Ads Top

Biodiversiteitsverlies en klimaatverandering versterken elkaar

Veranderingen in de landbouw en onze voedselsystemen zijn heel belangrijk om klimaatsverandering en verlies van biodiversiteit tegen te gaan.

Daarover gaat de zesde Mansholtlezing, dit jaar gegeven door Liesje Mommer, hoogleraar Plantenecologie en Natuurbeheer. Tijdens de Mansholtlezing presenteert Wageningen University & Research ieder jaar haar visie op Europese vraagstukken rondom voeding, landbouw en duurzaamheid.

Ecosystemen met een lage biodiversiteit zijn minder veerkrachtig en slechter in staat de gevolgen van klimaatverandering te ondervangen. Terwijl klimaatverandering de belangrijkste oorzaak is van het verlies van biodiversiteit. Biodiversiteitsverlies en klimaatverandering zijn dus twee crisissen die elkaar versterken. Worden de effecten van klimaatsverandering erger, dan verliezen ecosystemen biodiversiteit; gaat biodiversiteit verloren, dan reguleren ecosystemen de gevolgen van klimaatsverandering minder goed.

Deze gekoppelde crisis is voor een belangrijk deel het gevolg van de manier waarop mensen voedsel produceren: het voedselsysteem. Tegelijk zal ons voedselsysteem ook een belangrijk slachtoffer zijn van de verergerde effecten van klimaatsverandering, zoals overstromingen, droogte en hitte, maar ook plagen en ziektes. Het voedselsysteem heeft dus veel invloed op veranderingen in het leven op onze planeet. Liesje Mommer pleit daarom dit jaar in haar Mansholtlezing voor de herintroductie van biodiversiteit in het voedselsysteem, voor een duurzamere, gezondere en meer veerkrachtige planeet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.