Ads Top

Provincie en Gooise Meren sluiten overeenkomst over verontreinigd grondwater

De provincie Noord-Holland neemt de verantwoordelijkheid en het beheer over van vier grondwaterverontreinigingen in Gooise Meren.

De gemeente Gooise Meren en de provincie betalen samen een bedrag van totaal 483.750 euro. De provincie betaalt mee omdat de gemeente niet volledig aansprakelijk is. De verontreinigingen komen van industriële activiteiten in het verleden.

Het gaat om in totaal vier locaties, op de Olmenlaan en Brinklaan in Bussum, de Jan ter Gouwweg en vlakbij het Koningin Wilhelminaplein in Naarden. De locatie op de Jan ter Gouwweg is momenteel in gebruik als speeltuin. Vroeger stond hier de Chemicafabriek. De gemeente wil het gebied herontwikkelen voor woningbouw.

De provincie Noord-Holland en gemeente Gooise Meren hebben een overeenkomst (packagedeal) getekend, waarin de afspraken over afkoop van meerdere grondwaterverontreinigingen zijn opgenomen. De afkoop houdt in dat de gemeente een bedrag betaalt in ruil waarvoor de provincie de publiekrechtelijke en de privaatrechtelijke verantwoordelijkheid voor het verontreinigde grondwater overneemt. Indien nodig worden aanvullende saneringsmaatregelen genomen om risico’s voor de gezondheid en/of het milieu te voorkomen.

Provincie Noord-Holland, waterleidingbedrijven PWN en Vitens, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de betrokken gemeenten in de regio het Gooi werken samen aan een efficiënte aanpak van de grondwaterverontreiniging. Daarbij worden de verontreinigingen niet individueel aangepakt, maar is gekozen voor een efficiëntere gebiedsgerichte aanpak. De provincie voert deze uit.
In 2011 hebben partijen hiervoor het Convenant Gebiedsgericht Grondwater Beheer ‘t Gooi gesloten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.