vrijdag 27 september 2024

Wereldprimeur met UV-C Desinfectie robot SAM bij Universitair Dierenziekenhuis Utrecht

Het Universitair Dierenziekenhuis van de Universiteit Utrecht heeft de primeur: voor het eerst wereldwijd wordt er een UV-C desinfectierobot ingezet in een dierenziekenhuis. Deze innovatie, genaamd Robot SAM, zorgt voor een nieuwe, duurzame manier van desinfecteren die zowel effectiever als efficiënter is. De pilot is opgezet door Asito in samenwerking met Loop Robots en is in mei 2024 van start gegaan. Het markeert een belangrijke stap in het verbeteren van de hygiëne in diergeneeskunde.
 
Robot SAM, ontwikkeld door Loop Robots, biedt een geautomatiseerde desinfectieoplossing die micro-organismen onschadelijk maakt zonder het gebruik van chemische middelen. Dit draagt niet alleen bij aan de verduurzaming van het desinfectieproces, maar vermindert ook de blootstelling van medewerkers aan potentieel schadelijke stoffen.
 
Bram Mensink, innovatiemanager bij schoonmaakbedrijf Asito, legt uit: 'Het handmatig desinfecteren moet zorgvuldig gebeuren en bestaat uit veel stappen. Door de vele handelingen is er kans op menselijke fouten. Daarnaast kan het herhaaldelijk gebruik van desinfectiemiddelen op de lange termijn problemen veroorzaken. De robot maakt het desinfecteren voor schoonmakers minder arbeidsintensief en minder risicovol. De rol van de schoonmaker verschuift naar voorbereiding, toezicht en het borgen van een veilige en effectieve inzet.'
 
Robot SAM maakt gebruik van UV-C straling om ruimtes tot 99,999% te desinfecteren. Deze technologie is getest en gevalideerd in laboratoria van de Radboud Universiteit.

Naast de verhoogde hygiëne, vermindert Robot SAM het gebruik van chemische middelen. Abdel Zantar, objectleider bij Asito, licht toe: 'Voorheen moesten operatiekamers na chemische desinfectie, bijvoorbeeld met chloor, een uur gesloten blijven om gezondheidsrisico’s voor mens en dier te vermijden. Met Robot SAM is dat niet langer nodig. Hierdoor kunnen ruimtes direct na de desinfectie weer in gebruik worden genomen.'
 
De pilot met Robot SAM wordt momenteel uitgevoerd op de gezelschapsdierenafdeling, maar er zijn plannen om dit uit te breiden naar andere afdelingen, zoals de apotheek en de paardenafdeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten