Ads Top

Zwitserse wetenschappers ontwikkelen ultradun CO₂-filter van grafeen

Een team van Zwitserse onderzoekers heeft een revolutionair filter ontwikkeld dat slechts één atoom dik is en in staat is om CO₂ efficiënt uit industriële uitstoot te halen. Het filter is gemaakt van grafeen, een zogeheten ‘wondermateriaal’ bestaande uit een enkele laag koolstofatomen. Ondanks zijn extreme dunheid — duizend keer dunner dan een mensenhaar — is het materiaal uitzonderlijk sterk.

Het filter werkt als een moleculaire zeef: minuscule openingen in het grafeen laten alleen CO₂-moleculen door, terwijl andere gassen worden tegengehouden. Tot voor kort was het produceren van zulke nauwkeurige filters erg kostbaar en complex. De onderzoekers hebben nu echter een methode ontwikkeld die productie op grotere schaal én tegen lagere kosten mogelijk maakt.

In tegenstelling tot bestaande technieken die veel energie verbruiken — zoals het gebruik van chemische absorptiemiddelen die verhit moeten worden — werkt het grafeenfilter op eenvoudige druk: het gasmengsel wordt door het filter geperst, en CO₂ wordt automatisch gescheiden.

De onderzoekers zijn erin geslaagd om filters van 50 vierkante centimeter te maken, aanzienlijk groter dan eerdere prototypes. Ook vonden ze een manier om het materiaal scheurvrij te produceren, een belangrijke doorbraak.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.