Ads Top

Zorgen van burgers en bollentelers over pesticidengebruik

In de Friese Landbouwagenda, die in september door Provinciale Staten vastgesteld is, worden concrete maatregelen genoemd om een meer natuurinclusieve landbouw te realiseren. De maatregelen om het gebruik van pesticiden in Fryslân terug te dringen passen bij die ambitie en dragen bij aan de Friese brede welvaart.

Vanwege de verschillende belangen van bloembollentelers, burgers en overheden is het van belang dat er een goed gesprek gevoerd wordt tussen deze groepen. De lokale bollentelers kennen de vragen en zorgen in de samenleving. Zij voldoen aan de wettelijke eisen en werken graag mee, maar worden tegelijkertijd door bezorgde burgers aangesproken op hun bedrijfsvoering. Daarnaast geven ze aan dat aanvullende verplichte maatregelen het voortbestaan van hun bedrijf kunnen bedreigen.

De Provincie Fryslân heeft het initiatief genomen om een onderzoeker van het Nordwin College te vragen met alle betrokken partijen afzonderlijk in gesprek te gaan om te zoeken naar oplossingen. Het doel was met een aantal aanbevelingen te komen waar zowel omwonenden, bollentelers en de gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en De Fryske Marren en Wetterskip Fryslân mee uit de voeten zouden kunnen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.