Ads Top

Framework for Climate Adaptive Buildings geeft gebouweigenaren handelingsperspectief

Het Framework for Climate Adaptive Buildings (FCAB), een methode waarmee vastgoedeigenaren de klimaatrisico’s voor hun panden kunnen beoordelen, is compleet. Vandaag heeft Dutch Green Building Council (DGBC) op vastgoedbeurs PROVADA het derde en laatste deel overhandigd aan deltacommissaris Co Verdaas. Deel 3 gaat specifiek in op de strategie en de meer dan 100 maatregelen waarmee gevonden risico's kunnen worden verminderd. De complete methode is vrij beschikbaar en gebaseerd op open data.

Het veranderend klimaat kan een forse invloed hebben op gebouwen. Zelfs zo veel dat de financiĂ«le toezichthouders banken en beleggers oproepen om de risico’s in hun vastgoedfinancieringen en ‑portefeuilles goed in kaart te brengen en te monitoren. Voor zo'n analyse op gebouwniveau (een ‘klimaatrisicoscan’) waren veel verschillende methodieken in de markt beschikbaar, maar voor gebouweigenaren waren die methoden vaak ondoorzichtig. Een uniforme standaard ontbrak en daarom is DGBC in 2022, samen met onder andere vastgoedbeleggers, kennisinstituten en overheden, begonnen met de ontwikkeling van het Framework for Climate Adaptive Buildings. Deze methodiek is nu compleet met de publicatie van het derde deel.

Het Framework for Climate Adaptive Buildings (FCAB) bestaat in totaal uit drie delen. Het eerste deel geeft via een omgevingsscore inzicht in de mate van blootstelling van de omgeving van een gebouw aan de voor Nederland relevante klimaatthema's hitte, droogte, wateroverlast en overstromingsgevaar. Het tweede deel laat met een gebouwscore zien hoe kwetsbaar een pand is voor die klimaatthema’s in de omgeving. De omgevingsscore en gebouwscore bepalen samen de klimaatrisicoscore.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.