Ads Top

Nieuwkomer Oxylum zet CO₂ om in duurzame chemicaliën

Oxylum, een kersverse spin-off van UAntwerpen, ontwikkelde een baanbrekende groene technologie om CO2 – momenteel een afvalstroom – om te zetten in duurzame chemicaliën, die op hun beurt weer gebruikt kunnen worden door chemische bedrijven met het oog op een circulaire economie. De ‘proof of concept’ op laboschaal is er, nu gaat het richting eerste pilootinstallatie.

De technologie kan bedrijven begeleiden in hun zoektocht naar koolstofneutraliteit.

De naam van de spin-off, Oxylum, refereert aan Oxylus, de Griekse god van de bossen en de bergen. 'Net als de bladeren van een boom gebruiken we CO2 en water om de bouwstenen te maken voor hernieuwbare chemicaliën. De benodigde energie wordt geleverd door hernieuwbare elektriciteit en tijdens het proces worden géén fossiele grondstoffen verbruikt. Voortbouwend op meer dan tien jaar onderzoekservaring in de elektrochemie hebben wij ultramoderne katalysatoren en reactoren ontwikkeld om deze reactie onder de meest optimale omstandigheden uit te voeren. Nu zijn we klaar om onze technologie uit het lab te halen en de toekomst van de chemie te tonen.'

In welke hoogwaardige chemicaliën wordt CO in het Oxylum-lab omgezet? Op dit moment is dat mierenzuur, dat stofje dat rode mieren ook produceren als ze aanvallen en dat zo brandt. Mierenzuur of methaanzuur wordt onder meer gebruikt om kalkaanslag in wc’s en sanitair te verwijderen, of als conserveermiddel in de landbouwindustrie, of als intermediair in de farmaceutische of de textielindustrie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.