Ads Top

Bodemsanering Blekerijweg IJsselmuiden succesvol uitgevoerd

De provincie Overijssel heeft de eerste fase van de bodemsanering op de plek van de voormalige wasserij aan de Blekerijweg in IJsselmuiden succesvol afgerond. In de wasserij werden tussen 1960 en 1980 chloorkoolwaterstoffen gebruikt en die zijn in de bodem terechtgekomen. Vanaf januari dit jaar is daarom aannemer Dura Vermeer Infra & Milieu bezig geweest met het verwijderen van deze vervuilde grond.

Sinds de start van de werkzaamheden zijn 999 vrachtwagens vol met verontreinigde grond afgevoerd. Om het enorme gat van zes meter diep en 5.500 kubieke meter weer op te vullen, zijn 4.200 kubieke meter klei en ruim 2.000 kubieke meter zand aangevoerd. Nu alles weer aangevuld is, heeft de provincie de grond overgedragen aan de eigenaren.

Volgend jaar start in IJsselmuiden deel twee van de sanering. Vanaf de Blekerijweg stroomde de verontreiniging namelijk langzaam via het grondwater naar de Koekoekspolder. De verontreiniging zorgt daar voor schade aan de natuur. Ook mogen sommige bedrijven het (grond)water daarom niet gebruiken. De provincie wil deze sanering uitvoeren door een zogenaamd actief biologisch scherm te plaatsen. Op verschillende dieptes worden filters onder de grond geplaatst. Aan deze filters worden stoffen toegevoegd die de grondwaterstroom moeten reinigen. De details van deze sanering worden momenteel uitgewerkt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.