dinsdag 19 maart 2024

TU Delft presenteert de negen Beste Klimaat- en Energiepublicaties

Steeds extremere weersomstandigheden en een gestaag stijgende zeespiegel zijn onmiskenbare tekenen van de groeiende klimaatcrisis. Klimaatactie en een versnelde energietransitie kunnen het verschil maken met daarbij een cruciale rol voor techniek en technologie – en dus ook voor de duizenden studenten, promovendi en postdocs van de TU Delft.

Negen daarvan dingen mee naar de beste klimaat- en energiepublicatie van 2023, waarvan de twee winnaars op dinsdag 19 maart bekend gemaakt worden.

De klimaatverandering raast voort. Maar hoe snel precies, en hoe kunnen we de impact hiervan beperken? Met het slim combineren van satellietdata bijvoorbeeld, waardoor we nauwkeuriger kunnen voorspellen hoe snel het smelten van Antarctica de zeespiegel laat stijgen (Climate Science). En het toevoegen van biokool aan de toplaag van stortplaatsen kan de uitstoot van methaan – een sterk broeikasgas – beperken (Climate Mitigation). Bovendien is de regionale economische impact van zeespiegelstijging nu met meer detail dan ooit tevoren in kaart gebracht (Climate Governance). En natuurlijk draait het niet alleen om de mens. Dankzij een wereldwijde analyse naar de kenmerken van hun broedgebieden gloort er meer hoop voor zeeschildpadden (Climate Adaptation).

Ook wat betreft de energietransitie zijn er in het afgelopen jaar weer flinke sprongen voorwaarts gemaakt. Schaduwtolerante zonnepanelen kunnen aantoonbaar tien procent meer duurzame energie opwekken in een stedelijke omgeving (Urban Energy), en we hebben beter inzicht of een elektrolytisch proces voor het omzetten van CO2 naar basischemicaliƫn economisch rendabel zou kunnen zijn (e-Refinery). Op zee ligt de energietransitie steviger op koers dankzij een nieuwe tril-funderingstechniek voor windturbines die ook nog eens beter is voor de onderwaterwereld (Wind Energy). En een innovatieve emissievrije verbrandingscyclus kan de ontbrekende schakel zijn op weg naar een flexibel, gedistribueerd energienetwerk (H2). Tot slot is er met een toename in hernieuwbare energie meer behoefte aan gelijkspanningsnetwerken. Handig dus dat een baanbrekend algoritme daar supersnel een fout in kan lokaliseren (PowerWeb).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten