Hoewel Amsterdam zich profileert als een groene koploper, blijkt de stad juridisch kwetsbaar voor klimaatrechtszaken. Op eigen verzoek liet de gemeente advocatenkantoor NautaDutilh onderzoeken waar haar juridische verantwoordelijkheden en risico’s liggen rond klimaatbeleid. De uitkomsten zijn echter zo gevoelig dat het rapport intern wordt gehouden en niet buiten de ambtelijke organisatie is verspreid. Dat bevestigen bronnen rond het stadhuis aan De Telegraaf.
Het rapport stelt dat Amsterdam wettelijk verplicht is om burgers te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Als de gemeente hierin tekortschiet, loopt zij het risico in strijd te handelen met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. “Amsterdam moet aantoonbaar bijdragen aan klimaatmaatregelen,” benadrukt NautaDutilh in het rapport.
De juridische analyse schetst volgens De Telegraaf meerdere scenario’s waarin Amsterdam mogelijk voor de rechter kan worden gedaagd. Burgers of belangengroepen kunnen bijvoorbeeld via procedures afdwingen dat de gemeente extra maatregelen neemt of specifieke vergunningen heroverweegt. Ook de rijksoverheid zou de stad tot actie kunnen verplichten. In beide gevallen waarschuwt het rapport voor aanzienlijke reputatieschade en financiĆ«le risico’s.
De verplichtingen van de gemeente beperken zich niet tot eigen duurzaamheidsbeleid, maar omvatten ook toezicht op vervuilende activiteiten binnen de stadsgrenzen. Daarmee wordt het speelveld aanzienlijk breder — en juridisch risicovoller.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten