Ads Top

Gezondere leefomgeving staat centraal in milieueffectrapport Tata Steel

De provincie Noord-Holland vindt dat een gezondere leefomgeving een centrale plek moet krijgen in het milieueffectrapport(MER) over groen staal.

Dit adviseert de provincie als bevoegd gezag voor de verlening van vergunningen voor de groen staalinstallaties aan Tata Steel.

De provincie Noord-Holland hanteert al sinds de start van de procedure voor het groen staalproject als belangrijke voorwaarde een gezondere leefomgeving in de IJmond. In het MER worden de milieugevolgen van het project en de impact daarvan op de leefomgeving in beeld gebracht. Gezondheidsaspecten worden zoveel mogelijk in het MER meegenomen. Het opstellen van het MER wordt uitgevoerd in opdracht van Tata Steel. Het staalbedrijf heeft laten weten het MER eind 2024 te willen opleveren.

Het afgeronde MER kan ook als bouwsteen worden gebruikt voor een op te stellen Gezondheidseffectrapportage (GER).

Eind januari van dit jaar is de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) gepubliceerd. Daarin staan de reikwijdte en het detailniveau van wat Tata Steel laat onderzoeken in het MER. In de notitie is de inbreng van de participatie verwerkt. De provincie Noord-Holland heeft, mede aan de hand van adviezen van onder meer de IJmondgemeenten, Inspectie Leefomgeving en Transport, de GGD Kennemerland, de Expertgroep Gezondheid IJmond en de Commissie mer, nu advies uitgebracht aan Tata Steel over het op te stellen MER.


Meerdere ontwikkelingen maken het mogelijk om een gezondere leefomgeving een centrale plek in het MER te geven. Belangrijk daarbij zijn het RIVM rapport van september 2023 ‘De bijdrage van Tata Steel Nederland aan de gezondheidsrisico’s van omwonenden en de kwaliteit van hun leefomgeving’, de adviezen van de Expertgroep Gezondheid IJmond en het advies van de Commissie MER.

In het advies van de provincie staat op welke wijze zij van Tata Steel verwacht dat inzichtelijk wordt gemaakt wat de invloed is van het project groen staal op de leefomgeving. Duidelijk moet worden op welke aspecten de leefomgeving gezonder wordt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.