Ads Top

Uitstoot broeikasgassen 4 procent lager in tweede kwartaal 2024

De uitstoot van broeikasgassen in de elektriciteitssector was 17 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2023. Vooral door een toename van de elektriciteitsproductie uit wind heeft de elektriciteitssector minder steenkool en aardgas verbruikt. Door de forse emissiedaling was ook het aandeel van de elektriciteitssector in de totale broeikasgasemissies kleiner, 13 procent in het tweede kwartaal van 2024 tegen 15 procent in het tweede kwartaal van 2023. 

Ook lagere uitstoot van de mobiliteitssector en de gebouwde omgeving

De uitstoot van de mobiliteitssector was 11 procent lager dan een jaar eerder. Dat komt onder meer doordat er vorig jaar in juni een piekverbruik was van diesel, wat mogelijk samenhangt met de accijnsverhoging op motorbrandstoffen per 1 juli 2023. Ook is het elektrisch verkeer toegenomen. Verder is in het tweede kwartaal van 2024 minder aardgas verbruikt voor het verwarmen van huizen en gebouwen, vooral door het zachtere weer in april in vergelijking met 2023. Hierdoor heeft de gebouwde omgeving 8 procent minder broeikasgassen uitgestoten.
De industrie stoot meer uit

De industrie heeft 4 procent meer broeikasgassen uitgestoten dan in het tweede kwartaal van 2023. Het kolenverbruik was groter dan vorig jaar, toen er groot onderhoud werd uitgevoerd bij de hoogovens. Ook verstookte de industrie meer aardgas. Daartegenover stond dat de industrie minder olie verbruikte. Door de forse emissiestijging was ook het aandeel van de industrie in de totale broeikasgasemissies groter, 36 procent in het tweede kwartaal van 2024 tegen 33 procent in het tweede kwartaal van 2023.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.