dinsdag 31 januari 2023

Publicatie voor betere vergelijkbaarheid klimaatrapportages banken

De Nederlandse Vereniging van Banken heeft een compact rapport uitgebracht waarin staat welke initiatieven en meetmethoden Nederlandse banken gebruiken om het CO2e-gehalte van hun portefeuilles te meten, te rapporteren en te verlagen. Ook is in kaart gebracht hoe deze meetmethoden en bijbehorende indicatoren met elkaar verbonden zijn.

Banken hebben in het Klimaatcommitment Financiёle sector afgesproken om het CO2e-gehalte van hun portefeuilles te meten, te rapporteren en te verlagen. Er bestaat momenteel onduidelijkheid over de mate waarin banken te vergelijken zijn in hun gerapporteerde klimaatimpact en reductiedoelstellingen. Voor meer duidelijkheid over de consistentie en vergelijkbaarheid van de rapportages, is inzicht nodig in welke initiatieven en meetmethoden Nederlandse banken hanteren. Dit rapport verschaft meer inzicht.

De scope van de analyse omvat tien Nederlandse banken, drie verschillende emissie-indicatoren, en acht verschillende initiatieven. Dit zijn handvatten om de vergelijkbaarheid van de rapportages van verschillende banken inzichtelijker te maken. Het rapport bevat ook aanbevelingen ter verbetering van de onderlinge vergelijkbaarheid, zoals het verbeteren van de databeschikbaarheid, het rapporteren op sectorniveau en het creëren van overeenkomst in de manier van rapporteren. Het rapport is gemaakt door Guidehouse in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken. Het is beschikbaar in het Nederlands.

maandag 30 januari 2023

Jan Willem Erisman voorzitter van de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR)

De ministerraad heeft op voordracht van minister Jetten voor Klimaat en Energie besloten Jan Willem Erisman per 1 maart 2023 te benoemen als voorzitter van de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR). Deze onafhankelijke adviesraad gaat het kabinet adviseren over het klimaatbeleid. De heer Erisman is het eerste lid van de adviesraad dat is benoemd. De werving van de overige leden van de WKR is momenteel in volle gang.

In het coalitieakkoord is afgesproken om een onafhankelijke wetenschappelijke adviesraad in te stellen om het kabinet te adviseren over het klimaatbeleid. De WKR kent een multidisciplinaire samenstelling en gaat uit maximaal tien leden bestaan, waaronder een voorzitter. De adviesraad is een onafhankelijk, wetenschappelijk adviescollege dat gevraagd en ongevraagd advies geeft aan regering en parlement op basis van wetenschappelijke kennis, over het te voeren klimaatbeleid.

Erisman is hoogleraar Milieu en Duurzaamheid bij het Centrum voor Milieuwetenschappen aan de Universiteit Leiden. Daarvoor was hij directeur-bestuurder van het Louis Bolk Instituut, een instituut dat internationaal advies geeft over en onderzoek doet naar duurzame landbouw, voeding en gezondheidszorg.

Het eerste product dat de WKR oplevert is een advies ten behoeve van het Klimaatplan dat in 2024 verschijnt en de hoofdlijnen van het klimaatbeleid voor de komende 10 jaar beschrijft. Naar verwachting is dit advies eind 2023 gereed.

vrijdag 27 januari 2023

Stikstofoverschot landbouw op zijn laagst sinds 2014

Het stikstofoverschot in de landbouw is in 2021, vergeleken met een jaar eerder, met 5,0 procent afgenomen tot 290 miljoen kilogram. 87 miljoen kilogram verdween naar de lucht, de overige 203 miljoen kilogram werd niet benut in de bodem. Het stikstofoverschot is sinds 2014 niet zo laag geweest.

Het lagere stikstofoverschot hangt vooral samen met lagere stikstofgehaltes in gras en met een afnemende veestapel. Dit blijkt uit de Mineralenbalans landbouw van het CBS. Een groot stikstofoverschot wordt als belastend gezien voor het milieu.

Het stikstofoverschot wordt berekend door de aangevoerde hoeveelheid stikstof (onder andere in de vorm van krachtvoer en kunstmest) te verminderen met de hoeveelheid stikstof die is vastgelegd in dierlijke (vlees, melk, eieren) en plantaardige producten (akkerbouwgewassen en tuinbouwgewassen), en de stikstof die is afgevoerd buiten de landbouw (export, mestverwerking, gebruik particulieren). In het kort, het stikstofoverschot is het deel van de stikstof dat niet benut wordt.

woensdag 25 januari 2023

Kantonrechter veroordeelt Royal FloraHolland voor jarenlange asbestblootstelling werknemers

Royal FloraHolland te Aalsmeer heeft onrechtmatig gehandeld door werknemers jarenlang bloot te stellen aan arbeidsomstandigheden die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Die uitspraak heeft de Amsterdamse kantonrechter gedaan op 19 januari in een door het Bureau Beroepsziekten FNV aangespannen rechtszaak ten behoeve van circa 15 aan asbest blootgestelde werknemers.

Inmiddels zijn allen werkzaam voor de organisatie CBRE, die nu verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van de Royal FloraHolland-locaties.

Omdat de werknemers tot ongeveer 2012 onbeschermd zijn blootgesteld aan asbest en het dertig tot veertig jaar kan duren voordat zich een asbest-gerelateerde ziekte openbaart, kunnen de FNV-leden die dit overkomt zich alsnog melden bij Bureau Beroepsziekten FNV. Dan kan met een beroep op de uitspraak van de rechter Royal FloraHolland of CBRE aansprakelijk worden gesteld.

Het betreffende bedrijfspand van Royal FloraHolland - een coöperatieve organisatie van en voor kwekers - in Aalsmeer werd gebouwd in 1972. Het oorspronkelijke gebouw was circa 400 meter lang, 60 meter breed en bestond uit 9 ‘straten’. In het gebouw werden asbesthoudende bouwmaterialen toegepast. Tussen elke straat was een ‘puntdak’ van asbest golfplaten. Tussen de puntdaken liepen dakgoten. Daarnaast was er op de afdeling import en bij de fustwasserij een asbest-dak bevestigd. Het gebouw werd in de loop der (80-er) jaren uitgebreid. Hiervoor werden asbesthoudende systeemwanden gebruikt, waardoor uiteindelijk door het gehele gebouw asbestwanden stonden. Medewerkers kwamen zo regelmatig en jarenlang in contact met asbest.

Royal FloraHolland heeft de mogelijkheid binnen 3 maanden tegen het vonnis in hoger beroep te gaan.

'Nederland verdient voor het eerst meer dan 1 miljard euro aan verkoop CO2-rechten'

De Nederlandse overheid heeft in 2022 ruim 1,13 miljard euro verdiend aan de verkoop van emissierechten. Nederland veilde iets meer dan 14 miljoen emissierechten voor het Europese systeem van emissiehandel (EU ETS).

Dat blijkt uit de veilingmonitor van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa), de veiler van de emissierechten voor Nederland. Binnen het EU ETS moeten bedrijven jaarlijks emissierechten inleveren om hun CO2-uitstoot te compenseren, 1 emissierecht staat daarbij gelijk aan de uitstoot van 1 ton CO2. Een van de manieren voor bedrijven om aan emissierechten te komen is door ze te kopen op de veiling.

De opbrengst is vergeleken met 2021 gegroeid met ruim 200 miljoen euro. In 2021 leverde de verkoop van emissierechten Nederland ‘slechts’ 893 miljoen euro op. De hogere opbrengst in 2022 komt door de sterk gestegen veilingprijs. In 2021 kostte één emissierecht gemiddeld nog 54 euro, in 2022 was dat gemiddeld bijna 80 euro. In februari bereikte de prijs voor één emissierecht een nieuw record, een recht kostte toen ruim 97 euro.

Het totaal aantal beschikbare rechten is gemaximeerd en neemt ook jaarlijks af. Een deel van de rechten wordt gratis verstrekt aan de industrie en een deel wordt geveild door Europese overheden. Bedrijven kunnen daarnaast emissierechten kopen van elkaar. Elektriciteitsproducenten moeten sinds 2013 al hun rechten kopen.

De Europese Commissie heeft in het Fit For 55 programma ook plannen opgenomen om het aantal emissierechten dat wordt uitgegeven en geveild, versneld af te bouwen. De opbrengsten van de veilingen gaan naar de Nederlandse schatkist.

dinsdag 24 januari 2023

'Meer onbeheersbare natuurbranden in Nederland met grotere impact op samenleving'

In de toekomst krijgt een groter deel van Nederland te maken met meer natuurbranden, die ook intenser kunnen zijn. Dat blijkt uit bevindingen van een consortium van experts vanuit de kennisinstituten NIPV, KNMI, Wageningen University & Research, Vrije Universiteit Amsterdam en Deltares.

Alle bevindingen zijn  gepubliceerd in het rapport Natuurbrandsignaal 2023.

Met toenames in droogte en hittegolven, neemt het risico op hevige natuurbranden ook hier in Nederland toe. In een dichtbevolkt land als Nederland kan een natuurbrand een grote impact hebben op de maatschappij.

De onderzoekers concluderen dat natuurbranden in Nederland veranderen. De natuurbranden worden steeds vaker intense branden die niet meer zijn te blussen, maar pas stoppen als er geen brandstof meer is. Mensen zullen vaker moeten vluchten, er zal vaker directe en indirecte schade en uitval van vitale infrastructuur zijn en er zal vaker onherstelbare schade aan flora en fauna ontstaan. Daarnaast zal de gezondheid van mensen vaker bedreigd worden.”

De afgelopen decennia is het warmer, droger en zonniger geworden en volgens de huidige verwachtingen blijft deze trend zich doorzetten, waarbij ook de gemiddeld laagste grondwaterstand in delen van Nederland zal dalen. Dit zorgt ervoor dat vegetatie vaker brandbaar wordt en het aantal brandgevoelige dagen zal toenemen. Vanwege de klimatologische ontwikkelingen kunnen natuurbranden ook intenser worden, waardoor ze met de huidige bestrijdingswijzen steeds moeilijker te bestrijden zijn.

De onderzoekers stellen dat het voorkomen en bestrijden van natuurbranden structureel onderdeel moet worden van het systeem van brandweerzorg, en dat het risico van natuurbranden moet worden meegewogen bij de inrichting van het Nederlandse landschap. Bovendien stellen zij dat er meer kennis moet worden vergaard om de ontwikkeling van het natuurbrandrisico nader en ook kwantitatief te kunnen duiden.

maandag 23 januari 2023

Ryanair duidelijker over CO2-compensatie

Vliegmaatschappij Ryanair communiceert duidelijker over de CO2-compensatie die ze aanbiedt bij het boeken van een vliegticket. Ryanair heeft drie aanpassingen gedaan nadat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) had aangegeven dat er mogelijk misleidende duurzaamheidsclaims over CO2-compensatie op de website van Ryanair staan. Ryanair heeft de aanpassingen in heel Europa doorgevoerd. De ACM heeft de andere Europese consumententoezichthouders hierover geïnformeerd.

Claims over CO2-compensatie moeten juist, duidelijk en volledig zijn. Voor consumenten moet duidelijk zijn hoe CO2 wordt gecompenseerd, hoeveel er wordt gecompenseerd, hoe dit berekend is en of het onafhankelijk gecertificeerd is. De ACM ziet hierop toe. De ACM heeft onderzoek gedaan naar ‘CO2-compensatie claims’ in de luchtvaartsector. Daaruit bleek onder andere dat Ryanair bijvoorbeeld vermeldde ‘vlieg groener naar […]’. Dat zou de indruk kunnen wekken dat vliegen ook ‘groener’ kon met Ryanair. De ACM heeft Ryanair aangesproken op deze mogelijk misleidende duurzaamheidsclaims. Ryanair heeft daarna meegewerkt en de claims op haar website aangepast om mogelijke misleiding te voorkomen.

Ryanair heeft drie aanpassingen gedaan bij de CO2-compensatie-optie bij het online verkopen van vliegtickets:
-      Duidelijke vermelding dat door CO2-compensatie vliegen niet duurzamer wordt. Teksten zoals ‘vlieg groener naar […]’ zijn aangepast naar feitelijke teksten zoals ‘compenseer je geschatte CO2 uitstoot’. Ook zijn icoontjes zoals groene blaadjes, verwijderd.
-      Weergave van de berekening en de hoeveelheid CO2 die wordt gecompenseerd.
-      Meer duidelijkheid over de projecten waar de CO2-compensatie aan wordt besteed en aandacht voor de onafhankelijke certificering van de desbetreffende projecten.

vrijdag 20 januari 2023

Zijn natuurlijke oplossingen voor klimaatadaptatie gunstig voor de Nederlandse huizenmarkt?

Nederland moet rekening houden met klimaatgerelateerde overstromingsrisico's bij het plannen van nieuwe woningen adviseert het Deltaprogramma: waar en hoe we huizen bouwen en wat overheden en huiseigenaren kunnen doen om zich aan te passen aan de toenemende overstromingsrisico's. Nature-based Solutions ofwel natuurlijke oplossingen voor klimaatadaptatie (NbS) vormen wereldwijd een gouden kans bij het aanpassen aan het veranderende klimaat.

Desondanks blijft de toepassing en opschaling van deze oplossingen beperkt door een gebrek aan bewijs over hun prestaties op lange termijn, economische effecten en maatschappelijke acceptatie.

Onderzoek van TU Delft wetenschappers Asli Mutlu en Prof. Dr.Tatiana Filatova, in samenwerking met Dr. Debraj Roy (UvA), laat nu zien hoeveel de waarde van woningen kan stijgen met Nature-based Solutions voor klimaatadaptatie, en hoe deze verandert nadat huiseigenaren een overstroming hebben meegemaakt. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Ecological Economics.

De onderzoekers analyseerden 68.247 transactiegegevens van eengezinswoningen over 30 jaar tussen 1990 en 2020 in de provincie Limburg. Het onderzoek schat de betalingsbereidheid van Nederlandse huiseigenaren voor NbS-voorzieningen - zoals veiligheid tegen overstromingen en betere omgevingskwaliteit - en onderzoekt de negatieve gevolgen van de overstromingen van de Maas in 1993 en 1995.

woensdag 18 januari 2023

WWF lanceert online tool die bedrijven inzicht geeft in eigen milieu-impact

Milieuorganisatie WWF stelde maandag op het Wereld Economisch Forum de zogenoemde Biodiversiteitsrisicofilter voor. Dit online-instrument helpt bedrijven om de risico's van hun bedrijfsvoering voor de natuur in kaart te brengen.

Bedrijven geven in de eerste fase data inzicht over hun activiteiten en toeleveringsketens. Het WWF biedt ook ondersteuning voor multinationals om betrouwbare informatie te verkrijgen over actoren helemaal onderaan in de toeleveringsketen.

'Financiële instellingen kunnen de filter toepassen op hun portfolio om de milieu-impact van hun investeringen in te schatten.

dinsdag 17 januari 2023

Bodemonderzoek naar verontreinigde bodem in 24 tuinen in de Hasseler Es

In februari 1992 stortte een F16 straaljager neer in een deel van de Dinant Dijkhuisstraat en Paul van Kempenstraat in de Hasseler Es. Om de brand te blussen is blusschuim gebruikt waarin de chemische stoffen PFAS zaten. Recent is bekend geworden dat PFAS schadelijk kunnen zijn voor mens en natuur. Uit oriënterend onderzoek is gebleken dat er in de openbare ruimte op deze plek verhoogde gehaltes PFAS zijn aangetroffen. Daarom start de gemeente Hengelo op 23 januari met een bodemonderzoek in 24 tuinen.

Uit gegevens blijkt dat er in 1992 in 24 tuinen mogelijk blusschuim is terechtgekomen. Bewoners zijn uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst om meer informatie te krijgen over het bodemonderzoek en om al hun vragen te stellen en zorgen te delen. Tijdens deze sessie is de GGD Twente ook aanwezig. Het bodemonderzoek wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd door firma Poelsema. Het onderzoek is niet verplicht. Bewoners kunnen er ook voor kiezen om geen onderzoek te laten uitvoeren.

PFAS zijn chemische stoffen die gebruikt worden in allerlei industrieën. Ook als blusmiddel. Ze zijn namelijk water- vuil- en vetafstotend. Deze stoffen zitten ook in bijvoorbeeld antiaanbakpannen en cosmeticaproducten. In Hengelo zat deze stof bij de F16 crash dus in het blusmiddel. PFAS breken niet af in het milieu en kunnen schadelijk zijn voor mens en dier.

Op dit moment is er nog niets te zeggen over mogelijke gezondheidsrisico’s. Dit hangt af van de resultaten van het bodemonderzoek. Uit het onderzoek moet blijken of er sprake is van verhoogde waardes PFAS in de bodem. Dit kan aanleiding zijn voor extra onderzoek of dat de grond schoongemaakt moet worden (sanering).

maandag 16 januari 2023

Vast luchtmeetstation in Bernheze

Een vast meetstation in Bernheze meet in Noord Brabant continue de kwaliteit van de lucht. Het RIVM heeft dit nieuwe luchtmeetstation begin dit jaar officieel in werking gesteld.

Het meetstation in Nistelrode maakt samen met 60 andere meetstations deel uit van het landelijk Meetnet Luchtkwaliteit. Met dit landelijke meetnet monitort het RIVM de soorten en hoeveelheden stoffen die in de lucht zitten. Met als doel: bewaken van de luchtkwaliteit in Nederland. De resultaten zijn openbaar en voor iedereen in te zien op luchtmeetnet.nl

Het meetstation in Bernheze is onderdeel van het uitvoeringsplan van het Schone Lucht Akkoord. De metingen helpen de gemeenten en waterschappen in RNOB bij het nemen van gerichte maatregelen om de luchtkwaliteit zo goed mogelijk te houden. Noordoost-Brabant was de eerste regio in Nederland die zich bij het Schone Lucht Akkoord aansloot.

Bij de officiële ondertekening van dit akkoord in april 2021, werd de komst van het meetstation al aangekondigd. Er is voor gekozen om het station in een gebied te plaatsen met veel verkeer, landbouw en industrie.

vrijdag 13 januari 2023

Combi mestvergister en luchtwasser bespaart stikstof

Door een combinatie van een mestvergister en een luchtwasser op hun erf te bouwen, kunnen Nederlandse veehouders hun CO2- en stikstofuitstoot fors verminderen en hun mest verwerken tot biogas, groene stroom en natuurlijke meststoffen zonder stikstof.
 
Het Nederlandse bedrijf AllOptimal brengt hiervoor het mestverwerkingssysteem Bioblox op de markt. Uit allerlei berekeningen blijkt dat boeren hiermee niet alleen hun milieu-voetafdruk kunnen verlagen, maar ook winst kunnen maken.

De techniek om mest te vergisten tot biogas dateert al uit de jaren tachtig. Alleen bleek het gebruikte materiaal destijds niet bestand tegen de zwavel in het biogas, waardoor de installaties wegrotten. In de jaren negentig waren de meeste alweer verdwenen. Tot 2005 kregen boeren geen milieuvergunning meer voor mestverwerkers. Die is nu niet meer nodig. Voor de Bioblox-installatie volstaat het om een melding te doen. Als er geen milieugevoelige bouwwerken in de buurt staan, krijgen veehouders een omgevingsvergunning.

Met de Bioblox kunnen boeren het volume van hun drijfmest verminderen, hun uitstoot van CO2 en stikstof laten dalen en zelf energie opwekken. Nu de boeren veel meer moeten betalen voor hun mest en steeds minder stikstof mogen uitstoten, is het systeem wel rendabel. AllOptimal heeft diverse berekeningen gemaakt. Veehouders die jaarlijks 5000 kubieke meter mest verwerken kunnen met de huidige energieprijzen een brutomarge van 140.000 euro behalen. Dat loopt voor boeren die 15.000 kubieke meter mest per jaar verwerken op tot 460.00 euro.

donderdag 12 januari 2023

Opruimen zwerfafval kost gemeenten jaarlijks 281 miljoen

Het opruimen van zwerfafval kost in Nederland jaarlijks 304 miljoen. Veruit het grootste deel hiervan, 281 miljoen, wordt uitgegeven door gemeenten. Dit blijkt uit het kostenonderzoek zwerfafval, dat in opdracht van Rijkswaterstaat is uitgevoerd.

Het kostenonderzoek zwerfafval heeft betrekking op het jaar 2021. Opruimkosten, zoals het machinaal en handmatig vegen en het beheer van prullenbakken, vormen de grootste kostenpost. De overige kosten zijn voor communicatie, beleid en burgerparticipatie. De in kaart gebrachte kosten zijn fors hoger dan het laatste landelijke kostenonderzoek zwerfafval. Toen bedroegen de de totale gemeentelijke kosten 157 miljoen (2018).

Het kostenonderzoek is uitgevoerd in het kader van de Europese Single-use plastic richtlijn (SUP) die in Nederland is geïmplementeerd via de Regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik. Producenten worden vanaf het peiljaar 2023 verantwoordelijk voor de kosten die gemeenten maken voor het opruimen van zwerfafval.

Dit betekent dat gemeenten een zogenaamde SUP-vergoeding krijgen voor dat deel van de opruimkosten dat betrekking heeft op de SUP-productcategorieën, zoals verpakkingen, drinkbekers, lichte plastic tassen, vochtige doekjes, tabaksproducten met filter en ballonnen. De vergoeding heeft alleen betrekking op de kostencomponenten handmatig en machinaal reinigen, transport en verwerkingskosten, en participatie door vrijwilligersorganisaties.

