vrijdag 29 juli 2022

Stoffen die vrijkomen bij brand met zonnepanelen niet gevaarlijker voor gezondheid dan bij gewone branden

Er komen bij een brand met zonnepanelen niet meer gevaarlijke stoffen vrij dan bij een gewone brand. Wel kunnen scherpe deeltjes van zonnecellen op de grond terechtkomen. Het RIVM beveelt aan om uit voorzorg landelijke afspraken te maken over het opruimen van scherfdeeltjes.

Er liggen steeds meer zonnepanelen op gebouwen en bedrijven in Nederland. Als zo’n gebouw in brand vliegt, kunnen ook de zonnepanelen mee verbranden.

De zonnecellen in zonnepanelen zijn erg dun en licht. Daardoor breken ze bij brand makkelijk. Deze scherven kunnen op grote afstand van de brand terecht komen. In de praktijk speelt dit alleen bij branden in grote gebouwen.

Scherven van zonnecellen bevatten heel weinig schadelijke stoffen, zoals lood. Mensen en dieren komen met deze schadelijke stoffen nauwelijks in contact. De kans op gezondheidsschade is daardoor heel erg klein.

Wanneer de scherven in een weiland terechtkomen, kunnen grazende dieren ze inslikken. De scherpe deeltjes kunnen schade veroorzaken aan het maag- en darmstelsel. Scherven kunnen ook op moestuinen terechtkomen. Als dat gebeurt, is het nodig groenten hierop te controleren en de scherven te verwijderen, bijvoorbeeld door ze goed te wassen.

Rook bevat altijd schadelijke stoffen. De rook van een brandend gebouw met zonnepanelen is in de praktijk echter niet gevaarlijker dan van een gebouw zonder zonnepanelen. Dat komt omdat zonnepanelen slechts een klein deel van de totale brand vormen.

Samenwerking AVR en HaloSep

AVR gaat evalueren of rookgasreinigingsresidu is te recyclen door een partnerschap met het Zweedse HaloSep AB. Het HaloSep-proces is een gepatenteerde chemische recycling¬technologie om het gevaarlijke afval onschadelijk en nuttig toepasbaar te maken.

Door deze oplossing te realiseren, kan AVR nog meer circulair worden en haar footprint nog verder verkleinen. Het HaloSep (van ‘halogeenseparatie’) behandelt vliegas en zuur water van de rookgasreiniging in een gepatenteerd chemisch proces, dat hiervan drie nuttige stromen creëert. Dit zijn een kleine metaalfractie klaar voor recycling, een grote zoute waterige stroom en een mineraal product met constructieve eigenschappen.

De eerste stap is in juni gezet en levert een haalbaarheidsstudie met een conceptontwerp en alle benodigde informatie voor de aanvraag van benodigde milieu- en bouwvergunningen.

donderdag 28 juli 2022

ING maakt CO2-voetafdruk inzichtelijk voor klanten

Voortaan kunnen ING-klanten die dat willen in de ING App en op Mijn ING zien wat de CO2-uitstoot is van hun uitgaven. De zogenoemde Voetafdruk Inzicht is een proef onder 350.000 klanten die op dit moment al gebruik maken van de functie Inzicht waarmee zij hun inkomsten en uitgaven groeperen per bestedingscategorie.

De nieuwe Voetafdruk Inzicht-functie geeft een schatting weer van de CO2-uitstoot van hun bestedingen. Deze indicatie wordt berekend op basis van maandelijkse uitgaven per bestedingscategorie zoals ‘boodschappen’, ‘vaste lasten’ en ‘winkelen’ en wordt vervolgens vermenigvuldigd met een emissiefactor.

In eerste instantie gaat het dus om een proef onder 350.000 klanten. ING-klanten besluiten zelf of zij de nieuwe functie in de ING App en op Mijn ING willen gebruiken. De vermenigvuldiging van bestedingscategorieën met een emissiefactor vindt plaats in de beveiligde en afgesloten omgeving van ING. ING-klanten krijgen alleen inzicht in data van rekeningen waarvan zij rekeninghouder of gemachtigde zijn.

In deze testversie wordt vooral gekeken hoe klanten de nieuwe functie ervaren en wat ze ervan vinden. Samen met deze klanten zal de nieuwe functie vervolgens verder worden verbeterd.

