Ads Top

Afname uitstoot ammoniak en stikstofdioxide in vergunning Amercentrale

Energiebedrijf RWE heeft voor het gebruik van de Amercentrale een vergunning verkregen die zorgt voor een grote afname van zowel uitstoot van stikstofoxiden als ook ammoniak. Gedeputeerde Staten hebben die vergunning op basis van de Wet natuurbescherming dinsdag 17 december verleend.

Het energiebedrijf heeft op 30 januari 2019 een vergunning aangevraagd op grond van de Wet natuurbescherming omdat zij met de Amercentrale verder wil overschakelen van steenkool naar biomassa. Door de uitspraak van de Raad van State in mei 2019 is de PAS, waarop de ontwerpvergunning gebaseerd was, onderuitgegaan. Dit betekende dat de aanvraag door RWE aangepast moest worden en dat is ook gebeurd.

In de aanvraag ging RWE uit van een uitstoot van ammoniak van 83 ton en van stikstofdioxide van 1670 ton. In de vergunning is dat nu teruggebracht tot 50 respectievelijk 1505 ton.

Daarnaast is in de vergunning opgenomen dat de uitstoot van ammoniak jaarlijks aan de provincie worden doorgegeven. Ook kunnen Gedeputeerde Staten de NH3 emissie in de vergunning naar beneden aanpassen als na drie jaar blijkt dat de daadwerkelijke uitstoot van stoffen lager is dan nu vastgelegd. Bovendien blijven provincie en RWE met elkaar in gesprek over het toepassen van nieuwe technieken.

Met de nu verleende vergunning is een aanzienlijke verlaging van de vergunde emissies tot stand gekomen. De op 7 mei ter inzage gelegde concept vergunning leidde al tot de grootste afname en die komt voor een belangrijk deel door de sluiting van de Amer 8 centrale in 2015.
De concept vergunning is gewijzigd in de definitieve vergunning door de nieuwe beleidsregels rond intern salderen te gebruiken, zoals deze sinds 11 oktober van dit jaar worden toegepast. Dit houdt onder meer in dat het productieproces zo geregeld wordt dat er binnen de grenzen van de vergunning ruimte is om te groeien, onder meer door het gebruik van nieuwe technieken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.