Ads Top

Milieudefensie opnieuw naar de rechter

Precies een jaar geleden kondigde Milieudefensie een rechtszaak aan om gezonde lucht te eisen. Momenteel heeft de rechtszaak nog steeds niet plaatsgevonden. Sterker nog, er is nog niet eens een datum vastgesteld voor de zitting. Daarom wil men een spoedprocedure, een zogenaamd kort geding, starten. Zo kan Milieudefensie snel een bindende uitspraak van een rechter afdwingen en moet de Staat hopelijk al heel snel maatregelen nemen.

Vorig jaar deden meer dan 1700 mensen mee aan de crowdfunding voor de uitgebreide rechtszaak voor gezonde lucht. Anne Knol, campagneleider mobiliteit: “Het probleem is veel te urgent om op de lange baan te schuiven. Ieder jaar overlijden duizenden mensen door luchtvervuiling en vele tienduizenden worden ernstig ziek. Ontzettend veel mensen maken zich zorgen en de overheid doet er niks aan.” Voor het kort geding is wederom een crowdfunding geopend.

In Nederland kampen één miljoen mensen met klachten als bronchitis, astma, COPD en hart- en vaatziekten. Luchtvervuiling is één van de grote oorzaken daarvan. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat luchtvervuiling ook tot een verhoogde kans op dementie en tot leerachterstanden leidt. "De overheid doet veel te weinig om de luchtkwaliteit te verbeteren. Sterker nog, de maximumsnelheid wordt verhoogd naar 130 kilometer per uur, de invoering van milieuzones wordt gefrustreerd en er worden miljarden geïnvesteerd in de aanleg van nieuwe wegen. Het recht op gezondheid zou toch een belangrijker moeten zijn dan het recht op vervuilend verkeer.”, stelt Anne Knol. We hopen dat de rechter dit ook zo ziet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.