woensdag 31 augustus 2022

Doe ook mee met de World Cleanup Day!

De gemeente Eemsdelta doet op zaterdag 17 september mee aan de landelijke World Cleanup Day.

Met de actie #NotInOurBackyard ruimen de gemeente en Nederland op vraagt men aandacht voor de wereldwijde plasticvervuiling.

Deelnemers krijgen een gratis opschoonpakket met handschoenen, afvalzakken en een afvalknijper toegestuurd. Deze materialen mag je na afloop houden. Het afval wat je hebt verzameld, wordt in overleg opgehaald of kun je afgeven op een verzamelplek. Op deze manier willen we zo veel mogelijk inwoners de gelegenheid geven om mee te doen aan de actie.

Wil je meedoen? Dan kun je je tot en met vrijdag 9 september aanmelden door een mail te sturen naar afvalscheiden@eemsdelta.nl of door te bellen naar 14 0596.

dinsdag 30 augustus 2022

'Veel meer schade aan rivier de Oder dan alleen vissterfte'

De Duitse milieuminister Steffi Lemke verwacht langdurige schade voor de Duits-Poolse grensrivier de Oder, die is getroffen door een milieuramp waardoor vissen massaal zijn gestorven.

Uit de Oder is de afgelopen weken meer dan 190 ton dode vis geschept. De oorzaken van de massale vissterfte zijn nog niet definitief opgehelderd. Mogelijk is doot de mens veroorzaakte milieuvervuiling, in combinatie met de hitte, lage waterstanden en hoge watertemperaturen de oorzaak geweest.

Sommige wetenschappers zoeken de oorzaak in het hoge zoutgehalte, in combinatie met laag water, hoge temperaturen en een giftige algensoort.

maandag 29 augustus 2022

Subsidieregeling opruiming drugsafval

In natuurgebieden en aan de randen van dorpen en steden wordt regelmatig afval gedumpt dat bij de productie van synthetische drugs overblijft. Afval dat een enorm gevaar voor mens en milieu kan opleveren.

Daarom is het belangrijk dat dit zo snel en adequaat mogelijk wordt opgeruimd door de verantwoordelijke instanties om mogelijke schade te beperken. Het opruimen kan echter vee geld kosten.

Om gedupeerde grondeigenaren en gemeenten niet te laten opdraaien voor opruimkosten van drugsafval,  is een provinciale subsidieregeling in het leven geroepen. Particuliere grondeigenaren kunnen via de provinciale regeling 100% van de kosten voor het opruimen van drugsafvaldumpingen vergoed krijgen en overheden 50% van de kosten, beiden tot een maximum van 25.000 euro.

Deze subsidieregeling wordt voor alle provincies uitgevoerd door organisatie BIJ12. Zie voor meer informatie provinciale subsidieregeling 'opruiming-drugsafval'.

vrijdag 26 augustus 2022

Wetenschappers meten stedelijke emissies in Rotterdam

Wetenschappers van de TU Delft gaan onderzoeken hoe vermindering van uitstoot van broeikasgassen en luchtvervuiling het best met atmosferische metingen gemonitord kunnen worden.

Maandag 22 augustus startte de meetcampagne in de regio Rotterdam.

De campagne loopt tot 9 september en is onderdeel van het Ruisdael Observatorium, een landelijk dekkend observatorium voor het meten en modelleren van de atmosfeer, waarvan de TU Delft penvoerder is. Stedelijke emissies van broeikasgassen en luchtvervuiling worden geschat op basis van  berekeningen en door bedrijven opgegeven emissies. Luchtvervuiling wordt gemonitord door het landelijk meetnet luchtkwaliteit.

Dat netwerk is niet ontworpen voor het bepalen van emissies. Om stedelijke emissies te kunnen bepalen zijn daarom aanvullende atmosferische metingen nodig. Om zeker te zijn dat geplande emissiereducties werkelijk worden gehaald – en niet alleen op papier - is het belangrijk om de berekeningen te kunnen testen met onafhankelijke metingen. Deze periode in het jaar is interessant omdat veel activiteiten na de relatief rustige vakantieperiode weer op gang komen. De wetenschappers hopen dit in hun metingen te kunnen zien.

Het centrum van Rotterdam en de haven zijn belangrijke bronnen van broeikasgassen en luchtvervuiling. Naast extra meetinstrumenten op de vaste meetstations in de regio, wordt er tijdens de campagne ook gebruik gemaakt van meetauto’s, fietsen uitgerust met meetapparatuur, een meettrailer en twee meetvliegtuigen om die bronnen in kaart te brengen. Zelfs vanuit de ruimte zullen satellietinstrumenten meekijken, zoals het Nederlandse TROPOMI instrument dat zich richt op luchtverontreiniging en het NASA OCO-3 instrument voor het meten van kooldioxide. De metingen worden ook gebruikt om gedetailleerde modellen van stedelijke broeikasgasemissies en luchtverontreiniging te verbeteren.

donderdag 25 augustus 2022

'Er is meer dan genoeg wetenschappelijke consensus over stikstof'

We weten meer dan genoeg, en er bestaat meer dan genoeg wetenschappelijke consensus om nu snel in actie te komen. Dat schrijven 36 wetenschappers als opiniestuk in dagblad Trouw, in reactie op twijfels over de wetenschappelijke basis onder het stikstofbeleid. Onder hen zijn 10 WUR-wetenschappers.

Onder druk van boerenprotest, tegenstribbelende partijen als de agro-industrie en supermarkten en sommige politici, staat zowel het tijdschema als de wetenschappelijke basis van het kabinetsplan voor stikstofreductie keer op keer ter discussie.

Zo ontstaat vaak de indruk dat het probleem is op te lossen met alleen technische innovaties, zonder grote ingrepen in de landbouwproductie. Dat negeert de aard van de stikstofproblematiek én de noodzaak die aan te pakken in samenhang met alle andere uitdagingen zoals waterkwaliteit, droogte, klimaat en natuurherstel.

Natuurlijk is discussie het cement waarmee we wetenschappelijke vooruitgang bouwen, maar het debat begint nu wel op de film Groundhog Day te lijken. Daarin beleeft weerman Phil dezelfde dag steeds opnieuw en stapt elke ochtend in dezelfde plas.

Vergelijk dat met recente vragen van Kamerleden en boerenorganisaties om nog meer onderzoek, nog hardere en fijnschaliger meetresultaten, nog betere modellen, en met hun steevast geloof in technische oplossingen. Maar we weten meer dan genoeg, en er bestaat meer dan genoeg wetenschappelijke consensus om nu snel in actie te komen.

woensdag 24 augustus 2022

Provincies eens met Hoekstra om tijdspad stikstof

Verschillende provincies zijn het eens met CDA-leider Wopke Hoekstra, dat het jaar 2030 niet heilig moet zijn als het gaat om het bereiken van de afgesproken stikstofreductie.

Volgens de bestuurders zijn er nog te veel onduidelijkheden in de kabinetsvoorstellen om snel verder te kunnen gaan en gebiedsgericht beleid te kunnen vaststellen.

Volgens Edward Stigter, Groen Links-gedeputeerde in Noord-Holland en woordvoerder namens het Interprovinciaal Overleg (IPO), zegt dat het voor kustprovincies lastig is om plannen te maken nu er nog veel onduidelijkheid is over deze emissiebron, zo meldt de Telegraaf.

dinsdag 23 augustus 2022

'Stikstofneerslag niet maatgevend voor kwaliteit natuurgebieden'

Natuurgebieden die volgens de Nederlandse stikstof-gedreven systematiek in erbarmelijke staat zijn, blijken volgens de Europese definitie juist in prima conditie.

Sterker nog, volgens de Europese methodiek is er nauwelijks verband tussen stikstof-neerslag en de staat van de natuur.

Dat heeft de onderzoek redactie van de Stichting Agrifacts vastgesteld door Nederlandse en Europese rapportages te vergelijken en die per gebied naast de door Aerius/OPS berekende stikstofneerslag te leggen. Het gaat daarbij om de berekende stikstofneerslag, zoals die ook ten grondslag ligt aan het inmiddels beruchte 'kaartje van minister Van der Wal'.

Waar Nederland stuurt op stikstof-neerslag als maatstaf voor de kwaliteit van de natuur, verlangt Brussel dat er wordt gekeken naar instandhouding van natuur. De onderzoekers van Staf stellen vast dat natuurgebieden die volgens de Nederlandse stikstof-gedreven meetmethode in erbarmelijke staat verkeren, er volgens de Europese definitie aanmerkelijk beter voor staan.

Het beeld dat de Nederlandse natuur ten onder gaat aan een te grote hoeveelheid stikstof in het milieu kantelt zodra er met een Europese bril naar dezelfde natuurgebieden wordt gekeken. Wie dat doet, concludeert dat de situatie veel minder alarmerend is dan het kabinet stelt. Volgens Brussel is zo’n 70 procent van de natuur, die in Nederland te boek staat als stikstofgevoelig, in goede staat van instandhouding. De problemen doen zich met name voor bij kleine natuursnippers, die zijn volgens Brussel vaker in verminderde staat van instandhouding.

Het gaat hier bijvoorbeeld om kleine vennetjes met soms maar een oppervlakte van 10 bij 10 meter; een mini-bos (een groepje bomen) of een heideveld van 100 bij 100 meter.

Door toch te sturen op de zogenaamde kritische depositiewaarde roept Nederland het stikstof-probleem over zichzelf af. Deze manier van sturen biedt dan ook geen garantie voor het bereiken van een gunstige staat van instandhouding van de natuur, maar leidt wel tot kaalslag van de agrarische sector.

Brussel eist van Nederland dat het regelmatig rapporteert over de staat van instandhouding van de Natura2000 gebieden. Ons land doet dat trouw. Opmerkelijk genoeg zijn deze rapportages in Nederland geen handleiding voor binnenlands gebruik. Provincies kiezen er bewust voor eigen doelstellingen te definiëren die zij hebben vastgelegd in zogenaamde gebiedsbeheerplannen.

maandag 22 augustus 2022

Herkomst stikstof in duinen onbekend

De drie kustprovincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland worstelen met de stikstofplannen die ze bij minister Christianne van der Wal moeten inleveren.

Binnen tien maanden moeten ze per gebied aangeven hoe ze de stikstof zullen verminderen.

Voor de duinen aan de kust is dat echter niet mogelijk, omdat een kwart van de herkomst van de stikstof daar onduidelijk is, meldt de NOS.

De kustprovincies willen snel duidelijkheid van het RIVM, maar het onderzoek zal naar verwachting pas volgend jaar klaar zijn.

vrijdag 19 augustus 2022

Nederlandse klimaatscale-up Gradyent haalt 10 miljoen euro op

Warmtenetten verliezen nu nog een kwart van hun warmte op jaarbasis. Dat probleem wordt met de stijgende brandstofprijzen en sterke noodzaak tot CO2-reductie nog urgenter.

Warmtenetten draaien vaak op verouderde software en door de transformatie naar geintegreerde energiesystemen met lokale duurzame bronnen wordt het nog belangrijker over de juiste software-systemen te beschikken.

Gradyent heeft software ontwikkeld die warmtebedrijven helpt om hun warmtenetten te optimaliseren en CO2 te reduceren, zodat zij betaalbare en betrouwbare warmte kunnen blijven leveren.

Gradyent haalt nu 10 miljoen euro op in een Series-A-investering vanuit bestaande investeerders Capricorn Partners, ENERGIIQ en Helen Ventures en nieuwe investeerder Eneco.

Gradyent stelt warmtebedrijven in staat hun systemen te optimaliseren en CO2 te reduceren zodat ze betaalbare en betrouwbare warmte kunnen leveren. Gradyent, opgericht in 2019 en gevestigd in Rotterdam, heeft software ontwikkeld gebaseerd op de Digital Twin technologie. Hierbij wordt een digitale kopie van het fysieke warmtesysteem gemaakt, door geografische, weers- en sensorgegevens te combineren met fysieke modellen en AI. De Digital Twin maakt het mogelijk om het warmtesysteem real-time te optimaliseren en om simulaties te draaien van toekomstige situaties. Hierdoor helpt Gradyent warmtebedrijven, gemiddeld gezien, 20 procent warmteverlies te besparen, CO2-uitstoot met 10% te verminderen en de stookkosten met 5 tot 10% te verlagen.

donderdag 18 augustus 2022

Nieuwkomer Oxylum zet CO₂ om in duurzame chemicaliën

Oxylum, een kersverse spin-off van UAntwerpen, ontwikkelde een baanbrekende groene technologie om CO2 – momenteel een afvalstroom – om te zetten in duurzame chemicaliën, die op hun beurt weer gebruikt kunnen worden door chemische bedrijven met het oog op een circulaire economie. De ‘proof of concept’ op laboschaal is er, nu gaat het richting eerste pilootinstallatie.

De technologie kan bedrijven begeleiden in hun zoektocht naar koolstofneutraliteit.

De naam van de spin-off, Oxylum, refereert aan Oxylus, de Griekse god van de bossen en de bergen. 'Net als de bladeren van een boom gebruiken we CO2 en water om de bouwstenen te maken voor hernieuwbare chemicaliën. De benodigde energie wordt geleverd door hernieuwbare elektriciteit en tijdens het proces worden géén fossiele grondstoffen verbruikt. Voortbouwend op meer dan tien jaar onderzoekservaring in de elektrochemie hebben wij ultramoderne katalysatoren en reactoren ontwikkeld om deze reactie onder de meest optimale omstandigheden uit te voeren. Nu zijn we klaar om onze technologie uit het lab te halen en de toekomst van de chemie te tonen.'

In welke hoogwaardige chemicaliën wordt CO in het Oxylum-lab omgezet? Op dit moment is dat mierenzuur, dat stofje dat rode mieren ook produceren als ze aanvallen en dat zo brandt. Mierenzuur of methaanzuur wordt onder meer gebruikt om kalkaanslag in wc’s en sanitair te verwijderen, of als conserveermiddel in de landbouwindustrie, of als intermediair in de farmaceutische of de textielindustrie.

woensdag 17 augustus 2022

Methaanuitstoot meren kan fors verminderd worden met nieuwe aanpak

Meren en andere zoetwatersystemen zijn verantwoordelijk voor de uitstoot van veel methaan. Door regelmatig te baggeren en Phoslock (een fosfaatbindend kleideeltje) in te zetten kan de uitstoot in deze meren met meer dan de helft teruggedrongen worden.

Dat blijkt uit bevindingen van onderzoekers van de Radboud Universiteit.

Methaan is grotendeels afkomstig van natuurlijke systemen, en komt voor 49 procent uit zoetwatersystemen. De wereldwijde emissie van methaan neemt daarnaast alleen maar verder toe door opwarming en door eutrofiëring (een overvloed aan voedingsstoffen in het water). Onderzoekers van de Radboud Universiteit zochten uit of de methaanemissie teruggedrongen kon worden door deze eutrofiëring te verminderen.

Voor het onderzoek werd een opstelling van zestien testvijvers gebruikt: bij een deel van de vijvers werd de bodem gebaggerd, bij een deel werd Phoslock ingezet en bij de laatste groep werd een combinatie van beide technieken gebruikt.

Beide methodes blijken voor een dramatische beperking van de uitstoot te zorgen. Phoslock zorgt voor minder fosfaat in het water, wat het aantal drijvende planten vermindert. Invasieve planten zoals Azolla (ook wel bekend als kroosvaren) groeien met phoslock minder snel, waardoor er ook minder methaan geproduceerd wordt in de bodem. En door te baggeren neem je de organische stof die in de bodem zit weg, de koolstof die zorgt voor methaan. Uit ons onderzoek blijkt dat beide methodes de eutrofiering in een meer verminderen, en dat daarmee dus ook de emissie vermindert.

dinsdag 16 augustus 2022

Nitraatuitspoeling op derogatiebedrijven in zandgebieden stijgt door

De nitraatuitspoeling op zogeheten derogatiebedrijven steeg de afgelopen jaren. Dit hangt waarschijnlijk samen met de droogte in 2018 in heel Nederland en regionaal in 2019 en 2020.

Ondanks die stijging heeft derogatie in de jaren vanaf 2006 geen negatieve effecten gehad op de waterkwaliteit. Het gemiddelde stikstofbodemoverschot was in 2020 lager dan het gemiddelde van de hele meetreeks sinds 2006. Dit blijkt uit het jaarlijkse derogatierapport van het RIVM en Wageningen Economic Research.

Over de periode 2006-2017 daalde het overschot van stikstof naar de bodem op derogatiebedrijven. Daardoor is er minder stikstof aanwezig in de bodem, dat als nitraat kan uitspoelen naar het grondwater. Na een stijging in 2018 door de droogte, was het gemiddelde stikstofbodemoverschot in 2020 lager dan het gemiddelde van de hele meetreeks sinds 2006.

In de zandgebieden steeg de gemiddelde nitraatconcentratie in de bovenste meter van het grondwater. Sinds 2017 steeg de nitraatconcentratie fors in de zuidelijke en oostelijke zandgebieden en is deze verdubbeld naar 67 milligram per liter in 2021. De opgave in de zandgebieden om gemiddeld onder de norm te komen is de afgelopen jaren daardoor groter geworden. Niet alleen op derogatiebedrijven in de zandgebieden steeg de gemiddelde nitraatconcentratie, ook op andere landbouwbedrijven steeg deze de afgelopen jaren, zo blijkt uit de eerder verschenen nitraatrapportage.

maandag 15 augustus 2022

ING: Milieuwinst houtbouw enorm

Bouwen met hout is weer in opkomst. Veel bouwbedrijven zijn er mee bezig. Hout is goed industrieel te bewerken en het slaat CO2 op in plaats van dat er CO2 vrij komt bij de productie zoals bij beton.

Eén houten woning slaat ongeveer de jaarlijkse CO2 uitstoot op van de CV-ketels van acht huishoudens. Houtbouw is nog wel duurder dan traditionele bouw.

Door schaalvoordelen en hogere CO2-heffingen op beton en bakstenen wordt hout naar verwachting de komende jaren echter een steeds concurrerender bouwmateriaal en maakt goede kans de ‘elektrische auto van de woningbouw’ te worden.

Een en ander concludeert ING Research in het rapport over houtbouw. Het gebruik van hout als bouwmateriaal is eeuwenoud. Voor de industriële revolutie was hout het belangrijkste bouwmateriaal, ook in Nederland. De afgelopen twee eeuwen is hout echter verdrongen door beton, bakstenen, staal en ook kunststoffen. Deze materialen hebben echter een grote negatieve impact op het milieu. Om dit tegen te gaan overwegen steeds meer bouwbedrijven te gaan bouwen met biobased materialen zoals hout.

De beton-, cement- en bakstenenindustrie gebruikt zeer veel energie in het productieproces waardoor veel CO2 wordt uitgestoten. Per euro productiewaarde is het energieverbruik in deze sector ongeveer 10 keer zo hoog als in de houtindustrie. Beton vervangen door hout kan de CO2 uitstoot van de bouwproductie dus drastisch verlagen.


donderdag 11 augustus 2022

Personenauto die tijdens het rijden meer CO₂ opvangt dan uitstoot

Studententeam TU/ecomotive van de TU Eindhoven heeft een duurzame elektrische personenauto ontwikkeld die tijdens het rijden meer koolstofdioxide (CO2) opvangt dan uitstoot.

Het gaat om een prototype, Zem genaamd, dat de lucht zuivert via een speciaal filter. Door de afgevangen CO2 op te slaan en vervolgens af te voeren, kan Zem bijdragen aan het verminderen van de opwarming van de aarde. De studenten gaan het voertuig de komende jaren verder verbeteren,

De transportsector is een grote vervuiler en produceerde een paar jaar geleden ongeveer een kwart van de totale CO2-uitstoot van de EU. Personenauto’s zijn verantwoordelijk voor meer dan 60 procent van deze uitstoot.

Via een speciaal filter kan de auto bij 20.000 reiskilometers paar jaar 2 kilogram CO2 afvangen. Dat wil zeggen dat tien auto’s net zoveel koolstofdioxide kunnen opslaan als een gemiddelde boom. Dat lijkt misschien niet veel, maar de totale opbrengst is aanzienlijk als je het straks op grote schaal in elke personenauto zou toepassen, stelt het team. Er rijden immers meer dan een miljard personenauto’s op aarde rond, die op deze manier tijdens het rijden netto CO2 kunnen afvangen in plaats van uitstoten.

woensdag 10 augustus 2022

Eerste Nederlandse boeren in de Alblasserwaard verkopen CO2-credits

Voor het eerst mogen twee Nederlandse boeren de CO2-uitstoot die zij hebben voorkomen door pompgestuurde waterinfiltratie verkopen.

Veenweideboeren Ad van Rees en Nico van der Ham uit de Alblasserwaard maken gebruik van pompgestuurde waterinfiltratie waarmee ze het grondwaterpeil op hun eigen grond vastzetten en zo de CO2-uitstoot flink verminderen. Ze verkopen de niet uitgestoten CO2 in de vorm van carbon credits aan bedrijven die hun uitstoot willen compenseren.

Met de opbrengst van de credits financieren de boeren een deel van hun investering in de verduurzaming van hun bodembeheer. De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) heeft samen met de boeren de projectplannen hiervoor ingediend bij de Stichting Nationale Koolstofmarkt.

De boeren werken binnen de Groene Cirkel Kaas en Bodemdaling samen aan oplossingen voor minder bodemdaling en zoeken daarbij naar nieuwe verdienmodellen voor de landbouw van de toekomst. Hard nodig, want bodemdaling in de veenweidegebieden veroorzaakt ongeveer 2,8 procent van de CO2-uitstoot in Nederland. Met een pompsysteem houden de boeren het grondwater op het afgesproken waterpeil. Zo voorkomen ze dat het grondwater onder het afgesproken waterpeil komt en het veen teveel indroogt, waardoor de bodem daalt en er CO2 vrijkomt. Zeker in droge periodes is dit belangrijk.

dinsdag 9 augustus 2022

Vergezicht Omgevingswet voor bedrijven in het havengebied Rotterdam

De Omgevingswet mag dan pas op 1 januari 2023 in werking treden, Deltalinqs, Havenbedrijf Rotterdam, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, GGD, DCMR en het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben alvast de handen ineen geslagen.

Om bedrijven uit het havengebied Rijnmond zo goed mogelijk voor te bereiden op het werken met de Omgevingswet is een brochure ‘Introductie Omgevingswet Vergunningverlening in de haven’ opgesteld met daarin informatie over met name nieuwe onderwerpen en onderwerpen die anders worden geregeld onder de Omgevingswet. Te denken valt aan de bedrijfsbrandweer aanwijzing, het onderwerp gezondheid en veranderingen binnen het vergunningenproces. De brochure is online te vinden op de website van de betrokken organisaties.

De betrokken organisaties hopen bedrijven op deze manier te helpen met het nadenken over de uitvoering van hun huidige en nieuwe activiteiten onder de Omgevingswet, zodat de bedrijven goed voorbereid zijn op de invoering van de Omgevingswet. Ook willen de organisaties de dialoog over de overgang naar de Omgevingswet in stand houden.

maandag 8 augustus 2022

FrieslandCampina, Rabobank en Lely starten pilot voor stikstofreductie

FrieslandCampina, Rabobank en Lely slaan de handen ineen om stikstofuitstoot op melkveebedrijven te reduceren. Zij gaan een samenwerking aan voor het plaatsen van 96 Lely Spheres, verspreid over alle Nederlandse provincies.

De Lely Sphere is een installatie die de stikstofuitstoot in de stal van een melkveebedrijf tot maximaal 70 procent verlaagt. De drie partijen hopen dat na deze pilot het concept breder wordt toegepast in de sector. Drastische stikstofreductie in melkveehouderij mogelijk.

De Lely Sphere is een circulair stalsysteem dat vaste mest en urine van elkaar scheidt en stikstofemissies omzet in waardevolle meststoffen. Deze kan de boer opnieuw gebruiken voor precisiebemesting op het land. Zo wordt de mineralenkringloop meer sluitend, neemt het gebruik van kunstmest af en verbetert het klimaat in de stal. Recente rapporten tonen aan dat met de Lely Sphere de uitstoot van ammoniak tot maximaal 70 procent wordt gereduceerd in de stal. De Lely Sphere is in 2021 officieel erkend en opgenomen op de RAV-lijst (Regeling Ammoniak Veehouderij).

FrieslandCampina zal een vergoeding geven aan de bedrijven, Lely geeft korting op de aanschaf van het systeem en Rabobank heeft een gunstig leningsvoorwaardenpakket samengesteld. Daarnaast hopen de partijen dat dit initiatief ook de regionale en landelijke overheid zal aanzetten tot initiatieven om duurzame landbouw via innovatie te stimuleren, en daarvoor de benodigde financiële middelen beschikbaar te stellen.

vrijdag 5 augustus 2022

Nieuwe voorzitter commissie voor de milieueffectrapportage

Hans Mommaas wordt de nieuwe voorzitter van de Commissie voor de milieueffectrapportage. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat, minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en staatssecretaris Uslu van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om hem voor benoeming voor te dragen.

De Commissie voor de milieueffectrapportage adviseert, als onafhankelijke organisatie, over de inhoud van milieueffectrapporten. Hans Mommaas (66) zal naast het vertegenwoordigen van de Commissie voor de milieueffectrapportage ook werkzaam zijn als voorzitter in adviestrajecten van de Commissie.

Hans Mommaas is nu nog directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving. Eerder maakte het PBL al bekend dat Mommaas per 1 november 2022 zijn functie neerlegt. Daarnaast is hij parttime Hoogleraar Regional Sustainability Governance aan het Tilburg Institute for Law and Regional Governance (TiREG) van Tilburg University.

Vanaf 2004 tot 2015 was Hans Mommaas wetenschappelijk directeur van Telos, Brabants Centrum voor Duurzame Ontwikkeling. Hij was ook lid van de VROM-raad van 2005 tot 2010.

woensdag 3 augustus 2022

Nationale ombudsman sluit onderzoek naar geluidsoverlast door vliegverkeer af

De Nationale ombudsman heeft zijn onderzoek naar de afhandeling van meldingen over (geluids)overlast door vliegverkeer afgerond.

Hij startte dit onderzoek in 2020 na signalen dat omwonenden van vliegvelden veel (geluids)overlast ervaren en zich zorgen maken.

De ombudsman voerde de afgelopen jaren verschillende gesprekken en constateert dat er verbeteringen zijn doorgevoerd.

Geluidsoverlast door vliegverkeer is regelmatig in het nieuws. Een lastig probleem, omdat klachten van omwonenden niet altijd op te lossen zijn. Vliegtuigen geven nou eenmaal geluidsoverlast. Wel kan er veel frustratie bij burgers worden weggenomen door betere communicatie en door hen beter te betrekken bij keuzes die worden gemaakt.

dinsdag 2 augustus 2022

Waterzuivering Oijen straks weer helemaal up-to-date

Als je in Oss je tanden poetst of in Ravenstein de wc doortrekt, belandt het vieze water uiteindelijk bij onze rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Oijen. Per dag komt hier het afvalwater van wel 300.000 inwoners uit Oss en omgeving binnen.

De rwzi is bijna 50 jaar oud en wordt gerenoveerd. Een belangrijk onderdeel van de renovatie is de bouw van een PACAS-installatie om medicijnresten en andere microverontreinigingen uit het afvalwater te verwijderen.

De bacteriën die men bij de zuivering gebruikt om het afvalwater schoon te ‘eten’, krijgen hulp van dit poederkool, Het stofje wordt gedoseerd in het actiefslibsysteem van de rioolwaterzuivering.

Poederkool heeft een zeer fijne structuur en een groot oppervlak waaraan medicijnresten kunnen binden. Het water is daarna voor bijna 80 procent gevrijwaard van medicijnresten en kan geloosd worden in open water. Het overgebleven poederkool vermengt zich met het zuiveringsslib en wordt zo samen met het slib afgevoerd om te worden verbrand.

maandag 1 augustus 2022

Graspeel en Baarle-Nassau nieuwe locaties voor mobiele luchtmeetstations

 

De mobiele luchtmeetstations van de provincie Noord-Brabant vervolgen hun tour door Noord-Brabant.

Het afgelopen half jaar hebben de meetstations metingen gedaan aan de luchtkwaliteit in ‘s-Hertogenbosch en Etten-leur. De volgende locaties zijn het voormalig Landbouw Ontwikkelgebied Graspeel in de gemeente Maashorst en het buitengebied van de gemeente Baarle-Nassau.

De provincie wil dat Brabant een fijne en gezonde provincie is om in te wonen, werken en leven. Schone lucht is daarvoor een basisvoorwaarde. Om uitvoering te geven aan de twee moties ‘Gezonde Lucht’ en ‘Meer Meetpunten’ van Provinciale Staten hebben Gedeputeerde Staten twee mobiele luchtmeetstations aangeschaft.