Ads Top

Speelgoedslijm kan gevaarlijke stof 'boor' bevatten

Het populaire kinderspeelgoed slijm is niet altijd veilig, zeker niet voor kinderen onder de zes. De Consumentenbond testte 10 producten en 3 daarvan bevatten veel meer van de schadelijke stof boor dan is toegestaan.

De producten die teveel boor bevatten zijn: Putty XXL (itemnr. 620561), Whoopee Putty (artikelnr. 35685Z) en Glow in the dark putt (artikelnr. 8525). Boor is op korte termijn al gevaarlijk bij hoge concentraties: het kan irriterend zijn bij inademing, bij inslikken en bij contact met huid en ogen. Ook kan het diarree, braken en krampen veroorzaken. Op de lange termijn is boor mogelijk schadelijk voor de vruchtbaarheid en kan het schade toebrengen aan het ongeboren kind.

De Consumentenbond heeft zijn bevindingen gemeld bij de importeur en de winkels. Ook is de toezichthouder NVWA gevraagd om deze productgroep nader te onderzoeken. De Consumentenbond raadt consumenten aan om de producten met teveel boor niet meer te gebruiken.

Borax is een verbinding van boor en natrium en helpt de gelatineachtige aard van slijm te creëren. De Consumentenbond adviseert consumenten om in elk geval op te letten bij producten met slijm die niet getest zijn maar wel melden borax te bevatten. Borax zit vaak in kant-en-klaar slijm, maar wordt ook aangeraden als ingrediënt om zelf slijm te maken. Kinderen gebruiken hiervoor vaak lenzenvloeistof met borax.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.