VN-rapport: landgebruik put bodems uit en verergert klimaatverandering
Klimaatverandering binnen de perken houden, lukt niet zonder ons
landgebruik drastisch te veranderen en anders te gaan eten. Bodems raken
uitgeput en gebieden ‘verwoestijnen’. Dat heeft desastreuze gevolgen
voor het klimaat en brengt voedselproductie in gevaar. Dat stelt het
IPCC, het wetenschappelijk panel van de VN, dat onderzoek doet naar
klimaatverandering. Onlangs publiceerde zij een rapport, waarin de
relatie tussen klimaatverandering, voedselzekerheid en de omgang met
land is onderzocht.
Landbouw, voedselverwerking en transport zijn samen verantwoordelijk voor 1/3 van de totale uitstoot van broeikasgassen wereldwijd. Daarbij is een kwart van de broeikasgasuitstoot afkomstig uit de land- en bosbouw. Wereldwijd lijden bodems aan uitputting. Tegelijkertijd wordt maar liefst 25 tot 30% van het voedsel verspild. Het rapport laat zien dat de onze huidige voedselproductie en consumptie veel te belastend is voor het milieu en de natuur. Om klimaatverandering aan te pakken, moeten we grondstoffen veel duurzamer inzetten. Nederland moet en kan
Ten eerste verduurzaming van ons landbouwsysteem. Van bulkproductie voor de wereldmarkt, naar kringlooplandbouw. Meer aandacht voor de gezondheid van de bodem, zoveel mogelijk voer van eigen land of streek. Niet meer mest produceren dan we kwijt kunnen op eigen land. Nederland maakt veel te kwistig gebruik van biomassa en biobrandstoffen, waarvan we de oorsprong en duurzaamheid niet goed in beeld hebben. Daarmee zetten we landbouwsystemen en natuurgebieden wereldwijd onder druk. Denk aan de grootschalige kap van Amazone-regenwoud ten behoeve van veevoer en houtproductie. Nederland moet zo snel mogelijk regelgeving maken, die duurzaam gebruik van biomassa en landbouwproducten, zoals soja en palmolie, garandeert.
Wat kun je zelf doen? Minder vlees eten. Uit de cijfers van het IPCC blijkt dat sinds 1961 de vleesconsumptie per persoon is verdubbeld. Dan is er minder import nodig van veevoer, uit landen waar nu grootschalige ontbossing plaatsvindt voor de productie van granen en soja. Minder vee, betekent ook minder mest, schonere lucht en gezondere bodems. Daarnaast, ga de strijd aan met voedselverspilling. In Nederland gooien we thuis gemiddeld 47 kilo per persoon weg. 5 kg zit zelfs nog onaangeraakt in de verpakking wanneer het wordt weggegooid.
Klimaatverandering binnen de perken houden, lukt niet zonder ons landgebruik drastisch te veranderen en anders te gaan eten. Bodems raken uitgeput en gebieden ‘verwoestijnen’. Dat heeft desastreuze gevolgen voor het klimaat en brengt voedselproductie in gevaar. Dat stelt het IPCC, het wetenschappelijk panel van de VN, dat onderzoek doet naar klimaatverandering. Onlangs publiceerde zij een rapport, waarin de relatie tussen klimaatverandering, voedselzekerheid en de omgang met land is onderzocht.
Landbouw, voedselverwerking en transport zijn samen verantwoordelijk voor 1/3 van de totale uitstoot van broeikasgassen wereldwijd. Daarbij is een kwart van de broeikasgasuitstoot afkomstig uit de land- en bosbouw. Wereldwijd lijden bodems aan uitputting. Tegelijkertijd wordt maar liefst 25 tot 30% van het voedsel verspild. Het rapport laat zien dat de onze huidige voedselproductie en consumptie veel te belastend is voor het milieu en de natuur. Om klimaatverandering aan te pakken, moeten we grondstoffen veel duurzamer inzetten. Nederland moet en kan
Ten eerste verduurzaming van ons landbouwsysteem. Van bulkproductie voor de wereldmarkt, naar kringlooplandbouw. Meer aandacht voor de gezondheid van de bodem, zoveel mogelijk voer van eigen land of streek. Niet meer mest produceren dan we kwijt kunnen op eigen land. Nederland maakt veel te kwistig gebruik van biomassa en biobrandstoffen, waarvan we de oorsprong en duurzaamheid niet goed in beeld hebben. Daarmee zetten we landbouwsystemen en natuurgebieden wereldwijd onder druk. Denk aan de grootschalige kap van Amazone-regenwoud ten behoeve van veevoer en houtproductie. Nederland moet zo snel mogelijk regelgeving maken, die duurzaam gebruik van biomassa en landbouwproducten, zoals soja en palmolie, garandeert.
Wat kun je zelf doen? Minder vlees eten. Uit de cijfers van het IPCC blijkt dat sinds 1961 de vleesconsumptie per persoon is verdubbeld. Dan is er minder import nodig van veevoer, uit landen waar nu grootschalige ontbossing plaatsvindt voor de productie van granen en soja. Minder vee, betekent ook minder mest, schonere lucht en gezondere bodems. Daarnaast, ga de strijd aan met voedselverspilling. In Nederland gooien we thuis gemiddeld 47 kilo per persoon weg. 5 kg zit zelfs nog onaangeraakt in de verpakking wanneer het wordt weggegooid.
Klimaatverandering binnen de perken houden, lukt niet zonder ons landgebruik drastisch te veranderen en anders te gaan eten. Bodems raken uitgeput en gebieden ‘verwoestijnen’. Dat heeft desastreuze gevolgen voor het klimaat en brengt voedselproductie in gevaar. Dat stelt het IPCC, het wetenschappelijk panel van de VN, dat onderzoek doet naar klimaatverandering. Onlangs publiceerde zij een rapport, waarin de relatie tussen klimaatverandering, voedselzekerheid en de omgang met land is onderzocht.
Geen opmerkingen: