dinsdag 31 mei 2022

RIVM: Eet zo min mogelijk zelf gevangen producten uit Westerschelde

Het RIVM heeft berekend hoe vaak hobbyvissers producten uit de Westerschelde kunnen eten zonder hierdoor teveel PFASPoly- en perfluoralkylstoffen binnen te krijgen. Het gaat daarbij om vis, garnalen, oesters, mosselen en lamsoor (een zeegroente).

Het is belangrijk om, behalve lamsoor, deze producten zo min mogelijk te eten. Dat komt omdat ze veel PFAS bevatten. Het eten van producten uit de Westerschelde draagt extra bij aan de al hoge PFAS-blootstelling via andere bronnen in Nederland.

Volwassenen kunnen lamsoor wat PFAS betreft, onbeperkt eten. Een portie zelf gevangen bot uit de Westerschelde kan twee keer per jaar worden gegeten. Voor zeebaars is dat 1 tot 6 keer en voor spiering 2 tot 15 keer. Een portie wijting kan 4 tot 19 keer per jaar worden gegeten en een portie garnalen 5 tot 6 keer. Voor oesters en mosselen uit de Westerschelde is dit maximaal 7 keer per jaar tot 2 keer per week.   

Het RIVM geeft bandbreedtes voor het eten van deze producten omdat in dit onderzoek op verschillende locaties verschillende producten bemonsterd zijn. Ook is er onzekerheid over hele lage concentraties PFAS in de producten, omdat deze niet gemeten konden worden.

maandag 30 mei 2022

Chroom-6 uit medische implantaten niet schadelijk voor gezondheid

Chroom-6 uit medische implantaten, voor bijvoorbeeld heupen of knieën, leidt niet tot ernstige schade voor de gezondheid. Dat stelt het RIVM na literatuuronderzoek in opdracht van het ministerie van VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Chroom-6 kan in het lichaam vrijkomen als een implantaat in contact komt met lichaamsvloeistoffen rondom het implantaat.

Het meeste chroom-6 wordt meteen omgezet in de minder schadelijke vorm chroom-3. Een kleine hoeveelheid chroom-6 kan in het bloed komen en zo in het lichaam worden verspreid. Er zijn geen aanwijzingen dat dit schadelijk is voor de gezondheid.

Sommige studies laten zien dat er iets meer kans is op metaalallergie bij mensen met een implantaat waar chroom in zit. Dit komt bijna nooit voor en geeft geen ernstige klachten. Wel kan er een allergische reactie ontstaan op de plek van het implantaat, zoals eczeem.

vrijdag 27 mei 2022

Ballast Nedam Development lanceert klimaatpositief Natuurhuis van stro

Ballast Nedam Development zet naar eigen zeggen een iconische stap met het Natuurhuis en gaat klimaatpositieve rijwoningen van stro ontwikkelen.

Hiermee wil Ballast Nedam Development het nieuwe normaal voor wonen in Nederland introduceren en een materialentransitie ontketenen. De combinatie van Strotec, architecten|en|en samen met Bouwbedrijf Van Herpen is gekozen tot winnaar van de Natuurhuis prijsvraag.

Het eerste pilotproject zal plaatsvinden in het Noord-Brabantse Heeze, naar verwacht start medio 2023 de bouw van het eerste Ballast Nedam Development Natuurhuis.

Door gebruik te maken van prefab stropanelen kan er op grote schaal gebouwd worden. De woning is voor meer dan 95 procent biobased. Zo wordt er naast stro, een restproduct uit de agrarische sector, een heel scala aan andere biobased materialen toegepast. Daarmee slaat deze woning wel 90 ton CO2 op.

Daarbovenop is het Natuurhuis energiepositief en produceert de woning meer energie dan deze gebruikt. Dit maakt de woning een kleine energiecentrale. Een ander belangrijk aspect van het Natuurhuis is natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen. Dit is terug te zien in het ontwerp, dat de verbinding met de natuur opzoekt. De natuur wordt als het ware, naar binnen gehaald en de gevel en het dak zijn voor een groot deel bedekt met groen. Het groen en de natuurlijke aspecten werken als buffer voor de waterhuishouding en zorgen voor het tegengaan van hittestress. Er is voor mens, dier en planeet ontworpen. Het Natuurhuis biedt Ballast Nedam Development de mogelijkheid een positieve klimaatimpact te maken en een wending op grote schaal in de sector voor elkaar te krijgen.

woensdag 25 mei 2022

Gelderland wil versnelling aanpak stikstof: ook uitkoop industrie

Een regeling voor vrijwillige uitkoop van industriële bedrijven, een extra investering in verduurzaming en innovatie van de industrie en de agrarische sector, en uitbreiding van de vrijwillige uitkoopregeling voor veehouderijen.

Dit is een greep uit de maatregelen waarmee Gelderland het stikstofvraagstuk wil aanpakken. In totaal heeft de provincie voor deze maatregelen 520 miljoen euro van het Rijk nodig. Dat staat in een voorstel dat we aan de minister van Natuur en Stikstof sturen.

In het voorstel staan bijvoorbeeld ook maatregelen om de natuur te helpen, en bodem- en watermaatregelen die de natuur minder gevoelig maken voor stikstof. Deze maatregelen zijn snel uit te voeren.

Het versnellingsvoorstel richt zich op meerdere sectoren (industrie én landbouw), houdt rekening met economie én natuurherstel, en richt zich op innovatie én vrijwillige opkoop. Deze onderdelen horen bij elkaar.

dinsdag 24 mei 2022

Lagere CO2-emissies in heel Europa door lockdown

 

Twee recente internationale onderzoeken van Europese wetenschappers benadrukken het belang van het menselijk gedrag bij het terugdringen van CO2-emissies.

Tijdens de lockdown namen de emissies in Amsterdam met 40 procent af en ze bleven zelfs nadat de beperkingen werden opgeheven verrassend laag.

Toen COVID-19 voor het eerst uitbrak in Europa in de lente van 2020 hebben de meeste landen, waaronder Nederland, een strikt beleid gevoerd om de verspreiding van het virus te beperken. De economische activiteit en mobiliteit in steden kwam bijna van de ene op de andere dag tot stilstand.

Het eerste recent gepubliceerde onderzoek in Science of the Total Environment door Giacomo Nicolini et al. laat zien dat de emissies in 11 steden en 13 meetlocaties met 5 tot 87 procent afnamen ten opzichte van dezelfde periode in voorgaande jaren.

maandag 23 mei 2022

Membraanpilot met nieuwe techniek voor zuivering rioolwater

De UT opende 17 mei een membraanproefinstallatie op de rioolwaterzuivering Enschede. Dit gebeurde als onderdeel van het NWO-TTW-onderzoek naar een nieuwe technologie voor de filtratie van organische microverontreinigingen.

De Universiteit Twente doet al vele jaren onderzoek naar de ontwikkeling van membranen om water te zuiveren en de cocktail van microverontreinigingen te verwijderen. Een membraan – een soort hele fijne zeef – laat alleen water en wat mineralen door. Het restwater dat achterblijft bevat dan echter wel een nog hogere concentratie medicijnresten, dat nog verder behandeld moet worden.

