Ads Top

'Piet Adema, houd je poot stijf in Brussel, stem tegen langer gebruik glyfosaat'

Vrijdag 13 oktober stemmen de Europese lidstaten over het gebruik van het landbouwgif glyfosaat. Natuur & Milieu, de Parkinson Vereniging en de FNV roepen demissionair landbouwminister Piet Adema op om dan namens Nederland tegen te stemmen voor het verlengen van de vergunning voor deze onkruidverdelger.

De drie organisaties vinden dat de demissionaire minister moet luisteren naar de meerderheid van de Tweede Kamer. Die was begin vorige maand meer dan duidelijk: glyfosaat moet verdwijnen uit de Europese Unie. De chemische stof in bestrijdingsmiddelen zoals het bekende merk Roundup is zeer schadelijk voor mens, dier en milieu.

Minister Adema liet weten dat hij pas een standpunt wilde innemen nadat hij zich goed had laten informeren. Daarvoor heeft de minister nu voldoende tijd en gelegenheid gehad. Met de kennis die hij heeft over glyfosaat kan hij maar nog één ding doen: net als Duitsland en Oostenrijk zijn poot stijf houden in Brussel en tegen langer gebruik van het gif stemmen.

De Europese instantie die bestrijdingsmiddelen beoordeelt, de EFSA (European Food Safety Authority), heeft de lidstaten geadviseerd om de vergunning voor het gebruik van glyfosaat met tien jaar te verlengen. Onbegrijpelijk, vinden Natuur & Milieu, de Parkinson Vereniging en de FNV.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.