De bank zet zelf ook verschillende stappen in de strijd tegen klimaatverandering. Zo is ING onderdeel van de Net Zero Banking Alliance en heeft de bank zich vorig jaar gecommitteerd om haar activiteiten in lijn te brengen met de nog ambitieuzere klimaatdoelstelling van maximaal 1,5 graden temperatuurstijging van het Parijsakkoord.

woensdag 27 juli 2022

Uitstoot broeikasgassen daalt in Fryslân harder

De uitstoot van broeikasgassen is in Fryslân tussen 1990 en 2018 met 27 procent gedaald: van 8,8 naar 6,4 megaton. Dat is meer dan de landelijke afname. Die was 16 procent. In 2030 moet de daling in heel Nederland 49% zijn. In 2020 stond de landelijke teller op 25,5 procent. Fryslân was in de periode van 1990 tot en met 2018 verantwoordelijk voor 3,5 procent van de landelijke uitstoot.

De cijfers staan in de notitie Uitvoering Klimaatakkoord Fryslân, die Gedeputeerde Staten naar Provinciale Staten stuurde. Daarin staat wat Fryslân bijdraagt aan het nationale Klimaatakkoord uit 2019. Daarin staat als doel 49 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2030 t.o.v. 1990. In 2050 moet de reductie minimaal 95% zijn. Het huidige kabinet heeft het doel voor 2030 inmiddels bijgesteld naar minimaal 55%.

In de notitie Uitvoering Klimaatakkoord Fryslân staat hoe de uitstoot van broeikasgassen in Nederland en in Fryslân sinds 1990 zijn veranderd. Het gaat hier niet alleen om de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) maar ook om de uitstoot van methaan (CH4) en distikstofoxide/lachgas (N2O). Die was 220 megaton in 1990 en bedroeg in 2018 nog 186 megaton landelijk.

De daling in Fryslân was 11 procent groter dan landelijk. Dat is voor een deel het gevolg van de beperktere inzet van de elektriciteitscentrale in Burgum. Deze wordt sinds 2015 nog maar incidenteel ingeschakeld, waardoor de uitstoot van de centrale flink is afgenomen. Verder laten de cijfers ook dalingen zien in de sector landbouw en landgebruik in Fryslân. Ook de sector gebouwde omgeving laat een daling zien. Sectoren waarin de uitstoot is toegenomen zijn mobiliteit en industrie.

dinsdag 26 juli 2022

Milieuorganisaties slepen INEOS voor de rechter in de strijd tegen plasticvervuiling

Advocaten van de internationale milieuorganisatie ClientEarth hebben samen met 13 ngo's de Vlaamse overheid voor de rechter gedaagd. Zij willen zo voorkomen dat de petrochemiereus INEOS in de haven van Antwerpen zijn grootste investering in plastic ooit doet.

Deze stap vormt het hoogtepunt van een langdurige juridische strijd van deze organisaties tegen Project One, zoals de naam luidt van het 3 miljard euro kostende project van INEOS dat vlak naast een Natura 2000-gebied wordt gebouwd. Het betreft een ethaankraker waarin fossiel gas wordt omgezet in ethyleen, een van de bouwstenen van plastic.

INEOS heeft tot dusver onvoldoende aangetoond welke effecten dit project zal hebben op het klimaat, de natuur en de plaatselijke luchtkwaliteit, terwijl die waarschijnlijk allemaal sterk onder dit project zullen lijden. De milieuorganisaties argumenteren dat de Vlaamse autoriteiten het project hebben goedgekeurd zonder volledige assessment van de impact en dat ze daarmee zowel in strijd met de Belgische als de Europese wetgeving hebben gehandeld.

De milieuorganisaties stellen dat ook de gevolgen van de stikstofuitstoot van Project One nog steeds ernstig worden onderschat. De Vlaamse stikstofconcentraties overschrijden sterk de veilige waarden, met mogelijk ernstige consequenties voor het milieu en de gezondheid van de mens. Project One zal het stikstofprobleem in de regio alleen nog maar vergroten.

maandag 25 juli 2022

Ministerie EZK zoekt klimaatburgemeesters- en supporters voor de Nationale Klimaatweek 2022

Nederland heeft grote klimaatambities. In 2030 moet de CO2-uitstoot in Nederland met ten minste 55 procent zijn gedaald, als opmaat naar een klimaatneutraal, fossielvrij en circulair Nederland in 2050. Hoe eerder we met z’n allen minder CO2 uitstoten, hoe sneller we klimaatverandering afremmen en dat perspectief kunnen bereiken.

Daarom organiseert het ministerie van EZK de Nationale Klimaatweek. Gedurende deze week vestigt het ministerie van EZK op allerlei manieren de aandacht op duurzame, klimaatbewuste initiatieven die in de samenleving worden ontplooid.

Het ministerie zoekt ook dit jaar voor zo veel mogelijk gemeenten in Nederland een Klimaatburgemeester. Dat is iemand die zich in zijn of haar gemeente, wijk, of buurt inzet om de CO2-uitstoot te verminderen. Dat kan een groot initiatief zijn, maar ook iets kleins. Iemand die bijvoorbeeld op een originele manier met de buurt veel energie bespaart of juist klimaatbewuster consumeert. Een Klimaatburgemeester deelt zijn of haar verhaal binnen het eigen netwerk, in lokale media en/of organiseert een actie of evenement tijdens de Nationale Klimaatweek. Afgelopen jaar zijn verschillende Klimaatburgemeesters ook in gesprek gaan met de echte burgemeester over wat er nog moet gebeuren om in zijn of haar gemeente de klimaatdoelen te halen. Lijkt jou dit wat en ben jij de Klimaatburgemeester die wij zoeken? Of ken je iemand? Aanmelden kan via: www.nkw2022.nl.

vrijdag 22 juli 2022

'Migratie van zoutcaverne heeft geen schade veroorzaakt aan stortplaats Twence'

Na het aanboren van twee cavernes onder de stortplaats Boeldershoek, heeft het bedrijf Nobian vastgesteld dat caverne 86 geen holruimte meer heeft.

Uit het onderzoek van Twence is gebleken dat er geen effecten aan het maaiveld zichtbaar zijn als gevolg van mogelijke instabiliteit van de zoutcavernes. Twence monitort jaarlijks vanuit de Wet Milieubeheer het grondwater onder de stortplaats.

Uit een analyse van de grondwaterrapporten van de afgelopen jaren is gebleken dat in het grondwater geen aanwijzingen zijn te vinden voor het onvoldoende functioneren van de folie die onder de stortplaats aanwezig is. Ook de drainagebuizen onder de stortplaats werken goed. Hieruit concludeert Twence dat de migratie van caverne 86 geen schade heeft veroorzaakt aan de stortplaatsvoorzieningen.

donderdag 21 juli 2022

Toezicht op dieselmotorenemissies

De Nederlandse Arbeidsinspectie richt haar pijlen op de aanpak van dieselmotoremissies bij afvalbedrijven. Tussen juni en oktober 2022 kunnen bedrijven inspecties verwachten.

Begin juni organiseerden de Nederlandse Arbeidsinspectie en de Vereniging Afvalbedrijven hierover een bijeenkomst voor arboprofessionals uit de afvalsector. De organisaties trekken samen op om gezond en veilig werken in de afvalsector te verbeteren.

De aandacht voor dieselmotoremissie, kortweg DME, is onderdeel van een tweejarig project binnen het programma Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen van de Nederlandse Arbeidsinspectie.

DME is een van de speerpunten. Volgens het rapport Beroepsziekten in beeld, een gezamenlijke publicatie van de Nederlandse Arbeidsinspectie en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), is circa een derde van de werkgerelateerde ziektelasten veroorzaakt door blootstelling aan gevaarlijke stoffen, toe te schrijven aan uitlaatgassen van dieselmotoren.

In 2020 werd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een wettelijke grenswaarde van 10 µg/m3 vastgesteld voor dieselmotoremissie. Over vier jaar vindt een evaluatie plaats of de norm zo moet blijven. Werkgevers hebben een inspanningsverplichting om blootstelling aan DME te voorkomen of anders tot onder de grenswaarde te beperken.

woensdag 20 juli 2022

Biologische bestrijding op 95 procent areaal glastuinbouwgewassen

In 2020 zijn plaaginsecten en spintmijten in negen glastuinbouwgewassen op 95 procent van het areaal op biologische wijze bestreden, door bijvoorbeeld sluipwespen of roofmijten. In 2016 was dit 92 procent, in 2012 nog 78 procent. Dit blijkt uit voorlopige uitkomsten van een CBS-enquête over biologische gewasbescherming, gehouden onder 1 315 glastuinbouwbedrijven.

Voor elk van de onderzochte gewassen geldt dat in 2020 op ten minste 75 procent van de tee

Bij de glasteelt van komkommers, paprika’s en tomaten werden in 2020 op het volledige teeltareaal biologische bestrijders ingezet voor de bestrijding van plaaginsecten en spintmijten. Voor deze drie voedingsgewassen was het gebruik van biologische bestrijders ook in 2012 al hoog. Zo werden in 2012 al op 96 procent van het tomatenareaal dergelijke bestrijders ingezet, en op bijna 90 procent van het areaal komkommers en paprika’s.

dinsdag 19 juli 2022

Honeywell meet CO2-uitstoot van gebouwen


De afgelopen jaren hebben duizenden bedrijven zich vrijwillig gewijd aan het halen van duurzaamheidsdoelstellingen, maar veel organisaties missen de kennis en de tools om de voortgang hiervan goed te meten.

Honeywell helpt dit probleem nu op te lossen met zijn nieuwe Carbon & Energy Management-software, waarmee bedrijven energieprestaties kunnen volgen en optimaliseren aan de hand van hun CO2-reductiedoelstellingen.

De metingen zijn volgens het bedrijf zeer gedetailleerd: ze kunnen de CO2-impact van een heel gebouw laten zien, maar ook die van een enkel apparaat- of technologieonderdeel.

Carbon & Energy Management maakt gebruik van algoritmen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) uit de Honeywell Forge Enterprise Performance Management-softwareoplossing, en identificeert en implementeert zo zelfstandig energiebesparende maatregelen om de efficiëntie, veerkracht en mate van emissie-verantwoording van elk vastgoedportefeuille te verbeteren. Het systeem onderzoekt, analyseert en optimaliseert voortdurend de prestaties, van apparaat tot gebouw, en de meest essentiële KPI's voor duurzaamheid, waaronder koolstofemissie.

maandag 18 juli 2022

Meer sjoemelsoftware illegaal

Het is verboden dat software in dieselauto's systemen uitschakelt die de uitlaatgassen reinigen bij normale temperaturen. Zo oordeelde het Europees Hof in drie zaken tegen meerdere autofabrikanten, waaronder Volkswagen.

De uitspraak is van groot belang voor de collectieve procedures van Stichting Car Claim en de Consumentenbond tegen fabrikanten van sjoemeldiesels.

De uitspraak van het Europees Hof richt zich op zogeheten temperatuurvensters en hoogtemeters. Deze software wordt door veel autofabrikanten gebruikt en zorgt ervoor dat de auto anders werkt bij bepaalde temperaturen en luchtdruk. Onder omstandigheden gelijk aan die van de rollerbanktesten gebeurt er niets. Maar wijken de omstandigheden af, dan schakelt de software de systemen die de schadelijke uitstoot van de auto beperken, uit. Als gevolg hiervan zijn de auto’s bij normaal gebruik veel vervuilender dan tijdens tests.

De Consumentenbond ziet de uitspraak dan ook als een enorme steun in de rug voor gedupeerde autobezitters: ‘Het Europees Hof stelt vast dat consumenten met een dergelijke sjoemeldiesel een product hebben gekocht dat niet aan de verwachting voldoet. Consumenten hebben daarom het recht om de overeenkomst te ontbinden of compensatie te eisen.’

vrijdag 15 juli 2022

Minder stikstofruimte voor Tata Steel

De provincie Noord-Holland en Omgevingsdienst Noord-Holland Noord scherpen de natuurvergunning, die in 2016 aan Tata Steel is verleend, aan. Dat betekent dat Tata Steel minder ruimte heeft om stikstof uit te stoten.

De verwachting is dat door innovaties de komende jaren de stikstofuitstoot verder daalt en dat het bedrijf voldoende stikstofruimte behoudt om de komende jaren de omschakeling naar duurzame productie van groen staal mogelijk te maken.

Het bevoegd gezag, dat is de provincie Noord-Holland en namens deze de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG), scherpen voortdurend vergunningen van Tata Steel aan.

Begin 2022 heeft Mobilisation for the Environment bij de provincie drie verzoeken ingediend over vergunningen, die zijn verleend aan Tata Steel. Het eerste verzoek betreft de gehele of gedeeltelijke intrekking van de natuurvergunning, waarvoor de OD NHN is gemandateerd. Het tweede en derde verzoek betreffen het actualiseren van de omgevingsvergunning milieu, waarvoor de OD NZKG is gemandateerd. Het tweede verzoek betreft het aanscherpen van NOx (stikstofoxiden) en SO2 (zwaveldioxide) en het derde verzoek betreft het aanscherpen van de omgevingsvergunning milieu met betrekking tot Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) en stof.

donderdag 14 juli 2022

CBS: Belang milieusector in Nederlandse economie verder toegenomen

De toegevoegde waarde van de milieusector bedroeg 22,3 miljard euro in 2021, ongeveer 2,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In 2001 was dit nog 1,7 procent.

De werkgelegenheid in hernieuwbare energie is in tien jaar tijd bijna verdubbeld, aldus het CBS op basis van nieuwe cijfers over de milieusector.

De milieusector omvat bedrijven en instanties die goederen en diensten produceren gericht op het beschermen van het milieu en het beheren van natuurlijke hulpbronnen. Milieubeschermingsactiviteiten zijn bijvoorbeeld het meten, voorkomen en herstellen van milieuschade door lucht-, water- en bodemvervuiling.

Het aandeel van de milieusector in de Nederlandse economie is sinds 2001 gestaag toegenomen van 1,7 procent in 2001 tot 2,6 procent in 2021. Het aandeel van activiteiten gericht op  het beheer van natuurlijke hulpbronnen is verdubbeld in de afgelopen 20 jaar. Deze toename hangt nauw samen met de energie- en klimaattransitie. Het aandeel van milieubeschermingsactiviteiten in de Nederlandse economie nam in de periode 2001-2020 met 0,2 procentpunt beperkt toe.

woensdag 13 juli 2022

Milieu-actiegroep ziet dramatische toename pesticiden

De milieuactiegroep Pesticide

Action Network Europe (PAN Europe) constateert een toename van pesticiden die op groenten en fruit zijn aangetroffen.

Volgens de actiegroep zijn de conclusies tegengesteld aan de officiële beweringen van de Europese Commissie dat het gebruik van pesticiden afneemt.

PAN spreekt zelfs van een 'dramatische opwaartse trend van fruit dat met de gevaarlijkste categorie pesticiden besmet was' tussen 2011 en 2019.

In totaal zijn meer dan 210.227 groente- en fruitmonsters in de trendanalyse voor de jaren 2011-2019 meegenomen.

dinsdag 12 juli 2022

'80% van het vlees, bloed en melk van koeien en varkens bevat plastic'

Nagenoeg 80 procent van de door wetenschappers geteste vlees- en zuivelproducten van boerderijdieren bevat microplastics, zo blijkt uit een nieuwe studie van de Vrije Universiteit van Amsterdam.  
 
De mogelijke oorzaak zou het voer van koeien en varkens kunnen zijn: alle twaalf monsters van voederpellets en versnipperd voer bleken plastic te bevatten.  

In het verse voedsel werd geen vervuiling aangetroffen.
 
De studie werd uitgevoerd in opdracht van Plastic Soup Foundation.

De bezorgdheid over de toename van plastic in het voer van landbouwdieren is de laatste jaren gegroeid. In 2021 werd de Amerikaanse landarbeider Emmanuel Moore ontslagen nadat hij een TikTok-video had geplaatst waarin hij onthulde hoe plastic afval het varkensvoer vervuilt.

De Europese Verordening voor Diervoeding 767/2009 verbiedt de toevoeging van ‘verpakkingen en delen van verpakkingen afkomstig van het gebruik van producten van de voedingsmiddelenindustrie.’

Deze verordening zou volgens Plastic Soup Foundation moeten worden gehandhaafd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hanteert echter een zogeheten Reference Point of Action; wanneer de vervuiling onder de 0,15% is, wordt die getolereerd.

Plastic Soup Foundation vindt dit zorgelijk. Wordt er sowieso wel voldoende gehandhaafd? En hoe is dit in andere EU-landen geregeld?

maandag 11 juli 2022

Fashionstudenten bedenken luchtzuiverende stof

De Meester Koetsier Entrepreneur Award van dit jaar gaat naar Sara Al-Sarayfi en Lotte Berbers, studenten aan TMO Fashion Business School en bedenkers van een luchtzuiverende stof.

Met hun bedrijf WORXY, een samenvoeging van work en oxygen, willen zij in eerste instantie de markt van bedrijfskleding veroveren.

WORXY is een stof die schadelijke materie omzet in klimaat neutrale, onschadelijke gassen. Kortgezegd, stof die voor een betere luchtkwaliteit zorgt. Bedenkers Sara Al- Sarayfi en Lotte Berbers richten zich in eerste instantie op werkkleding.


De vakjury van de Meester Koetsier Award, bestaande uit Patric Hanselman, Charles Kalhorn, Lena Widmann en Mariette Hoitink vanuit de gelijknamige stichting, bestempelden WORXY als het winnende businessconcept van TMO-studenten vanwege het innovatieve en oplossende karakter én vanwege de wetenschappelijke onderbouwing van hun innovatie.

De inkt van de prijzencheque is nog nat, maar Sara en Lotte laten er geen gras over groeien. Met een innovatieve spinnerij in België gaan ze verder met de ontwikkeling van de stof, er staan gesprekken gepland voor pilot-samenwerkingen met de grote producenten van werkkleding en een patent is in voorbereiding.

vrijdag 8 juli 2022

Meer dan 20.000 kilo ge­was­be­scher­mings­mid­de­len in­ge­le­verd bij op­ruim­ac­tie

In Limburg is gedurende de actie ’Bezem door de middelenkast’ bij 442 agrariërs in totaal meer dan 20.000 kilo aan overtollige gewasbeschermingsmiddelen door een gespecialiseerd bedrijf ingezameld en verwerkt.

De actie was bedoeld om agrariërs de gelegenheid te geven kosteloos en op een eenvoudige manier van hun verouderde gewasbeschermingsmiddelen af te komen.

Restanten van gewasbeschermingsmiddelen kunnen om verschillende redenen in de middelenkast, zoals de voorraadkast van agrariërs heet, blijven staan. Zo kan het zijn dat een teler is overgestapt op andere teelt of dat een middel wettelijk niet meer gebruikt mag worden. Het opruimen van de middelenkast wordt nog wel eens uitgesteld omdat dat niet eenvoudig is.

De Stichting Opruiming Restanten Landbouwbestrijdingsmiddelen (STORL) heeft een eenmalige vergoeding ter beschikking gesteld en werkt momenteel aan een nieuw systeem van inzameling en verwerking van restanten van gewasbeschermingsmiddelen. Meer informatie over bezemacties en een samenvatting van de resultaten van de bezemactie in Limburg zijn te vinden op bezemdoordemiddelenkast.nl

donderdag 7 juli 2022

Luchtkwaliteit in Noord-Holland wordt steeds beter

In de IJmond, het havengebied van Amsterdam (Westpoort) en de Haarlemmermeer is in 2021 op alle meetlocaties voldaan aan de Europese wettelijke normen voor luchtkwaliteit. Dit staat in de jaarlijkse datarapporten luchtkwaliteit 2021 die zijn opgesteld in opdracht van de provincie Noord-Holland.

Alle drie de regio’s voldoen aan de Europese wettelijke grenswaarden voor luchtkwaliteit. De trendanalyse laat zien dat vanaf 2009 de concentraties fijnstof (PM10, PM2,5) en stikstofdioxide (NO2) in alle drie de regio’s dalen. Aan de aangescherpte WHO-advieswaarden wordt in de drie gebieden, net als op veel andere plaatsen in Nederland, nog niet voldaan.

De provincie investeert in betere luchtkwaliteit. Daarom ondertekende ze het Schone Lucht Akkoord (SLA). Afgelopen mei stelde de provincie het uitvoeringsprogramma SLA op waarin staat hoe Noord-Holland in 2022 werkt aan een schone lucht.

De provincie Noord-Holland meet al jaren de luchtkwaliteit in de IJmond, Westpoort en de Haarlemmermeer. Dit gebeurt in deze gebieden omdat hier sprake is van uitstoot door bijvoorbeeld industrie, verkeer, scheepvaart of luchtvaart. GGD Amsterdam voert deze metingen uit en rapporteert erover. De metingen zijn een aanvulling op het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en zijn bedoeld om op basis van lokale omstandigheden meer details over de luchtkwaliteit te meten.

woensdag 6 juli 2022

Grootschalige bodemsanering Vetgasterrein in Amersfoort

De bodem van het gebied rond de vroegere NS vetgasfabriek wordt gesaneerd. Door een eerste vaatje teer te tappen, gaven wethouder Fatma Koșer Kaya (Milieu) en Auke Oostra van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het startsein voor de grootschalige teerverwijdering uit de bodem van het Piet Mondriaanplein.

De sanering duurt naar verwachting vijf jaar. Plannen voor wat er daarna met het terrein gebeurt, worden de komende jaren ontwikkeld.

In de vetgasfabriek, die tot 1957 vlakbij station Amersfoort Centraal stond, werd vetgas geproduceerd voor de verlichting van treinen. De teer die hierbij vrijkwam, heeft voor bodemverontreiniging gezorgd. Op het terrein aan de noordzijde van het station, ook bekend als het Vetgasterrein Amersfoort, is in 2020 gestart met het aanleggen van een ondergronds systeem voor de onttrekking van de verontreiniging.

Al sinds 2000 vinden er in het gebied werkzaamheden in verband met de sanering plaats. Zo is er uitgebreid onderzoek gedaan naar niet gesprongen explosieven. De vele gevonden explosieven zijn allemaal onschadelijk gemaakt en van het terrein verwijderd.

dinsdag 5 juli 2022

PFAS-vrije pannen

Teflon, het leek onmisbaar in een goede anti-aanbakpan. Erg glad en ideaal voor bakken zonder plakken. Maar dat er grote nadelen aan kleven is inmiddels wel duidelijk.

Wie nu nieuwe pannen koopt staat voor de keuze: een nieuwe Teflon pan of een pan zonder Teflon, meestal aangeprezen als PFAS-vrije pan. Toch blijkt het moeilijk om een goed alternatief te vinden. De prestaties van de meeste PFAS-vrije antiaanbakpannen vallen tegen en lang niet alle alternatieven zijn even duurzaam.

De vrijkomende stoffen bij oververhitting van de pan en bij kleine beschadigingen van de oppervlakte, zijn bijzonder schadelijk. Bij de productie van Teflon werd PFOA gebruikt, een giftige en milieubelastende stof, die sinds 2015 is verboden en vervangen door de GenX technologie. Dit blijkt niet veel veiliger dan PFOA. Deze stoffen beschadigen het immuunsysteem, zijn kankerverwekkend en kunnen een breed scala aan andere ernstige aandoeningen veroorzaken.

Twee bevlogen Italiaanse broers zijn jarenlang bezig geweest met het vinden van een goed en veilig alternatief voor de antiaanbak-coatings met PFAS. Zij hebben Ecoshield ontwikkeld, een duurzame en sterke coating die geen afbreuk doet aan de kookeigenschappen, maar deze juist verbetert.

 De gladde en slijtvaste Ecoshield coating garandeert de totale afwezigheid van giftige stoffen. De anorganische samenstelling op waterbasis, met minerale microdeeltjes maakt de coating volkomen veilig. Primecook wordt in Noord-Italië geproduceerd. Hierbij worden de meest milieuvriendelijke technieken gebruikt en uitsluitend materialen die recyclebaar zijn. Voor Italianen is puur en lekker koken een way of life. Aan het materiaal worden dan ook hoge eisen gesteld. Een merk als Primecook groeit snel en verovert nu ook de Nederlandse keuken. Niet vreemd, want steeds meer mensen zoeken een veilig alternatief voor Teflon, dat ook nog eens bestand is tegen de hoge temperaturen van de huidige inductiekookplaten.

vrijdag 1 juli 2022

Sanering asbesthoudende voegenkit in riolering vanaf nu mogelijk onder voorwaarden risicoklasse 1

Eind april (2022) werd bekend dat de aanvraag vanuit RIONED - voor het veilig verwijderen van asbesthoudende kit in de riolering onder een lagere risicoklasse (SMA-rt 1) - is goedgekeurd. Deze werkzaamheden vielen voorheen onder de strengere voorwaarden van risicoklasse 2.

Rond de jaren vijftig en zestig werd voegenkit voor onderandere rioleringselementen vermengd met een kleine hoeveelheid asbest. Dit werd gedaan om de voegenkit te versterken en om de verwerkbaarheid te verbeteren. Vanaf de jaren zeventig werd overgaan op het toepassen van rubberringen om waterdichte verbindingen te creëren.

Veel rioleringselementen beschikken nog over asbesthoudende voegenkit. Eind april werd bekend dat het veilig verwijderen hiervan vanaf nu mag worden uitgevoegd volgens de voorwaarden van risicoklasse 1. Deze beslissing zorgt ervoor dat vervanging van de riolering nu tegen lagere kosten kan worden uitgevoerd.