Ads Top

Luchtbeelden brengen gezondheid van stadsbomen sneller in kaart

Bomen hebben een grote meerwaarde in een stedelijke omgeving, maar vaak hebben stadsdiensten geen goed zicht op hun gezondheid. Doctoraatsstudent Jeroen Degerickx ontwikkelde een methode om vanuit de lucht de dichtheid van de begroeiing en de verkleuring van de bladeren vast te leggen

Groene ruimtes in de stad zijn tegelijk kostbaar en kwetsbaar. Kostbaar omdat ze de omgeving en haar inwoners verschillende voordelen bieden, onder andere afkoeling, verbetering van de luchtkwaliteit, opvang van regenwater, mogelijkheden voor recreatie. En kwetsbaar omdat ze onder invloed staan van verschillende stressfactoren. Bomen krijgen door lucht- en bodemvervuiling veel schadelijke stoffen te verwerken en vaak is er te weinig ruimte voor de wortels om te groeien. 

“Elke stad moet dus waken over de gezondheid van haar bomen”, zegt Jeroen Degerickx van de Afdeling Bos, Natuur en Landschap. “Steden schakelen daar experten voor in die de bomen één voor één inspecteren, met pen en papier in de hand: een erg arbeids- en tijdsintensieve werkwijze. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een snellere, efficiënte en objectieve methode.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.