Ads Top

Provincie start preventieve bestrijding eikenprocessierups

De eikenprocessierups is in aantocht. Onder het motto ´voorkomen is beter dan genezen´ is de provincie Utrecht deze week begonnen met het besproeien van ruim 4000 eiken langs provinciale wegen met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dit om te voorkomen dat de rupsen nesten gaan bouwen in deze bomen en overlast veroorzaken in de vorm van allergische reacties bij voorbijgangers.

De te behandelen bomen staan voornamelijk langs de provinciale fietspaden en parallelwegen omdat de contactkans tussen rupsen en voorbijgangers daar het grootste is. De werkzaamheden nemen ongeveer een week in beslag en geven weinig hinder voor het verkeer.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Nadat de rups zich verpopt heeft tot vlinder, legt zij in de maanden augustus en september haar eitjes in de toppen van voornamelijk zomereiken. Na de winter komen in het voorjaar de jonge rupsen uit de eitjes tevoorschijn. Na het derde stadium van vervelling, komen de brandharen. Als de menselijke huid in aanraking komt met deze brandharen, is de kans groot dat er een allergische reactie ontstaat, zoals jeuk, branderigheid, roodheid en zwelling.

De experts van de provincie weten uit ervaring van voorgaande jaren welke bomen favoriet zijn bij de processierupsen. Door de bomen in een vroeg stadium te behandelen kan de provincie voorkomen dat de eikenprocessierups zich daar opnieuw nestelt. De bestrijding betreft ruim 4000 eiken waaruit de provincie in vorige jaren nesten heeft verwijderd en om nog wat locaties die ´verdacht´ zijn.

Het sproeimiddel dat wordt gebruikt is biologisch en niet schadelijk voor de bomen en hun omgeving. De behandeling van de ruim 4000 bomen neemt ongeveer een week in beslag. Een tweede behandeling is niet nodig. Waterwingebieden, bebouwde kommen en bekende vlindertrekzone’s zijn uitgesloten van preventieve behandeling.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.