Ads Top

Meer dan 50.000 bomen krijgen tweede kans in Brabant

Meer Bomen Nu is een landelijke campagne van Urgenda op initiatief van stichting MEERgroen en Caring Farmers. Vrijwilligers verzamelen jonge zaailingen en stekken en verhuizen die van kansarme naar kansrijke plekken. In Brabant was het doel om 25.000 bomen te verplanten in de periode 2022–2023. Dankzij een bijdrage van de provincie en een aantal sponsoren zijn er meer dan 50.000 bomen gered van de versnipperaar.

De campagne heeft nu in totaal 6000 vrijwilligers, 145 bomenhubs (verspreid door het land) en meer dan 1000 plantlocaties opgeleverd. Plantlocaties zijn initiatieven van boeren en burgers, zoals voedselbossen – die samen miljoenen bomen en struiken willen verplanten. Zo proberen zij Nederland sneller en duurzamer te vergroenen en zo klimaatverandering te remmen en de biodiversiteit te herstellen.

Het plantseizoen loopt van november tot en met maart. Dan worden er evenementen georganiseerd om bomen te oogsten. Op die dagen worden de zaailingen uit de grond gehaald die op kansarme plekken staan en krijgen ze een plekje elders. In totaal zijn er 115 evenementen georganiseerd in het plantseizoen 2022 -2023. En er zijn 79 oogstlocaties bijgekomen. 

Ook is er een handige online tool gelanceerd: de ‘Bomenplanner’. Met deze tool worden vraag en aanbod lokaal en regionaal bij elkaar gebracht. Plantlocaties vinden zo hun bomen en vrijwilligers melden zich aan. Van aanbieders, zoals boswachters en landgoedeigenaren tot vrijwilligers en andere mensen die willen planten, ze staan allemaal in het systeem. Op dit moment staan er  zo'n 1.000 vrijwilligers in de Brabantse Bomenplanner.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.