende soorten afval en biomassa. Met de verbranding van afval produceren AVR en AEB elektriciteit en warmte voor bijvoorbeeld stadsverwarming.

De concurrenten zijn een stuk kleiner dan AVR en AEB en kunnen vanwege de kleinere capaciteit er niet makkelijk nieuwe klanten bij hebben.

De overname leidt mogelijk niet alleen tot hogere prijzen, maar ook tot minder kwaliteit en minder innovatie omdat de concurrentie vermindert. Het kan ook leiden tot een minder sterke prikkel om te investeren in duurzaamheid.

Als de bedrijven de overname willen doorzetten, moeten ze een vergunning aanvragen bij de ACM. Daarna gaat de ACM verder met haar onderzoek.

maandag 11 april 2022

HotSpotScan voor emissies

Het berekenen van de uitstoot van gevaarlijke stoffen en de blootstelling daaraan met betrekking tot de levenscyclus van een product is soms tijdrovend en gecompliceerd. Met de HotSpotScan van TNO wordt dit veel eenvoudiger.

Met de HotSpotScan (HSS) kan de gebruiker de verschillende stadia van de levenscyclus van een product samenstellen, zoals productie van stoffen, formulering, gebruik, levensduur en einde levensduur. Door vragen over de stof- en proceseigenschappen te beantwoorden, krijgt de gebruiker de relevante emissiefactoren te zien zoals deze gehanteerd worden in EUSES (European Union System for the Evaluation of Substances, de tool voor het berekenen van emissies in REACH-dossiers). Deze emissiefactoren voorspellen de uitstoot naar het milieu en de blootstelling binnen.

Verder zijn ook emissiefactoren van SpERC's (Specific Environmental Release Categories) voor diverse sectoren in de tool geïntegreerd. De gebruiker kan deze factoren verwijderen en zijn eigen waarden invoeren. De HSS is in eerste instantie ontwikkeld in het kader van het FutureNanoNeeds FP7-project en is vervolgens verder ontwikkeld tijdens het Horizon 2020-project peroCUBE, dat zich richt op de ontwikkeling van perovskietappatuur.

vrijdag 8 april 2022

Groningen en Noord-Drenthe aan de slag om gevolgen klimaatverandering te beperken

Overheidsorganisaties, waterschappen en waterbedrijven in de provincie Groningen en Noord-Drenthe, 20 in totaal, stemmen in met de Regionale Klimaatadaptatie Strategie. Dit is een gezamenlijke aanpak om de regio voor 2050 klimaat- en waterbestendig in te richten en daarmee voorbereid te zijn op de gevolgen van klimaatverandering. Met verschillende uitgangspunten voor de betrokken organisaties wordt gebiedsgericht en gezamenlijk ingezet op het werken mét klimaatverandering.  
 
In de Regionale Klimaatadaptatie Strategie staan opgaven benoemd die betrekking hebben op de inrichting van gebieden, maar vooral op de samenwerking.
 
Deze uitgangspunten zijn gericht op het vasthouden en tijdelijk opslaan van regenwater en het bestrijden van hitte. Ook mogelijkheden om functies te combineren zijn belangrijk, bijvoorbeeld een zonneakker met een waterberging of biodiversiteit door meer groen in stedelijk gebied. Verder staan er onderwerpen in zoals onderzoek doen naar de betekenis van droogte voor stedelijk gebied, afspraken maken over klimaatbestendige nieuwbouw, kennis uitwisselen over de inrichting van bedrijventerreinen en industriegebieden en het vergroten van bewustwording van klimaatverandering onder inwoners, zoals het bewust en zuinig omgaan met water.
 
De Regionale Klimaatadaptatie Strategie is de regionale invulling van het landelijk Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (2018), dat als doel heeft Nederland klimaat- en waterbestendig in te richten. Met verschillende organisaties wordt vervolgens het gesprek gevoerd om er nadere invulling aan te geven en tot projecten te komen die leiden tot een regionale uitvoeringsagenda. In de werkregio is € 13,1 miljoen uit het landelijke fonds Impulsregeling klimaatadaptatie beschikbaar voor maatregelen.  


donderdag 7 april 2022

Rivieren houden plastic decennialang vast

Per jaar stromen er tussen de 1 en 4 miljoen plastic voorwerpen door Nederlandse rivieren. Dat niet alleen: anders dan vaak wordt aangenomen, vloeit dat plastic niet uit in zee. Het blijft in de rivieren hangen.