Op basis van het kostenonderzoek van RWS en een samenstellingsonderzoek stelt staatssecretaris Vivianne Heijnen de SUP-vergoeding voor gemeenten en overige gebiedsbeheerders vast. De hoogte van de vergoedingen voor het jaar 2023 wordt 1 juni 2024 gepubliceerd en vóór 1 november 2024 aan gemeenten uitgekeerd. In het tweede kwartaal van dit jaar wordt een proefberekening gemaakt, zodat gemeenten een indicatie krijgen van wat zij zullen ontvangen.

woensdag 11 januari 2023

Landelijke campagne 'Mik 'm erin' - tegen kauwgomvervuiling

Nederland Schoon wil in samenwerking met kauwgomproducenten jongeren stimuleren om gebruikte kauwgom netjes in de prullenbak te gooien en lanceert daarom de campagne: ‘Kauwgom? Mik ‘m erin!’.

De campagne trapt af met een kauwgom collecte contest: drie middelbare scholen in Amsterdam, Eindhoven en Groningen gaan voor 66 dagen de strijd aan om de meeste kauwgom in te zamelen. De school die de meeste kauwgom netjes heeft weggegooid, wint een tafelvoetbaltafel.  
 
Jaarlijks belandt er veel uitgekauwde kauwgom op de grond. Daar wil Nederland Schoon verandering in brengen. De campagne ‘Mik ‘m erin’ startte vandaag op een ludieke manier met enorme ‘plakmatten’ voor de ingang van de middelbare scholen: Christelijke scholengemeenschap Buitenveldert in Amsterdam, Gomarus College in Groningen en Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven. De plakmatten kleven net zo vervelend als vers uitgekauwde kauwgom op straat.
 
Kauwgom geeft een frisse adem, maar uitgekauwde kauwgom op straat oogt een stuk minder fris. Voor gebiedsbeheerders is het lastig en duur om kauwgom van de straat te verwijderen omdat hier speciale apparaten voor nodig zijn. Daarnaast nodigt een uitgekauwd kauwgompje op straat uit om de volgende daar ook weg te gooien. Genoeg redenen om er een gewoonte van te maken om kauwgom na het kauwen in de afvalbak te mikken.

dinsdag 10 januari 2023

Avri weet afvalstoffenheffing te beperken

Ondanks prijzen die op alle fronten meer stijgen dan was voorzien, is het gelukt om de tarieven van de afvalstoffenheffing slechts beperkt te laten stijgen. Avri heeft een verdere stijging dan eerder dit jaar al werd voorzien weten te voorkomen. Het totale tarief inclusief aanbiedingen van restafval voor een gemiddeld huishouden komt in 2023 uit op een jaarbedrag van € 317. Dat is € 11 meer per jaar (4%). Het variabele tarief per 30 liter restafval blijft € 1.

Tegenover de zeer fors stijgende tarieven voor energie, brandstoffen, loonkosten en verwerking van afval en grondstoffen staan efficiencywinst, tijdelijk lagere kapitaallasten als gevolg van uitgestelde investeringen (door lange looptijd van aanbestedingen en langere levertijden) en, zoals eerder aangekondigd, een grotere toename van het aantal aansluitingen dan verwacht. Daardoor stijgen de tarieven van de afvalstoffenheffing in 2023 beperkt.

De afgelopen jaren zorgden dalende grondstofvergoedingen, extra rijksbelastingen en prijsindexeringen voor een stijgende afvalstoffenheffing in heel Nederland. Ook de afvalstoffenheffing in Rivierenland ging omhoog. Avri wil deze trend doorbreken en werken aan meer stabiliteit, door de bedrijfsvoering te verstevigen, risico’s te beheersen en financiële weerstand voor de toekomst op te bouwen.

In 2022 heeft Avri de beweging ingezet om de bedrijfsvoering meer robuust te maken door de vaste formatie te vergroten. Door te investeren in ons personeelsbestand blijven we een aantrekkelijke werkgever. We richten ons erop om mensen te boeien en te binden.

Avri is nog bezig met het uitwerken van een aantal posten, zoals de alternatieve inzet van de verenigingen die nu mee papier inzamelen en de herinrichting van de milieustraten. Omdat hierover nog geen beslissingen zijn genomen, kunnen deze nog niet in de begroting kunnen worden verwerkt. Het financieel effect van de circulaire verwerking van incontinentiemateriaal is daarin al wel opgenomen.

maandag 9 januari 2023

NVWA vindt regelmatig resten van bestrijdingsmiddelen in levensmiddelen

Bij steekproeven in 2021 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in gemiddeld vier procent van de gevallen te veel resten van bestrijdingsmiddelen aangetroffen in levensmiddelen.

De autoriteit trof bij controles van producten op de Nederlandse markt in drie procent van de gevallen, 93 van 3080 steekproeven, een overschrijding van de Maximum Residu Limiet (MRL) aan. De MRL is de binnen de EU afgesproken maximale toegestane hoeveelheid resten van bestrijdingsmiddelen. Hiervoor werden 62 schriftelijke waarschuwingen en 31 bestuurlijke boetes uitgedeeld en moesten de producten uit de handel worden genomen.

Bij importcontroles van producten van buiten de EU werd bij acht procent, 66 van de 812 inspecties, een overschrijding geconstateerd. Van deze levensmiddelen werd de import geweigerd. In totaal ging het bij 27 monsters over een gevaar voor de gezondheid. Bij twaalf ging het om producten die binnen de EU werden gedistribueerd en werden de andere EU-lidstaten gealarmeerd.

vrijdag 6 januari 2023

15.000 gratis bomen voor meer biodiversiteit

Plan Boom Utrecht deelt met steun van provincie Utrecht op 27 januari 2023 15.000 gratis boompjes uit aan boeren en grondeigenaren om hun woonomgeving groener te maken. Het gaat om inheemse boompjes zoals de houtsingel en geriefbosjes. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven tot en met 15 januari 2023.

Deze inheemse soorten zijn landschapselementen die een belangrijke rol spelen in de uitstraling en identiteit van de Utrechtse landschappen. Het is belangrijk dat deze elementen terugkeren in ons landschap want ze bevorderen de biodiversiteit, houden CO2 en water vast en vangen fijnstof op. Zo maken we ons landschap toekomstbestendig. Daarnaast gaat het landschap er levendiger en afwisselender uitzien.

Tijdens de uitdeelactie worden boompakketten uitgedeeld waarmee landschapselementen aangelegd kunnen worden. Er is keuze tussen twee elementen: een houtsingel en een geriefbosje.

donderdag 5 januari 2023

Lever je kerstboom in met het Lowlander Treecycle-programma

Per jaar halen zo’n 3 miljoen echte bomen de kerstsfeer in huis. Het merendeel belandt na de jaarwisseling in de versnipperaar, langs de weg of in een vreugdevuur. En dat terwijl de gemiddelde levensduur van een boom tot wel 400 jaar is en gemiddeld 22 ton aan koolstofdioxide (CO2) opneemt. Bovendien zijn sparrennaalden een waardevol botanisch ingrediënt met een smaakvol en fris karakter van citrustonen.

Lowlander vond een alternatief. In bier. Als brouwer met botanicals, en vanuit de gedachte ‘waste to taste’ (bijdragend aan hun ‘Nature Positive’ missie), ontstond in 2018 het idee om kerstbomen in te zamelen en hiervan een bier te brouwen. Zo ook dit jaar.

Op vrijdag 6 januari 2023 kun je jouw kerstboom inleveren bij een van de acht Treecycle locaties door heel Nederland:
 
tHUIS aan de AMSTEL, Amsterdam | Bruxelles, Breda | Café Berger, Den Haag |
Jumbo Meerstad, Groningen | Wachtlokaal, Haarlem | Stroom Lent, Nijmegen |
Supernova, Rotterdam | Botania, Utrecht
 
Voor de productie van Lowlander Winter I.P.A. is er 600 kilo sparrennaalden nodig. Na het verzamelen van zoveel mogelijk afgedankte kerstbomen, haalt Lowlander alle naalden zorgvuldig van de takken. Die plukken en conserveren ze. Dit doen ze door de naalden in een neutrale graanalcohol te leggen. Alcohol haalt perfect de smaak van de sparrennaalden naar boven en bewaar het karakter. Na enkele weken conserveren is er een extract ontstaan waarmee ze de Winter I.P.A. voor het komende jaar kunnen brouwen. Het naaldenextract vormt samen met de jeneverbes een licht en verfrissend bier voor koude winterdagen dat goed samengaat met bijvoorbeeld geroosterde groenten. Een natuurpositief bier met de heerlijke smaak van kerst, dat dit jaar opnieuw verkrijgbaar is in een 5% alcohol variant én voor het eerst in een non-alcoholische variant.

woensdag 4 januari 2023

Klimaatadaptief bouwen in Delft

De gemeente Delft stelt ambities en regels vast voor klimaatadaptief bouwen bij nieuwbouw, gebiedsontwikkeling en herstructurering. Doel is om wateroverlast, hittestress, droogte en bodemdaling tegen te gaan.

Alle gemeenten in Nederland moeten in 2050 ‘klimaatrobuust’ zijn. Daarom is het nodig dat alle nieuwbouw en grootschalige renovatie voldoen aan de randvoorwaarden voor klimaatadaptief bouwen. Dat gebeurt stap voor stap aan de hand van de Delftse ambities en regels. Zo is het voor (project)ontwikkelaars en bouwers duidelijk welke klimaatadaptieve eisen ze voortaan moeten toepassen.

Met klimaatadaptief bouwen wil de gemeente wateroverlast, hittestress, droogte en bodemdaling tegengaan. Hierbij is het principe ‘groen, tenzij’ leidend.

Om groen ook in droge zomerperiodes goed en mooi te houden is voldoende watervoorraad nodig. Hierbij is het tweede principe de ‘stad als spons’ leidend. Hemelwater wordt zoveel mogelijk opgevangen op de plaats waar het valt. We houden het daar vast om het aanwezige groen niet te laten verdorren. Ook voorkomen we daarmee bodemdaling als gevolg van droogte. We voorkomen ook dat bestaande gebouwen en kunstwerken met een kwetsbare fundering worden aangetast.

dinsdag 3 januari 2023

Rotterdam en McDonald’s pakken samen zwerfafval aan

De gemeente Rotterdam en McDonald’s werken intensief samen bij het schoonhouden van de directe omgeving van McDonald’s Spaanse Polder. Wethouder Vincent Karremans en Edwin Ooms, franchisenemer van diverse McDonald’s restaurants in de omgeving Rotterdam, tekenden hiervoor op 21 december een convenant. De samenwerking zorgt voor minder zwerfafval in de straten en wateren rond dit restaurant.

McDonald’s neemt extra verantwoordelijkheid in de aanpak tegen zwerfafval. Zij houden naast hun eigen terrein en de 25 meter hieromheen nu ook een deel van het omliggende gebied schoon en legen daar de afvalbakken. De gemeente faciliteert McDonald’s door onder meer de levering van vuilniszakken, een elektrische afvalzuiger, een Seabin en andere materialen. Lastig begaanbare watergangen, sloten en de aanwezige vijver in het gebied worden eenmaal per kwartaal gezamenlijk opgeruimd.

Het eerste gebied waar de gezamenlijke aanpak met McDonald’s een vervolg krijgt is in het gebied rondom het Marconiplein. Niet alleen McDonald’s gaat naast de 25 meter rondom hun vestiging in een deel van de openbare ruimte het zwerfafval opruimen maar waarschijnlijk ook andere bedrijven in dit gebied. De gesprekken hierover zijn in volle gang.

maandag 2 januari 2023

Nieuwe meetronde voor mobiele luchtmeetstations

Vanaf januari 2023 gaan de mobiele luchtmeetstations van de provincie Noord-Brabant hun 3e meetronde in. Het meetstation dat nu nog in Baarle-Nassau staat, verhuist in januari naar Prinsenbeek (gemeente Breda).

De eindrapportage van de metingen in Baarle-Nassau zijn naar verwachting eind januari/begin februari bekend. Het luchtmeetstation gaat naar Prinsenbeek omdat buurtbewoners gevraagd hebben om de luchtkwaliteit te meten vanwege o.a. de nabijgelegen snelweg A16 en diverse spoorlijnen. De metingen in Prinsenbeek zijn ingepland van januari tot juli 2023. De exacte locatie voor plaatsing van het luchtmeetstation wordt op dit moment in overleg met de buurt, de gemeente Breda en de Omgevingsdienst bepaald.

Het mobiele meetstation dat nu in de Graspeel in de gemeente Maashorst staat, blijft nog een half jaar langer op locatie tot juli 2023. Hierdoor kan er meer data verzameld worden. In de Graspeel is de concentratie ammoniak, die tot nu toe gemeten is, twee keer zo hoog in vergelijking met andere luchtmeetstations in soortgelijke landbouwgebieden van het landelijk meetnet luchtkwaliteit (Vredepeel, Wekerom, Zegveld).