Ads Top

Sensoren gaan kwaliteit binnenstad Apeldoorn meten

In de binnenstad van Apeldoorn zijn vijf sensoren opgehangen aan lantaarnpalen. De sensoren gaan meten wat de kwaliteit van de lucht is. Aan de hand van deze gegevens kan men keuzes maken die van de binnenstad een nog fijnere plek maken.

Het gaat om een proef om te zien hoe de gemeente sensoren in kan zetten om de stad te verbeteren. De proef is een samenwerking met het RIVM en Stichting Programma Nationaal Smart City Living Lab. Het doel van dit programma is om de Smart City ontwikkelingen te verbeteren. Apeldoorn doet mee aan het programma in het kader van Smart City Apeldoorn. In een Smart City werken inwoners, bedrijven, onderwijs en overheid samen op het gebied van ICT met als doel de kwaliteit van leven te verbeteren. Zo hangen er verspreid over de stad al sensoren die geluid meten en zijn er slimme verkeerslichten. De Wijkraad Centrum en Centrummanagement zijn meegenomen in deze proef.

De sensoren hangen aan de randen van de binnenstad, aan de Stationsstraat, de Asselsestraat, de Paslaan, Molenstraat Centrum en Korenstraat. Ze meten onder andere geluidsdruk, temperatuur en luchtvochtigheid, en de aanwezigheid van een aantal stoffen in de lucht, namelijk uitlaatgas (NO2), fijnstof (PM10 en PM2,5) en CO2. De informatie van de sensoren wordt verzameld en gepubliceerd op samenmeten.rivm.nl.

De sensoren zijn ontworpen volgens het ‘privacy by design’ principe. Zo meten ze geluidsdruk en nemen ze geen specifieke geluiden zoals gesprekken op. De sensoren werken op een batterij, die wordt opgeladen zodra de lantaarnpalen aan gaan. De informatie van de sensoren wordt verstuurd via 3G en 4G.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.