Ads Top

TANGO satelliet: het monitoren van broeikasgasuitstoot

De satellietmissie TANGO kan een bijdrage leveren aan het wereldwijd onafhankelijk monitoren van belangrijke bronnen van antropogene broeikasgasuitstoot.

De wendbare TANGO-satellieten kunnen meerdere keren per week rechtstreeks worden gericht op bekende bronnen van broeikasgasuitstoot om die nauwkeurig te meten. Op die manier kunnen openbaar beschikbare uitstootgegevens worden geverifieerd. Hierbij kunnen trends, zoals de geografische spreiding, variaties van emissies en het effect van reductiemaatregelen worden bepaald.

In samenwerking met ISISpace, SRON en het KNMI heeft TNO een belangrijke rol gespeeld in het ontwerpen van een tweelingsatellietsysteem. Dit systeem kan de uitstoot van afzonderlijke industriële installaties meten met een ruimtelijke resolutie van ongeveer 300 m x 300 m.

De instrumenten zullen het volgende meten:
Koolstofdioxide (CO2)emissies van meer dan 5Mt/ jaar, bijv. van energiecentrales, die alleen al in de EU verantwoordelijk zijn voor ongeveer 44% van de jaarlijkse CO2
Methaan (CH4) emissies van meer dan 10kt/ jaar, bijv. van olie & gas installaties, kolenmijnen en de afvalwerking, die alleen al in de EU verantwoordelijk zijn voor ongeveer 68% van de totale CH4 uitstoot
Stikstofoxide (NOx) emissies, die helpen CO2 pluimen te detecteren, historische CO2 trends te bepalen op basis van reeds beschikbare NOx data, en op de CO2 bijdrage te bepalen in gemengde CH4- CO2 bronnen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.