De pilot is een miniatuurversie van de huidige waterzuivering in Enschede, uitgebreid met de nieuwe membraaninstallatie. Het geheel is samen met Nijhuis Saur Industries ontworpen en vervolgens door hen gebouwd. Deze installatie zal duizend liter per uur filteren. Dat is fors meer dan in de laboratoria op de UT. “Samen met alle partners willen we weten of de combinatie met een bioreactor ook werkt op een grotere schaal in de praktijk”, aldus Wendt, “We werken met echt afvalwater en hopen dus op resultaten die je in het laboratorium niet kan zien.” De installatie bevat membranen waarvan de basis op de UT is gelegd en die NX Filtration nu wereldwijd op de markt brengt.

vrijdag 20 mei 2022

'Moerasplanten blijken uitblinkers in CO2-opslag'

Een internationaal team onder leiding van Nederlandse onderzoekers laat zien dat zout- en zoetwatermoeraslanden enorme hoeveelheden CO2 kunnen opslaan in de bodem dankzij de planten in het landschap. De onderzoekers publiceerden hierover in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Science.

Hoog- en laagvenen, kwelders, mangrovebossen en zeegrasvelden beslaan slechts 1 procent van het totale aardoppervlak, maar leggen meer dan 20 procent van alle CO2 vast die door ecosystemen wereldwijd wordt opgenomen. Deze unieke eigenschap ontstaat doordat planten deze natte landschappen bouwen. Bij dat landschapsvormende proces wordt enorm veel CO2 opgenomen en in de bodem vastgelegd.

Onder de levende veenmossen stapelen de resten van dode veenmossen op. Doordat die laag van soms wel 10 meter dik permanent onder water staat, breken die dode resten bijna niet af waardoor heel veel CO2 wordt vastgehouden. In laagvenen en kustmoerassen houden planten dode plantenresten vast met hun wortelmat. Hieruit komen voedingsstoffen vrij waardoor de planten steeds beter groeien. Tegelijkertijd hopen de plantenresten in de kletsnatte bodem op waardoor er net als in hoogveen een dikke bodemlaag ontstaat waarin veel CO2 vastgelegd is.

donderdag 19 mei 2022

Ben & Jerry’s wil uitstoot broeikasgassen aanzienlijk verminderen

 

Ben & Jerry’s wil de uitstoot van broeikasgassen van vijftien melkveehouderijen tegen het eind van 2024 halveren.

Het project heeft volgens het bedrijf de potentie om de uitstoot op melkveehouderijen aanzienlijk te verminderen en de gevolgen van klimaatverandering te helpen bestrijden.

De vijftien deelnemende boerderijen zijn verdeeld over de VS en Nederland. In Nederland wordt samengewerkt met Cono Kaasmakers, de partner in het gezamenlijke duurzaamheidsprogramma Caring Dairy.

dinsdag 17 mei 2022

Onderzoek: Wat gebeurt er met CO2 op drie kilometer diepte?

Het afvangen en opslaan van koolstofdioxide is een van de mogelijkheden om de hoeveelheid broeikasgas in de atmosfeer te reduceren. Hoewel er plekken op aarde zijn waar dit al lange tijd gebeurt, ontbreekt het ons toch aan kennis over het gedrag van het opgeslagen gas, als ‘superkritische vloeistof’ op diepten van twee tot drie kilometer.

Marco de Paoli is begonnen met een onderzoeksproject aan de Universiteit Twente en de Technische Universität Wien.

Op twee tot drie kilometer diep is CO2, door de hoge temperatuur en druk, een ‘superkritische vloeistof’, eigenlijk tussen een gas en een vloeistof in. Het zinkt in het aanwezige zoute water als een soort ‘tranen’. Dit is een complex mengproces, dat beinvloed wordt door de bodemkorrels: de vloeistof daalt niet alleen verticaal, maar verspreidt zich ook in horizontale richting.

De Paoli wil dit nabootsen met een waterreservoir waaraan van bovenaf kaliumpermanganaat wordt toegevoegd. De manier waarop deze stof in het water zakt en mengt, lijkt op het proces met superkritisch CO2. Met een camera gaat hij het mengproces volgen om meer kennis te verwerven, naast de uitkomsten van de simulaties. Hij verwacht dat dit bijdraagt aan het optimaliseren, veiliger en betrouwbaarder maken van CCS-technologie.

maandag 16 mei 2022

PFAS geen bedreiging voor zwemmers Westerschelde

De hoeveelheid PFASPoly- en perfluoralkylstoffen in het oppervlaktewater bij Schaar van Ouden Doel in Zeeland heeft geen negatieve gevolgen voor de gezondheid van zwemmers. In het lozingswater van de Rioolwaterzuiveringsinstallatie Bath is meer PFAS gemeten. Het is niet onderzocht of zwemmen in water met deze hoeveelheid PFAS een risico vormt voor de gezondheid.

PFASPoly- en perfluoralkylstoffen horen tot een groep van chemische stoffen die door mensen gemaakt is en van nature niet voorkomt in het milieu. Mensen krijgen PFAS op allerlei manieren binnen: via voedsel, drinkwater of de lucht.

Het RIVM heeft op verzoek van Rijkswaterstaat een inschatting gemaakt van de gezondheidsrisico’s. Er is gemeten hoeveel PFAS aanwezig is bij Schaar van Ouden Doel, vlakbij de grens met België, en in het lozingswater van de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Bath dat bij Waarde in de Westerschelde geloosd wordt. De onderzochte plekken zijn door Rijkswaterstaat gekozen omdat daar waarschijnlijk meer PFAS in het water zit dan bij officiële zwemplekken in de Westerschelde.

vrijdag 13 mei 2022

Sterke afname restlozingen stikstof en fosfor sinds 1990

In 2020 bedroeg de restlozing van fosfor door rioolwaterzuiveringsinstallaties 1,64 miljoen kilogram, 7 procent minder dan een jaar eerder en 74 procent minder dan in 1990. Bij fosforverbindingen zijn de rioolwaterzuiveringsinstallaties na de landbouw de belangrijkste bron en dragen voor een kwart bij aan de totale belasting van het oppervlaktewater.

De afname van de totale belasting van het oppervlaktewater met stikstof en fosfor is het gevolg van Europese en nationale regelgeving ter verbetering van de rioolwaterzuiveringsinstallaties, beperking van bemesting, sanering van industriële lozingen en beperking van de luchtemissies.

Bijna 30 procent van de stikstof in het gezuiverde rioolwater werd in 2020 geloosd op de grote rivieren. Kleine rivieren en beken ontvingen circa 25 procent zodat uiteindelijk meer dan de helft van de stikstof in gezuiverd rioolwater in stromend water terechtkomt. De rest ging voor het merendeel naar kanalen (25 procent), polderwater (14 procent) en zout kustwater (8 procent).

Stilstaande wateren zijn gevoeliger voor eutrofiëring dan stromende. Waterschappen zorgen er daarom voor dat rioolwaterzuiveringsinstallaties die lozen op polderwater en meren gemiddeld een hoger zuiveringsrendement hebben voor stikstof; achtereenvolgens zo’n 87 tot 89 procent. Bij lozing op de grote rivieren wordt 81 procent verwijderd; bij lozing op zout kustwater is dat gemiddeld 83 procent. Door de grote verdunning is bij deze wateren het effect van de restlozing op de waterkwaliteit veel lager.

Bij fosfor geeft de verdeling van de restlozing over de verschillende watertypen en het verschil in zuiveringsrendement per watertype waarop geloosd wordt, vrijwel hetzelfde beeld als bij stikstof.

woensdag 11 mei 2022

Nanoplastic alom aanwezig in afgelegen oppervlaktewateren

 

Bijna de helft van de Nederlanders (47%) vindt dat er op dit moment teveel streamingdiensten zijn. Dit blijkt uit onderzoek van Prijsvergelijken.nl onder ruim 1100 respondenten. Met de komst van HBO Max en Viaplay in Nederland is het aanbod snel gegroeid.

SkyShowtime zal binnenkort ook in Nederland zijn intrede maken. Onder deze nieuwe dienst vallen grote TV-makers als Universal Pictures, DreamWorks en Nickelodeon.

21 procent van de respondenten geeft minder dan vijf euro uit aan streamingdiensten per maand. Voor de beeldvorming: het goedkoopste abonnement bij Netflix kost tegenwoordig 7,99 euro. Het grootste gedeelte geeft tussen de elf en zestien euro per maand uit aan streamingplatformen. Er is ook een kleine groep (6%) die meer dan 21 euro per maand uitgeeft aan videodiensten.

Netflix is de meest populaire streamingdienst. 80 procent van de respondenten heeft een abonnement. Videoland staat met 23 procent op de tweede plek. Disney+ en Viaplay volgen met 18 procent. De minst populaire dienst is op dit moment Apple TV. Slechts vier procent van de respondenten heeft een abonnement.

De meeste mensen zijn abonnee van twee of drie streamingdiensten. Mannen hierbij net iets meer dan vrouwen. 45 procent van de mannen betaalt maandelijks voor twee of drie platformen. Bij vrouwen is dit 40 procent. Als er wordt gekeken naar leeftijd dan zijn de 25 tot 35-jarigen het meest fanatiek. 27 procent in die leeftijdsgroep heeft drie of vier abonnementen op videoplatformen.

Luchtmeetnet Wijk aan Zee uitgebreid

 

Het luchtmeetnetstation bij Wijk aan Zee in Beverwijk is uitgebreid met extra meetapparatuur. Daardoor worden meer stoffen in de lucht bij Tata Steel in kaart gebracht.

Via het luchtmeetnet wordt op een aantal locaties in Noord-Holland de luchtkwaliteit doorlopend gemeten. Zo ook in de IJmondregio. Rondom Tata Steel staan zes vaste luchtmeetstations. In opdracht van de provincie Noord-Holland is het meetstation op de locatie Bosweg, 1 van de meetstations in Wijk aan Zee, uitgebreid.

Naast metingen van PAK’s en zware metalen zijn nu ook de concentraties van benzeen, tolueen, xyleen en naftaleen terug te vinden. Hiermee wordt de uitstoot van de twee kooksfabrieken, bij windrichting Wijk aan Zee, beter in beeld gebracht.

Via het luchtmeetnet wordt op een aantal locaties in Noord-Holland de luchtkwaliteit doorlopend gemeten. Dit gebeurt in de regio IJmond, in de Haarlemmermeer (Schiphol) en in het Havengebied Amsterdam (Westpoort). GGD Amsterdam voert deze metingen uit. De gemeten stoffen per meetplaats zijn altijd in te zien op www.luchtmeetnet.nl. Één keer per jaar rapporteert de provincie over de meetgegevens in de 3 regio’s.

dinsdag 10 mei 2022

'25% minder klimaatimpact mogelijk door consument'

Nieuw onderzoek van Milieu Centraal toont aan dat consumenten met circulaire keuzes hun klimaatimpact met meer dan 25 procent kunnen verminderen. Bijvoorbeeld door vaker te kiezen voor delen en lenen, repareren, tweedehands of refurbished producten.

Milieu Centraal deed in opdracht van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onderzoek naar de impact van vijftien producten – van bank en bed tot wasmachine en telefoon – op het milieu en klimaat. Onderzoekers berekenden de impact van deze producten bij gewoon gebruik tijdens productie, gebruik en afdanken.

Op dit moment is onze economie vooral een lineaire economie waarin bedrijven onnodig veel nieuwe spullen maken en consumenten die kopen. In deze economie zijn er iedere keer grondstoffen nodig en is er veel afval. Een circulaire Nederlandse economie is het doel in 2050. In deze situatie worden minder nieuwe spullen gekocht en dus geproduceerd, gebruikt iedereen bestaande goederen langer en beter en is delen populairder dan wat nieuws kopen.

Om duidelijk te maken wat in een circulaire economie de beste keuzes zijn, is de R-ladder bedacht. Een ladder waar bij refuse, rethink en reduce het hoogste scoren en recycle de onderste trede is. Het onderzoek toont voor veel verschillende gebruiksvoorwerpen en diensten aan dat ‘hoger op de ladder’ inderdaad zorgt voor aanzienlijke besparingen in klimaat- en milieuimpact.

maandag 9 mei 2022

Nieuwe leergang Klimaatverandering en energietransitie

De VU Law Academy start op 2 november met de leergang Klimaatverandering en energietransitie voor (juridische) professionals, zoals advocaten, juristen, adviseurs of beleidsmakers en -medewerkers van (decentrale) overheden en het bedrijfsleven.

Verspreid over twee maanden krijgen zij in zeven colleges een overzicht van het juridische kader waarmee de ambities uit het Coalitieakkoord en het Europese Fit-for-55 pakket moeten worden gerealiseerd; en waarbinnen het bedrijfsleven en overheden moeten opereren en zullen investeren. Hierdoor kunnen zij:

het wet- en regelgevingskader beter toepassen, zowel binnen de overheid als het bedrijfsleven, adequaat adviseren bij energie- en klimaatprojecten en het vormgeven en uitvoerbaar maken van die projecten, bijvoorbeeld als hun organisatie zich tot doel heeft gesteld om op termijn CO2-neutraal te worden.

De leergang staat onder leiding van prof. mr. dr. Marjolein Dieperink, bijzonder hoogleraar ‘Klimaatverandering en Energietransitie’ aan de rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit Amsterdam en partner en advocaat bij AKD Benelux Lawyers.

vrijdag 6 mei 2022

Ook vrachtwagens op de schone toer

Ondernemers kunnen vanaf 9 mei subsidie krijgen bij aanschaf van een vrachtwagen die schoon rijdt; elektrisch of op waterstof. Daarmee zet Nederland een volgende stap op weg naar een volledig schoon wagenpark in 2050.

De hoogte van de subsidie hangt af van het soort vrachtwagen en de grootte van het bedrijf. Grote bedrijven kunnen in totaal (subsidie en belastingvoordeel) tot 40 procent van de meerkosten ten opzichte van een dieselvrachtwagen vergoed krijgen. Heijnen wil MKB’ers een beetje extra tegemoet komen.

Voor de kleinste bedrijven, met minder dan 10 werknemers, loopt dat op tot 60 procent. Het gaat dan om de meerkosten bij aanschaf, die liggen voor elektrische vrachtwagens hoger dan voor dieselvrachtwagens. Elektrische vrachtwagens zijn wel goedkoper in gebruik en onderhoud.

De subsidieregeling loopt tot begin 2027. Momenteel is de pot in totaal gevuld met ruim 40 miljoen euro, die tot en met 2024 beschikbaar komt. Waarvan 13,5 miljoen dit jaar. Het kabinet werkt momenteel aan de vormgeving van het budget na 2024, in lijn met de wens daartoe vanuit de Tweede Kamer en de sector.

donderdag 5 mei 2022

Nieuw klimaatplan voor FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft het nieuwe klimaatplan gepubliceerd. Het streven is om uiterlijk 2050 op netto-klimaatneutrale wijze zuivel te produceren. In het plan staan doelstellingen en acties met als bedoeling een significante daling van broeikasgassen in 2030.

Het klimaatplan wordt binnen de gehele keten van FrieslandCampina doorgevoerd. Binnen de eigen bedrijfsactiviteiten heeft het bedrijf de doelstelling gesteld van een vermindering van 63 procent broeikasgasuitstoot in 2030 ten opzichte van 2015.

Voor de melkproducenten bij leden-melkveebedrijven wordt het doel gesteld om de broeikasgassen te reduceren met 33 procent ten opzichte van 2015. Deze reductie zal tot stand komen door een pakket van mogelijkheden, passend in de bedrijfsvoering en het vakmanschap van de leden-melkveehouders. Bijvoorbeeld door verdere optimalisatie van landbouwpraktijken, voer en groene zon- en windenergie.

woensdag 4 mei 2022

Topspelers luchtvaartsector en TU Delft gaan snellere transitie naar duurzame luchtvaart realiseren

 

KLM Royal Dutch Airlines, Royal Schiphol Group, Airbus, Koninklijke NLR en TU Delft gaan een intensieve samenwerking aan om de technologische ontwikkeling naar klimaatneutraal vliegen in 2050 te realiseren.

Om de internationale ambitie van een volledige klimaatneutrale luchtvaart in 2050 te realiseren, zijn snellere en radicalere veranderingen noodzakelijk. Tim van der Hagen, rector magnificus en voorzitter van het College van Bestuur van de TU Delft, gelooft dat klimaatneutraal vliegen in 2050 mogelijk is. Maar om deze ambitie te laten slagen is samenwerking op technologische oplossingen voor duurzame luchtvaart tussen de academische wereld, kennisinstellingen, industrie en overheid cruciaal.

De samenwerking zal zich onder andere richten op: het ontwikkelen van nieuwe typen vliegtuigen die zeer energiezuinig zijn; het gebruik van 100% duurzame energie; klimaatneutrale logistieke operaties van de luchtvaart en de implicaties van duurzame luchtvaart voor de passagier. Ook het stimuleren van ondernemerschap en het opleiden van nieuw talent is een belangrijke pijler.

dinsdag 3 mei 2022

Geen gratis plastic zakjes meer bij groente- en fruitafdeling van Albert Heijn

Vanaf vandaag zijn er geen gratis plastic zakjes meer op de groente- en fruitafdeling van Albert Heijn-winkels te vinden. Dat scheelt 130 miljoen zakjes -oftewel 243.000 kilo plastic- per jaar.

Klanten kunnen voortaan gebruik maken van duurzame verszakjes.

Ook bij het thuisbezorgen van de boodschappen heeft Albert Heijn de plastic tasjes aangepakt. Die kunnen klanten meegeven aan de bezorger. Hierdoor kan op jaarbasis zelfs 645.000 kilo.

maandag 2 mei 2022

Belangrijke stap naar zero-emissie varen

Het project ZES voor zero-emissie varen ontvangt 50 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds. Andere projecten uit de maritieme sector in Zuid-Holland zoals RH2INE en het Maritiem Masterplan komen nu niet in aanmerking.

Nederland heeft in de ‘Green Deal Zeevaart, Binnenvaart en Havens’ de doelstelling vastgelegd om in 2030 de CO2-uitstoot van de Nederlandse binnenvaartvloot met 50% te verminderen ten opzichte van 2015. Ook is de doelstelling tenminste 150 binnenvaartschepen voorzien te hebben van een zero-emissie aandrijflijn.

De Europese Commissie stelt dat emissieloze schepen in 2030 “market ready” moeten zijn. Dat staat in de ‘Sustainable and Smart Mobility Strategy”. Het hele systeem voor het gebruik van duurzame brandstoffen moet dan gereed zijn; van de schepen tot de vulpunten en de onderliggende energie-infrastructuur.

Zero Emission Services (ZES) is aanbieder van een volledig producten- en dienstenpakket voor zero-emissie varen. Dankzij de steun kan ZES nu investeren in het kostbaarste deel van de elektrische aandrijflijn, de batterijpakketten, zodat schippers alleen betalen voor gebruik. In totaal ontwikkelt ZES 75 batterijcontainers voor maritieme toepassing (ZESpacks), 14 docking stations die zorgen voor het laden van de batterijcontainers en 45 geëlektrificeerde binnenvaartschepen. Als de eerste 45 schepen in operatie zijn, is de verwachting dat de markt op eigen kracht het aantal schepen, batterijcontainers en laadstations kan laten groeien. Lees meer over het verhaal van ZES.