Ads Top

Provincies willen dat Den Haag meer doet tegen stikstofuitstoot

De twaalf provincies hebben in een gezamenlijk stuk over hun inzet op het gebied van natuur en stikstof geschreven dat de landelijke overheid meer moet doen tegen stikstofuitstoot in natuurgebieden. Zij willen niet langer de verantwoordelijkheid dragen voor het leeuwendeel van de stikstofopgave in Nederland.

De provincies verwachten dat een landelijke stikstofaanpak effectiever zal zijn dan het huidige stikstofbeleid van verantwoordelijk demissionair minister Christianne van der Wal (VVD). De provincies zeggen dat ze samen met de landelijke overheid aan de lat staan, maar er is maar zoveel wat je kan doen zonder landelijk beleid. Daarnaast hebben ze ook middelen zoals geld en bevoegdheden nodig om een rol te kunnen spelen in de provinciale gebiedsprocessen.

De afgelopen tijd nam het chagrijn bij de provincies al toe. De provincie Overijssel dreigde in december te stoppen met de stikstofaanpak en ook andere provincies gaven aan bezorgd te zijn. Reden was dat het stikstoffonds van Van der Wal met daarin 24 miljard euro op zich laat wachten, terwijl het voor boeren, en dus ook voor de provincies, van essentieel belang is dat ze weten welke kant de overheid op wil.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.