Al meer dan een jaar doet Tim van Emmerik, universitair docent bij de leerstoelgroep Hydrologie en Kwantitatief Waterbeheer, onderzoek naar rivierplastic.

In 2020 ontving hij daarvoor een Veni-beurs om zijn River Plastic Monitoring Project op te starten. Wageningen World profileerde het onderzoek, waarmee Van Emmerik wilde aantonen dat het meeste plastic niet uitvloeit in zee, zoals veel onderzoek speculeerde, maar in en om de rivieren blijft hangen.

De onderzoeker benadrukt meteen dat dit betekent dat we slimmer moeten gaan meten en slimmere oplossingen moeten bedenken om dit probleem aan te pakken.

Kabinet zet in op vier onderwerpen om industrie te verduurzamen

Het kabinet zet voor de verduurzaming van de industrie in op vier lijnen. Zo wordt de CO2 heffing aangescherpt en komt er een CO2 minimum prijs voor de industrie. Daarnaast worden bestaande subsidies voor de verduurzaming van de industrie en het midden- en kleinbedrijf (mkb) geïntensiveerd en uitgebreid.

Er komen bindende maatwerkafspraken met de 20 grootste industriële uitstoters van broeikasgassen. Ook maakt men wederkerige afspraken met bedrijven over extra en snellere CO2 reductie in 2030, het versnellen van kritische infrastructuur, mogelijkheden voor financiële ondersteuning en het faciliteren van snelle en efficiënte vergunningverlening.

Verder werkt het kabinet aan een uitvoeringsprogramma circulaire economie. Slim omgaan met grondstoffen en het vervangen van fossiele grondstoffen door hernieuwbare grondstoffen is essentieel voor de industriële verduurzaming.

Deze verduurzaming biedt ook nieuwe economische kansen voor de Nederlandse industrie en dienstensectoren. Bedrijven kunnen een koploperspositie innemen en zich blijvend onderscheiden door eerder dan anderen de noodzakelijke energieomslag te maken. Het kabinet wil helpen om fundamenteel nieuwe duurzame technologieën te realiseren. Het Klimaatfonds gaat daar een belangrijke bijdrage aan leveren voor bijvoorbeeld groene waterstof.

woensdag 6 april 2022

'Onmiddellijke versnelling mondiale klimaatactie nodig om doel 1,5 graden nog te kunnen halen'

Het doel van het klimaatakkoord van Parijs - het streven om de opwarming van de aarde beperkt te houden tot 1,5 graden - raakt buiten zicht, tenzij landen gezamenlijk meer ambitie tonen en onmiddellijk in actie komen.

Dat stellen de vijf Nederlandse klimaatexperts die aan het vandaag verschenen IPCC-rapport hebben bijgedragen. Een dergelijke versnelling en versterking van beleidsmaatregelen is nog mogelijk - maar vereist een verregaande transformatie van de systemen die ten grondslag liggen aan onze economie, zoals energie, industrie, transport en landbouw. De komende jaren zijn daarbij doorslaggevend. Dit zijn enkele van de belangrijkste conclusies van het IPCC-rapport dat een dezer dagen gepubliceerd.

Vergeleken met eerdere decennia, was in het afgelopen decennium (2010-2019) sprake van de grootste absolute toename van de mondiale uitstoot van broeikasgassen, ook al vlakte de procentuele toename af. Ondanks een afname van de energie-intensiteit (de uitstoot per verdiende euro) en een koolstofarmere energieproductie (de uitstoot per geproduceerde energie-eenheid), zorgde de groei van industrie, transport, energieproductie, landbouw en de gebouwde omgeving voor een stijgende uitstoot.

De regionale verschillen zijn daarbij groot. Economisch ontwikkelde landen waren verantwoordelijk voor 24 procent van de uitstoot en de allerarmste landen voor 3 procent in 2019. Wel daalde van een groeiend aantal – vooral rijke - landen in de afgelopen tien jaar de uitstoot, zowel dankzij beleid als vanwege autonome trends.

