Ads Top

Stortplaatsen Rijkswaterstaat voor verontreinigde bagger lopen vol

Speciale stortplaatsen voor zwaar vervuilde bagger raken veel sneller vol dan verwacht. Dit komt doordat bijna alle rivieren in Nederland zwaar vervuild zijn met PFAS, bevestigt Rijkswaterstaat na berichtgeving in Trouw.

Sinds 2019 gelden strengere regels met betrekking tot PFAS, waardoor er twee keer zoveel bagger moet worden afgevoerd.

Rijkswaterstaat heeft begin deze eeuw speciale stortplaatsen aangelegd voor verontreinigde bagger, onder andere in het Hollands Diep, het Ketelmeer en op de Maasvlakte. Deze stortplaatsen zouden minimaal vijftig jaar meegaan. Volgens Trouw denken baggeraars echter dat de stortplaatsen al over tien tot vijftien jaar vol zitten, terwijl Rijkswaterstaat uitgaat van twintig jaar.

Omdat de aanleg van nieuwe stortplaatsen al gauw tien jaar duurt, zegt Rijkswaterstaat dat medewerkers nu al moeten nadenken over oplossingen voor het geval de depots vol zijn.

De stortplaatsen raken niet alleen sneller vol door strengere regels rond PFAS, maar ook door de grote hoeveelheid PFAS in de rivieren vanuit Duitsland. Duitsland weigert te stoppen met industriële lozingen in de Rijn. In Nederland worden de lozingen van PFAS-stoffen al afgebouwd en staan deze chemische stoffen op een lijst van zeer zorgwekkende stoffen.

Uit onderzoek van Trouw blijkt dat er vorig jaar 1,7 miljoen kubieke meter bagger werd gestort in de opslagplaatsen, wat neerkomt op 85.000 vrachtwagenladingen. Ongeveer 15 procent daarvan zou zeer licht verontreinigd zijn met PFAS, terwijl het voor 2019 niet nodig was om dat in de stortplaatsen te deponeren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.