Ads Top

Anderhalf miljoen euro voor TU/e-onderzoek naar lichtvervuiling en plastic afvalscheiding

Twee projecten van de TU/e krijgen geld van wetenschapsfinancier NWO om hun onderzoek verder te helpen. Het gaat om een project van Martijn Anthonissen om lichtvervuiling tegen te gaan. Ook wordt met het geld onderzoek van Jos Zeegers bekostigd naar het scheiden van plastic afval door het gebruik van een magnetische vloeistof. In totaal krijgen zes projecten een bedrag van 4,3 miljoen euro. Het bedrijfsleven en andere partners stellen nog eens 400.000 euro extra beschikbaar.

Nederland is een van de landen met de meeste lichtvervuiling ter wereld. Hiermee bedoelen we het overmatig verlichten van de omgeving in de nacht, bijvoorbeeld door onze straatverlichting of de kassen in het Westland. Dieren, maar ook mensen hebben hier last van omdat het bioritme verstoord raakt.

Niet verwonderlijk dus dat er al jaren onderzoek gedaan wordt naar andere en meer gerichtere manieren van verlichting. En daar draagt de onderzoeksgroep Computational Illumination Optics van de faculteit Mathematics and Computer Science van universitair docent Martijn Anthonissen aan bij. Die overigens meteen aangeeft dat het teamwork is, want zonder hoogleraar Wilbert IJzerman en Jan ten Thije Boonkkamp had hij het voorstel niet kunnen schrijven.

Met de toekenning van 600.000 euro kan Anthonissen twee extra promovendi aanstellen die ieder vier jaar onderzoek doen. Ze werken bijvoorbeeld aan lenzen met een ‘zadeloppervlak’. Door de holling en de bolling goed te berekenen, kun je het licht sturen naar waar je het hebben wil. Op deze manier is het mogelijk lichtvervuiling en schittering tegen te gaan.

NWO heeft samen met een aantal partners 910.000 euro toegekend aan de onderzoeksgroep van Jos Zeegers. Hij is universitair hoofddocent bij de Fluid and Flows group van de faculteit Applied Physics and Science Education en doet onderzoek naar vloeistofdynamica. Zijn nieuwste onderzoej, gericht op het recyclen van plastic afval, doet Zeegers in teamverband samen met Hans Kuerten (Mechanical Engineering) en Rudie Kunnen (Applied Physics and Science Education).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.