Ads Top

Laatste historische sanering in Overijssel van start

In IJsselmuiden is een dezer dagen de starthandeling verricht voor de sanering van de grond aan de Blekerijweg. In de grond bevinden zich chloorkoolwaterstoffen. Dat zijn schadelijke stoffen die tussen ongeveer 1960 en 1980 werden gebruikt in de toenmalige wasserij. Aannemer Dura Vermeer zal de komende maanden de verontreinigde grond opruimen.

Voordat de schop in de grond kon vandaag, zijn de afgelopen weken al voorbereidingen getroffen in het gebied. Zo is de bebouwing op de vervuilde grond gesloopt om ruimte te creëren voor fase 1 van de sanering; het opruimen van vervuilde grond in de bronzone (de plek van de wasserij). Deze fase kan naar alle waarschijnlijkheid dit voorjaar afgerond worden.

In fase 2 wordt de zogenaamde kwelzone (Koekoekspolder) gesaneerd. Op deze plek komt de verontreinigde grondwaterstroom naar boven op ongeveer twee kilometer van de bron. De uitvoering van deze fase start naar verwachting in 2025.

Alle verontreinigingen in Nederland die voor 29 oktober 1995 hebben plaatsgevonden en worden opgeruimd, worden historische saneringen genoemd. Deze projecten worden betaald door het Rijk. De provincie heeft daarom een bijdrage ontvangen om de bodemsanering in IJsselmuiden uit te voeren. Als deze sanering is afgerond, is Overijssel vrij van historische verontreinigingen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.