De huidige toezeggingen van landen over beperking van hun uitstoot zijn onvoldoende om de temperatuurstijging onder de 1,5 graden te houden. Zonder aanscherping van de huidige plannen stevent de wereld volgens het IPCC af op circa 3,2 graden opwarming in 2100. Voor 1,5 graden geven de meeste berekeningen aan dat de mondiale uitstoot vóór 2025 zijn hoogste punt bereikt moet hebben, rond 2030 al bijna gehalveerd moet zijn en rond 2050 op nul moet uitkomen, om daarna negateif te worden. Dat wil zeggen dat er grote hoeveelheden CO2 uit de atmosfeer worden gehaald. Om ruim onder de 2 graden te blijven is er iets meer ruimte, maar ook hier moet de uitstoot in de komende jaren fors dalen en enkele decennia later op nul uitkomen. Het huidige klimaatbeleid is nog volstrekt onvoldoende en levert in 2030 hooguit een stabilisatie van de uitstoot op.

-------------

dinsdag 5 april 2022

‘Koop versneld piekbelasters uit’

Het nieuwe stikstofbeleid van het kabinet dat een dezer dagen heeft is gepresenteerd ziet er op hoofdlijnen goed uit. Maar sinds de uitspraak van de Raad van State drie jaar geleden is nu wel een enorme versnelling nodig in de uitvoering.

Alleen door piekbelasters versneld uit te kopen kunnen we de komende twee jaar echt weer vaart maken, aldus MKB-Nederland, VNO-NCW in aanloop naar een debat over de nieuwe plannen.

De grootste bedreiging is dat het met de huidige plannen naar schatting nog zeker twee jaar duurt voor er extra stikstofruimte vrijkomt voor projecten die ons land bijvoorbeeld duurzamer maken, voor woningbouw of voor belangrijke (infrastructurele) projecten. ‘Dit terwijl Nederland voor een aantal grote uitdagingen staat, waaronder een enorm woningtekort oplossen en de energietransitie waarvoor elke dag die we te laat starten er één teveel is. Burgers willen woningen en we willen van het Russische gas af. Een beperkt deel van de stikstofreductie moet hiervoor als ontwikkelruimte gereserveerd worden door het kabinet. Daar moet je nú mee beginnen, dat kan geen twee jaar meer wachten. De motor van de nieuwe duurzame economie moet namelijk wel kunnen draaien’, aldus de ondernemersorganisaties.


Om de noodzakelijke ontwikkelruimte te realiseren pleiten de ondernemersorganisaties voor een versnelde uitkoop van piekbelasters rondom natuurgebieden, zoals ook in België is gebeurd. ‘Stuur een opkoopteam langs de deuren en doe boeren een ‘offer they can’t refuse’. Dan kunnen we vaart maken. Er is nu namelijk geen enkele prikkel voor boeren rondom natura 2000 gebieden om al te bewegen. ‘Het geld is er en we weten precies waar de stikstofdepositie te hoog is en hiervoor is niet weer allerlei nieuw onderzoek nodig,’ aldus MKB-Nederland, VNO-NCW. ‘Graag zetten we hier samen met de minister de schouders onder de komende tijd, want nergens in de plannen van het kabinet staat dit zwart op wit.’

Financiering voor klimaatadaptieve maatregelen in Flevoland

KlimaatAdaptatie Flevoland (KAF) heeft in december 2021 een aanvraag gedaan voor financiering vanuit het Rijk (het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie) voor klimaatadaptieve maatregelen. Met deze maatregelen maken we de leefomgeving minder kwetsbaar voor extreme weersomstandigheden.

De gemeenten Almere, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde starten met negen projecten. Deze projecten dragen bij om de capaciteit van de waterberging bij hevige buien te verbeteren en het verder vergroenen van de leefomgeving. Dat heeft ook andere voordelen, zoals het bestrijden van hittestress en een verbeterde waterkwaliteit.

Het Rijk draagt maximaal één derde van de kosten voor een maatregelpakket bij. De overige twee derde van de kosten wordt door de gemeenten gefinancierd. KAF kan over de periode 2021-2023 6,8 miljoen euro aanvragen en de maatregelen uitvoeren tot en met 2027. In de komende jaren (2022 en 2023) is er dus nog veel ruimte voor de andere KAF-partners, die dit jaar nog geen aanvraag hebben gedaan.

maandag 4 april 2022

Versnelling en vergroting stikstofaanpak voor sterke natuur en gezonde leefomgeving

De natuur versneld herstellen en het landelijk gebied toekomstbestendig maken. Dat is de kern van de hoofdlijnenbrief voor de aanpak van het stikstofprobleem, die minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In de brief schetst de minister de route naar een gebiedsgerichte aanpak, een intensivering en versnelling van bestaande stikstofmaatregelen en plannen om de huidige vergunningverlening beter houdbaar te maken.

De onontkoombaarheid van de stikstofaanpak staat centraal in de brief: door een teveel aan stikstof verdwijnen steeds meer dieren en planten waardoor de natuur verschraalt. Dat brengt schoon drinkwater, schone lucht en een gezonde bodem in gevaar, de basis voor ons leven, ons voedsel en daarmee ook de basis van onze economie. Een nieuwe balans tussen wat de natuur kan dragen en wat we als samenleving van de natuur kunnen vragen is nodig. Het kabinet begint niet op nul – er loopt al een structurele stikstofaanpak – maar een versnelling en vergroting van de aanpak is nodig om onherstelbare natuurschade voor te zijn en andere kabinetsopgaven (woningbouw, energietransitie, bereikbaarheid, verduurzaming landbouw) te doen slagen.

De opgave is groot: 50 procent procent minder stikstofuitstoot en driekwart van de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden op een gezond niveau in 2030. Het kabinet wil stikstofmaatregelen in een zogenoemde gebiedsgerichte aanpak slim combineren met andere maatregelen om de natuur, de bodem en de waterkwaliteit te verbeteren en de klimaatopgave te halen. Dat gebeurt via een Nationaal Programma Landelijk Gebied. Het kabinet heeft hiervoor 25 miljard euro beschikbaar gesteld bovenop bestaande middelen (6 miljard euro). Omdat gebieden verschillen, verschilt ook de aanpak per gebied. Rijk en provincies stellen per gebied doelen vast die onontkoombaar gehaald moeten worden. Bij elkaar tellen die doelen op tot het landelijke doel.

vrijdag 1 april 2022

Hoe schadelijk is ING voor het klimaat?

ING staagt bovenaan de lijst van vervuilers. Dat zegt Milieudefensie. In de periode 2018-2020 ging in totaal meer dan 6,8 miljard euro van de investeringen naar kolen, olie en gas. Daarnaast dragen de financieringen van ING bij aan ontbossing van het regenwoud.

ING is, met meer dan 8 miljoen klanten in Nederland, met afstand de grootste Nederlandse bank. ING levert een breed scala aan financiële diensten, zoals bankieren, het beleggen van geld en het beheren van pensioengeld.

Ook in het buitenland is ING erg actief. Wereldwijd heeft ING meer dan 235 kantoren. In 2017 had de bank meer dan 51.000 werknemers. Het hoofdkantoor staat in Amsterdam, met een imposant gebouw.

Door de enorme omvang en de verschillende werkzaamheden is de CO2-uitstoot van ING ontzettend hoog. De bank schat zelf in dat de totale CO2-uitstoot meer dan 42 megaton is (dit is minstens 42.000.000 ton).

Die CO2-uitstoot wordt veroorzaakt, doordat de bank enorme bedragen investeert in schadelijke sectoren. Met meer dan 9 miljard euro was ING in de periode 2018-2020 bijvoorbeeld de grootste aanbieder van leningen voor de energiesector. Meer dan 6 miljard euro daarvan werd gestoken in fossiele brandstoffen.

Omgerekend is dit meer dan 75 porcent van het totale bedrag dat de bank in de energiesector stopt. Ook investeert de ING miljoenen in goederen als soja, wat grootschalige ontbossing tot gevolg heeft. Al deze investeringen dragen dus direct bij aan de opwarming van de aarde en klimaatverandering overal ter wereld.