Ads Top

Advies over stikstof: maatregelen nodig, maar wel effectief

De commissie Remkes heeft het eerste advies uitgebracht over de stikstofproblematiek in Nederland. Energie-Nederland vindt dat een oplossing hard nodig is. Niet alleen om voort te gaan met de bouw van woningen, maar ook om te zorgen dat het plaatsen van meer windenergie verder kan. Het advies van Remkes maakt duidelijk dat meer reductie van stikstof hiervoor noodzakelijk is. Dat vraagt dan wel om een goede onderbouwing van voorgestelde maatregelen. Die onderbouwing ontbreekt voor de aanbeveling om het meestoken met biomassa te heroverwegen.

Stoppen met meestoken van biomassa zou volgens de commissie zowel reductie van stikstof als van CO2 opleveren. Dit voorstel lijkt gebaseerd op onvolledige of onjuiste informatie. De praktijk wijst uit dat het meestoken van biomassa niet leidt tot meer uitstoot van stikstof in Nederland. In het Energieakkoord is juist afgesproken om biomassa mee te stoken om meer duurzame energie in Nederland te realiseren en daarmee ook de CO2-uitstoot omlaag te brengen.
Stoppen met biomassa zou meer dan 5 miljoen ton CO2 aan extra uitstoot opleveren, ruim 1 procent minder duurzame energie (van de 14% die nodig is) en géén reductie van stikstof. Energie-Nederland zal de komende tijd hierover in contact treden met de adviescommissie en de ministers van LNV en EZK.

De energiesector werkt aan het verminderen van de stikstofuitstoot in Nederland. Sinds 1990 is deze met bijna 90 procent omlaag gebracht. Met zowel het Energieakkoord als het Klimaatakkoord heeft de sector afspraken gemaakt om het aandeel duurzame elektriciteit sterk te vergroten. Het aandeel elektriciteit uit zon en wind zal daarbij gestaag oplopen naar 75 procent in 2030.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.