Ads Top

'Grote zorgen over haalbaarheid klimaatoplossingen Tata Steel'

FNV zet vraagtekens bij het tweetal oplossingen waarop Tata Steel zwaar inzet om in 2050 een CO₂ neutraal bedrijf te worden. Ten eerste zou Carbon Capture Usage (CCU: hergebruik grondstof) en Carbon Capture and Storage (CCS: afvangen en opslaan) een behoorlijke CO₂-reductie moeten opleveren. De tweede oplossing is de doorontwikkeling van de Hlsarna-techniek.

CCU en CCS leiden volgens de FNV zeker niet tot CO₂ neutraliteit. Daarnaast is het geïnvesteerde kapitaal, niets meer waard als er in een later stadium bijvoorbeeld massaal ingezet wordt op H₂. Een waarschijnlijk scenario, gegeven de Europese inzet op waterstof.

De tweede oplossing waarop Tata Steel zich concentreert. Hiermee zou 20 procent CO₂-reductie kunnen worden gehaald.

Om die techniek op het break-even punt te krijgen is minimaal een ruwijzer tonnage van 900.000 ton nodig. Dat zou een opschaling van de verwerkingscapaciteit van de huidige HIsarna proefinstallatie vergen van een factor 15. In het verleden zijn er ook opschaling factoren toegepast bij de Hoogovens van bijvoorbeeld Hoogoven 5 naar Hoogoven 6 en 7, maar die factor is nooit groter geweest dan 2. Dit alles in een tijdspanne van 5 a 6 jaar.

(Foto Anefo)

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.