Ads Top

Extra digitale neuzen tegen stankoverlast

De provincie Noord-Holland bouwt samen met het Havenbedrijf Amsterdam en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied een dekkend netwerk van eNoses om stank te detecteren. Door dit detectie-netwerk is het mogelijk  om de geurklachten te monitoren en bronnen in kaart te brengen.

In 2015 zijn 41 eNoses geplaatst. Na een succesvolle evaluatie wordt dit netwerk met nog eens 46 extra eNoses uitgebreid. Zo kan de stank in het Havengebied en omstreken worden aangepakt, waardoor de leefbaarheid wordt vergroot.

Gedeputeerde Tekin (Milieu): “Na een verbod op varend ontgassen eerder dit jaar ben ik blij met de uitbreiding van het eNose-netwerk. Uit de evaluatie blijkt dat eNoses stankoverlast kunnen detecteren. Hierdoor kunnen wij sneller in actie komen. Deze detectie is belangrijk voor een betere luchtkwaliteit en daarmee een gezonde leefomgeving voor Noord-Hollanders.“

Sinds 1 maart 2017 geldt er een verbod op varend ontgassen (van benzeenhoudende koolwaterstoffen) in de provincie Noord-Holland. Met de uitbreiding van 46 eNoses kan langs het Noordzeekanaalgebied en het Amsterdam Rijnkanaal een dekkend eNose-netwerk worden opgezet. Hiermee kan het gehele gebied waar het verbod geldt gemonitord worden op ontgassing van varende schepen en kunnen geurbronnen beter in kaart worden gebracht.

Het nieuwe eNose-netwerk Noordzeekanaalgebied (NZKG) – Amsterdam Rijnkanaal (ARK) bestaat uit twee onderdelen: GeurinZicht en Varend Ontgassen. GeurinZicht is een initiatief van Havenbedrijf Amsterdam in samenwerking met de provincie Noord-Holland, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, de ORAM, de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en bedrijven in Westpoort. Dit onderdeel omvat 47 eNoses. Het onderdeel Varend Ontgassen is een initiatief van Provincie Noord-Holland en omvat 40 eNoses. Alle genoemde partijen zijn betrokken bij het verminderen van de stankoverlast en vergroten van de veiligheid in het gebied.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.